Prečo si doma pestovať pažítku? Zistite, ako na to a aké sú jej účinky!

účinky pažítky

Vypestovať si pažítku dokážu pravdepodobne aj najväčší vrahovia zelene. Nie je na tom jednoducho nič zložité. A prečo tento fakt spomíname? 

Jar je v plnom prúde a zároveň je ideálny čas na to, vypestovať si vlastnú pažítku, a to pokojne i doma v kuchyni či na balkóne. Kto by si nechcel odtrhnúť trochu takejto čerstvej zeleniny a ochutiť si ňou napríklad domácu nátierku? 

K tomu stačí pridať čerstvý chrumkavý chlieb a dokonalé raňajky či olovrant sú na svete! V dnešnom článku vám prezradíme o chutnej pažítke viac. Aké majú lístky pažítky účinky na zdravie? A ako na pestovanie pažítky doma? Viac v článku!

Pažítka alias cesnak pažítkový

Cesnak pažítkový, patriaci do čeľade amarylkovité, dorastá do výšky pokojne 20 až 40 centimetrov. Táto prastará bylina a zároveň zelenina bola tradičnou súčasťou napríklad rímskej či gréckej kuchyne a dnes je, samozrejme, milovaná naprieč celým svetom. 

Pažítku, ako sa jej bežne hovorí, ľahko spoznáte podľa jej štíhlych a dutých lístkov, ktoré sú určené na konzumáciu. Zvyčajne medzi májom až septembrom sa tiež objavujú svetlofialové kvety guľovitého tvaru.

Pažítka je nielen chutnou, ale aj veľmi dekoratívnou rastlinou. Vďaka svojmu jemnému vzhľadu a nenáročnosti je obľúbená nielen medzi bylinkármi, ale aj medzi milovníkmi mestského pestovania. 

Dá sa bez problémov vypestovať v črepníku na parapete, balkóne či terase, kde okrem praktického využitia poslúži aj ako pekný zelený akcent. Jej intenzívna aróma navyše odpudzuje niektoré druhy hmyzu, čím môže slúžiť ako prirodzený repelent v blízkosti ďalších rastlín.

pestovanie pažítky
Shutterstock®

Pestovanie pažítky

Vypestovať si pažítku na balkóne či parapetnej doske v kuchyni nie je žiadny väčší problém. Treba sa držať len zopár zásad. Táto rastlinka obľubuje slnečné stanovištia, prípadne polotieň. Mali by ste ju chrániť pred väčším vetrom. Darí sa jej v hlinitých pôdach. Pozor však treba dávať v prvom rade na primeranú zálievku. S tou to najmä v zimných mesiacoch nepreháňajte. 

Hoci je teraz ten najideálnejší čas na jej sadenie, tešiť sa z nej môžete počas celého roka. Do substrátu v kvetináči stačí len jednoducho vyhĺbiť jamky a tie naplniť semenami. Po výseve nezabudnite substrát zaliať a odložiť na slnečné miesto. Po sadení sa už po pár dňoch môžete tešiť z drobných zelených výrastkov. 

Keď vám pažítka podrastie, môžete začať s jej pravidelným zberom. Nikdy ju však nestrihajte blízko pri zemi, mohla by ľahko vyschnúť.

Najčastejšie chyby pri pestovaní pažítky

Aj keď je pažítka nenáročná rastlina, existuje niekoľko chýb, ktoré môžu ovplyvniť jej rast a chuť:

  • Nadmerné zalievanie, najmä v chladnejšom období, môže spôsobiť zahnívanie koreňov.

  • Strihanie príliš nízko pri zemi poškodzuje rastlinu – ponechajte aspoň 2–3 cm.

  • Pestovanie v príliš malom alebo zle priepustnom kvetináči obmedzuje korene a vedie k slabej úrode.

  • Umiernené hnojenie – pažítka nepotrebuje veľa živín, no ak je pôda vyčerpaná, občasné prihnojenie organickým hnojivom pomôže.

Ako pažítku uchovávať – čerstvú aj sušenú

Čerstvo odrezaná pažítka vydrží v chladničke niekoľko dní. Najlepší spôsob, ako ju uchovať čo najdlhšie, je zabaliť ju do vlhkej papierovej utierky a vložiť do plastového vrecka alebo uzatvárateľnej nádoby. Ďalšou možnosťou je ponoriť konce pažítky do pohára s vodou a prikryť ju igelitovým vreckom – podobne ako čerstvú vňať.

Na dlhšie uchovanie sa pažítka dá aj zamraziť – najlepšie nasekaná nadrobno a vložená do formy na ľad spolu s trochou vody alebo oleja. Sušenie pažítky je menej ideálne, keďže stráca svoju typickú chuť aj arómu, ale ak sa preň rozhodnete, pažítku sušte prirodzene v tieni a následne skladujte v dobre uzavretej nádobe mimo priameho svetla a vlhkosti.

Tipy, ako si vychutnať pažítku

  • Použitie v šalátoch: Pažítka je skvelá v šalátoch. Skombinujte ju s listovou zeleninou, paradajkami, uhorkami a inou zeleninou. Vytvorte si ľahký dresing z olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a korenia a premiešajte so šalátom.

  • Pridanie do omáčok a dipov: Pridajte nasekanú pažítku do jogurtových alebo kyslých smotanových dipov, do majonézy alebo do syrových omáčok. Získate tým lahodnú cibuľovú príchuť.

  • Varené zemiaky a zemiaková kaša: Posypte čerstvou pažítkou horúce varené zemiaky alebo ju primiešajte do zemiakovej kaše pre extra chuť.

  • Omeleta a vajcia: Pridajte pažítku do omelety, praženice alebo varených vajec. Pažítka sa hodí k vajíčkam a dodá im jemnú chuť.

  • Polievky: Pažítka je vynikajúca ako ozdoba na polievky. Či už ide o zemiakovú, paradajkovú alebo krémovú polievku, pažítka pridá krásnu farbu a chuť.

  • Rybacie a mäsové jedlá: Pažítka sa hodí k rybám, kuraciemu mäsu aj k hovädziemu mäsu. Posypte ju na hotové jedlá tesne pred podávaním.

  • Chlieb a pečivo: Pažítka je skvelá v kombinácii s maslom alebo nátierkou a chlebom. Vyskúšajte pažítkový chlieb alebo pažítkové maslo na čerstvom pečive.

  • Zdravé občerstvenie: Pridajte pažítku do hummusu alebo iných zdravých nátierok. Môžete si pripraviť aj pažítkový cottage cheese alebo tvaroh.

účinky pažítky
Shutterstock®

Čo obsahuje pažítka?

Na pohľad ide možno len o takú trávičku, no opak je pravdou. Čerstvá a poctivo vypestovaná pažítka má toho skutočne čo ponúknuť. Organizmus priaznivo ovplyvňuje hneď v niekoľkých smeroch. Ako prvé však môžeme spomenúť, ktoré telu prospešné látky sa vlastne ukrývajú v pažítke. 

Je veľmi bohatá na vitamín C a rovnako dokáže telu doplniť niektoré z vitamínov skupiny B, napríklad práve dôležitý riboflavín. Pažítka obsahuje minerály, ako sú fosfor, vápnik či draslík. Nakoniec nám dokážu tieto chutné a tak trochu pikantné stebielka doplniť aj vlákninu.

Ako pažítka zlepšuje zdravie?

Cesnak pažítkový má antibakteriálne vlastnosti a nápomocný je v boji proti črevným parazitom. Pažítka udržuje zdravé trávenie, podporuje tvorbu tráviacich štiav, chuť do jedla aj činnosť čriev. Priaznivo vplýva na obranyschopnosť a prispieva k prevencii mnohých ochorení, napríklad i rakoviny hrubého čreva. 

Vďaka obsahu luteínu a zeaxantínu podporuje i zdravie očí. Okrem toho môžeme pažítke pripísať aj schopnosť ochraňovať cievy a znižovať hladinu cholesterolu. Rovnako sa ju oplatí do jedálnička zaradiť v prípade, že vás trápi vysoký krvný tlak.

Ďalšie účinky pažítky:

  • pažítka posilňuje imunitu,

  • pažítka detoxikuje telo,

  • pažítka udržuje zdravé srdce,

  • pažítka posilňuje minerálnu hustotu kostí,

  • pažítka udržuje zdravie nervového systému.

3 jednoduché recepty s pažítkou

1. Tvarohová nátierka s pažítkou

Ingrediencie: 250 g jemného tvarohu, 2 PL kyslej smotany, hrsť nasekanej pažítky, soľ, korenie, štipka mletej rasce.

Postup: Všetko dôkladne premiešajte a podávajte s čerstvým pečivom alebo zeleninou.

2. Pažítkové maslo

Ingrediencie: 100 g masla izbovej teploty, hrsť nasekanej pažítky, štipka soli, pár kvapiek citrónovej šťavy.

Postup: Všetky suroviny premiešajte a nechajte stuhnúť v chladničke. Skvelé na hrianky, steaky či grilovanú zeleninu.

3. Vajíčkový šalát s pažítkou

Ingrediencie: 4 natvrdo uvarené vajcia, 2 PL majonézy, 1 ČL horčice, soľ, korenie, 2 PL nasekanej pažítky.

Postup: Vajcia nasekajte, zmiešajte s ostatnými ingredienciami a nechajte chvíľu odležať. Výborné na pečivo alebo do sendvičov.

Pažítka patrí medzi tie nenápadné poklady, ktoré dokážu výrazne obohatiť kuchyňu aj zdravie. Je ľahko dostupná, jednoducho sa pestuje a jej účinky na organizmus rozhodne stoja za to. 

Či už ju použijete čerstvú, sušenú, ako súčasť nátierky, na posypanie jedál alebo ako hlavný prvok bylinkovej masti či balzamu – vždy vám prinesie kúsok prírodnej sily priamo do domácnosti. Ak ste ju doteraz prehliadali, je najvyšší čas dať jej šancu. Vaše telo i chuťové poháriky sa vám poďakujú.

Aktualizovaný článok: 27.05.2025

1 komentár

autor komentu

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

11.06.2019 23:07

Pažítku pestujem na okenom parapete, naozaj potrebuje slnečné prostredie, lebo na balkóne bez slnka bola úbohá. Čo všetko obsahuje pažítka som vôbec nevedela.

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE