TOP recepty z tekvíc: Aké dobroty pripraviť z rôznych druhov tekvíc?

recepty z tekvíc

Tekvice sú v našich jedálničkoch viac než vítané, pretože sú veľmi zdravé a plné živín. Navyše je teraz v plnom prúde tekvicová sezóna, čo je skutočne skvelé, pretože rôzne druhy tejto chutnej jesennej zeleniny nájdeme v hojnom množstve v obchodoch a niektorí dokonca i vo vlastných záhradkách. 

A prečo jesť tekvice? Nášmu telu doplnia mnohé dôležité látky, ako sú napríklad vláknina, kyselina listová a ďalšie vitamíny skupiny B, vitamíny C aj K, draslík, horčík a iné nenahraditeľné minerály a stopové prvky. 

Tekvice sú tiež bohaté na karotenoidy s antioxidačnými účinkami, ktoré prispievajú k ochrane nášho zraku i pokožky. Sú vhodnou súčasťou jedálnička aj pri chudnutí a čo je najlepšie, dá sa z nich pripraviť obrovské množstvo rozličných chutných pokrmov. 

Najlepšia tekvica – vykúzlite z nej niečo lahodné!

Rozličné dobroty možno pripraviť z najrozličnejších druhov tekvíc. Možno vás prekvapí, ak povieme, že tekvice sa ľahko krížia, a preto poznáme celé stovky druhov a odrôd tejto zeleniny. Líšia sa svojím tvarom, farbou a, samozrejme, chuťou. Medzi veľmi obľúbené druhy patrí jednoznačne tekvica Hokkaido, ktorá je charakteristická svojou výraznou oranžovou farbou a hlavne tým, že ju nemusíme šúpať. Maslová tekvica má výraznú chuť s jemnými maslovo-orieškovými tónmi. 

Muškátová tekvica svojou chuťou pripomína sladké zemiaky. Skvelá je tiež špagetová tekvica, ktorá má oválny tvar a ktorej dužina sa po upečení rozpadne na akési špagetové vlákna. Rôzne druhy tekvíc možno použiť v slaných i sladkých pokrmoch, a to pri príprave polievok, rizota, cestovín, príloh či dokonca koláčov a dezertov. Skúste recepty, ktoré nájdete nižšie!

Najlepšie tekvicové recepty na dokonalé jedlá z tekvice:

1. Tekvicová polievka z Hokkaido tekvice

Potrebujeme: 

  • 1 kg tekvice Hokkaido
  • 1 – 2 mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľu
  • cca 600 ml vývaru
  • 2 PL olivového oleja
  • 4 PL kyslej smotany 
  • soľ, korenie

Postup: Tekvicu umyjeme, rozrežeme, odstránime z nej semienka a nakrájame na kúsky. Rovnako si očistíme mrkvu, cibuľu a cesnak. Nadrobno nakrájanú cibuľu s cesnakom opražíme v hrnci na olivovom oleji a zakrátko pridáme aj mrkvu s tekvicou. Chvíľu restujeme a následne zeleninu zalejeme vývarom. Hrniec prikryjeme a varíme domäkka. Keď je zelenina mäkká, polievku dôkladne rozmixujeme pomocou ponorného mixéra. Dochutíme soľou, korením, prípadne obľúbenými bylinkami. Podávať môžeme s lyžicou kyslej smotany či tekvicovými semienkami.

2. Cestoviny s pečenou tekvicou – najlepšia tekvicová omáčka

Potrebujeme:

  • 500 g tekvice Hokkaido
  • 300 g obľúbených cestovín (napr. penne, tagliatelle)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľu
  • 150 ml smotany na varenie
  • 2 PL olivového oleja
  • 50 g parmezánu (nastrúhaného)
  • soľ, korenie, muškátový oriešok
  • čerstvá bazalka na ozdobenie

Postup: Tekvicu Hokkaido umyjeme, rozrežeme, odstránime semienka a nakrájame na menšie kúsky. Tekvicu rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a pečieme v predhriatej rúre na 200 °C približne 20-25 minút, kým nie je mäkká.

Medzitým v hrnci na miernom ohni orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Po upečení pridáme tekvicu k cibuli a cesnaku, zalejeme smotanou na varenie a chvíľu spolu varíme. Zmes rozmixujeme na hladkú omáčku pomocou ponorného mixéra. Dochutíme soľou, korením a štipkou muškátového orieška.

Cestoviny uvaríme podľa návodu v osolenej vode. Scedené cestoviny zmiešame s pripravenou tekvicovou omáčkou a dôkladne premiešame. Podávame posypané parmezánom a ozdobené čerstvou bazalkou.

Odporúčame: Trápi vás alergia na sóju? Neuveríte, kde všade sa nachádza!

tekvicové rizoto
Depositphotos

3. Tekvicové rizoto z maslovej tekvice

Potrebujeme: 

  • 1/2 maslovej tekvice
  • 2 menšie cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 g ryže Arborio
  • 0,5 – 1 l zeleninového vývaru
  • 2 PL masla
  • olivový olej, soľ, korenie
  • 80 ml smotany

Postup: Tekvicu umyjeme, ošúpeme, očistíme a nakrájame na malé kocky. Na olivovom oleji si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Zakrátko k nej pridáme i nadrobno nakrájané strúčiky cesnaku. Potom pridáme tekvicu a pražíme 5 minút. Následne nasypeme k tekvici ryžu. Postupne začneme prilievať vývar, pričom zmes neustále miešame. Vždy keď v rizote chýba vývar, trochu prilejeme a medzitým skúšame, či ryža zmäkla. Keď ryža dostatočne zmäkne, pridáme smotanu a maslo. Dobre premiešame a dochutíme soľou a korením. Podávať môžeme s čerstvým rozmarínom a parmezánom. Pre jedinečnú chuť môžeme do rizota počas varenia pridať 3 PL kokosového mlieka.

Odporúčame: Viete, prečo piť kokosovú vodu? Tu je TOP 7 jej osvedčených účinkov!

4. Slaný tekvicový koláč

Potrebujeme:

  • 500 g maslovej tekvice
  • 1 lístkové cesto
  • 2 vajcia
  • 150 g kyslej smotany
  • 100 g tvrdého syra (napr. parmezán alebo cheddar)
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, čierne korenie, tymian alebo rozmarín
  • hrsť rukoly alebo špenátu na ozdobenie (voliteľné)

Postup: Maslovú tekvicu očistíme, odstránime semienka a nakrájame na menšie kocky. Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Krátko orestujeme a pridáme tekvicu. Restujeme, kým tekvica nezmäkne (približne 10 minút). Dochutíme soľou, korením a štipkou tymianu alebo rozmarínu.

V miske zmiešame vajcia s kyslou smotanou a nastrúhaným syrom. Predpečené lístkové cesto rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, okraje mierne zdvihneme. Na cesto rovnomerne rozložíme orestovanú tekvicu a zalejeme zmesou zo smotany, vajec a syra.

Koláč pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 30-35 minút, kým povrch nezozlatne. Po upečení necháme mierne vychladnúť, nakrájame a podávame. Na ozdobenie môžeme použiť čerstvú rukolu alebo špenát.

5. Plnená špagetová tekvica

Potrebujeme: 

  • 1 špagetovú tekvicu
  • 100 g kvalitnej kuracej šunky
  • 2 PL kyslej smotany
  • 40 g nastrúhaného syra
  • olivový olej, soľ, korenie

Postup: Tekvicu umyjeme a pozdĺžne rozkrojíme na dve polovice. Zbavíme sa semienok, dužinu potrieme olivovým olejom a osolíme aj okoreníme. Obe polovice položíme na plech s papierom na pečenie šupkou nahor, respektíve dužinou nadol. 

Pečieme pri teplote 190 °C asi 35 až 40 minút. Potom tekvicu vyberieme a vidličkou vyškrabeme vnútro, čím vzniknú akési špagety. Tie následne zmiešame s plnkou zo šunky, kyslej smotany a nastrúhaného syra. Pridať môžeme obľúbené bylinky, napríklad bazalku. Touto zmesou naplníme vydlabané tekvice a dáme zapiecť do rúry na asi 10 minút. 

Odporúčame: TOP jesenné bylinky: Ktoré sa dajú zbierať v našom okolí a aké majú účinky?

tekvicové lievance
Depositphotos

6. Lievance z muškátovej tekvice

Potrebujeme: 

  • 200 g muškátovej tekvice
  • 3 PL hladkej múky
  • 100 g kyslej smotany
  • 1 PL cukru
  • 1 vajce
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • kokosový olej na smaženie

Postup: Ako prvé tekvicu umyjeme, ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Potom ju v hrnci s vriacou vodou povaríme asi 5 minút. Tekvicu scedíme a rozmixujeme na hladkú kašu. Do dostatočne veľkej misky nalejeme tekvicové pyré a pridáme k nemu všetky ingrediencie. Vymiešame cesto, z ktorého na rozpálenej panvici s trochou oleja smažíme lievance. Podávame ich s ovocím, džemom, čokoládovou nátierkou, šľahačkou, medom a podobne. 

7. Jesenný tekvicový koláčik z muškátovej tekvice

Potrebujeme:

  • 500 g muškátovej tekvice
  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 šálku trstinového cukru
  • 1 šálku mlieka
  • ½ šálky oleja
  • 2 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 čajovú lyžičku škorice
  • ½ čajovej lyžičky muškátového orieška
  • Štipku soli
  • 100 g nasekaných orechov (vlašské alebo pekanové)
  • 50 g hrozienok (voliteľné)

Postup: Muškátovú tekvicu očistíme, odstránime semienka a nakrájame na malé kocky. Uvaríme ju v troche vody domäkka (približne 10-15 minút), následne rozmixujeme na hladké pyré a necháme vychladnúť.

V miske zmiešame vajcia s cukrom do peny, pridáme olej, mlieko a vychladnuté tekvicové pyré. V druhej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, škoricu, muškátový oriešok a štipku soli. Sypké ingrediencie postupne primiešame do tekvicovej zmesi a dobre premiešame, aby vzniklo hladké cesto.

Na záver pridáme nasekané orechy a hrozienka (voliteľné). Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na pečenie (napríklad tortovej formy alebo menšieho plechu).

Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 40-45 minút, kým povrch jemne nezhnedne a špajľa zapichnutá do stredu koláča nevyjde čistá. Koláč necháme vychladnúť, nakrájame a podávame, prípadne ozdobíme práškovým cukrom alebo polevou.

Odporúčame: TOP 7 dôvodov, prečo jesť červenú šošovicu: Je lepšia než ostatné strukoviny?

8. Tekvicová nátierka z tekvice na pečenie

Potrebujeme:

  • 500 g tekvice na pečenie (napr. maslová alebo muškátová tekvica)
  • 100 g smotanového syra (napr. Lučina, Philadelphia)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Štipku mletej papriky alebo kari korenia (voliteľné)
  • Hrsť čerstvého petržlenu na ozdobu

Postup: Tekvicu očistíme, odstránime semienka a nakrájame na menšie kúsky. Rozložíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a pridáme pretlačený cesnak. Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C približne 25-30 minút, kým tekvica nezmäkne a nezíska jemne opečený povrch.

Po upečení necháme tekvicu vychladnúť. V mixéri ju rozmixujeme spolu so smotanovým syrom, citrónovou šťavou a korením (soľ, čierne korenie, mletá paprika alebo kari). Ak je nátierka príliš hustá, môžeme pridať lyžicu olivového oleja alebo trochu vody.

Hotovú nátierku ochutnáme a podľa potreby dochutíme. Podávame na čerstvom chlebe, hriankach alebo ako dip k zelenine. Na ozdobu posypeme nasekaným čerstvým petržlenom.

Zdroj úvodnej fotky: Shutterstock

Aktualizovaný článok: 19.11.2024

1 komentár

Anna Kristova

Anna Kristova

20.10.2020 19:43

tekvicovú polievku zbožňujem

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE