Krémová kalerábová polievka na 5 spôsobov – s mrkvou, cuketou i syrom

Kaleráb si mnohí spájajú hlavne so zeleninovým či mäsovým vývarom. Ide o takú typickú polievkovú zeleninu, ktorá však má toho ponúknuť omnoho viac, akoby sa na prvý pohľad zdalo, či už z hľadiska obsahu živín, alebo možností využitia. Kaleráb má len minimum kalórií a je z veľkej časti tvorený vodou. Obsahuje však niektoré vitamíny skupiny B, vitamín C, vlákninu, draslík, fosfor a ďalšie minerály. 

Ani zďaleka neplatí, že sa hodí len do vývaru. Je skvelý napríklad aj do čerstvého šalátu či do zapekaných jedál. Ak ste napríklad neskúsili plnený kaleráb, je čas to napraviť. Kaleráb je skrátka veľmi variabilný a hodí sa trebárs aj do nátierok. A ak obľubujete sýte krémové polievky, napríklad s pečivom alebo krutónmi, rozhodne odporúčame aj kalerábový krém. 

Prinášame recepty hneď na niekoľko krémových kalerábových polievok, ktoré si rozhodne zamilujete. Vyskúšate jednoduchú kalerábovú polievku, ktorá je vhodná i pre deti alebo netradičnú verziu so žltou tekvicou či syrom? Odporúčame ich všetky!

Odporúčame: ​Hľadáte tipy na rýchly obed na nedeľu? Tieto recepty vás vždy zachránia!

Krémová kalerábová polievka s cuketou a paradajkami

Ingrediencie:

  • 1 kaleráb

  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1žltá cuketa
  • 4 mrkvy
  • 8 až 10 cherry paradajok
  • olivový olej
  • soľ
  • drvená rasca
  • kurkuma
  • čerstvá bazalka
  • trochu masla
  • med

Postup: Kaleráb, cuketu a mrkvu ošúpeme a dáme do mixéra. Podľa potreby prilejeme trošku vody a rozmixujeme na kašu. V hrnci si rozpálime trochu olivového oleja a pridáme nadrobno nasekané strúčiky cesnaku. Po chvíli pridáme rozmixovanú zeleninu, prekrojené cherry paradajky a zalejeme vriacou vodou z kanvice. Dochutíme drvenou rascou a kurkumou.

Necháme povariť asi 10 minút. Pridáme pár bazalkových lístkov a rozmixujeme na krém. Ešte pridáme soľ, kúsok masla a podľa chuti med, prevaríme a odstavíme. Podávame s čerstvou chrumkavou bagetkou. 

Rýchla kalerábová polievka vhodná aj pre deti

Ingrediencie: 

  • 2 kaleráby

  • 1 veľká cibuľa

  • 2 väčšie zemiaky
  • soľ a čierne korenie
  • olej

Postup: V hrnci si rozpálime olej a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľku. Potom pridáme kaleráb so zemiaky, ktoré sme si ošúpali a nakrájali na menšie kocky. Chvíľu osmažíme. Potom zalejeme vodou. Voda by mala siahať asi 2 cm nad zeleninu.

Pridáme soľ a trošku čierneho korenia (nemusí byť, ak podávame malým deťom). Povaríme do zmäknutia zeleniny, asi 15 až 20 minút. Potom rozmixujeme na hladký krém a podľa potreby ešte osolíme. Prehrejeme a môžeme odstaviť. Podávať môžeme s chlebom. 

Kalerábová polievka s camembertom

Ingrediencie

  • 2 kaleráby

  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 l vývaru (alebo vody)
  • 120 g syru camembert
  • soľ
  • štipka muškátového orecha
  • 1 ČL medu
  • hrsť čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
  • krutóny

Postup: Kaleráby, mrkvy a cibuľu očistíme a nakrájame na kocky. Rozpálime si olej a cibuľu na ňom orestujeme. Potom pridáme nakrájanú mrkvu a kaleráb a osmažíme 5 minút. Zalejeme vývarom a uvaríme domäkka (asi 15 minút). Medzitým si zo syru camembert odrežeme okraje a vnútro nakrájame na malé kocky.

Polievku rozmixujeme na hladký krém a pridáme nakrájaný syr. Miešame, kým sa nerozpustí. Pridáme ešte soľ, med, muškátový oriešok. Prevaríme a odstavíme. Podávame s krutónami posypané petržlenovou vňaťou. 

Odporúčame: Karfiolový šalát – 5 chutných verzií, ktoré si zamilujete

Kalerábový krém s pečeným cesnakom a sezamom

Ingrediencie: 

  • 2 veľké kaleráby

  • 2 šalotky
  • 120 g masla
  • 1 limetka
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 2 PL kyslej smotany
  • 4 strúčiky cesnaku
  • sezam
  • čerstvé oregano
  • soľ a mleté čierne korenie
  • olivový olej

Postup: Kaleráb aj šalotku očistíme, potom nakrájame na malé kúsky. Šalotku osmažíme na časti masla a troche oleja, následne pridáme aj kaleráb. Zalejeme vodou a povaríme domäkka (asi 15 minút). Potom rozmixujeme polievku na hladký krém a pridáme zvyšok masla, limetkovú šťavu, cukor, soľ, korenie a smotanu. Prevaríme a odstavíme z ohňa. 

Strúčiky cesnaku očistíme a nakrájame na pásiky, ktoré následne osmažíme na troche oleja. Sezamové semienka opražíme na panvici nasucho. Polievku podávame s opečeným cesnakom, sezamom a trochou nasekaného oregana. 

Mrkvovo-kalerábová polievka

Ingrediencie: 

  • 450 g kalerábu

  • 250 g mrkvy
  • 250 g zemiakov
  • 1 l vody alebo vývaru
  • 250 ml smotany na varenia
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL drvenej rasce

Postup: Kaleráb, mrkvu aj zemiaky očistíme a nakrájame no kocky. Dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme soľ s rascou a povaríme domäkka (asi 15 až 20 minút). Potom zeleninu rozmixujeme na hladký krém a pridáme smotanu na varenie. Necháme prevrieť a odstavíme z ohňa. Môžeme podávať s opečenými toastami alebo čerstvým pečivom. 

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE