Prečo si doma pestovať pažítku? Zistite, ako na to a aké sú jej účinky!

účinky pažítky

Vypestovať si pažítku dokážu pravdepodobne aj najväčší vrahovia zelene. Nie je na tom jednoducho nič zložité. A prečo tento fakt spomíname? Jar je v plnom prúde a zároveň je ideálny čas na to, vypestovať si vlastnú pažítku, a to pokojne i doma v kuchyni či na balkóne. Kto by si nechcel odtrhnúť trochu takejto čerstvej zeleniny a ochutiť si ňou napríklad domácu nátierku? 

K tomu stačí pridať čerstvý chrumkavý chlieb a dokonalé raňajky či olovrant sú na svete! V dnešnom článku vám prezradíme o chutnej pažítke viac. Aké majú lístky pažítky účinky na zdravie? A ako na pestovanie pažítky doma? Viac v článku!

Pažítka alias cesnak pažítkový

Cesnak pažítkový, patriaci do čeľade amarylkovité, dorastá do výšky pokojne 20 až 40 centimetrov. Táto prastará bylina a zároveň zelenina bola tradičnou súčasťou napríklad rímskej či gréckej kuchyne a dnes je, samozrejme, milovaná naprieč celým svetom. 

Pažítku, ako sa jej bežne hovorí, ľahko spoznáte podľa jej štíhlych a dutých lístkov, ktoré sú určené na konzumáciu. Zvyčajne medzi májom až septembrom sa tiež objavujú svetlofialové kvety guľovitého tvaru. 

Pozri aj: Vyskúšajte zelené jarné recepty: Hlavné slovo má pažítka a špenát

pestovanie pažítky Shutterstock®

Pestovanie pažítky

Vypestovať si pažítku na balkóne či parapetnej doske v kuchyni nie je žiadny väčší problém. Treba sa držať len zopár zásad. Táto rastlinka obľubuje slnečné stanovištia, prípadne polotieň. Mali by ste ju chrániť pred väčším vetrom. Darí sa jej v hlinitých pôdach. Pozor však treba dávať v prvom rade na primeranú zálievku. S tou to najmä v zimných mesiacoch nepreháňajte. 

Hoci je teraz ten najideálnejší čas na jej sadenie, tešiť sa z nej môžete počas celého roka. Do substrátu v kvetináči stačí len jednoducho vyhĺbiť jamky a tie naplniť semenami. Po výseve nezabudnite substrát zaliať a odložiť na slnečné miesto. Po sadení sa už po pár dňoch môžete tešiť z drobných zelených výrastkov. 

Keď vám pažítka podrastie, môžete začať s jej pravidelným zberom. Nikdy ju však nestrihajte blízko pri zemi, mohla by ľahko vyschnúť. 

Tipy, ako si vychutnať pažítku

  • Použitie v šalátoch: Pažítka je skvelá v šalátoch. Skombinujte ju s listovou zeleninou, paradajkami, uhorkami a inou zeleninou. Vytvorte si ľahký dresing z olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a korenia a premiešajte so šalátom.

  • Pridanie do omáčok a dipov: Pridajte nasekanú pažítku do jogurtových alebo kyslých smotanových dipov, do majonézy alebo do syrových omáčok. Získate tým lahodnú cibuľovú príchuť.

  • Varené zemiaky a zemiaková kaša: Posypte čerstvou pažítkou horúce varené zemiaky alebo ju primiešajte do zemiakovej kaše pre extra chuť.

  • Omeleta a vajcia: Pridajte pažítku do omelety, praženice alebo varených vajec. Pažítka sa hodí k vajíčkam a dodá im jemnú chuť.

  • Polievky: Pažítka je vynikajúca ako ozdoba na polievky. Či už ide o zemiakovú, paradajkovú alebo krémovú polievku, pažítka pridá krásnu farbu a chuť.

  • Rybacie a mäsové jedlá: Pažítka sa hodí k rybám, kuraciemu mäsu aj k hovädziemu mäsu. Posypte ju na hotové jedlá tesne pred podávaním.

  • Chlieb a pečivo: Pažítka je skvelá v kombinácii s maslom alebo nátierkou a chlebom. Vyskúšajte pažítkový chlieb alebo pažítkové maslo na čerstvom pečive.

  • Zdravé občerstvenie: Pridajte pažítku do hummusu alebo iných zdravých nátierok. Môžete si pripraviť aj pažítkový cottage cheese alebo tvaroh.

Odporúčame: Ako pestovať bylinky na balkóne? Spoznajte overené rady a tipy

účinky pažítky Shutterstock®

Čo obsahuje pažítka?

Na pohľad ide možno len o takú trávičku, no opak je pravdou. Čerstvá a poctivo vypestovaná pažítka má toho skutočne čo ponúknuť. Organizmus priaznivo ovplyvňuje hneď v niekoľkých smeroch. Ako prvé však môžeme spomenúť, ktoré telu prospešné látky sa vlastne ukrývajú v pažítke. 

Je veľmi bohatá na vitamín C a rovnako dokáže telu doplniť niektoré z vitamínov skupiny B, napríklad práve dôležitý riboflavín. Pažítka obsahuje minerály, ako sú fosfor, vápnik či draslík. Nakoniec nám dokážu tieto chutné a tak trochu pikantné stebielka doplniť aj vlákninu.

Ako pažítka zlepšuje zdravie?

Cesnak pažítkový má antibakteriálne vlastnosti a nápomocný je v boji proti črevným parazitom. Pažítka udržuje zdravé trávenie, podporuje tvorbu tráviacich štiav, chuť do jedla aj činnosť čriev. Priaznivo vplýva na obranyschopnosť a prispieva k prevencii mnohých ochorení, napríklad i rakoviny hrubého čreva. 

Vďaka obsahu luteínu a zeaxantínu podporuje i zdravie očí. Okrem toho môžeme pažítke pripísať aj schopnosť ochraňovať cievy a znižovať hladinu cholesterolu. Rovnako sa ju oplatí do jedálnička zaradiť v prípade, že vás trápi vysoký krvný tlak.

Ďalšie zdravotné výhody pažítky:

  • pažítka posilňuje imunitu,

  • pažítka detoxikuje telo,

  • pažítka udržuje zdravé srdce,

  • pažítka posilňuje minerálnu hustotu kostí,

  • pažítka udržuje zdravie nervového systému.

Článok aktualizovaný 3.6.2024

1 komentár
Jana Čipková

Jana Čipková

11.06.2019 23:07

Pažítku pestujem na okenom parapete, naozaj potrebuje slnečné prostredie, lebo na balkóne bez slnka bola úbohá. Čo všetko obsahuje pažítka som vôbec nevedela.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE