Super rýchla a jednoduchá hrášková polievka s mätou: Delikatesa pre každého

hrášková polievka

Pri príprave polievok sa zameriavame skôr na sezónne potraviny, z ktorých sa dá polievka pripraviť. V jesennom období nedáme dopustiť na tekvicovú polievku, no vhod padne aj polievka zo sladkých zemiakov. Mnohí z nás nepohrdnú ani takou hubovou polievkou a medzi maškrtnými jazýčkami sa nestratí ani rýchla paradajková polievka

Na prípravu polievky však môžete použiť aj mrazené potraviny, ktoré obsahujú rovnako veľké množstvo užitočných vitamínov i minerálov. Dnes si teda spolu pripravíme hráškovú polievku, a to z mrazeného hrášku. O zelenom hrášku je známe, že je nabitý veľkým množstvom bielkovín i vlákniny, ktorá nás dokáže zasýtiť a doplniť energiu. 

Hrášok je tiež bohatý na vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, no okrem nich majú v hrášku svoje miesto aj minerály, ako je železo, horčík či zinok. Samozrejme, všetky tieto zložky sú pre náš organizmus prospešné, no vyživujú aj naše vlasy, nechty či pokožku.

Mäta ako korenina v jedlách

Mäta pieporná nie je iba obľúbenou prísadou do čaju, ale má široké využitie aj v kuchyni. Táto aromatická bylinka s osviežujúcou chuťou dokáže zvýrazniť chuť mnohých jedál, či už sladkých alebo slaných. V studenej kuchyni sa často využíva v šalátoch, kde v kombinácii s citrónom alebo limetkou vytvára dokonale vyvážený osviežujúci mix. 

Mäta je tiež skvelá v marinádach na mäso, najmä na jahňacinu, ku ktorej pridáva jemný, chladivý nádych a robí jedlo ľahšie stráviteľným. V teplej kuchyni sa mäta výborne hodí do krémových polievok, ako je hrášková, cuketová alebo aj tekvicová. Jej svieža chuť dopĺňa sladkosť zeleniny a pridáva jedlám príjemný aromatický rozmer. 

Mäta sa takisto často kombinuje s mliečnymi výrobkami, ako je jogurt, syr feta alebo mascarpone, pričom ju nájdeme aj v dezertoch, kde v spojení s čokoládou vytvára ikonickú chuťovú harmóniu. Ak hľadáte spôsob, ako ozvláštniť svoje jedlá, mäta je ideálnou voľbou.

najlepšia hrášková polievka
Shutterstock®

Suroviny na hráškovú polievku:

  • 450 g mrazeného hrášku
  • 500 ml vody alebo vývaru (najlepší je zeleninový)
  • 1 lyžičku olivového oleja
  • 1 cibuľu
  • ½ lyžičky soli
  • čerstvú mätu – cca 10 lístkov

Postup na hráškovú polievku

Skôr než začnete polievku variť, tak hrášok vyberte z mrazničky – ideálne 10 minút pred varením, aby trošku rozmrzol. Pripravte si hrniec, dajte doň olej a na rozpálenom oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujte ju dovtedy, kým nebude sklovitá a následne ju zalejte vodou alebo vývarom. Keď voda začne vrieť, tak pridajte hrášok a umyté lístky mäty. 

Podľa potreby osoľte, poprípade môžete aj okoreniť mletým čiernym korením. Polievku varíme približne 4 minúty. Nie je potrebné dlhšie, nakoľko sa hrášok dokáže uvariť veľmi rýchlo. Po dovarení odstavíme a rozmixujeme dohladka. Po rozmixovaní môžeme dať polievku ešte na minútku prevrieť. 

Tipy na podávanie hráškovo-mätovej polievky

Hotovú polievku podávame so smotanou alebo jogurtom, poprípade si môžete do nej pripraviť krutóniky. Na ozdobu môžete použiť čerstvé lístky mäty alebo pár celých hráškov, ktoré dodajú jedlu vizuálnu príťažlivosť. Ak preferujete sýtejšiu verziu, podávajte polievku s opečeným chlebom alebo celozrnnými bagetkami. 

Pre milovníkov výraznejšej chuti môžete do polievky pridať jemne nastrúhaný parmezán alebo pár kvapiek kvalitného olivového oleja. Nezabudnite polievku servírovať horúcu, aby si zachovala svoju sviežu chuť a krémovú textúru.

Nie je vám mäta pochuti? Skúste tieto náhrady

Ak vám mäta v polievke nesedí, nemusíte sa jej pridávať. Skvelou alternatívou môže byť napríklad čerstvá petržlenová vňať, ktorá polievke dodá jemnú chuť a príjemnú arómu. Ak máte radi výraznejšie chute, skúste do polievky pridať lístky bazalky. Tá polievke dodá netradičný nádych, ktorý poteší vaše chuťové poháriky.

Ďalšou možnosťou je tymian alebo rozmarín. Tieto bylinky dodajú hráškovej polievke jemne pikantnú vôňu a hĺbku chuti. Ak preferujete úplne neutrálne riešenie, vynechajte bylinky úplne a nechajte vyniknúť prirodzenú sladkú chuť hrášku, ktorú môžete jemne doplniť pár kvapkami citrónovej šťavy pre osvieženie.

Aktualizovaný článok: 24.01.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE