Skoro na jar sa v listnatých lesoch začínajú objavovať jeho zelené lístočky nabité energiou a voňajúce po cesnaku. V posledných rokoch je veľmi populárny, do jedálnych lístkov ho zaraďujú známe reštaurácie, šéfkuchári vymýšľajú nové recepty na jeho využitie.
V kuchyni môže nahradiť klasický cesnak, pažítku alebo špenát. V minulosti sa jeho šťava používala ako čistiaci prostriedok v domácnosti alebo ako celkom účinný repelent.
Zdravý medvedí cesnak - ako zbierať medvedí cesnak?
Listy po zbere rýchle strácajú vôňu. Uchovávajte ich v chladničke a spracujte do štyroch dní. Aby ste naplno využili jeho liečivé účinky, používajte ho čerstvý.
- Ak ste ho nazbierali veľa a rozmýšľate, čo s ním, určite ho nesušte.
- V tomto stave sa jeho aróma stráca.
- Môžete ho zamraziť zabalený v mikroténovom vrecku a použiť neskôr.
Aké sú liečivé účinky medvedieho cesnaku?
Čerstvý medvedí cesnak je rastlina s liečivými vlastnosťami, ktoré mu pomáhajú pri liečbe mnohých ochorení a stavov. Niektoré z jeho liečivých účinkov zahŕňajú:
- protizápalové účinky - medvedí cesnak obsahuje zlúčeniny s protizápalovými účinkami, ktoré môžu pomôcť pri zmiernení zápalových stavov v tele.
- antimikrobiálne účinky - rastlina obsahuje látky s antimikrobiálnymi vlastnosťami, ktoré môžu pomôcť bojovať proti infekciám a zlepšiť imunitný systém.
- detoxikačné účinky - medvedí cesnak môže pomôcť pri očistení organizmu toxínov a podporiť správne fungovanie pečene.
- podpora kardiovaskulárneho zdravia - rastlina môže pomôcť znižovať hladinu cholesterolu a krvného tlaku, čo je dôležité pre zdravie srdca a ciev.
- antioxidačné účinky - medvedí cesnak obsahuje antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi a posilňujú imunitný systém.
Je však dôležité si uvedomiť, že medvedí cesnak nie je náhrada za lekársku starostlivosť a pred použitím by ste mali konzultovať s lekárom alebo odborníkom na výživu.
Medvedí cesnak v kuchyni – ako ho možno použiť čo najjednoduchšie?
Na jemno nakrájané čerstvé lístky medvedieho cesnaku na chlebíku s maslom alebo tvarohovou nátierkou pošteklia vaše chuťové bunky, ako korenina pridaná do polievok alebo mäsových jedál zvýrazní ich chuť. Ponúkame vám recepty s medvedím cesnakom. Okrem toho, že je chutný, blahodarne pôsobí na náš organizmus.
Shutterstock®Pesto z medvedieho cesnaku
Pesto je výbornou možnosťou, ako uchovať cesnak niekoľko týždňov v chladničke. Dajte pozor na to, aby bol povrch pesta zakrytý olejom. Posekáme 100 g medvedieho cesnaku, rozmixujeme na kašu spolu so siedmimi lyžicami vlašských orechov, siedmimi lyžicami rastlinného oleja, jednou lyžicou balzamikového octu, soľou a čiernym korením. Pred podávaním môžeme pridať postrúhaný parmezán alebo pecorino. Pesto je vhodné k cestovinám.
Nadýchané syrové pagáče s medvedím cesnakom
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 g masla
- 200 ml kyslej smotany
- 2 vajcia
- 1 balíček droždia
- 1 ČL cukru
- 150 g strúhaného syra (napr. eidam)
- 1 hrsť nasekaného medvedieho cesnaku
- Soľ
Postup: Droždie rozpustíme v troche teplej vody s cukrom a necháme vzísť kvások. Múku zmiešame s maslom, smotanou, vajcami, soľou a kváskom. Pridáme syr a nasekaný medvedí cesnak, vypracujeme cesto a necháme ho kysnúť 45 minút. Vyvaľkáme, vykrojíme pagáče a pečieme na 180 °C asi 20 minút do zlatista.
Shutterstock®Bylinkové maslo s medvedím cesnakom
Najemno nasekáme hrsť lístkov medvedieho cesnaku, posypeme štipkou soli, roztlačíme vidličkou, ochutíme čiernym korením a primiešame 70 g masla. Necháme stuhnúť v chladničke. Použijeme na bagetu, ale aj k pečenému mäsu a zemiakom.V chladničke vydrží dva týždne. Ak ho chceme mať aj mimo sezóny medvedieho cesnaku, nakrájame na plátky a dáme do mrazničky.
Jemná nátierka z tvarohu a medvedieho cesnaku
Ingrediencie:
- 250 g jemného tvarohu
- 3 PL kyslej smotany
- 1 hrsť nasekaného medvedieho cesnaku
- 1 ČL citrónovej šťavy
- Soľ, čierne korenie
Postup: Všetky ingrediencie spolu v miske dobre premiešame, ochutíme soľou a korením podľa chuti. Podávame s čerstvým chlebom alebo pečivom.
Domáce gnocchi s omáčkou z medvedieho cesnaku a smotany
Ingrediencie:
- 500 g uvarených zemiakov
- 200 g hladkej múky
- 1 vajce
- Soľ
- 200 ml smotany na varenie
- 1 hrsť nasekaného medvedieho cesnaku
- 50 g masla
- 50 g parmezánu
Postup: Zemiaky popučíme, zmiešame s múkou, vajcom a soľou, vypracujeme cesto a vytvarujeme valčeky, ktoré nakrájame na malé kúsky. Gnocchi uvaríme vo vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme smotanu, medvedí cesnak a parmezán. Uvarené gnocchi premiešame s omáčkou a podávame horúce.
Shutterstock®Medvedia polievočka
Polievka z medvedieho cesnaku jednoduchá a rýchla. Posekáme približne 40 mladých listov medvedieho cesnaku bez stopky. V hrnci si pripravíme zápražku z oleja a múky, zalejeme jedným litrom zeleninového vývaru, pridáme nasekaný medvedí cesnak a povaríme. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérom, zjemníme tromi lyžicami sladkej smotany, opäť prevaríme a podávame s bagetou alebo s opečeným chlebíkom.
Cuketové placky s medvedím cesnakom a syrom feta
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké cukety
- 100 g syra feta
- 1 hrsť nasekaného medvedieho cesnaku
- 2 vajcia
- 3 PL hladkej múky
- Soľ, čierne korenie
- Olej na opekanie
Postup: Cukety nastrúhame, osolíme a necháme pár minút odstáť, potom vyžmýkame prebytočnú vodu. Pridáme rozdrobenú fetu, vajcia, múku, medvedí cesnak, korenie a dobre premiešame. Na panvici rozohrejeme olej a lyžicou tvarujeme placky, ktoré opečieme z oboch strán do zlatista. Podávame s kyslou smotanou.
Aké sú ďalšie skvelé recepty z medvedieho cesnaku?
Čerstvá chuť medvedieho cesnaku je jednoducho dokonalá! Čo tak si pripraviť napríklad rizoto s medvedím cesnakom? Čerstvé listy medvedieho cesnaku možno jednoducho použiť - či už nasekaný medvedí cesnak alebo kúsky medvedieho cesnaku - do rôznych jedál, ako napríklad:
- Lístková roláda s medvedím cesnakom z Pečie celé Slovensko
- Kuracie prsia s medvedím cesnakom – zdravý obed zo sezónnej suroviny
- Nátierky z medvedieho cesnaku, ktoré si zamilujete
- Jarná polievka z medvedieho cesnaku na krémový spôsob
- Pochúťka na Zelený štvrtok: Vajíčkový šalát s medvedím cesnakom
- Rýchla nátierka s medvedím cesnakom
- Placky s medvedím cesnakom, ktoré nahradia aj chlieb
- Polievka z medvedieho cesnaku: Zdravá a lahodná!
- RECEPT: Pizza s medvedím cesnakom – len sa po nej zapráši!
- RECEPT: BIO domáci bujón s medvedím cesnakom – ideálny do polievok
- RECEPT: Maslo s medvedím cesnakom – také skvelé, že si urobíš zásoby!
- RECEPT: Bryndzová nátierka s medvedím cesnakom
- RECEPT: Špagety s pestom z medvedieho cesnaku a cuketou
Aktualizovaný článok: 16.03.2025