S príchodom jari sa príroda prebúdza do života a my máme ideálnu príležitosť omladiť nielen svoj domov, ale aj svoj jedálniček. Konečne sa objavujú čerstvé bylinky, ktoré prinášajú nielen chuťovú rozmanitosť, ale aj množstvo zdravotných benefitov. Špenát, pažítka, medvedí cesnak, žerucha či mangold sú plné vitamínov, minerálov a prírodnej energie.
Ich intenzívna zelená farba nie je len oku lahodiaca, ale signalizuje aj prítomnosť cenných živín. Tieto rastliny dokážu naštartovať metabolizmus, podporiť trávenie, posilniť imunitu a zároveň doplniť vitamíny, ktoré nášmu telu po zime často chýbajú. Prinášame vám prehľad obľúbených jarných zelených surovín a recepty, ktoré si zamilujete.
Prečo jesť zelené potraviny?
Zelená zelenina a bylinky sú vynikajúcim zdrojom chlorofylu – prírodného farbiva, ktoré pomáha detoxikovať organizmus a zlepšuje okysličenie krvi. Obsahujú tiež množstvo antioxidantov, vitamínov A, C, K a skupiny B, ako aj železo, vápnik, horčík a ďalšie minerály dôležité pre správne fungovanie tela.
Zelené potraviny zároveň podporujú zdravie tráviaceho systému, pomáhajú znižovať zápaly v tele a udržiavať hormonálnu rovnováhu. Sú ľahko stráviteľné, osviežujúce a vhodné aj pri odľahčenom jarnom stravovaní. Zaradiť ich do jedálnička je jednoduché – stačí ich pridať do polievok, šalátov, nátierok či ako súčasť hlavných jedál.
Shutterstock®Špenát
Nášmu zdraviu je prospešný špenát, ktorý je bohatý na minerálne látky, vitamíny a bielkoviny. Okrem množstva iných prvkov obsahuje horčík a mangán. Je výbornou zeleninou pre tých, ktorí trpia stresom, spomaľuje starnutie a pôsobí pozitívne na činnosť štítnej žľazy.
Morčacia roláda s jarným špenátom
Ingrediencie:
- 250 g listového špenátu
- 600 g morčacích pŕs
- 150 g anglickej slaniny
- 80 g strúhaného ementálu
- 1 PL masla
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, mleté čierne korenie
Postup: Špenátové listy opláchneme a necháme ich odkvapkať. Morčacie mäso opláchneme, osušíme, rozkrojíme na jeden plát, ktorý naklepeme. Potom ho osolíme, okoreníme, potrieme roztlačeným cesnakom. Na to poukladáme polovicu anglickej slaniny pokrájanej na tenké plátky.
Rozložíme špenát a nastrúhaný syr. Stočíme do rolády, obalíme zvyšnými plátkami slaniny a zviažeme niťou alebo zopneme kovovými ihlami. Roládu preložíme do pekáča, podlejeme vodou a dusíme približne hodinu pri teplote 190 °C. V priebehu pečenia podlievame vypečenou šťavou, ktorú v závere zjemníme maslom. Podávame so zemiakmi alebo ryžou.
Shutterstock®Pažítka
Pažítka je výborná kuchynská bylinka zo skupiny cibuľovitých rastlín s jemnou delikátnou chuťou. Je k dispozícii nielen na jar, v zime sa predáva pažítka v kvetináčoch zo skleníkov. Je nabitá vitamínmi.
Okrem vitamínu K, ktorý potrebujeme pre zdravé kosti, obsahuje aj vitamín A s antioxidačnými účinkami. Množstvo minerálov a vlákniny z nej robí pochutinu, ktorú sa oplatí zaradiť do jedálnička.
Pažítka zároveň podporuje trávenie a pôsobí antibakteriálne, preto je vhodná aj ako doplnok pri ťažších jedlách. Vďaka obsahu síry má priaznivý vplyv na zdravie pokožky, vlasov a nechtov. Je ideálna na dochucovanie nátierok, polievok, šalátov či omelety, no svoju arómu si zachová najlepšie, ak ju pridáte až na konci varenia.
Pravidelné používanie pažítky v kuchyni môže pomôcť aj pri posilnení imunity, obzvlášť v prechodných obdobiach ako je jar.
Shutterstock®Palacinky so syrom a pažítkou
Na palacinky potrebujete:
- 250 g hladkej múky
- 2 celé vajcia
- 1 dl oleja
- 3,5 dl mlieka
- soľ
- 2 dl vody
Postup: Suroviny dobre zmiešame a necháme pol hodiny stáť. Na panvici potretej olejom upečieme tenké palacinky.
Na plnku si pripravte:
- 200 g syra Lučina
- 100 g mäkkého kozieho syra
- 2 PL majonézy
- 2 PL mlieka
- viazanička pažítky
- strúčik cesnaku
Postup: V miske zmiešame obidva druhy syra s majonézou a mliekom a pridáme prelisovaný cesnak. Podľa chuti osolíme a okoreníme, primiešame nadrobno posekanú pažítku. Zmesou naplníme palacinky.
Medvedí cesnak
Medvedí cesnak je silný prírodný antioxidant, ktorý prečisťuje organizmus, podporuje imunitu a pôsobí ako prírodné antibiotikum. Zbiera sa v období marca a apríla, najčastejšie v lesoch, kde krásne rozvoniava. Je výborným doplnkom do nátierok, polievok, pesta či slaných koláčov.
Slaný koláč s medvedím cesnakom a syrom
Ingrediencie:
- 1 lístkové cesto
- 2 hrste medvedieho cesnaku
- 3 vajcia
- 200 g syra feta
- 100 ml smotany na šľahanie
- soľ, čierne korenie
Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme a vložíme do formy vystlanej papierom na pečenie. Medvedí cesnak umyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno. V miske vyšľaháme vajcia, pridáme smotanu, rozdrobenú fetu, medvedí cesnak, osolíme a okoreníme. Zmes vylejeme na cesto a koláč pečieme pri 180 °C asi 30 minút dozlatista. Podávame teplý aj studený.
Žerucha
Táto drobná rastlinka je rýchlorastúca a ideálna na pestovanie doma – stačí ju vysiať na vatový podklad a za pár dní klíči. Žerucha obsahuje vitamíny C, B a A, podporuje trávenie, čistí krv a dodáva telu vitalitu.
Okrem toho má žerucha jemne pikantnú chuť, ktorá oživí každé jedlo – skvele sa hodí na chlieb s maslom, do nátierok, šalátov či ako ozdoba polievok. Pravidelná konzumácia tejto bylinky môže prispieť k lepšiemu metabolizmu a posilniť imunitu, čo oceníte najmä na jar. Vďaka obsahu síry pomáha aj pri problémoch s pokožkou a vlasmi. Je to nenáročná, ale výživovo veľmi hodnotná rastlinka, ktorú sa oplatí zaradiť do jedálnička.
Žeruchová nátierka s tvarohom
Ingrediencie:
- 250 g jemného tvarohu
- 1 viazanička čerstvej žeruchy
- 2 PL kyslej smotany
- 1 strúčik cesnaku
- soľ, čierne korenie
Postup: Tvaroh zmiešame so smotanou, pretlačeným cesnakom a nasekanou žeruchou. Dochutíme soľou a čiernym korením. Podávame s čerstvým chlebíkom, posypané ďalšou žeruchou ako dekoráciou. Výborné aj ako zdravé pohostenie alebo na desiatu do práce.
DepositphotosMangold
Mangold je príbuzný špenátu, no jeho farebné stonky a jemné listy dodávajú pokrmom nielen chuť, ale aj vizuálnu zaujímavosť. Obsahuje vitamín K, C, železo, horčík a podporuje krvotvorbu aj zdravé kosti.
Okrem toho mangold pôsobí protizápalovo, posilňuje imunitný systém a pomáha pri detoxikácii organizmu. Vďaka nízkemu obsahu kalórií je vhodný aj pri redukčných diétach. Môžete ho pripraviť podobne ako špenát – blanšírovať, dusiť, pridať do rizota, slaných koláčov či cestovín. Mladé lístky sú skvelé aj do šalátov, zatiaľ čo stonky môžete použiť ako náhradu za stopkový zeler.
Mangoldové rizoto s parmezánom
Ingrediencie:
- 200 g ryže na rizoto
- 1 cibuľa
- 2 PL olivového oleja
- 500 ml vývaru
- 1 viazanička mangoldu
- 50 g parmezánu
- soľ, korenie
Postup: Na olivovom oleji osmažíme cibuľku, pridáme ryžu a krátko opečieme. Postupne prilievame horúci vývar a varíme do mäkka. Medzitým si mangold umyjeme, nasekáme a pridáme ku koncu varenia do rizota. Dochutíme soľou, korením a zamiešame parmezán. Podávame ihneď, ideálne s čerstvým šalátom.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik
Aktualizovaný článok: 06.04.2025