Prinášame recepty hneď na niekoľko krémových kalerábových polievok, ktoré si rozhodne zamilujete. Vyskúšate jednoduchú kalerábovú polievku, ktorá je vhodná i pre deti alebo netradičnú verziu so žltou tekvicou či syrom? Odporúčame ich všetky!
Kaleráb v kuchyni
Kaleráb si mnohí spájajú hlavne so zeleninovým či mäsovým vývarom. Ide o takú typickú polievkovú zeleninu, ktorá však má toho ponúknuť omnoho viac, akoby sa na prvý pohľad zdalo, či už z hľadiska obsahu živín, alebo možností využitia. Kaleráb má len minimum kalórií a je z veľkej časti tvorený vodou. Obsahuje však niektoré vitamíny skupiny B, vitamín C, vlákninu, draslík, fosfor a ďalšie minerály.
Ani zďaleka neplatí, že sa hodí len do vývaru. Je skvelý napríklad aj do čerstvého šalátu či do zapekaných jedál. Ak ste napríklad neskúsili plnený kaleráb, je čas to napraviť. Kaleráb je skrátka veľmi variabilný a hodí sa trebárs aj do nátierok. A ak obľubujete sýte krémové polievky, napríklad s pečivom alebo krutónmi, rozhodne odporúčame aj kalerábový krém.
Krémové kalerábové polievky – nápadité, sýte a vždy iné
Ak milujete jemné a hrejivé chute, no zároveň nechcete každý týždeň variť to isté, kalerábové krémy sú tou správnou voľbou. Ich výhodou je, že sa výborne kombinujú s rôznymi druhmi zeleniny, byliniek, syrov či smotany.
Každý recept má vlastný charakter – niektoré sú úplne jednoduché a vhodné aj pre deti, iné zas zaujmú netradičnou kombináciou chutí alebo výraznejším dochutením. Stačí si len vybrať podľa nálady alebo surovín, ktoré máte doma.
Depositphotos1. Krémová kalerábová polievka s cuketou a paradajkami
Ingrediencie:
1 kaleráb
- 4 strúčiky cesnaku
- 1žltá cuketa
- 4 mrkvy
- 8 až 10 cherry paradajok
- olivový olej
- soľ
- drvená rasca
- kurkuma
- čerstvá bazalka
- trochu masla
- med
Postup: Kaleráb, cuketu a mrkvu ošúpeme a dáme do mixéra. Podľa potreby prilejeme trošku vody a rozmixujeme na kašu. V hrnci si rozpálime trochu olivového oleja a pridáme nadrobno nasekané strúčiky cesnaku. Po chvíli pridáme rozmixovanú zeleninu, prekrojené cherry paradajky a zalejeme vriacou vodou z kanvice. Dochutíme drvenou rascou a kurkumou.
Necháme povariť asi 10 minút. Pridáme pár bazalkových lístkov a rozmixujeme na krém. Ešte pridáme soľ, kúsok masla a podľa chuti med, prevaríme a odstavíme. Podávame s čerstvou chrumkavou bagetkou.
2. Rýchla kalerábová polievka vhodná aj pre deti
Ingrediencie:
2 kaleráby
1 veľká cibuľa
- 2 väčšie zemiaky
- soľ a čierne korenie
- olej
Postup: V hrnci si rozpálime olej a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľku. Potom pridáme kaleráb so zemiaky, ktoré sme si ošúpali a nakrájali na menšie kocky. Chvíľu osmažíme. Potom zalejeme vodou. Voda by mala siahať asi 2 cm nad zeleninu.
Pridáme soľ a trošku čierneho korenia (nemusí byť, ak podávame malým deťom). Povaríme do zmäknutia zeleniny, asi 15 až 20 minút. Potom rozmixujeme na hladký krém a podľa potreby ešte osolíme. Prehrejeme a môžeme odstaviť. Podávať môžeme s chlebom.
3. Kalerábová polievka s camembertom
Ingrediencie:
2 kaleráby
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 3 PL olivového oleja
- 1 l vývaru (alebo vody)
- 120 g syru camembert
- soľ
- štipka muškátového orecha
- 1 ČL medu
- hrsť čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
- krutóny
Postup: Kaleráby, mrkvy a cibuľu očistíme a nakrájame na kocky. Rozpálime si olej a cibuľu na ňom orestujeme. Potom pridáme nakrájanú mrkvu a kaleráb a osmažíme 5 minút. Zalejeme vývarom a uvaríme domäkka (asi 15 minút). Medzitým si zo syru camembert odrežeme okraje a vnútro nakrájame na malé kocky.
Polievku rozmixujeme na hladký krém a pridáme nakrájaný syr. Miešame, kým sa nerozpustí. Pridáme ešte soľ, med, muškátový oriešok. Prevaríme a odstavíme. Podávame s krutónami posypané petržlenovou vňaťou.
Depositphotos4. Kalerábový krém s pečeným cesnakom a sezamom
Ingrediencie:
2 veľké kaleráby
- 2 šalotky
- 120 g masla
- 1 limetka
- 1 PL kryštálového cukru
- 2 PL kyslej smotany
- 4 strúčiky cesnaku
- sezam
- čerstvé oregano
- soľ a mleté čierne korenie
- olivový olej
Postup: Kaleráb aj šalotku očistíme, potom nakrájame na malé kúsky. Šalotku osmažíme na časti masla a troche oleja, následne pridáme aj kaleráb. Zalejeme vodou a povaríme domäkka (asi 15 minút). Potom rozmixujeme polievku na hladký krém a pridáme zvyšok masla, limetkovú šťavu, cukor, soľ, korenie a smotanu. Prevaríme a odstavíme z ohňa.
Strúčiky cesnaku očistíme a nakrájame na pásiky, ktoré následne osmažíme na troche oleja. Sezamové semienka opražíme na panvici nasucho. Polievku podávame s opečeným cesnakom, sezamom a trochou nasekaného oregana.
5. Mrkvovo-kalerábová polievka
Ingrediencie:
450 g kalerábu
- 250 g mrkvy
- 250 g zemiakov
- 1 l vody alebo vývaru
- 250 ml smotany na varenia
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL drvenej rasce
Postup: Kaleráb, mrkvu aj zemiaky očistíme a nakrájame no kocky. Dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme soľ s rascou a povaríme domäkka (asi 15 až 20 minút). Potom zeleninu rozmixujeme na hladký krém a pridáme smotanu na varenie. Necháme prevrieť a odstavíme z ohňa. Môžeme podávať s opečenými toastami alebo čerstvým pečivom.
Tipy na kombinácie pre kalerábovú polievku:
Syr a smotana – Pre jemnosť a krémovú konzistenciu pridajte camembert, smotanový alebo tavený syr, strúhaný parmezán, sladkú alebo kyslú smotanu.
Zeleninové duá – Kaleráb skvele ladí s mrkvou (sladkosť), zemiakmi (hustota) či cuketou (ľahkosť a vláčnosť).
Bielkovinové doplnky – Varte s červenou šošovicou, cícerom alebo bielou fazuľou pre výživnejšiu polievku.
Dochutenie bylinkami a koreninami – Vyskúšajte muškátový oriešok, tymian, čierne korenie, čerstvú bazalku, oregano alebo pažítku.
Opečený cesnak – Jemne chrumkavé kúsky cesnaku osmažené na masle či oleji dodajú polievke intenzívnu arómu aj chuť.
Kaleráb v hlavnej úlohe
Ako vidíte, kaleráb nemusí byť len skromnou prísadou vo vývare – dokáže sa naplno predviesť aj ako krémová, jemná, alebo naopak výrazná polievka s originálnymi prísadami. Nezáleží na tom, či ste fanúšikom klasiky alebo radi skúšate niečo nové – v tomto výbere si príde na svoje každý. Vyskúšajte jeden recept a možno zistíte, že kaleráb sa vo vašej kuchyni udomácni častejšie, než ste čakali.
Aktualizovaný článok: 04.07.2025