Recept na zapečené plnené papriky: Túto pochúťku ocení celá rodina!

zapečené plnené papriky

Niekedy je skutočne ťažké vymyslieť, čo uvariť. Výhodu majú v tomto smere najmä tí, ktorí sa neobávajú skúšať stále nové recepty a objavovať tak zároveň nové chute. Áno, jedlo má hlavne úlohu dodať nášmu telu živiny, no komu by sa chcelo konzumovať dookola stále tie isté pokrmy? I tie najchutnejšie sa časom zunujú. Veľmi vďačné sú však recepty na plnenú a zapečenú zeleninu. 

Plniť sa dajú rôzne druhy zeleniny, navyše je možné plnku obmieňať, a tak pripraviť vždy inú pochúťku. Skvelá je zapekaná cuketa či plnené paradajky. Rovnako to ide s baklažánom a zabudnúť nemôžeme ani na plnené zapekané šampiňóny. Naplniť sa tiež dajú veľké farebné papriky. 

Plnené zapečené papriky

Ich vnútro ponúka veľký priestor na rozličné plnky, či už vegetariánske, alebo aj s mletým mäsom. My si dnes pripravíme papriky plnené kuskusom a cuketou. Ak kuskus nezvyknete v kuchyni používať, rozhodne to napravte. Je totiž plný vitamínov aj minerálov, má priaznivý vplyv na trávenie aj hladinu cholesterolu a v jedálničku je vítaný aj pri chudnutí. 

Dokáže poskytnúť potrebné zasýtenie, takže sa nemusíte obávať, že po tomto bezmäsitom pokrme vás za pár chvíľ dostihne hlad. Pečené papriky plnené kuskusom, cuketou a sušenými paradajkami si obľúbi každý. Ako ich pripraviť?

Recept na zapečené plnené papriky

  • 4 veľké farebné papriky
  • 1 stredne veľkú cuketu
  • 1 cibuľu
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 hrnčeka kuskusu
  • 50 g sušených paradajok
  • 100 g mozzarelly 
  • 100 g syru feta
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • soľ a korenie
  • olivový olej

papriky plnené kuskusom
Shutterstock®

Postup prípravy zapečených plnených paprík:

  • Ako prvé zalejeme kuskus v miske vývarom a necháme ho napučať a zmäknúť.
  • Na olivovom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Postupne pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, na menšie kúsky nakrájanú cuketu aj sušené paradajky.
  • Zmes podusíme a pridáme kuskus aj na kocky nakrájanú fetu. Dôkladne premiešame, ochutíme soľou, korením, prípadne obľúbenými bylinkami. 
  • Zmesou naplníme farebné papriky. Použiť možno žlté, červené, oranžové aj tmavozelené. Papriky buď zrežeme pozdĺžne, alebo im odrežeme len vrch a vyčistíme vnútro.
  • Naplnené papriky ešte posypeme nastrúhanou mozzarellou a poukladáme na plech. Trochu podlejeme (prípadne plech vopred zľahka potrieme olejom) a dáme piecť pri teplote 180 °C na asi 20 až 30 minút. 
  • Podávame ešte teplé, buď samotné, alebo podľa chuti s čerstvým šalátom, chrumkavým celozrnným pečivom, pečenými zemiakmi, grilovaným mäsom a podobne. Dobrú chuť. 

Mäsitá verzia plnenej zapečenej papriky

Ak preferujete mäsitú verziu tohto chutného jedla, stačí do plnky pridať kvalitné mleté mäso – ideálne hovädzie, kuracie alebo morčacie. Mäso najskôr orestujte spolu s cibuľkou a cesnakom, pridajte nadrobno nakrájanú cuketu a podľa chuti aj sušené paradajky. 

Kým sa zmes dusí, môžete pridať korenie, soľ, sušené bylinky či štipku čili. Keď je mäso takmer hotové, primiešajte hotový kuskus a syr feta, aby sa všetky chute spojili do harmonickej plnky.

Takto pripravenou zmesou naplňte vydlabané farebné papriky a pokračujte v rovnakom postupe ako pri vegetariánskej verzii – navrch nastrúhajte mozzarellu, papriky poukladajte na plech, jemne podlejte vodou alebo vývarom a pečte do zmäknutia. 

Výsledkom budú sýte, šťavnaté a aromatické papriky, ktoré zasýtia aj náročnejších jedákov. Ideálne sa hodia ako hlavné jedlo na obed alebo večeru, ktoré môžete doplniť o zemiakovú kašu či dusenú ryžu.

Ďalšie tipy na obmenu receptu:

  • Namiesto kuskusu použite bulgur, quinou alebo pohánku – dodáte jedlu inú textúru a výživové hodnoty.
  • Cuketu môžete nahradiť baklažánom, mrkvou alebo nastrúhanou tekvicou podľa sezóny.
  • Ak máte radi výraznejšie chute, pridajte do plnky olivy, kapary alebo syr s modrou plesňou.
  • Pre vegánsku verziu vynechajte syry a nahraďte ich rastlinnou alternatívou alebo údeným tofu.
  • Do zmesi pridajte nasekané čerstvé bylinky ako bazalka, tymian alebo petržlen pre ešte sviežejšiu chuť.
  • Ak chcete jedlo podávať ako hlavný chod, doplňte ho o pečené bataty, kuskusový šalát alebo grilované tofu.

Plnené zapekané papriky sú skvelým spôsobom, ako v kuchyni využiť sezónnu zeleninu a popustiť uzdu svojej kreativite. Či už si vyberiete ľahkú vegetariánsku verziu, siahnete po mäsovej náplni alebo sa rozhodnete pre experiment s bylinkami a rôznymi obilninami, vždy ide o chutné a výživné jedlo, ktoré poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči. Stačí len trochu fantázie a každá verzia sa môže stať vaším novým obľúbeným receptom!

Aktualizovaný článok: 04.04.2025

1 komentár

autor komentu

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

04.04.2021 19:32

Poznám recept a robievam

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE