Zdravé recepty s quinoou – výživné dobroty naslano aj nasladko

recepty s quinoou

Quinoa je superpotravina, ktorá si získala obľubu vďaka svojej nutričnej hodnote a univerzálnosti. Táto bezlepková pseudoobilnina je bohatá na bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály, a tak si z nej vieme pripraviť množstvo zdravých jedál. Či už premýšľate, čo si dať pod zub na obed, alebo si chcete dopriať ľahkú večeru či výživné raňajky, quinoa vás zasýti a pochutíte si na nej. Inšpirujte sa našimi receptami.

Raňajková quinoa s ovocím a orechmi

Quinoa nie je určená len na slané jedlá – výborne sa hodí aj na sladké raňajky. Uvarenú quinou zmiešajte s mandľovým mliekom, pridajte trochu medu alebo javorového sirupu na osladenie a navrch pridajte čerstvé ovocie, ako sú čučoriedky, jahody či banán. Dochutiť môžete aj orechmi alebo semienkami, napríklad chia či ľanovými. Táto kombinácia vám dodá energiu na celé dopoludnie.

Pečená quinoa s jablkami

Radi maškrtíte? Upečte si quinou s jablkami a škoricou. Najskôr si uvarte hrnček quinoy v dvoch hrnčekoch vody a potom ju zmiešajte so zmesou jabĺk, hrozienok a nasekaných orechov. Ochutiť ju môžete škoricou, medom, javorovým sirupom a muškátovým orieškom. Zmes preložte do vymastenej zapekacej misy a môžete ju ešte posypať vanilkovým cukrom alebo pokvapkať vanilkovým extraktom. Pečte na 180 °C, kým jablká nezmäknú. Pri podávaní môžete tento lahodný dezert ozdobiť čerstvým ovocím.

Odporúčame: TOP recepty z tekvíc: Aké dobroty pripraviť z rôznych druhov tekvíc?

Quinoa šalát s pečenou zeleninou

Quinoa je výborným základom pre výživné šaláty. Uvarte ju podľa návodu a zmiešajte s pečenou zeleninou, napríklad paprikou, cuketou, baklažánom a cherry paradajkami. Na dochutenie použite olivový olej, citrónovú šťavu, soľ, čierne korenie a trochu cesnaku. Ak máte radi bylinky, pridajte nasekanú petržlenovú vňať alebo koriander. Tento šalát je ideálny ako hlavné jedlo alebo príloha.

Plnené papriky s quinoou

Dali by ste si zdravý obed? Skúste plnené papriky! Do uvarenej quinoy pridajte nakrájané paradajky, kukuricu, čierne fazule a trochu strúhaného syra. Zmesou naplňte papriky, ktoré ste predtým zbavili semienok, a pečte v rúre na 180 °C približne 25-30 minút, kým papriky nezmäknú. Na záver ich môžete posypať čerstvými bylinkami alebo trochou syra feta.

Quinoa karí s kokosovým mliekom

Pre milovníkov exotiky je quinoa ideálna ako základ do karí. Na panvici orestujte cibuľu, cesnak a zázvor, pridajte karí pastu a kokosové mlieko. Do omáčky vmiešajte uvarenú quinou, zeleninu podľa chuti (napríklad cuketu, mrkvu, hrášok) a nechajte chvíľu variť, aby sa chute spojili. Dochutiť môžete limetkovou šťavou a čerstvým koriandrom.

Odporúčame: Čo sú modré zóny a čo nás môžu naučiť o dlhom a zdravom živote?

Quinoa ako základ pre zeleninové fašírky

Ak hľadáte alternatívu k mäsovým fašírkam, skúste tieto zeleninové s quinoou. Uvarenú quinou zmiešajte s nastrúhanou mrkvou, cuketou, vajíčkom a trochou ovsených vločiek. Dochuťte cesnakom, korením a bylinkami podľa chuti. Zo zmesi tvarujte fašírky a pečte ich na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 200 °C asi 20 minút. Fašírky sú ideálne ako hlavné jedlo alebo občerstvenie. 

Muffiny s quinoou a špenátom

Quinou uvarte v zeleninovom vývare alebo vo vode podľa návodu na obale (hrnček quinoy, 2 hrnčeky tekutiny). Na olivovom oleji orestujte cibuľku a špenát, pridajte ku quinoe spolu s vajíčkami, nastrúhaným syrom, oreganom a cesnakovým práškom. (Na šálku quinoy budete potrebovať štvrtinu šálky syra a dve vajcia.) Ochuťte soľou a korením. Pripravenou zmesou naplňte formu na muffiny a pečte asi 20 minút na 180 °C.

Odporúčame: TOP zaujímavosti o ľudskom mozgu: Toto ste vedeli?

Správne pripravená vám zachutí

Quinoa je mimoriadne univerzálna a hodí sa na prípravu rôznych jedál – od sladkých raňajok po chutné obedy a večere. Keďže má neutrálnu chuť, môžete ju využiť prakticky v akomkoľvek pokrme, bude vždy plný živín a energie. Ak ju ešte vo svojej kuchyni nevyužívate, je čas objaviť jej potenciál a začleniť ju do svojho jedálnička

Pridajte si ju do polievky miesto cestovín alebo si z nej pripravte sladký nákyp na štýl ryžového nákypu. Zapojte do varenia fantáziu a vaše chuťové poháriky už nebudú nikdy zívať od nudy.  

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE