Stonkový zeler si nachádza svoje pevné miesto aj v slovenskej kuchyni. V tomto článku sa dozviete, ako ho rozpoznať, skladovať, použiť v receptoch a prečo je dobré zaradiť ho do jedálnička.
Čo je stonkový zeler a aký má pôvod?
Stonkový zeler je čoraz viac obľúbená zelenina aj v našich zemepisných končinách. Pochádza zo stredomorskej oblasti, medzi jej najväčších pestovateľov patrí Izrael, Španielsko a Taliansko. V starovekom Egypte slúžili kvety a listy stonkového zeleru ako liečivá rastlina a kládli sa aj do hrobu.
Stonkový zeler má svoju sezónu od mája do novembra. Čerstvú vňať možno spoznať podľa sýtozelenej farby, pričom stonky a listy nesmú byť sfarbené. Stonky sa musia dať zlomiť – pokiaľ sa už ohýbajú, nie sú už úplne čerstvé.
Stonkový zeler má trochu jemnejšiu arómu ako buľvový zeler, ale aj napriek tomu má svoju charakteristickú koreninovú príchuť. A to predovšetkým vďaka éterickému oleju, ktorý sa volá apiín.
Ako rozpoznať čerstvý stonkový zeler
Stonkový zeler (Apium graveolens var. dulce) patrí do čeľade zelerovitých rastlín, podobne ako jeho príbuzní – buľvový a listový zeler. Na rozdiel od buľvového typu však netvorí výraznú hľuzu – jeho sila spočíva v hrubých, šťavnatých stonkách, ktoré sa konzumujú najčastejšie.
Rozpoznanie čerstvého zeleru nie je zložité – stačí si všímať niekoľko dôležitých znakov:
Stonky by mali byť pevné, chrumkavé a ľahko sa lámať. Ak sú ovisnuté alebo sa ohýbajú bez prasknutia, zeler už stráca na sviežosti.
Farba listov a stoniek by mala byť sýto zelená a jednotná. Vyhýbajte sa kusom s hnedými škvrnami, žltnutím alebo výrazne suchými koncami.
Zeler má prirodzene korenistú, sviežu arómu. Ak je pach mdlý alebo kyslastý, zelenina je už staršia.
Vedeli ste, že stonkový zeler sa vyskytuje v rôznych odtieňoch – od svetlozeleného až po takmer biely? Na chuť to však nemá zásadný vplyv – rozhodujúca je čerstvosť, nie farba.
DepositphotosPoužitie v kuchyni – surový, varený aj ako šťava
Stonkový zeler možno konzumovať napríklad v polievkach, kde dodá jemne korenistú chuť a príjemnú textúru. Veľmi obľúbený je aj surový, najmä ako chrumkavý snack ku dipom – napríklad k syrovému, jogurtovému či hummusu. Ďalšou možnosťou je dusený zeler ako príloha, alebo ako základ do zeleninových zmesí.
Jedným z trendov posledných rokov je aj zelerová šťava, ktorá sa pripravuje odšťavovaním samotného stonkového zeleru alebo v kombinácii s jablkom, citrónom či uhorkou. Konzumuje sa najmä ráno nalačno – jej priaznivé účinky sú často spájané s podporou trávenia, hydratáciou a detoxikáciou organizmu.
V prípade stonkového zeleru sa obvykle konzumujú najmä stonky. Listy však netreba vyhadzovať – obsahujú cenné látky ako flavonoidy, vitamín K či antioxidanty. Môžu sa použiť ako bylinka na dochutenie jedál, pridávajú sa do vývarov, omáčok alebo sa nasekané zamiešajú do bylinkového masla či pesta.
Tip: Nasekaný zeler sa hodí aj do nátierok, rizota či slaných koláčov. Výborne ladí s mrkvou, jablkom, cibuľou, cesnakom, jogurtom či čerstvými bylinkami (napr. petržlen, pažítka).
Skladovanie stonkového zeleru – čerstvý aj mrazený
Stonkový zeler môžete skladovať v chladničke po dobu približne dvoch týždňov.
Je však potrebné skladovať ho v plastovom vrecku a v priehradke na zeleninu. Ako na to?
- Plastové vrecko dvakrát nastrihnite, aby mohla zrazená voda odtekať a zeler zostal chrumkavo čerstvý.
- Dá sa tiež zamraziť – surový i uvarený.
- V mrazničke ho môžete takto uchovávať až jeden rok.
Recept na zelerovú polievku
Dnes sme si pre vás pripravili recept na dokonalú polievku zo stonkového zeleru, v ktorej fantasticky vynikne jeho čistá chuť. Je ideálna na ľahký obed, večeru aj ako očistná polievka počas jarného detoxu.
Ingrediencie na zelerovú polievku:
- 1 stonkový zeler
- 1 šalotku
- 3 zemiaky
- 3 mrkvy
- 1 polievkovú lyžicu masla
- soľ a korenie
- citrónovú šťavu na dochutenie
- čerstvú petržlenovú vňať na dozdobenie
Postup prípravy zelerovej polievky
- Stonkový zeler očistite – každú jednu stonku zbavte „nitiek" a následne nakrájajte. Kúsok zeleru a zelerovej vňaťky si odložte na záver na dozdobenie. Potom si zemiaky a mrkvu nakrájajte na kocky a šalotku nadrobno.
- V hrnci si rozpustite maslo. Pridajte nakrájanú šalotku, chvíľku restujte a potom pridajte zemiaky, mrkvu i zeler – všetko spolu restujte ešte 10 až 15 minút.
- Posoľte, zalejte vodou (alebo zeleninovým vývarom) a varte do mäkka približne 20 minút. Podľa vašej chuti polievku rozmixujte alebo v nej nechajte celé kúsky zeleniny.
- Polievku dochuťte korením, šťavou z citróna a odloženou čerstvou petržlenovou vňaťou. Prajeme vám dobrú chuť!
Tipy na obmenu receptu:
Pre krémovejšiu chuť pridajte na konci varenia pár lyžíc smotany na šľahanie alebo rastlinného krému.
Pre výraznejšiu arómu môžete pridať strúčik cesnaku alebo kúsoček čerstvého zázvoru pri restovaní zeleniny.
Ak máte radi sýtejšie polievky, môžete pridať aj cícer z konzervy alebo hrsť červenej šošovice.
Zelerová polievka výborne ladí aj s bylinkami – vyskúšajte tymian, majorán alebo sušenú petržlenovú vňať.
Na dochutenie môžete použiť aj pár kvapiek olivového oleja lisovaného za studena alebo posypať polievku semienkami (tekvicové, slnečnicové).
Pre vegánsku verziu nahraďte maslo rastlinným olejom a nepoužívajte smotanu.
Stonkový zeler je zdravá zelenina s intenzívnou chuťou, ktorú možno využiť surovú, varenú či vo forme šťavy. Sezónu má od mája do novembra a skladovať ho možno v chladničke aj mraziť. V kuchyni sa uplatní najmä stonka, no aj listy majú výživovú hodnotu.
Aktualizovaný článok: 20.05.2025