Odhalenie najčastejšej hormonálnej poruchy žien: Čo je to PCOS a ako ho rozpoznať?

polycystické vaječníky

Syndróm polycystických vaječníkov (PCOS) je jednou z najčastejších hormonálnych porúch u žien v reprodukčnom veku. Odhaduje sa, že až 10 % žien trpí touto poruchou, ktorá ovplyvňuje nielen ich menštruačný cyklus a schopnosť otehotnieť, ale aj celkové zdravie. Napriek tomu, že PCOS je pomerne bežný, mnoho žien o ňom nevie a jeho príznaky často zostávajú neodhalené.

Pozrime sa na to, čo je PCOS, ako sa prejavuje, aké má príčiny a možnosti liečby. Znalosť príznakov a skorá diagnóza môžu pomôcť ženám lepšie zvládnuť túto poruchu a zlepšiť kvalitu ich života.

Prečítajte si: Hysteroskopia – o aké vyšetrenie ide a kedy je potrebné?

Čo je PCOS?

PCOS je hormonálna porucha, ktorá ovplyvňuje činnosť vaječníkov. Je charakterizovaný tromi hlavnými znakmi:

  1. Nepravidelná ovulácia: Ovulácia je buď nepravidelná alebo úplne absentuje. To znamená, že ženy s PCOS majú nepravidelný menštruačný cyklus alebo nemajú menštruáciu vôbec.
  2. Vysoká hladina androgénov: Androgény sú mužské hormóny, ktoré sa prirodzene vyskytujú aj u žien, no v nižších hladinách. U žien s PCOS je hladina androgénov vyššia, čo spôsobuje príznaky, ako sú nadmerný rast ochlpenia, akné a vypadávanie vlasov.
  3. Polycytické vaječníky: Vaječníky sú zväčšené a obsahujú množstvo drobných cýst (folikuly), ktoré neprodukujú vajíčka pravidelne.

Tieto symptómy môžu viesť k ťažkostiam s plodnosťou, zmenám vzhľadu a zdravotným komplikáciám, ako sú metabolické problémy.

Príznaky PCOS: Ako ho rozpoznať?

Príznaky PCOS sú veľmi variabilné a každá žena môže prejaviť iný súbor symptómov. Niektoré ženy môžu mať všetky príznaky, iné len niektoré. Medzi najčastejšie prejavy patria:

1. Nepravidelná alebo žiadna menštruácia

Jedným z hlavných príznakov PCOS je nepravidelný menštruačný cyklus. Ženy môžu mať menej ako 8 menštruácií ročne alebo môže menštruácia úplne chýbať. Dôvodom je nepravidelná alebo absentujúca ovulácia, ktorá spôsobuje hormonálnu nerovnováhu a narúša menštruačný cyklus.

2. Nadmerný rast ochlpenia

Nadmerný rast ochlpenia je výsledkom zvýšených hladín androgénov. Ochlpenie sa najčastejšie objavuje na tvári, hrudníku, bruchu, chrbte a ďalších častiach tela. Tento stav, je jedným z najviac znepokojujúcich príznakov pre ženy, pretože ovplyvňuje ich vzhľad a sebavedomie.

3. Akné a mastná pleť

Vysoké hladiny androgénov môžu tiež viesť k zvýšenej produkcii mazu, čo spôsobuje mastnú pleť a akné. Akné spojené s PCOS sa môže objaviť nielen na tvári, ale aj na hrudníku a chrbte, a často pretrváva aj po období puberty.

4. Vypadávanie vlasov 

U niektorých žien s PCOS dochádza k rednutiu vlasov, predovšetkým v oblasti temena hlavy. Tento typ vypadávania vlasov sa nazýva androgénna alopécia a je spôsobený zvýšenými hladinami androgénov.

5. Priberanie a ťažkosti s chudnutím

PCOS je často spojený s inzulínovou rezistenciou, čo znamená, že telo má problémy s efektívnym využitím inzulínu. To môže viesť k priberaniu, najmä v oblasti brucha, a k ťažkostiam pri snahe schudnúť.

6. Problémy s plodnosťou

Kvôli nepravidelnej ovulácii majú ženy s PCOS často problémy s otehotnením. Aj keď neprítomnosť ovulácie nie je u všetkých žien trvalá, môže to výrazne predĺžiť čas potrebný na počatie.

Odporúčame: Berberin: Aké sú jeho (ne)žiaduce účinky? Pozor, nie je pre každého!

pcos príznaky

Príčiny PCOS

Presná príčina vzniku PCOS zatiaľ nie je úplne objasnená, no existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu prispievať k jeho rozvoju:

1. Genetika

PCOS môže mať genetický základ. Ak máte v rodine ženu, ktorá trpí touto poruchou, existuje väčšia pravdepodobnosť, že sa rozvinie aj u vás. Štúdie naznačujú, že PCOS môže byť dedičný a niektoré gény môžu ovplyvňovať citlivosť vaječníkov na hormonálne zmeny.

2. Inzulínová rezistencia

Veľa žien s PCOS má inzulínovú rezistenciu, čo znamená, že ich telo nevyužíva inzulín správne. Vysoké hladiny inzulínu môžu viesť k zvýšenej produkcii androgénov, čo spôsobuje mnohé príznaky PCOS.

3. Zápal

Niektoré štúdie ukazujú, že u žien s PCOS dochádza k miernemu chronickému zápalu, ktorý môže stimulovať vaječníky k produkcii androgénov. Tento zápal môže byť spôsobený rôznymi faktormi, vrátane životného štýlu a stravy.

Diagnóza PCOS

Diagnóza PCOS nie je vždy jednoduchá, pretože jeho príznaky sa môžu líšiť a môžu byť zamieňané s inými zdravotnými problémami. Lekár môže vykonať niekoľko krokov, aby potvrdil diagnózu:

  1. Klinická anamnéza: Lekár sa vás opýta na vaše príznaky, menštruačný cyklus a rodinnú anamnézu.
  2. Krvné testy: Testy na hladinu hormónov, vrátane androgénov, môžu pomôcť zistiť hormonálnu nerovnováhu.
  3. Ultrazvuk vaječníkov: Ultrazvukové vyšetrenie môže odhaliť zväčšené vaječníky s mnohými malými cystami, čo je typický znak PCOS.

Neprehliadnite: Jesenný elixír zdravia: Nápoj, ktorý očistí, posilní a ochráni

Liečba PCOS: Ako to zvládnuť?

PCOS sa nedá úplne vyliečiť, ale jeho príznaky možno efektívne zvládnuť pomocou rôznych liečebných prístupov. Liečba závisí od toho, aké príznaky sú najvýraznejšie a aké sú vaše ciele, napríklad či plánujete otehotnieť.

1. Zmena životného štýlu

Jedným z najefektívnejších spôsobov, ako zvládnuť PCOS, je zmena životného štýlu. Zdravá strava a pravidelné cvičenie môžu pomôcť zlepšiť inzulínovú citlivosť a znížiť priberanie. Dokonca aj malé zníženie hmotnosti môže pomôcť zlepšiť menštruačný cyklus a zvýšiť šancu na otehotnenie.

2. Lieky na reguláciu menštruačného cyklu

Hormonálna antikoncepcia môže pomôcť regulovať menštruačný cyklus, znížiť hladiny androgénov a zmierniť príznaky ako akné a nadmerný rast ochlpenia.

3. Liečba inzulínovej rezistencie

Lieky, ako je metformín, môžu zlepšiť inzulínovú citlivosť a pomôcť regulovať hladiny cukru v krvi. Metformín môže tiež podporiť ovuláciu u žien, ktoré majú problém s otehotnením.

4. Estrogénové a antiandrogénne lieky

Lieky, ako spironolaktón, môžu pomôcť znížiť nadmerný rast ochlpenia a vypadávanie vlasov spôsobené zvýšenými hladinami androgénov.

Prečítajte si aj: Izbové rastliny, ktoré zlepšia váš spánok: 5 najlepších tipov pre zdravší spánok!

PCOS je hormonálna porucha, ktorá môže mať vážny dopad na kvalitu života ženy, ale správna diagnóza a liečba môžu pomôcť zmierniť príznaky a predísť dlhodobým zdravotným problémom. Ak máte podozrenie na PCOS, neváhajte sa poradiť so svojím lekárom, ktorý vám môže pomôcť určiť správnu liečbu a podporiť vás v ceste k lepšiemu zdraviu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE