Máte radi domáce nátierky? Stačí na ne pár ingrediencií a chutné raňajky pre celú rodinu sú razom hotové. Tiež sú skvelou voľbou na desiatu deťom do školy, olovrant alebo ľahkú večeru. Avšak, aby dobre zasýtili, je ideálne ich pripraviť z nejakých výživných surovín.
Napríklad tvaroh dokáže vďaka vysokému obsahu bielkovín zasýtiť naozaj výborne. Aj preto je na prípravu domácej nátierky perfektnou surovinou tvaroh. Tvarohová pomazánka sa dá pripraviť na rôzne spôsoby – k neutrálnemu základu sa dá pridať takmer hocičo a lahodná nátierka je na svete. Dokonca sú dnes dostupné aj tvarohy bez laktózy, preto nie je problém s tvarohovými nátierkami ani u osôb s intoleranciou.
Ako pripraviť zdravé tvarohové nátierky? Tvaroh skúste skombinovať napríklad avokádom, vajíčkom, alebo aj cesnakom či tuniakom. Máme pre vás 7 tipov na najchutnejšie tvarohové nátierky, ktoré sú lahodné, zdravé a výživné!
Jednoduchá nátierka z tvarohu a avokáda
Ingrediencie:
-
250 g tvarohu
- 1 avokádo
- 1 jarná cibuľka
- 1 strúčik cesnaku
- 1 PL kyslej smotany
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Avokádo rozkrojíme, zbavíme šupky a kôstky a zelenú dužinu dáme do mixéra. Pridáme tvaroh, pretlačený cesnak, kyslú smotanu a dobre rozmixujeme. Následne pridáme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku a osolíme aj okoreníme. Premiešame a môžeme natrieť na domáci chlieb či celozrnné pečivo.
Odporúčame: Bryndzová pomazánka – 3 netradičné, no fantastické verzie, ktorým neodoláte
Zdroj: Depositphotos
Fit tvarohová nátierka s vajíčkom
Ingrediencie:
-
4 vajcia
- 250 g tvarohu
- 120 g hustého bieleho jogurtu
- 1 cibuľa
- 1 PL horčice
- soľ a korenie
Postup: Vajcia uvaríme natvrdo a po vychladnutí ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno a pridáme k nej tvaroh s jogurtom. Vymiešame a pridáme aj horčicu a vajcia. Dochutíme soľou a korením a premiešame. Pred podávaním necháme trochu odležať v chladničke.
Rýchla tvarohová nátierka s kápiou
Ingrediencie:
-
250 g jemného tvarohu
- 1 – 2 kápie
- 1 šalotka
- soľ a mleté čierne korenie
- citrónové šťava
- mletá červená paprika (môže byť údená)
- 1 ČL masla
Postup: Kápie očistíme, odstránime jadierka a nakrájame na malé kúsky. Šalotku nakrájame nadrobno a na masle ju trochu opražíme. Pridáme aj kápiu, potom osolíme a okoreníme a krátko opražíme.
Po zmäknutí dáme celú zmes aj so šťavou do mixéra a rozmixujeme. Potom pridáme tvaroh a vymiešame do hladka. Dochutíme citrónovou šťavou a môžeme podávať.
Mrkvová tvarohová nátierka s chrenom
Ingrediencie:
-
140 g jemného tvarohu
- 2 lyžice smotany kyslej
- 1 menšia mrkvy
- 2 ČL chrenu
- soľ a mletá červená paprika
- na posypanie pažítka
Postup: V miske zmiešame tvaroh so smotanou. Pridáme najemno nastrúhanú mrkvu a chren a premiešame. Ochutíme soľou a červenou paprikou. Natrieme na obľúbené pečivo a pred podávaním môžeme posypať nasekanou pažítkou.
Odporúčame: Čím nahradiť maslo? Čo použiť pri pečení a čo natrieť na chlieb?
Zdroj: Depositphotos
Tvarohová nátierka s cviklou a kôprom
Ingrediencie:
-
2 stredné veľké cvikly
- 2 PL olivového oleja
- 45 g vlašských orechov
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- 250 g tvarohu
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 ČL nasekaného kôpru
- 1,5 ČL chrenu
Postup: Cviklu ošúpeme, nakrájame, dáme do menšieho pekáčika a pokvapkáme olivovým olejom. Podlejeme 3 PL vody, zakryjeme alobalom a dáme piecť pri teplote 180 °C do mäkka. Potom ju necháme vychladnúť a pridáme k nej olej, tvaroh, citrónovú šťavu, chren a kôpor.
Pridáme aj pomleté vlašské orechy, pretlačený cesnak a soľ. Dôkladne rozmixujeme na hladký krém. Podľa potreby ešte dochutíme citrónovou šťavou a soľou. Môžeme podávať s pečivom, alebo aj krekrami.
Fit tvarohovo-cesnaková nátierka
Ingrediencie:
-
150 g tvarohu
- 50 g pomletých vlašských orechov
- 70 ml mlieka
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 malá cibuľa
- bylinková soľ a mleté čierne korenie
Postup: Tvaroh vymiešame s mliekom a pridáme aj pomleté vlašské orechy. Potom pridáme najemno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Dochutíme bylinkovou soľou a korením. Vymiešame a môžeme podávať s pečivom a čerstvou zeleninou.
Tvarohová nátierka s tuniakom
Ingrediencie:
-
250 g tvarohu
- 1 tuniak vo vlastnej šťave
- 2 jarné cibuľky
- 1 PL kyslej smotany
- 1 ČL šťavy z citróna
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: K tvarohu pridáme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku, kyslú smotanu, citrónovú šťavu a pomáganého scedeného tuniaka. Osolíme a okoreníme. Dobre vymiešame a môžeme podávať na chrumkavom pečive.