Niekedy je skutočne ťažké vymyslieť, čo uvariť. Výhodu majú v tomto smere najmä tí, ktorí sa neobávajú skúšať stále nové recepty a objavovať tak zároveň nové chute. Áno, jedlo má hlavne úlohu dodať nášmu telu živiny, no komu by sa chcelo konzumovať dookola stále tie isté pokrmy? I tie najchutnejšie sa časom zunujú. Veľmi vďačné sú však recepty na plnenú a zapečenú zeleninu. Plniť sa dajú rôzne druhy zeleniny, navyše je možné plnku obmieňať, a tak pripraviť vždy inú pochúťku. Skvelá je zapekaná cuketa či plnené paradajky. Rovnako to ide s baklažánom a zabudnúť nemôžeme ani na plnené zapekané šampiňóny.
Naplniť sa tiež dajú veľké farebné papriky. Ich vnútro ponúka veľký priestor na rozličné plnky, či už vegetariánske, alebo aj s mletým mäsom. My si dnes pripravíme papriky plnené kuskusom a cuketou. Ak kuskus nezvyknete v kuchyni používať, rozhodne to napravte. Je totiž plný vitamínov aj minerálov, má priaznivý vplyv na trávenie aj hladinu cholesterolu a v jedálničku je vítaný aj pri chudnutí. Dokáže poskytnúť potrebné zasýtenie, takže sa nemusíte obávať, že po tomto bezmäsitom pokrme vás za pár chvíľ dostihne hlad. Pečené papriky plnené kuskusom, cuketou a sušenými paradajkami si obľúbi každý. Ako ich pripraviť?
Skúste aj: TOP recepty s ovsenými vločkami: Ako ich pripraviť zdravo a chutne?
Budeme potrebovať:
- 4 veľké farebné papriky
- 1 stredne veľkú cuketu
- 1 cibuľu
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 1/2 hrnčeka kuskusu
- 50 g sušených paradajok
- 100 g mozzarelly
- 100 g syru feta
- 100 ml zeleninového vývaru
- soľ a korenie
- olivový olej
Postup prípravy:
- Ako prvé zalejeme kuskus v miske vývarom a necháme ho napučať a zmäknúť.
- Na olivovom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Postupne pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, na menšie kúsky nakrájanú cuketu aj sušené paradajky.
- Zmes podusíme a pridáme kuskus aj na kocky nakrájanú fetu. Dôkladne premiešame, ochutíme soľou, korením, prípadne obľúbenými bylinkami.
- Zmesou naplníme farebné papriky. Použiť možno žlté, červené, oranžové aj tmavozelené. Papriky buď zrežeme pozdĺžne, alebo im odrežeme len vrch a vyčistíme vnútro.
- Naplnené papriky ešte posypeme nastrúhanou mozzarellou a poukladáme na plech. Trochu podlejeme (prípadne plech vopred zľahka potrieme olejom) a dáme piecť pri teplote 180 °C na asi 20 až 30 minút.
- Podávame ešte teplé, buď samotné, alebo podľa chuti s čerstvým šalátom, chrumkavým celozrnným pečivom, pečenými zemiakmi, grilovaným mäsom a podobne. Dobrú chuť.