TOP tipy na zdravé recepty s medvedím cesnakom: Ktorý vyskúšate?

zdravé recepty s medvedím cesnakom

Skoro na jar sa v listnatých lesoch začínajú objavovať jeho zelené lístočky nabité energiou a voňajúce po cesnaku. V posledných rokoch je veľmi populárny, do jedálnych lístkov ho zaraďujú známe reštaurácie, šéfkuchári vymýšľajú nové recepty na jeho využitie.

V kuchyni môže nahradiť klasický cesnak, pažítku alebo špenát. V minulosti sa jeho šťava používala ako čistiaci prostriedok v domácnosti alebo ako celkom účinný repelent.

Zdravý medvedí cesnak - ako zbierať medvedí cesnak?

Listy po zbere rýchle strácajú vôňu. Uchovávajte ich v chladničke a spracujte do štyroch dní. Aby ste naplno využili jeho liečivé účinky, používajte ho čerstvý.

  • Ak ste ho nazbierali veľa a rozmýšľate, čo s ním, určite ho nesušte.
  • V tomto stave sa jeho aróma stráca.
  • Môžete ho zamraziť zabalený v mikroténovom vrecku a použiť neskôr.

Aké sú liečivé účinky medvedieho cesnaku?

Čerstvý medvedí cesnak je rastlina s liečivými vlastnosťami, ktoré mu pomáhajú pri liečbe mnohých ochorení a stavov. Niektoré z jeho liečivých účinkov zahŕňajú:

  • protizápalové účinky - medvedí cesnak obsahuje zlúčeniny s protizápalovými účinkami, ktoré môžu pomôcť pri zmiernení zápalových stavov v tele.
  • antimikrobiálne účinky - rastlina obsahuje látky s antimikrobiálnymi vlastnosťami, ktoré môžu pomôcť bojovať proti infekciám a zlepšiť imunitný systém.
  • detoxikačné účinky - medvedí cesnak môže pomôcť pri očistení organizmu toxínov a podporiť správne fungovanie pečene.
  • podpora kardiovaskulárneho zdravia - rastlina môže pomôcť znižovať hladinu cholesterolu a krvného tlaku, čo je dôležité pre zdravie srdca a ciev.
  • antioxidačné účinky - medvedí cesnak obsahuje antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi a posilňujú imunitný systém.

Je však dôležité si uvedomiť, že medvedí cesnak nie je náhrada za lekársku starostlivosť a pred použitím by ste mali konzultovať s lekárom alebo odborníkom na výživu.

Medvedí cesnak v kuchyni – ako ho možno použiť čo najjednoduchšie?

Na jemno nakrájané čerstvé lístky medvedieho cesnaku na chlebíku s maslom alebo tvarohovou nátierkou pošteklia vaše chuťové bunky, ako korenina pridaná do polievok alebo mäsových jedál zvýrazní ich chuť. Ponúkame vám recepty s medvedím cesnakom. Okrem toho, že je chutný, blahodarne pôsobí na náš organizmus.

pesto s medvedím cesnakom
Shutterstock®

Pesto z medvedieho cesnaku

Pesto je výbornou možnosťou, ako uchovať cesnak niekoľko týždňov v chladničke. Dajte pozor na to, aby bol povrch pesta zakrytý olejom. Posekáme 100 g medvedieho cesnaku, rozmixujeme na kašu spolu so siedmimi lyžicami vlašských orechov, siedmimi lyžicami rastlinného oleja, jednou lyžicou balzamikového octu, soľou a čiernym korením. Pred podávaním môžeme pridať postrúhaný parmezán alebo pecorino. Pesto je vhodné k cestovinám.

Nadýchané syrové pagáče s medvedím cesnakom

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 200 ml kyslej smotany
  • 2 vajcia
  • 1 balíček droždia
  • 1 ČL cukru
  • 150 g strúhaného syra (napr. eidam)
  • 1 hrsť nasekaného medvedieho cesnaku
  • Soľ

Postup: Droždie rozpustíme v troche teplej vody s cukrom a necháme vzísť kvások. Múku zmiešame s maslom, smotanou, vajcami, soľou a kváskom. Pridáme syr a nasekaný medvedí cesnak, vypracujeme cesto a necháme ho kysnúť 45 minút. Vyvaľkáme, vykrojíme pagáče a pečieme na 180 °C asi 20 minút do zlatista.

maslo s medvedím cesnakom
Shutterstock®

Bylinkové maslo s medvedím cesnakom

Najemno nasekáme hrsť lístkov medvedieho cesnaku, posypeme štipkou soli, roztlačíme vidličkou, ochutíme čiernym korením a primiešame 70 g masla. Necháme stuhnúť v chladničke. Použijeme na bagetu, ale aj k pečenému mäsu a zemiakom.V chladničke vydrží dva týždne. Ak ho chceme mať aj mimo sezóny medvedieho cesnaku, nakrájame na plátky a dáme do mrazničky.

Jemná nátierka z tvarohu a medvedieho cesnaku

Ingrediencie:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 3 PL kyslej smotany
  • 1 hrsť nasekaného medvedieho cesnaku
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • Soľ, čierne korenie

Postup: Všetky ingrediencie spolu v miske dobre premiešame, ochutíme soľou a korením podľa chuti. Podávame s čerstvým chlebom alebo pečivom.

Domáce gnocchi s omáčkou z medvedieho cesnaku a smotany

Ingrediencie:

  • 500 g uvarených zemiakov
  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • Soľ
  • 200 ml smotany na varenie
  • 1 hrsť nasekaného medvedieho cesnaku
  • 50 g masla
  • 50 g parmezánu

Postup: Zemiaky popučíme, zmiešame s múkou, vajcom a soľou, vypracujeme cesto a vytvarujeme valčeky, ktoré nakrájame na malé kúsky. Gnocchi uvaríme vo vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme smotanu, medvedí cesnak a parmezán. Uvarené gnocchi premiešame s omáčkou a podávame horúce.

polievka z medvedieho cesnaku
Shutterstock®

Medvedia polievočka

Polievka z medvedieho cesnaku jednoduchá a rýchla. Posekáme približne 40 mladých listov medvedieho cesnaku bez stopky. V hrnci si pripravíme zápražku z oleja a múky, zalejeme jedným litrom zeleninového vývaru, pridáme nasekaný medvedí cesnak a povaríme. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérom, zjemníme tromi lyžicami sladkej smotany, opäť prevaríme a podávame s bagetou alebo s opečeným chlebíkom.

Cuketové placky s medvedím cesnakom a syrom feta

Ingrediencie:

  • 2 stredne veľké cukety
  • 100 g syra feta
  • 1 hrsť nasekaného medvedieho cesnaku
  • 2 vajcia
  • 3 PL hladkej múky
  • Soľ, čierne korenie
  • Olej na opekanie

Postup: Cukety nastrúhame, osolíme a necháme pár minút odstáť, potom vyžmýkame prebytočnú vodu. Pridáme rozdrobenú fetu, vajcia, múku, medvedí cesnak, korenie a dobre premiešame. Na panvici rozohrejeme olej a lyžicou tvarujeme placky, ktoré opečieme z oboch strán do zlatista. Podávame s kyslou smotanou.

Aké sú ďalšie skvelé recepty z medvedieho cesnaku?

Čerstvá chuť medvedieho cesnaku je jednoducho dokonalá! Čo tak si pripraviť napríklad rizoto s medvedím cesnakom? Čerstvé listy medvedieho cesnaku možno jednoducho použiť - či už nasekaný medvedí cesnak alebo kúsky medvedieho cesnaku - do rôznych jedál, ako napríklad:

Aktualizovaný článok: 16.03.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE