Koniec leta a jeseň sú neodmysliteľne spojené aj so sezónou tekvíc. A tých je vskutku neúrekom, či už hovoríme o druhoch, alebo aj rôznych odrodách jednotlivých druhov. U nás sa často pestuje napríklad tekvica obrovská alebo veľkoplodá (latinsky Cucurbita maxima), ako aj tekvica obyčajná (Cucurbita pepo).
Čo sa asi najčastejšie pestovanej tekvice obyčajnej týka, stretnúť sa môžeme s rôznorodými kultivarmi a odrodami, ktoré sa líšia veľkosťou, tvarom, farbou, konzistenciou i chuťou. Úplnou klasikou je biela tekvica na varenie (kríčková, lahôdková), ktorá je charakteristická valcovitými plodmi, ktoré sú biele až žltkasté alebo jemne zelenkasté a majú krémovú dužinu, ktorá je šťavnatá.
Biele kríčkové tekvice sa dajú pripraviť rôznymi spôsobmi. Môžete z nich uvariť polievku, či už krémovú alebo aj klasickú s kúskami tekvice, tiež prívarok alebo aj placky. Ak neviete, ako pripraviť bielu tekvicu, máme pre vás niekoľko tipov. Prinášame chutné a jednoduché recepty s tekvicou, ktoré si členovia vašej rodiny isto zamilujú.
Tekvicový prívarok s kôprom
Ingrediencie:
-
1 biela tekvica (asi 2,5 kg)
- hrsť čerstvého kôpru
- 2 ČL soli
- 2 PL oleja
- 2 ryžové smotany
- 2 PL ovsenej múky
- 1-2 PL octu
Postup: Najskôr si pripravíme tekvicu. Keď je tekvica ošúpaná a má vybraté jadierka, nastrúhame ju na väčšom strúhadle. Pridáme soľ a necháme asi 20 minút postáť. Potom z tekvice vytlačíme nadbytočnú šťavu a dáme ju do hrnca s rozpáleným olejom.
Premiešame a podusíme na strednom ohni pod pokrievkou do mäkka (asi 15 až 20 minút). Počas dusenia občas premiešame. Kým sa nám tekvica dusí, nasekáme si čerstvý kôpor a pridáme ho k tekvici na konci varenie. Povaríme ešte 2 či 3 minútky a následne pridáme smotanu, v ktorej sme si rozmiešali ovsenú múky (rozmixované ovsené vločky).
Povaríme ešte asi 5 minút. Podľa chuti pridáme ešte trochu soli, prípadne cukru. Odstavíme a keď prívarok trochu ochladne, pridáme na dochutenie aj ocot. Môžeme podávať ľubovoľným spôsobom, napríklad s varenými zemiakmi a vajíčkom na tvrdo či ako prílohu k fašírkam.
Odporúčame: Výborná cuketová haruľa na plechu – 3 verzie, ktoré si zamilujete
Zdroj: Depositphotos
Polievka z bielej tekvice a cukety
Ingrediencie:
-
1 stredne veľká biela tekvica
- 1 stredne veľká cuketa
- 1 cibuľa
- cca 1,5 šálky zeleninového vývaru
- 3 PL bieleho jogurtu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- 2 ČL čerstvej bazalky
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Tekvicu ošúpeme a vydlabeme stred so semienkami. Následne ju nakrájame na kocky, cukety len umyjeme a rovno nakrájame na rovnaké kúsky. Pripravíme si hrniec, v ktorom si rozpálime olej a pridáme nadrobno nasekanú cibuľu. Krátko ju orestujeme a pridáme aj kocky tekvice a cukety. Zalejeme vývarom (alebo vodou) tak, aby bola zelenina úplne zaliata.
Pridáme bazalku, soľ a čierne korenie. Následne povaríme do zmäknutia asi 15 až 20 minút. Potom polievku dohladka rozmixujeme ponorným mixérom a na záver pridáme jogurt a pretlačené strúčiky cesnaku. Znova premixujeme a vrátime na oheň len prevrieť. Odstavíme a môžeme podávať, napríklad s opečenými tekvicovými jadierkami, krutónmi, pečivom a podobne.
Zapekaná tekvica s tvrdým syrom
Ingrediencie:
-
1 biela dyňa
- 2 až 3 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 3 vajcia
- 250 g tvrdého syra
- trochu mlieka
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Tekvicu umyjeme, ošúpeme a odstránime jadierka. Následne ju nakrájame na plátky s hrúbkou asi 1 cm a povaríme ich v osolenej vode asi 10 minút. Potom tekvicu scedíme, necháme stiecť a mierne vychladnúť. Pripravíme si zapekaciu misku, ktorú potrieme olivovým olejom a následne aj pretlačenými strúčikmi cesnaku.
Tekvicové plátky poukladáme do zapekacej misky. V šľahačkovej smotane si rozmiešame vajcia a pridáme aj nastrúhaný syr. Osolíme, okoreníme. Ak je zmes príliš hustá, rozriedime ju troškou mlieka. Nakoniec pripravenou smotanovou zmesou zalejeme tekvicu. Zakryjeme alobalom a dáme piecť do rúry na 30 minút pri teplote 200 °C.
Pred koncom pečenia tekvicu odokryjeme a necháme pár minút zapiecť bez zakrytia. Podávame ľubovoľným spôsobom. Zapekaná tekvica sa perfektne hodí k vareným zemiakom alebo zeleninovému šalátu, no rovnako ju môžete podávať ako prílohu k mäsu, napríklad pečenej krkovičke alebo kuracím prsiam naprírodno.
Odporúčame: Cuketový chlieb - túto lahôdku si zamilujete!
Zdroj: Depositphotos
Tekvicové placky
Ingrediencie:
-
1 väčšia biela tekvica
- 2 cibule
- 3 vajcia
- 3 – 5 PL hladkej múky
- 2 KL majoránky
- soľ a mleté čierne korenie
- olej
Postup: Tekvicu očistíme a nahrubo nastrúhame. Osolíme ju a necháme postáť aspoň 20 minút. Medzitým si nakrájame cibuľu nadrobno. Z tekvice vytlačíme prebytočnú vodu, pridáme cibuľu, múku, vajcia, majoránku, soľ a mleté čierne korenie. Všetko spolu vymiešame, aby nám vzniklo hustejšie cestíčko.
Následne na rozpálenej panvici s olejom robíme placky a opekáme ich z oboch strán do zlatista. Osmažené placky dáme stiecť na papierový obrúsok. Môžeme podávať samostatne, ku krémovej polievke, aj ako prílohu k mäsu na šťave.
Tekvicové halušky z bielej tekvice
Ingrediencie:
-
1 tekvica biela
- 1 vajce
- hladká múka
- 1 ČL soli
Postup: Bielu tekvicu umyjeme, ošúpeme a zbavíme jadierok. Následne ju nakrájame na menšie kúsky a dáme do mixéra. Rozmixujeme a pridáme vajíčko a soľ. Postupne začneme pridávať hladkú múku. Pridávame dovtedy, kým nám vznikne hustejšie cesto.
Vo väčšom hrnci si privedieme osolenú vodu k varu. Následne do vriacej vody vhadzujeme cesto pomocou sitka na prípravu halušiek. Keď vyplávajú halušky na povrch, povaríme ich asi 3 minúty a vyberieme von. Halušky môžeme podávať ľubovoľným spôsobom, napríklad s bryndzou a opečenou slaninkou, syrovou omáčkou alebo mäsom na šťave. Dobrú chuť!
Tu nájdete aj ďalšie recepty z iných druhov tekvíc:
TOP recepty z tekvíc: Aké dobroty pripraviť z rôznych druhov tekvíc?