Veľkonočné sviatky sú už za rohom a pôstne obdobie postupne vystrieda obdobie hodovania. K Veľkej noci neodmysliteľne patrí nielen šibanie korbáčom, ale aj mnohé slané a sladké dobroty. V každom kúte Slovenska by sme pritom pravdepodobne našli trochu iné tradičné pochúťky. V podstate aj každá rodina by vedela rozprávať o svojom tradičnom veľkonočnom menu.
Vo všeobecnosti však k tomuto obdobiu patrí napríklad aj veľkonočná šunka s vareným vajíčkom, prípadne aj chutnou klobáskou, k tomu možno tiež pridať cviklu s chrenom. K mäsu si možno vychutnať aj tradičný domáci chren, ochutený napríklad jabĺčkami. A samozrejmosťou sú rôzne druhy kysnutých koláčov a úžasné zákusky.
Prinášame vám inšpiráciu na rôznorodé chutné veľkonočné jedlá. Skúsite recept na zelenú polievku na Zelený štvrtok, fantastickú pečenú jahňacinu alebo orechového veľkonočného barančeka? Zostavte si chutné veľkonočné menu.
Odporúčame: Chutí vám fazuľa na kyslo? Tieto lahodné verzie musíte vyskúšať!
Zdroj: Depositphotos
Polievka z jarnej cibuľky a hrášku na Zelený štvrtok
Ingrediencie:
-
700 g jarnej cibuľky
- 1 PL masla
- 1/2 dcl oleja
- 2 menšie hlavičky cesnaku
- 3 bobkové listy
- 300 g hrášku
- 1 cuketa
- 1 – 1,5 l zeleninového vývaru
- hrsť lístkov petržlenovej vňate
- hrsť lístkov mäty
- postrúhaná kôra z 1/2 citróna
- extra panenský olivový olej na pokvapkanie
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Biele časti jarnej cibuľky nakrájame na menšie kúsky a zelené časti zase na väčšie kúsky. Očistené strúčiky cesnaku si rozkrojíme na polovičky, jeden strúčik si odložíme zatiaľ bokom. V hrnci si roztopíme maslo a orestujeme na ňom biele časti cibuľky a cesnak.
Posolíme, okoreníme a na miernom ohni restujeme asi 10 minút. Potom pridáme aj zelené časti jarnej cibuľky a bobkové listy. Po pár minútach pridáme nakrájanú cuketu a hrášok. Dusíme asi 10 minút. Potom zeleninu zalejeme vývarom, privedieme k varu a povaríme pár minút. Polievku odstavíme, vyberieme bobkové listy, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a rozmixujeme ponorným mixérom.
Polievku vrátime na sporák, necháme zovrieť a podľa potreby osolíme a okoreníme. Na záver pridáme nasekané mätové lístky, pretlačený strúčik cesnaku a citrónovú kôru. Pred podávaním polievku pokvapkáme olivovým olejom.
TIP: Podľa chuti pred podávaním pridáme do polievky trochu kyslej smotany.
Veľkonočné pečenie – jahňacia roláda so špenátovou plnkou
Ingrediencie:
-
1,5 kg vykosteného jahňacieho stehna
Suroviny na marinádu:
-
1 citrón
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 KL mletej rasce
- 1 KL oregana
- 1 vetvička rozmarínu
- 1 KL soli
- 0,5 KL mletého čierneho korenia
- 100 ml olivového oleja
Suroviny na plnku:
-
100 g píniových orechov (alebo iných)
- 2 PL olivového oleja
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g mladého špenátu
- 1/2 hrste čerstvej mäty
- 100 g syru feta
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Mäso si rozprestrieme a hrubšie časti podľa potreby narežeme, aby sme získali jeden rovnako hrubý plát. Pripravíme si marinádu zmiešaním citrónovej šťavy, pretlačeného cesnaku, rasce, oregana, nasekaného rozmarínu, soli, čierneho korenia a olivového oleja. Mäso si rozložíme na plech a potrieme ho marinádou z oboch strán. Necháme aspoň hodinku marinovať.
Medzitým si pripravíme plnku. Oriešky nasucho opražíme a dáme do misky. Na troche oleja následne osmažíme na kolieska pokrájanú jarnú cibuľku. Keď zmäkne, pridáme pretlačený cesnak a špenát. Chvíľu dusíme, odstavíme z ohňa a pridáme nasekanú mätu. Špenátovú zmes pridáme k opraženým orieškom a pridáme tiež namrvený syr feta. Osolíme, okoreníme a vymiešame plnku.
Tú následne rozložíme na mäso a vtlačíme do jednotlivých zárezov. Mäso zrolujeme a zviažeme do uzavretej rolky. Roládu dáme do pekáča, podlejeme vodou, prikryjeme a dáme do rúry na 180 °C na asi 2 hodiny. Potom mäso odokryjeme a pečieme ešte asi pol hodinu.
Pečená šunka s horčicovo-medovou kôrkou
Ingrediencie:
-
2 kg údenej šunky
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 1 pór
- 10 ks celého čierneho korenia
- soľ
Suroviny na glazúru:
-
50 g hnedého cukru
- 5 PL medu
- 2 dcl červeného vína
- 1 PL pomarančovej kôry
- štipka soli
- 3 PL francúzskej horčice
- klinčeky
Postup: Šunku si dáme do hlbokého hrnca a pridáme na kolieska nakrájanú zeleninu – petržlen, mrkvu a pór. Osolíme, pridáme korenie, zalejeme vodou a privedieme k varu. Zakryjeme a necháme variť asi 2,5 hodiny. Medzitým si pripravíme glazúru vymiešaním medu, cukru a vína.
Zmes povaríme a keď sa začne tvoriť stĺp bubliniek, stiahneme z ohňa a pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru. Potom pridáme aj štipku soli. Uvarenú šunku scedíme a necháme asi hodinu ochladnúť. Jej vrchnú časť následne narežeme do mriežky do hĺbky asi 1 cm a potrieme ju horčicou.
Do stredov narezanej mriežky zapichneme klinčeky a šunku opatrne potrieme polovicou glazúry. Dáme do rúry na 30 minút pri teplote 180 °C. Potom šunku vytiahneme, potrieme zvyškom glazúry a pečieme ďalších 20 minút. Pred krájaním zo šunky vyberieme klinčeky.
Odporúčame: Ricotta nasladko i naslano – TOP recepty na pochúťky, ktoré si ťa získajú
Zdroj: Depositphotos
Tradičná syrová roláda so šunkou a vajíčkom
Ingrediencie:
-
350 g syru
- 200 g šunky
- 1 tavený syr
- 2 PL pažítky
- 125 g masla
- 1/2 červenej papriky
- 1/2 zelenej papriky
- 2 vajcia
- trocha soli
Postup: Syr dáme do pevnejšieho mikroténového vrecka, zaviažeme a dáme variť do vriacej vody na asi 15 minút. Vajíčka si uvaríme na tvrdo. Na kuchynskú linku alebo stôl si pripravíme väčší kus alobalu. Na alobal dáme horúci syr a vyvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika. Necháme trochu ochladnúť.
V miske si zmiešame žĺtky, nadrobno nakrájané bielky, maslo, pažítku a nadrobno nakrájanú červenú aj zelenú papriku. Pridáme aj tavený syr a na kúsky nakrájanú šunku.
Všetko dôkladne zmiešame a podľa potreby trochu osolíme. Hotovú zmes natrieme na syr a zrolujeme do rolády. Zabalíme do alobalu a necháme pár hodín stuhnúť v chladničke. Potom nakrájame a môžeme podávať.
Odporúčame: Najlepšie semená na nakličovanie: Čo, ako a prečo nakličovať?
Zdroj: Depositphotos
Recepty na veľkonočné koláče:
Mandľový veľkonočný baránok
Ingrediencie:
-
210 g masla
- 160 g práškového cukru
- 3 vajcia
- 70 g mletých mandlí
- 200 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- štipka soli
Postup: Bielky si vyšľaháme so štipkou soli. V druhej miske si vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom a postupne pridávame žĺtky. Vyšľaháme do hladkej konzistencie.
Ručne vmiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom a mandle. Nakoniec zľahka vmiešame aj sneh z bielkov. Hladké cesto nalejeme do barančekovej formy, ktorú sme si vymastili tukom a vysypali hrubou múkou. Pečieme do zlatista pri teplote 170 °C asi 40 minút.
Veľkonočná paska
Ingrediencie:
-
500 g polohrubej múky
- 30 g droždia
- 70 g kryštálového cukru
- 250 ml mlieka
- 120 g masla
- 1/2 ČL soli
- 2 vajcia
Postup: Z cukru, droždia a teplého mlieka si pripravíme kvások. V miske si zmiešame múku, soľ, vajíčka, roztopené maslo (izbovej teploty) a pridáme aj kvások. Vymiesime hladké a vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Vykysnuté cesto si rozdelíme na 4 rovnaké časti a z každej vytvarujeme bochník.
Všetky bochníky poukladáme do vymastenej okrúhlej formy (s priemerom asi 26 cm) a necháme podkysnúť ešte ďalšiu pol hodinu. Pred pečením koláč potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme piecť na 40 minút pri teplote 190 °C.
Ak je po 20-tich minútach pečenia vrch pasky hnedý, prikryjeme ho papierom na pečenie. Po upečení pasku prikryjeme utierkou, aby jej kôrka zmäkla. Z formy ju vyberieme až keď trochu ochladne.
TIP: Do cesta môžeme pridať aj sušené hrozienka, ktoré sme vopred namočili do horúcej vody. Vrch pasky tiež môžeme pred pečením posypať plátkami mandlí.
Odporúčame: Špenátové cestoviny – takto pripravené si ich zamiluje každý
Zdroj: Depositphotos
Medové judášky
Ingrediencie:
-
180 ml vlažného mlieka
- 1/2 kocky čerstvého droždia
- 50 g kryštálového cukru
- 50 g tekutého medu
- 120 g zmäknutého masla
- kôra z 1 citróna
- 2 žĺtky
- 300 g hladkej múky
- 200 g polohrubej múky
- štipka soli
+ na potretie 1 vajce a 1 PL medu
Postup: V teplom mlieku rozpustíme 1 PL cukru a pomrvíme v ňom droždie. Necháme vzísť kvások. Vo väčšej miske si zmiešame zvyšný cukor, med, zmäknuté maslo, žĺtky a citrónovú kôru. K tejto zmesi preosejeme hladkú aj polohrubú múku, pridáme aj štipku soli a kvások.
Vypracujeme cesto a na pomúčenej doske ho hnetieme, kým nie je hladké a elastické. Potom dáme cesto do misky, prikryjeme ho a necháme kysnúť aspoň hodinu. Vykysnuté cesto si na pomúčenej doske rozdelíme asi na 20 častí (pokojne aj menej alebo viac – závisí na tom, aké veľké koláčiky chceme mať).
Z každej časti vyvaľkáme tenký valček a vytvarujeme judášky – vytvoríme esíčka, vrkôčiky, slimáčiky alebo špirálky. Koláče dáme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom s medom a dáme piecť na 25 minút pri teplote 180 °C. Po upečení môžeme medové judáše posypať preosiatym práškovým cukrom.
Veľkonočná plnka / veľkonočná baba
Ingrediencie:
-
250 g bieleho pečiva (rožky, žemle)
- 250 ml vlažného mlieka
- 250 g údeného mäsa
- klobása
- 4 vajcia
- 125 g masla
- soľ a mleté čierne korenie
- petržlenová vňať
Postup: Varené údené mäso nakrájame na menšie kocky. Klobásku môžeme nakrájať na polovičné krúžky. Pečivo zalejeme mliekom a necháme odpočívať. Čerstvú petržlenovú vňať si nasekáme nadrobno. Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Maslo vyšľaháme so žĺtkami, osolíme. Do bielok pridáme štipku soli a vyšľaháme sneh.
Vo veľkej mise si zmiešame namočené pečivo, kocky mäsa, klobásu, žĺtky aj petržlenovú vňať. Pridáme soľ a korenie a nakoniec primiešame sneh z bielkov. Zmes dáme do zapekacej nádoby, vymastenej a vysypanej strúhankou.
Pečieme v rúre pri teplote 180 °C asi 45 minút. Po mernom ochladnutí môžeme nakrájať a podávať.
Ďalšie veľkonočné recepty:
- Veľkonočné zákusky
- Veľkonočná torta z vaječného likéru
- Veľkonočný mazanec z kvásku
- Veľkonočný chren
- Veľkonočné šaláty – cvikla s chrenom v rôznych verziách
- Punčové rezy
- Citrónový koláč
- Mrkvový koláč z ovsených vločiek
Článok aktualizovaný 25.3.2024