Prečo nejesť polotovary? Dajte prednosť skutočnej strave!

Pod pojmom polotovar rozumieme čiastočne spracovaný produkt, ktorý je určený už len na krátku konečnú úpravu. Ak hovoríme konkrétne o potravinách, ide o výrobok, ktorý je pripravený a predávaný tak, aby ho človek dokončil už len varením, pečením či iným krátkym spracovaním. Z polotovaru sa dá pripraviť jedlo, či už obed alebo večera, prakticky za pár minút. Takéto skoro hotové jedlá, instantné pokrmy či mrazené polotovary sa spravidla dajú zohnať v obchodoch za výhodné ceny a mnohé z nich sú aj veľmi chutné.

Ak to teda zhrnieme, dalo by sa povedať, že polotovary vo všeobecnosti sú pomerne lacné, rýchle a úplne jednoduché na prípravu a ak natrafíte na tie správne, aj skutočne lahodné. Týči sa však pri nich jeden veľký výkričník. Pravdou totiž je, že hoci sa my môžeme tešiť z rýchlo naplneného žalúdka, naše telo až tak nadšené nemusí byť. Prečo si treba dávať pozor na nadmernú konzumáciu polotovarov a rozličných instantných pokrmov?

Bude vás zaujímať: Poznáte účinky huby reishi? Podporí imunitu a zvládne toho ešte viac!

polotovar

Zdroj: Shutterstock®

Hlavným problémom je zloženie

I keď polotovary a instantné pokrmy majú niekoľko výhod, ktoré im nemožno odoprieť, ani zďaleka nemôžeme hovoriť o potravinách, ktoré sú v našich jedálničkoch vítané. Hlavným problémom je najmä ich zloženie. Takéto polotovary a spracované potraviny sú totiž chemicky spracované a spravidla obsahujú nemálo umelých látok, rafinovaných surovín, konzervantov, emulgátorov, dochucovadiel, farbív a podobne. Ich zloženie zabezpečuje hlavne dlhú trvanlivosť, v mnohých prípadoch aj niekoľkoročnú, a to hlavne pri rozličných instantných či mrazených pokrmoch. Polotovary majú veľmi často i vyšší podiel kalórií, no výživová hodnota nebýva adekvátna.

V mnohých prípadoch sú plné pridaných cukrov, ktoré ani zďaleka nie sú len súčasťou cukroviniek a potravín s typicky sladkou chuťou. Neraz je využívaný hlavne glukózovo-fruktózový sirup, kedže je veľmi lacný. Problematický je aj často vysoký podiel soli, pričom človeku hrozí nadmerný prísun sodíka. V takýto spracovaných a sčasti pripravených pokrmoch tiež môžeme nájsť glutaman sodný a okrem toho i nezdravé tuky, napríklad nasýtené tuky a trans-mastné kyseliny.

 

instantné jedlo

Zdroj: Shutterstock®

Ako vplývajú na naše zdravie?

Polotovary, spracované potraviny, instantné pokrmy či mrazené hotové jedlá môžu predstavovať problém pre naše zdravie najmä vtedy, ak tvoria veľkú súčasť jedálnička človeka, sú konzumované v nadmernom množstve a dlhodobo. Ak sa človek stravuje zdravo a je aktívny, jedna vifonka či hotové jedlo v krabičke, ktoré len zohreje v mikrovlnke, v prípade núdze raz čas nijako zdraviu neuškodia. Prečo teda polotovary zo svojho jedálnička vyradiť, alebo ich konzumáciu obmedziť na minimum? Spomínané druhy pokrmov sú neraz ťažšie stráviteľné a u niektorých jedincov môžu prispieť k rozvoju tráviacich ťažkostí.

Kedže majú často veľa kalórií a sú i plné cukrov, spomenúť môžeme riziko nadváhy či obezity, ktoré sa s ich nadmernou konzumáciou spája. Ako sme spomenuli vyššie, takéto jedlá tiež bývajú plné soli. Hoci je sodík pre nás dôležitý, jeho nadbytok sa spája s viacerými zdravotnými problémami. Nadmerné solenie a prebytočný príjem sodíka majú negatívny vplyv na kardiovaskulárny systém, zaťažujú srdce a môžu prispieť k rozvoju vysokého krvného tlaku. Vyššie sme spomenuli aj nezdravé tuky, ktoré v polotovaroch nájdeme. Tie môžu prispievať okrem iného aj k rozvoju problémov s vysokým cholesterolom. 

zdravé potraviny

Zdroj: Shutterstock®

Polotovary nahradí varenie z čerstvých potravín

Hoci je varenie z polotovarov rýchle a jednoduché, prednosť by sme mali dať vareniu z čerstvých potravín a surovín. Poctivo pripravené domáce jedlá nám totiž dodajú všetky potrebné živiny, vitamíny i minerály, čo sa o instantných pokrmoch povedať nedá. Navyše, ak si varíme sami, vždy presne vieme, z čoho je jedlo zložené a čo konzumujeme. Vieme, že na tanieri nemáme zmes farbív, konzervantov, umelých látok a podobne. Využívajte hlavne čerstvú zeleninu a ovocie, strukoviny, vajíčka, kvalitné mäso či obilniny. Pri varení používajte kvalitné oleje, napríklad olivový.

V poriadku je aj používanie niektorých menej spracovaných potravín, napríklad sterilizovanej alebo nakladanej zeleniny a ovocia, paradajkového pretlaku, rybičiek vo vlastnej šťave či strukovín v konzerve. Čerstvú zeleninu a ovocie dobre doplní aj tá mrazená. To, čomu by sme mali dať stopku vo svojom jedálničku, sú hlavne instantné polievky, sušené jedlá a hotové mrazené jedlá, sušené polotovary na prípravu múčnikov a podobne. Áno, poctivé varenie zaberie oveľa viac času, no ak chceme investovať do svojho zdravia, musíme si ho nájsť.

Odporúčame: Toto sú najlepšie potraviny na večeru. Nebojte sa večerného jedenia!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE