Pri príprave polievok sa zameriavame skôr na sezónne potraviny, z ktorých sa dá polievka pripraviť. V jesennom období nedáme dopustiť na tekvicovú polievku, no vhod padne aj polievka zo sladkých zemiakov. Mnohí z nás nepohrdnú ani takou hubovou polievkou a medzi maškrtnými jazýčkami sa nestratí ani rýchla paradajková polievka. Na prípravu polievky však môžete použiť aj mrazené potraviny, ktoré obsahujú rovnako veľké množstvo užitočných vitamínov i minerálov. Dnes si teda spolu pripravíme hráškovú polievku, a to z mrazeného hrášku.
O zelenom hrášku je známe, že je nabitý veľkým množstvom bielkovín i vlákniny, ktorá nás dokáže zasýtiť a doplniť energiu. Hrášok je tiež bohatý na vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, no okrem nich majú v hrášku svoje miesto aj minerály, ako je železo, horčík či zinok. Samozrejme, všetky tieto zložky sú pre náš organizmus prospešné, no vyživujú aj naše vlasy, nechty či pokožku.
Odporúčame: Zdravý brokolicový šalát s quinoou: To pravé pre FIT postavu
Na hráškovú polievku budete potrebovať:
- 450 g mrazeného hrášku
- 500 ml vody alebo vývaru (najlepší je zeleninový)
- 1 lyžičku olivového oleja
- 1 cibuľu
- ½ lyžičky soli
- čerstvú mätu – cca 10 lístkov
Skôr než začnete polievku variť, tak hrášok vyberte z mrazničky – ideálne 10 minút pred varením, aby trošku rozmrzol. Pripravte si hrniec, dajte doň olej a na rozpálenom oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujte ju dovtedy, kým nebude sklovitá a následne ju zalejte vodou alebo vývarom. Keď voda začne vrieť, tak pridajte hrášok a umyté lístky mäty. Podľa potreby osoľte, poprípade môžete aj okoreniť mletým čiernym korením. Polievku varíme približne 4 minúty. Nie je potrebné dlhšie, nakoľko sa hrášok dokáže uvariť veľmi rýchlo. Po dovarení odstavíme a rozmixujeme dohladka. Po rozmixovaní môžeme dať polievku ešte na minútku prevrieť. Hotovú polievku podávame so smotanou alebo jogurtom, poprípade si môžete do nej pripraviť krutóniky.