Niekedy je skutočne ťažké vymyslieť, čo uvariť. Výhodu majú v tomto smere najmä tí, ktorí sa neobávajú skúšať stále nové recepty a objavovať tak zároveň nové chute. Áno, jedlo má hlavne úlohu dodať nášmu telu živiny, no komu by sa chcelo konzumovať dookola stále tie isté pokrmy? I tie najchutnejšie sa časom zunujú. Veľmi vďačné sú však recepty na plnenú a zapečenú zeleninu.
Plniť sa dajú rôzne druhy zeleniny, navyše je možné plnku obmieňať, a tak pripraviť vždy inú pochúťku. Skvelá je zapekaná cuketa či plnené paradajky. Rovnako to ide s baklažánom a zabudnúť nemôžeme ani na plnené zapekané šampiňóny. Naplniť sa tiež dajú veľké farebné papriky.
Plnené zapečené papriky
Ich vnútro ponúka veľký priestor na rozličné plnky, či už vegetariánske, alebo aj s mletým mäsom. My si dnes pripravíme papriky plnené kuskusom a cuketou. Ak kuskus nezvyknete v kuchyni používať, rozhodne to napravte. Je totiž plný vitamínov aj minerálov, má priaznivý vplyv na trávenie aj hladinu cholesterolu a v jedálničku je vítaný aj pri chudnutí.
Dokáže poskytnúť potrebné zasýtenie, takže sa nemusíte obávať, že po tomto bezmäsitom pokrme vás za pár chvíľ dostihne hlad. Pečené papriky plnené kuskusom, cuketou a sušenými paradajkami si obľúbi každý. Ako ich pripraviť?
Recept na zapečené plnené papriky
- 4 veľké farebné papriky
- 1 stredne veľkú cuketu
- 1 cibuľu
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 1/2 hrnčeka kuskusu
- 50 g sušených paradajok
- 100 g mozzarelly
- 100 g syru feta
- 100 ml zeleninového vývaru
- soľ a korenie
- olivový olej
Postup prípravy zapečených plnených paprík:
- Ako prvé zalejeme kuskus v miske vývarom a necháme ho napučať a zmäknúť.
- Na olivovom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Postupne pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, na menšie kúsky nakrájanú cuketu aj sušené paradajky.
- Zmes podusíme a pridáme kuskus aj na kocky nakrájanú fetu. Dôkladne premiešame, ochutíme soľou, korením, prípadne obľúbenými bylinkami.
- Zmesou naplníme farebné papriky. Použiť možno žlté, červené, oranžové aj tmavozelené. Papriky buď zrežeme pozdĺžne, alebo im odrežeme len vrch a vyčistíme vnútro.
- Naplnené papriky ešte posypeme nastrúhanou mozzarellou a poukladáme na plech. Trochu podlejeme (prípadne plech vopred zľahka potrieme olejom) a dáme piecť pri teplote 180 °C na asi 20 až 30 minút.
- Podávame ešte teplé, buď samotné, alebo podľa chuti s čerstvým šalátom, chrumkavým celozrnným pečivom, pečenými zemiakmi, grilovaným mäsom a podobne. Dobrú chuť.
Mäsitá verzia plnenej zapečenej papriky
Ak preferujete mäsitú verziu tohto chutného jedla, stačí do plnky pridať kvalitné mleté mäso – ideálne hovädzie, kuracie alebo morčacie. Mäso najskôr orestujte spolu s cibuľkou a cesnakom, pridajte nadrobno nakrájanú cuketu a podľa chuti aj sušené paradajky.
Kým sa zmes dusí, môžete pridať korenie, soľ, sušené bylinky či štipku čili. Keď je mäso takmer hotové, primiešajte hotový kuskus a syr feta, aby sa všetky chute spojili do harmonickej plnky.
Takto pripravenou zmesou naplňte vydlabané farebné papriky a pokračujte v rovnakom postupe ako pri vegetariánskej verzii – navrch nastrúhajte mozzarellu, papriky poukladajte na plech, jemne podlejte vodou alebo vývarom a pečte do zmäknutia.
Výsledkom budú sýte, šťavnaté a aromatické papriky, ktoré zasýtia aj náročnejších jedákov. Ideálne sa hodia ako hlavné jedlo na obed alebo večeru, ktoré môžete doplniť o zemiakovú kašu či dusenú ryžu.
Ďalšie tipy na obmenu receptu:
- Namiesto kuskusu použite bulgur, quinou alebo pohánku – dodáte jedlu inú textúru a výživové hodnoty.
- Cuketu môžete nahradiť baklažánom, mrkvou alebo nastrúhanou tekvicou podľa sezóny.
- Ak máte radi výraznejšie chute, pridajte do plnky olivy, kapary alebo syr s modrou plesňou.
- Pre vegánsku verziu vynechajte syry a nahraďte ich rastlinnou alternatívou alebo údeným tofu.
- Do zmesi pridajte nasekané čerstvé bylinky ako bazalka, tymian alebo petržlen pre ešte sviežejšiu chuť.
- Ak chcete jedlo podávať ako hlavný chod, doplňte ho o pečené bataty, kuskusový šalát alebo grilované tofu.
Plnené zapekané papriky sú skvelým spôsobom, ako v kuchyni využiť sezónnu zeleninu a popustiť uzdu svojej kreativite. Či už si vyberiete ľahkú vegetariánsku verziu, siahnete po mäsovej náplni alebo sa rozhodnete pre experiment s bylinkami a rôznymi obilninami, vždy ide o chutné a výživné jedlo, ktoré poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči. Stačí len trochu fantázie a každá verzia sa môže stať vaším novým obľúbeným receptom!
Aktualizovaný článok: 04.04.2025