Prečo nejesť polotovary? Dajte prednosť skutočnej strave!

prečo nejesť polotovary

Pod pojmom polotovar rozumieme čiastočne spracovaný produkt, ktorý je určený už len na krátku konečnú úpravu. Ak hovoríme konkrétne o potravinách, ide o výrobok, ktorý je pripravený a predávaný tak, aby ho človek dokončil už len varením, pečením či iným krátkym spracovaním. Z polotovaru sa dá pripraviť jedlo, či už obed alebo večera, prakticky za pár minút. 

Takéto skoro hotové jedlá, instantné pokrmy či mrazené polotovary sa spravidla dajú zohnať v obchodoch za výhodné ceny a mnohé z nich sú aj veľmi chutné. Ak to teda zhrnieme, dalo by sa povedať, že polotovary vo všeobecnosti sú pomerne lacné, rýchle a úplne jednoduché na prípravu a ak natrafíte na tie správne, aj skutočne lahodné. Týči sa však pri nich jeden veľký výkričník. 

Pravdou totiž je, že hoci sa my môžeme tešiť z rýchlo naplneného žalúdka, naše telo až tak nadšené nemusí byť. Prečo si treba dávať pozor na nadmernú konzumáciu polotovarov a rozličných instantných pokrmov? Čo môže nášmu telu spôsobiť prílišná konzumácia takto spracovaných potravín? Prečo lekári varujú pre týmto druhom potravín? 

Bude vás zaujímať: Poznáte účinky huby reishi? Podporí imunitu a zvládne toho ešte viac!

polotovar
Shutterstock®

Spracované potraviny vo forme polotovarov – hlavným problémom je zloženie

I keď polotovary a instantné pokrmy majú niekoľko výhod, ktoré im nemožno odoprieť, ani zďaleka nemôžeme hovoriť o potravinách, ktoré sú v našich jedálničkoch vítané. Hlavným problémom je najmä zloženie polotovarov. Takéto polotovary a spracované potraviny sú totiž chemicky spracované a spravidla obsahujú nemálo umelých látok, rafinovaných surovín, konzervantov, emulgátorov, dochucovadiel, farbív a podobne. 

Ich zloženie zabezpečuje hlavne dlhú trvanlivosť, v mnohých prípadoch aj niekoľkoročnú, a to hlavne pri rozličných instantných či mrazených pokrmoch. Polotovary majú veľmi často i vyšší podiel kalórií, no výživová hodnota nebýva adekvátna.

V mnohých prípadoch sú plné pridaných cukrov, ktoré ani zďaleka nie sú len súčasťou cukroviniek a potravín s typicky sladkou chuťou. Neraz je využívaný hlavne glukózovo-fruktózový sirup, kedže je veľmi lacný. Problematický je aj často vysoký podiel soli, pričom človeku hrozí nadmerný prísun sodíka. 

V takýto spracovaných a sčasti pripravených pokrmoch tiež môžeme nájsť glutaman sodný a okrem toho i nezdravé tuky, napríklad nasýtené tuky a trans-mastné kyseliny.

 Odporúčame: TOP liečivé koreniny: Majú miesto aj vo vašej kuchyni?

instantné jedlo
Shutterstock®

Ako ovplyvňuje takto spracované jedlo naše zdravie?

Polotovary, priemyselne spracované potraviny, instantné pokrmy, rýchle občerstvenie či mrazené hotové jedlá môžu predstavovať problém pre naše zdravie najmä vtedy, ak tvoria veľkú súčasť jedálnička človeka, sú konzumované v nadmernom množstve a dlhodobo. Ak sa človek stravuje zdravo a je aktívny, jedna vifonka či hotové jedlo v krabičke, ktoré len zohreje v mikrovlnke, v prípade núdze raz čas nijako zdraviu neuškodia. 

Prečo teda polotovary zo svojho jedálnička vyradiť, alebo ich konzumáciu obmedziť na minimum? Aký je vplyv polotovarov na naše telo?

  • Spomínané druhy pokrmov sú neraz ťažšie stráviteľné a u niektorých jedincov môžu prispieť k rozvoju tráviacich ťažkostí. Následkom môžu byť nepríjemné poruchy trávenia. 

  • Keďže majú často veľa kalórií a veľké množstvo cukru, spomenúť môžeme riziko nadváhy či obezity, ktoré sa s nadmernou konzumáciou polotovarov spája. 

  • Ako sme spomenuli vyššie, takéto jedlá tiež bývajú plné soli. Hoci je sodík pre nás dôležitý, jeho nadbytok sa spája s viacerými zdravotnými problémami. Nadmerné solenie a prebytočný príjem sodíka majú negatívny vplyv na kardiovaskulárny systém, zaťažujú srdce a môžu prispieť k rozvoju vysokého krvného tlaku. 

  • Vyššie sme spomenuli aj nezdravé tuky, ktoré v polotovaroch nájdeme. Tie môžu prispievať okrem iného aj k rozvoju problémov s vysokým cholesterolom

Odporúčame: Toto sú najlepšie potraviny na večeru. Nebojte sa večerného jedenia!

zdravé potraviny
Shutterstock®

Nebezpečné polotovary nahradí varenie z čerstvých potravín a domáca príprava jedla

Hoci je varenie z polotovarov rýchle a jednoduché, prednosť by sme mali dať vareniu z čerstvých potravín a surovín. Poctivo pripravené domáce jedlá nám totiž dodajú všetky potrebné živiny, vitamíny i minerály, čo sa o instantných pokrmoch povedať nedá. 

Navyše, ak si varíme sami, vždy presne vieme, z čoho je jedlo zložené a čo konzumujeme. Vieme, že na tanieri nemáme zmes farbív, konzervantov, umelých látok a podobne. Využívajte hlavne čerstvú zeleninu a ovocie, strukoviny, vajíčka, kvalitné mäso či obilniny. Pri varení používajte kvalitné oleje, napríklad olivový.

V poriadku je aj používanie niektorých menej spracovaných potravín, napríklad sterilizovanej alebo nakladanej zeleniny a ovocia, paradajkového pretlaku, rybičiek vo vlastnej šťave či strukovín v konzerve. Čerstvú zeleninu a ovocie dobre doplní aj tá mrazená. 

To, čomu by sme mali dať stopku vo svojom jedálničku, sú hlavne instantné polievky, sušené jedlá a hotové mrazené jedlá, sušené polotovary na prípravu múčnikov a podobne. Áno, poctivé varenie zaberie oveľa viac času, no ak chceme investovať do svojho zdravia, musíme si ho nájsť.

Aké sú benefity stravy bez polotovarov?

  • Lepšia výživová hodnota: Čerstvé a minimálne spracované potraviny často obsahujú vyššie množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré sú dôležité pre zdravie. Strava založená na čerstvých potravinách je bohatšia na vlákninu, ktorá podporuje zdravie tráviaceho systému.

  • Menej prídavných látok a konzervantov: Polotovary a vysoko spracované potraviny často obsahujú prídavné látky, konzervanty, farbivá a umelé sladidlá, ktoré môžu mať negatívny vplyv na zdravie.

  • Lepšia kontrola nad obsahom soli a cukru: Čerstvé potraviny vám umožňujú lepšie kontrolovať množstvo soli a cukru v strave, čo je prospešné pre prevenciu vysokého krvného tlaku, cukrovky a iných chronických ochorení.

  • Zdravšie tuky: Pri používaní čerstvých surovín máte väčšiu kontrolu nad typmi tukov, ktoré konzumujete, a môžete sa vyhnúť nezdravým trans-tukom a nadmerne nasýteným tukom, ktoré sú často prítomné v polotovaroch.

  • Lepšia kontrola hmotnosti: Strava bez polotovarov zvyčajne obsahuje menej pridaných cukrov a nezdravých tukov, čo môže prispieť k lepšej regulácii hmotnosti.

  • Podpora tráviaceho zdravia: Vysoký obsah vlákniny z čerstvého ovocia, zeleniny a celozrnných produktov podporuje zdravé trávenie a pravidelné vyprázdňovanie.

  • Zníženie rizika chronických ochorení: Vyvážená strava bohatá na čerstvé kvalitné potraviny je spojená so zníženým rizikom srdcových ochorení, cukrovky 2. typu, niektorých druhov rakoviny a iných chronických ochorení.

  • Podpora životného prostredia: Strava založená na čerstvých a miestnych potravinách často vyžaduje menej obalov a dopravy, čo môže prispieť k zníženiu ekologickej stopy.

  • Lepší pôžitok z jedla: Čerstvé potraviny majú často lepšiu chuť a textúru, čo môže zvýšiť pôžitok z jedla a podporiť zdravé stravovacie návyky.

Článok aktualizovaný 31.7.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE