Sú éčka nebezpečné? Pozor, nájdu sa medzi nimi aj výnimky!

nebezpečné éčka

Človek by sa mal vždy zaujímať o to, čo je. Zdravá strava plná zeleniny a ovocia je základom pre zdravé telo, na ktorom sa dá dobre stavať. K správnej strave je potrebné pridať dostatočný pitný režim, pohyb aj kvalitný odpočinok, vďaka čomu môžeme podporiť svoje zdravie a udržiavať si ho v priebehu rokov. Telu by sme pritom mali dopriať hlave čerstvú stravu. 

V dnešnej dobe sú však obchodné reťazce plné polotovarov a spracovaných potravín, ktoré nemajú ideálne zloženie. Často v ňom nájdeme hlavne množstvo takzvaných éčok, o ktorých nie práve pozitívnych vplyvoch na ľudský organizmus počúvame z každej strany. Sú však všetky éčka nebezpečné alebo medzi nimi nájdeme aj výnimky, ktorých sa obávať nemusíme? Aký majú rôzne éčka vplyv na zdravie? Ktoré konzervanty či aditíva v potravinách nie sú pre nás škodlivé? A ktoré éčka v potravinách naopak nie sú dobrou voľbou? 

Éčka v potravinách – záruka bezpečnosti potraviny?

Takzvané éčka, ako sa im u nás hovorí, sú rozličné aditíva, respektíve prídavné látky v potravinách. Nájdeme ich v zložení mnohých potravín, kde sú označené písmenkom E a určitým trojčíslím, prípadne štvorčíslím. Tieto látky sú do potravín, ale taktiež nápojov či liekov, pridávané z rozličných dôvodov, pričom ich používanie je regulované Európskou úniou.

Éčka majú za úlohu zlepšovať vlastnosti konkrétnych potravín. Predlžujú napríklad ich trvanlivosť, upravujú alebo zvýrazňujú chuť i farbu. Sú pridávané za účelom konzervácie či zmeny konzistencie. V niektorých prípadoch sa tiež využívajú preto, aby zlacnili a zjednodušili proces výroby danej potraviny.

Rôzne aditíva v potravinách – konzervanty, dochucovadlá a iné

Rozlišujeme viaceré skupiny týchto prídavných látok. Sú to napríklad sladidlá, ktoré potravine dodávajú sladkú chuť, ďalej farbivá, ktoré jej dodajú farbu, či konzervačné látky, ktoré predĺžia jej trvanlivosť a chránia ju pred pokazením. 

Ďalšími skupinami sú antioxidanty, emulgátory, stužovadlá, regulátory kyslosti, zvýrazňovače chuti, želírujúce činidlá a mnohé iné. Okrem toho môžeme éčka deliť aj podľa ich pôvodu. Mnohé z nich sú prírodnými látkami, ktoré sa získavajú z rastlín aj živočíchov či nerastov. Naopak, niektoré éčka sú chemicky vyrobené. Potom sú tu ešte aditíva, ktoré sú umelo vytvorené, no sú zložením identické s prírodnými. 

Odporúčame: Recepty na domáci chlieb alebo pečivo: Tipy ako na domáce pečenie

zloženie potravín
Shutterstock®

Ktoré éčka sú úplne bezpečné?

Nie, ani zďaleka nie sú všetky éčka zdraviu škodlivé. Asi vás neprekvapí, že tými bezpečnými sú predovšetkým tie, ktoré sú prírodného pôvodu. Mnohé z nich nielenže nepredstavujú pre zdravie človeka riziko, ale dokonca môžu mať ochranný vplyv na organizmus. Spravidla sú zdraviu neškodné aj tie aditíva, ktoré sú svojím zložením rovnaké ako prírodné, no napríklad z dôvodu lacnejšej výroby sa pripravujú synteticky. A ktoré éčka sú teda tie dobré? 

  • V zložení potravín napríklad nájdeme pod označením E s trojčíslím aj mnohé plyny, ktoré dýchame. Kyslík sa používa ako baliaci plyn a v zložení produktu ho nájdeme pod označením E948.
  • Ako aditívum sa tiež využíva kyslina askorbová (vitamín C) pod značením E300. Pôsobí ako antioxidant a predlžuje trvanlivosť potraviny. Patrí teda medzi bezpečné konzervačné látky.
  • Ako žlté farbivo sa v potravinách neraz uplatňuje kurkumín z kurkumy, ktorá je známa svojimi protirakovinovými účinkami. V zložení nájdeme túto látku ako E100 kurkumín
  • Ďalej môžeme spomenúť aj E101, čo je riboflavín, teda vitamín B2, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu organizmu. E101 riboflavín plní funkciu farbiva. 
  • Karamel s označením E150 slúži na sladenie a tiež farbenie čokolád a iných cukroviniek, sirupov, sójovej omáčky či dokonca piva. 
  • Na farbenie sa používa aj šafran (E164), ktorý je zároveň veľmi drahou koreninou. 
  • Báť sa nemusíme ani aditív E290 (oxid uhličitý), E408 (droždie) či E322, čo je označenie pre lecitín, ktorý okrem iného aj prispieva k zníženiu cholesterolu.

Ďalšie potravinárske prídatné látky, ktoré neprestavujú hrozbu:

  • E 636 – maltol: Prírodné ochucovadlo, považované za bezpečné.
  • E 967 – xylitol: Prírodné sladidlo, často používané v žuvačkách, ktoré je prospešné pre zubné zdravie.
  • E 966 – laktitol: Nízko kalorické sladidlo, používané ako náhrada cukru, s minimálnymi vedľajšími účinkami.
  • E 955 – sukralosa: Umelé sladidlo, považované za bezpečné a široko používané v potravinách.
  • E 953 – isomalt: Nízko kalorické sladidlo, ktoré je bezpečné a používa sa v cukrovinkách.
  • E 968 – erythritol: Prírodné sladidlo, ktoré neovplyvňuje hladinu cukru v krvi a je považované za bezpečné.
  • E 957 – thaumatin: Thaumatín je prírodné sladidlo a ochucovadlo, ktoré sa získava z plodov rastliny katemfé (Thaumatococcus daniellii). Je mnohonásobne sladší než cukor, ale nemá kalorickú hodnotu. Thaumatín je považovaný za bezpečný na konzumáciu a je schválený na používanie v mnohých krajinách.

Odporúčame: Výhody varenia na pare: Ako tepelne spracovávať potraviny šetrným spôsobom?

éčka v potravinách
Shutterstock®

Ktorým škodlivým éčkam sa vyhýbať?

Presúvame sa k éčkam, ktoré naše telo naozaj nepotrebuje a dokonca, ktoré môžu mať naň aj negatívny vplyv. Asi si domyslíte aj sami, že najškodlivejšie sú tie, ktoré sú chemicky vyrábané, pričom sa na ich výrobu často používajú napríklad decht, ropa a ďalšie suroviny. Tieto aditíva môžu u citlivejších jedincov vyvolávať rôzne problémy, a to vrátane alergií či kožných a tráviacich ťažkostí, pri niektorých sa dokonca hovorí o ich karcinogénnych účinkoch. 

Účinky a vplyv mnohých éčok sú stále predmetom výskumov. A pred ktorými éčkami by sme si teda mali dávať pozor? Ktorým škodlivým éčkam sa vyhýbať?

  • O škodlivosti sa hovorí hlavne pri benzoánoch (E210 – E213), siričitanoch (E220 – E228) či dusičnanoch (E249 – E252).
  • Aditívum E951 Aspartám je umelé sladidlo, ktorému sa pripisuje nepriaznivý vplyv na správanie detí a v niektorých krajinách je zakázaný. 
  • Kyselina benzoová pod označením E210 predlžuje trvanlivosť potraviny. No E210 kyselina benzoová zároveň u citlivých osôb môže dráždiť kožu či spôsobovať alergické reakcie. 
  • Pri potravinárskej červeni E124 sa hovorí o karcinogénnych účinkov pri vyššej koncentrácii. 
  • Preukázaným karcinogénom je napríklad aditívum E110, čo je syntetické žltooranžové farbivo.

Ďalšie éčka s nežiaducim vplyvom na zdravie:

  • E 102 – Tartrazin: Toto syntetické farbivo môže vyvolávať alergické reakcie a je spájané s hyperaktivitou u detí.
  • E621 L-glutaman sodný (glutamát sodný): Môže spôsobovať bolesti hlavy a iné nepríjemné príznaky u citlivých osôb.
  • E220 Oxid siričitý: Môže vyvolávať dýchacie problémy a alergické reakcie, najmä u astmatikov.
  • E250 Dusitan sodný: Používa sa na konzerváciu mäsa, ale môže vytvárať nitrozamíny, ktoré sú karcinogénne.
  • E124 Ponceau 4R: Toto syntetické farbivo je spájané s alergickými reakciami a hyperaktivitou u detí.
  • E110 Žltá SY: Môže spôsobovať alergické reakcie a je spájaná s hyperaktivitou u detí.
  • E104 Chinolínová žltá: Syntetické farbivo, ktoré môže vyvolávať alergické reakcie a je tiež spájané s hyperaktivitou u detí.
  • E952 Cyklamáty: Umelé sladidlo, ktoré bolo v niektorých krajinách zakázané kvôli obavám z možného karcinogénneho účinku.
  • E 240 – formaldehyd: Potenciálne karcinogénna látka, ktorá sa používa ako konzervant.
  • E122 Azorubin: Azorubín je syntetické červené farbivo, ktoré sa používa v potravinárskom priemysle na farbenie rôznych výrobkov, ako sú sladkosti, nápoje a pekárske produkty. Hoci je azorubín schválený na použitie v mnohých krajinách, je považovaný za kontroverzný, pretože môže u niektorých jedincov vyvolávať alergické reakcie a je spájaný s hyperaktivitou u detí.

Ako znížiť konzumáciu éčok?

Pravdou je, že vyznať sa v éčkach v dôsledku ich množstva a rozličných účinkov skutočne nie je jednoduché. Ak si však dávate záležať na tom, čo jete, ich sledovanie v zložení je vhodné zvážiť. Dnes už existujú mnohé mobilné aplikácie, ktoré vám rýchlo pomôžu určiť, ktoré číslo za písmenom E ukrýva hrozbu a pri ktorom máte zelenú. 

Ďalšou možnosťou je, samozrejme, aj minimalizovanie konzumácie rozličných spracovaných potravín a polotovarov. Naopak, je vhodné sa zamerať na čerstvé a kvalitné potraviny, z ktorých sa dá vždy pripraviť chutné jedlo. Našu prirodzenú stravu by malo tvoriť ovocie a zelenina, obilniny, strukoviny či olejnaté semená.

Článok aktualizovaný 30.8.2024

Aktualizovaný článok: 30.08.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE