Stonkový zeler je čoraz viac obľúbená zelenina aj v našich zemepisných končinách. Pochádza zo stredomorskej oblasti, medzi jej najväčších pestovateľov patrí Izrael, Španielsko a Taliansko. V starovekom Egypte slúžili kvety a listy stonkového zeleru ako liečivá rastlina a kládli sa aj do hrobu.
Stonkový zeler má svoju sezónu od mája do novembra. Čerstvú vňať možno spoznať podľa sýtozelenej farby, pričom stonky a listy nesmú byť sfarbené. Stonky sa musia dať zlomiť – pokiaľ sa už ohýbajú, nie sú už úplne čerstvé.
Stonkový zeler má trochu jemnejšiu arómu ako buľvový zeler, ale aj napriek tomu má svoju charakteristickú koreninovú príchuť. A to predovšetkým vďaka éterickému oleju, ktorý sa volá apiín.
Stonkový zeler
Stonkový zeler patrí rovnako ako „klasický" buľvový a listový zeler do čeľade zelerovitých rastlín. Listové stonky tejto rastliny sú mäsité a silné, ale hľuzy sú pritom veľmi malé.
Stonkový zeler existuje v rôznych farbách – od belastej cez žltú až po zelenú. Z chuťového hľadiska však na farbe vôbec nezáleží.
Odporúčame: Pochrumkajte si na ňom! Toto sú dôvody, prečo jesť stopkový zeler
Zdroj: Depositphotos
Použitie stonkového zeleru v kuchyni
Stonkový zeler možno ho konzumovať napríklad v polievkach, ale chutí aj surový s rôznymi dipmi, podusený a rovnako aj ako šťava.
- V prípade stonkového zeleru sa obvykle konzumujú iba stonky.
- Listy však obsahujú veľmi zdravé látky. Tie možno použiť napríklad ako bylinku na dochucovanie rôznych jedál či omáčok.
Ako skladovať stonkový zeler?
Stonkový zeler môžete skladovať v chladničke po dobu približne dvoch týždňov.
Je však potrebné skladovať ho v plastovom vrecku a v priehradke na zeleninu. Ako na to?
- Plastové vrecko dvakrát nastrihnite, aby mohla zrazená voda odtekať a zeler zostal chrumkavo čerstvý.
- Dá sa tiež zamraziť – surový i uvarený.
- V mrazničke ho môžete takto uchovávať až jeden rok.
Neprehliadnite: Ako chutne pripraviť morčacie prsia? Týchto 7 receptov sa oplatí vyskúšať
Zdroj: Depositphotos
Ingrediencie na zelerovú polievku
Dnes sme si pre vás pripravili recept na dokonalú polievku zo stonkového zeleru, v ktorej fantasticky vynikne jeho čistá chuť.
K jej príprave budete potrebovať:
- 1 stonkový zeler
- 1 šalotku
- 3 zemiaky
- 3 mrkvy
- 1 polievkovú lyžicu masla
- soľ a korenie
- citrónovú šťavu na dochutenie
- čerstvú petržlenovú vňať na dozdobenie
Postup prípravy zelerovej polievky
- Stonkový zeler očistite – každú jednu stonku zbavte „nitiek" a následne nakrájajte. Kúsok zeleru a zelerovej vňaťky si odložte na záver na dozdobenie. Potom si zemiaky a mrkvu nakrájajte na kocky a šalotku nadrobno.
- V hrnci si rozpustite maslo. Pridajte nakrájanú šalotku, chvíľku restujte a potom pridajte zemiaky, mrkvu i zeler – všetko spolu restujte ešte 10 až 15 minút.
- Posoľte, zalejte vodou (alebo zeleninovým vývarom) a varte do mäkka približne 20 minút. Podľa vašej chuti polievku rozmixujte alebo v nej nechajte celé kúsky zeleniny.
- Polievku dochuťte korením, šťavou z citróna a odloženou čerstvou petržlenovou vňaťou. Prajeme vám dobrú chuť!