Čo všetko o vaječníkoch musíte vedieť? Takto ovplyvňujú celé telo

ženské vaječníky

Takmer každá žena sníva o tom, že raz pod srdcom vynosí nový život a stane sa matkou. Túto krásnu a ušľachtilú rolu môže žena získať len a len vďaka jej reprodukčným orgánom, ktoré musia „šliapať ako švajčiarske hodinky“.

Inak sa môže stať, že žena zostane bezdetná alebo bude jej cesta za materstvom strastiplná. V tomto článku sa dozviete o vaječníkoch všetko, čo by ste mali vedieť na to, aby boli zdravé a správne fungujúce.

Bodyguardi maternice a domov vajíčok

Dalo by sa povedať, že vaječníky sú pomyselnými ochrancami maternice, v ktorej v konečnom dôsledku nový život rastie a dozrieva, až kým sa nenarodí. Z toho vyplýva, čo sa umiestnenia týka, že sa vaječníky nachádzajú na pravej a ľavej strane maternice. Zdravá žena má teda dva funkčné vaječníky, ktoré sú známe najmä pre svoju funkciu „dlhodobého domova vajíčok”.

Tie postupne vekom z vaječníkov ubúdajú. Zatiaľ čo sa ženy rodia s niekoľkými miliónmi, v puberte im ich zostáva približne 300-tisíc a pokým žena dosiahne menopauzu, nezostane jej žiadne. S ubúdaním vajíčok z vaječníkov postupne klesá aj šanca, že sa žena stane matkou.

Zaujme ťa: Viete, čo je bioaktívny kolagén? Jeho účinky na zdravie i krásu si vás získajú!

čo znamenajú bolesti vaječníkov
Shutterstock®

Nositelia života

O vaječníkoch teda môžeme tvrdiť, že sú nositeľmi života. Každý mesiac počas ovulácie uvoľnia niekoľko vajíčok, no len jedno a maximálne dve (ak ide o dvojičky) sú dozreté natoľko, aby boli oplodnené. Ak dôjde k oplodneniu spermiou, vznikne embryo. Ak nie, namiesto dieťaťa sa vajíčka vyplavia von z tela ženy v podobe menštruácie.

Hormonálne funkcie vaječníkov

Vaječníky však okrem reprodukčnej funkcie ovplyvňujú aj iné procesy v tele, a to najmä vďaka hormónom, ktoré vylučujú. Hovoríme v prvom rade o estrogéne a progesteróne, ale aj testosteróne v menšom množstve, čo sú všetko hormóny prúdiace v našej krvi. Tie zabezpečujú okrem schopnosti rozmnožovať sa aj zdravie kostí, svalov a správneho fungovania mozgu.

Bolesť vaječníkov

Bolesť je väčšinou predzvesťou niečoho zlého a inak tomu nie je ani v prípade, že vás pobolievajú vaječníky. Čo ak sa objaví bolesť vaječníkov? Symptómy, ako napríklad bolesť v podbrušku, nepravidelná menštruácia či pocit naplneného bruška môžu signalizovať cystu alebo cysty, ktoré sú vo veľkej väčšine prípadov celkom malé a neškodné, no niekedy vyžadujú lekársky dohľad či odstránenie. Možnosťou je aj zápal vaječníkov

Syndróm polycystických vaječníkov

Ak vás pobolieva podbruško, máte nepravidelnú menštruáciu, a to sprevádza napríklad neprimerané priberanie, neprirodzený rast chlpov po tele či dokonca akné, môže to znamenať, že vaše vaječníky produkujú priveľa mužských hormónov. V tomto prípade môže ísť o syndróm polycystických vaječníkov, ktoré sa často riešia pomocou hormonálnej antikoncepcie.

Nádory vaječníkov

Nemenej rozšírená je aj nebezpečná rakovina vaječníkov, ktorá by sa dala nazvať aj tichým zabijakom, pretože ju často odhalia až v pokročilých štádiách. Alarmujúce sú v tomto prípade: pocit nafúknutia, bolesti spodného chrbta alebo bolesti panvy, problémy s trávením ako zápcha alebo naopak hnačky či neprirodzený pocit naplnenia, časté močenie a strata energie či nechuť do jedla.

Ktoré ženy majú vyššie riziko ochorenia vaječníkov?

Riziko ochorenia vaječníkov môže byť zvýšené u určitých skupín žien na základe genetických, zdravotných a životných faktorov. Tu sú hlavné rizikové faktory:

  • rodinná anamnéza (výskyt ochorenia v rodine),

  • zdedené genetické mutácie (napr. mutácie BRCA1 a BRCA2),

  • vek nad 50 rokov,

  • bezdetnosť alebo prvé tehotenstvo po 35. roku života,

  • podstúpenie hormonálnej terapie,

  • nádorové ochorenie prsníka,

  • endometrióza,

  • zvýšená váha až obezita,

  • fajčenie,

  • nezdravý životný štýl. 

Inšpiruj sa: Účinné cviky s therabandom: Spevni si telo v priebehu niekoľkých dní!

ako otehotnieť
Shutterstock®

Vaječníky v dôchodku

Ženské vaječníky sa dostávajú do „dôchodku” v období nazývanom menopauza. Toto obdobie charakterizujú hormonálne výkyvy, návaly tepla a povestné zmeny nálad, ale aj iné problémy. Všetko je to spôsobené tým, že vaječníky už nemajú vajíčka, ktoré by vylučovali a teda žena sa stáva neplodnou, čo sprevádza aj vylučovanie viacerých hormónov.

Kým sa ženy a ich hormonálne levely v období menopauzy alebo perimenopauzy, čo je obdobie niekoľkých rokov alebo mesiacov pred samotnou menopauzou, dostanú do poriadku, môžu vyhľadať lekársku pomoc.

Plodnosť a podpora zdravia vaječníkov – ako preventívne podporiť funkciu vaječníkov?

  • Zdravá strava: Konzumujte potraviny bohaté na vitamíny A, C, E a selén, ktoré pomáhajú chrániť bunky vaječníkov vďaka antioxidačným účinkom. Príklady zahŕňajú bobuľové ovocie, listovú zeleninu, orechy a semená.Potraviny ako losos, makrela, ľanové semienka a vlašské orechy, obsahujú omega-3 mastné kyseliny a vďaka tomu podporujú hormonálnu rovnováhu. Zdravé zdroje bielkovín, ako sú fazuľa, šošovica, chudé mäso a ryby, podporujú celkové zdravie.

  • Pravidelná fyzická aktivita: Mierna fyzická aktivita, ako je chôdza, joga alebo plávanie, môže pomôcť udržiavať zdravú hmotnosť a hormonálnu rovnováhu. Nadmerné cvičenie môže byť kontraproduktívne, preto je dôležitá rovnováha.

  • Hormonálna rovnováha: Stres môže narušiť hormonálnu rovnováhu. Praktiky ako meditácia, hlboké dýchanie, joga a relaxačné techniky môžu pomôcť znižovať stres. Dostatok spánku je kľúčový pre hormonálnu rovnováhu a celkové zdravie.

  • Vyhýbanie sa škodlivým látkam: Vyhýbajte sa pesticídom, ťažkým kovom a iným environmentálnym toxínom. Používajte prírodné čistiace prostriedky a kozmetiku bez škodlivých chemikálií. Alkohol a tabak môžu negatívne ovplyvniť plodnosť a zdravie vaječníkov.

  • Pravidelné lekárske prehliadky: Pravidelné prehliadky môžu pomôcť identifikovať a riešiť potenciálne problémy včas. Zaznamenávanie cyklu môže pomôcť identifikovať nepravidelnosti a konzultovať ich s lekárom.

  • Doplnky stravy: Konzultujte s lekárom vhodné doplnky, ako sú vitamín D, kyselina listová, zinok a vitamín B6, ktoré podporujú zdravie reprodukčného systému. Byliny ako vitex (chasteberry), maca alebo shatavari môžu pomôcť podporiť hormonálnu rovnováhu, ale vždy sa poraďte s lekárom pred ich užívaním.

  • Vzdelávanie o zdraví vaječníkov a plodnosti: Informácie o rizikových faktoroch a príznakoch ochorení vaječníkov môžu pomôcť včas identifikovať a riešiť zdravotné problémy.

Článok aktualizovaný 2.6.2024

Aktualizovaný článok: 02.06.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE