Najlepšia zelerová polievka pod slnkom: Nik jej neodolá!

zelerová polievka

Stonkový zeler si nachádza svoje pevné miesto aj v slovenskej kuchyni. V tomto článku sa dozviete, ako ho rozpoznať, skladovať, použiť v receptoch a prečo je dobré zaradiť ho do jedálnička.

Čo je stonkový zeler a aký má pôvod?

Stonkový zeler je čoraz viac obľúbená zelenina aj v našich zemepisných končinách. Pochádza zo stredomorskej oblasti, medzi jej najväčších pestovateľov patrí Izrael, Španielsko a Taliansko. V starovekom Egypte slúžili kvety a listy stonkového zeleru ako liečivá rastlina a kládli sa aj do hrobu. 

Stonkový zeler má svoju sezónu od mája do novembra. Čerstvú vňať možno spoznať podľa sýtozelenej farby, pričom stonky a listy nesmú byť sfarbené. Stonky sa musia dať zlomiť – pokiaľ sa už ohýbajú, nie sú už úplne čerstvé.

Stonkový zeler má trochu jemnejšiu arómu ako buľvový zeler, ale aj napriek tomu má svoju charakteristickú koreninovú príchuť. A to predovšetkým vďaka éterickému oleju, ktorý sa volá apiín.

Ako rozpoznať čerstvý stonkový zeler

Stonkový zeler (Apium graveolens var. dulce) patrí do čeľade zelerovitých rastlín, podobne ako jeho príbuzní – buľvový a listový zeler. Na rozdiel od buľvového typu však netvorí výraznú hľuzu – jeho sila spočíva v hrubých, šťavnatých stonkách, ktoré sa konzumujú najčastejšie.

Rozpoznanie čerstvého zeleru nie je zložité – stačí si všímať niekoľko dôležitých znakov:

  • Stonky by mali byť pevné, chrumkavé a ľahko sa lámať. Ak sú ovisnuté alebo sa ohýbajú bez prasknutia, zeler už stráca na sviežosti.

  • Farba listov a stoniek by mala byť sýto zelená a jednotná. Vyhýbajte sa kusom s hnedými škvrnami, žltnutím alebo výrazne suchými koncami.

  • Zeler má prirodzene korenistú, sviežu arómu. Ak je pach mdlý alebo kyslastý, zelenina je už staršia.

Vedeli ste, že stonkový zeler sa vyskytuje v rôznych odtieňoch – od svetlozeleného až po takmer biely? Na chuť to však nemá zásadný vplyv – rozhodujúca je čerstvosť, nie farba.

stopkový zeler
Depositphotos

Použitie v kuchyni – surový, varený aj ako šťava

Stonkový zeler možno konzumovať napríklad v polievkach, kde dodá jemne korenistú chuť a príjemnú textúru. Veľmi obľúbený je aj surový, najmä ako chrumkavý snack ku dipom – napríklad k syrovému, jogurtovému či hummusu. Ďalšou možnosťou je dusený zeler ako príloha, alebo ako základ do zeleninových zmesí.

Jedným z trendov posledných rokov je aj zelerová šťava, ktorá sa pripravuje odšťavovaním samotného stonkového zeleru alebo v kombinácii s jablkom, citrónom či uhorkou. Konzumuje sa najmä ráno nalačno – jej priaznivé účinky sú často spájané s podporou trávenia, hydratáciou a detoxikáciou organizmu.

V prípade stonkového zeleru sa obvykle konzumujú najmä stonky. Listy však netreba vyhadzovať – obsahujú cenné látky ako flavonoidy, vitamín K či antioxidanty. Môžu sa použiť ako bylinka na dochutenie jedál, pridávajú sa do vývarov, omáčok alebo sa nasekané zamiešajú do bylinkového masla či pesta.

Tip: Nasekaný zeler sa hodí aj do nátierok, rizota či slaných koláčov. Výborne ladí s mrkvou, jablkom, cibuľou, cesnakom, jogurtom či čerstvými bylinkami (napr. petržlen, pažítka).

Skladovanie stonkového zeleru – čerstvý aj mrazený

Stonkový zeler môžete skladovať v chladničke po dobu približne dvoch týždňov.

Je však potrebné skladovať ho v plastovom vrecku a v priehradke na zeleninu. Ako na to?

  • Plastové vrecko dvakrát nastrihnite, aby mohla zrazená voda odtekať a zeler zostal chrumkavo čerstvý.
  • Dá sa tiež zamraziť – surový i uvarený.
  • V mrazničke ho môžete takto uchovávať až jeden rok.

zelerová polievka
Depositphotos

Recept na zelerovú polievku

Dnes sme si pre vás pripravili recept na dokonalú polievku zo stonkového zeleru, v ktorej fantasticky vynikne jeho čistá chuť. Je ideálna na ľahký obed, večeru aj ako očistná polievka počas jarného detoxu. 

Ingrediencie na zelerovú polievku:

  • 1 stonkový zeler
  • 1 šalotku
  • 3 zemiaky
  • 3 mrkvy
  • 1 polievkovú lyžicu masla
  • soľ a korenie
  • citrónovú šťavu na dochutenie
  • čerstvú petržlenovú vňať na dozdobenie

Postup prípravy zelerovej polievky

  1. Stonkový zeler očistite – každú jednu stonku zbavte „nitiek" a následne nakrájajte. Kúsok zeleru a zelerovej vňaťky si odložte na záver na dozdobenie. Potom si zemiaky a mrkvu nakrájajte na kocky a šalotku nadrobno.
  2. V hrnci si rozpustite maslo. Pridajte nakrájanú šalotku, chvíľku restujte a potom pridajte zemiaky, mrkvu i zeler – všetko spolu restujte ešte 10 až 15 minút.
  3. Posoľte, zalejte vodou (alebo zeleninovým vývarom) a varte do mäkka približne 20 minút. Podľa vašej chuti polievku rozmixujte alebo v nej nechajte celé kúsky zeleniny.
  4. Polievku dochuťte korením, šťavou z citróna a odloženou čerstvou petržlenovou vňaťou. Prajeme vám dobrú chuť!

Tipy na obmenu receptu:

  • Pre krémovejšiu chuť pridajte na konci varenia pár lyžíc smotany na šľahanie alebo rastlinného krému.

  • Pre výraznejšiu arómu môžete pridať strúčik cesnaku alebo kúsoček čerstvého zázvoru pri restovaní zeleniny.

  • Ak máte radi sýtejšie polievky, môžete pridať aj cícer z konzervy alebo hrsť červenej šošovice.

  • Zelerová polievka výborne ladí aj s bylinkami – vyskúšajte tymian, majorán alebo sušenú petržlenovú vňať.

  • Na dochutenie môžete použiť aj pár kvapiek olivového oleja lisovaného za studena alebo posypať polievku semienkami (tekvicové, slnečnicové).

  • Pre vegánsku verziu nahraďte maslo rastlinným olejom a nepoužívajte smotanu.

Stonkový zeler je zdravá zelenina s intenzívnou chuťou, ktorú možno využiť surovú, varenú či vo forme šťavy. Sezónu má od mája do novembra a skladovať ho možno v chladničke aj mraziť. V kuchyni sa uplatní najmä stonka, no aj listy majú výživovú hodnotu.

Aktualizovaný článok: 20.05.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE