Vegánske šišky bez mlieka a vajec – vhodné aj pri alergii či intolerancii

vegánske šišky

Ak milujete koláče, ale musíte sa vyhýbať mlieku a vajciam, máme pre vás skvelú správu! Vegánske šišky sú rovnako chutné, nadýchané a voňavé ako tie tradičné, a to bez akýchkoľvek kompromisov. Sú vhodné aj pre ľudí s alergiami a intoleranciami. Tak sa poďme pozrieť, ako si ich pripraviť!

Prečo pripraviť vegánske šišky?

Čisto rastlinnú stravu si môžeme zvoliť z viacerých dôvodov a jedným z nich je aj potreba vyhýbať sa alergénom. Preto čoraz viac ľudí vyhľadáva vegánske alternatívy. Klasické šišky obsahujú vajcia a živočíšne mlieko, ktoré môžu spôsobiť problémy nielen vegánom, ale aj tým, ktorí trpia alergiou na bielkovinu kravského mlieka.

Dobrou správou je, že sa tieto ingrediencie dajú ľahko nahradiť. Rastlinné mlieko, napríklad mandľové alebo ovsené, dá cestu skvelú konzistenciu a trocha jablkového pyré alebo ľanového „vajíčka“ (1 PL mleté ľanové semienka + 3 PL vody) pomôže nahradiť funkciu vajíčka.

Ako sa dajú pripraviť vegánske šišky?

Pripraviť vegánske šišky nie je žiadna veda. Cesto sa pripravuje podobne ako v prípade bežných šišiek – zmiešate suché ingrediencie, pridáte rastlinné mlieko, trochu oleja a náhradu vajíčka. Po vykysnutí už len vytvarujete šišky a opekáte ich na oleji alebo upečiete v rúre, ak chcete zdravšiu verziu. Inšpirujte sa našimi receptami.

šišky v tvare guľôčok
Depositphotos

Tradičné vegánske šišky

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml rastlinného mlieka
  • 50 g cukru
  • 50 g rastlinného masla
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • štipka soli
  • olej na vyprážanie 

Postup:

  1. Do vlažného rastlinného mlieka primiešajte cukor a droždie, nechajte vykysnúť.
  2. V mise zmiešajte múku, soľ a vanilkový extrakt.
  3. Pridajte vykysnutý kvások a roztopené rastlinné maslo.
  4. Vypracujte hladké cesto a nechajte kysnúť aspoň hodinu.
  5. Rozvaľkajte cesto na hrúbku asi 1 cm a vykrajujte šišky.
  6. Vyprážajte v rozpálenom oleji dozlatista.
  7. Obaľujte v cukre alebo polejte polevou.

Pečené vegánske šišky s čokoládou 

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 200 ml ovseného mlieka
  • 50 g kokosového oleja
  • 50 g trstinového cukru
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 1 ČL škorice
  • 100 g vegánskej čokolády 

Postup:

  1. Pripravte kvások zmiešaním rastlinného mlieka, cukru a droždia.
  2. Zmiešajte múku, škoricu a pridajte kvások.
  3. Pridajte roztopený kokosový olej a vypracujte cesto.
  4. Nechajte kysnúť 60 minút.
  5. Tvarujte šišky a pečie na 180 °C asi 15 minút.
  6. Polejte roztopenou vegánskou čokoládou.

Banánové vegánske šišky 

Ingrediencie:

  • 2 zrelé banány
  • 300 g hladkej múky
  • 100 ml mandľového mlieka
  • 50 g kokosového cukru
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • olej na vyprážanie 

Postup:

  1. Rozmixujte banány s mandľovým mliekom.
  2. V mise zmiešajte múku, cukor, soľ a sódu bikarbónu.
  3. Pridajte banánovú zmes a vypracujte cesto.
  4. Tvarujte guľôčky a vyprážajte dozlatista.
  5. Podávajte s ovocnou omáčkou.

škoricové šišky
Depositphotos

Jednoduché škoricové šišky

Ingrediencie:

  • 260 g hladkej pšeničnej múky
  • 35 g cukru
  • 4 g sušeného droždia
  • 2 g soli
  • 150 ml vlažnej vody
  • 35 ml rastlinného oleja
  • olej na vyprážanie

Postup:

  1. Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, sušené droždie a soľ. Pridajte vlažnú vodu a rastlinný olej. Vymieste mäkké a hladké cesto, ktoré by sa nemalo lepiť na ruky. Ak je príliš lepkavé, prisypte trochu múky, ak je príliš tuhé, pridajte trocha vody. Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte ho kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  2. Po vykysnutí cesto jemne premieste a vyvaľkajte na hrúbku asi 1 cm. Pomocou pohára alebo vykrajovačky vykrojte kolieska. Ak chcete šišky s otvorom (tzv. donuty), môžete do stredu každého kolieska vykrojiť menší kruh. Takto vytvorené šišky poukladajte na pomúčenú dosku, prikryte ich a nechajte ešte 15 minút podkysnúť.
  3. Vo väčšej panvici zohrejte dostatočné množstvo oleja na stredne vysokú teplotu. Šišky vkladajte do horúceho oleja a smažte ich z každej strany, kým nebudú krásne zlatisté. Hotové šišky nechajte odkvapkať na papierových utierkach, aby z nich stiekol prebytočný olej.
  4. Šišky môžete obaliť v práškovom cukre, poliať rastlinnou čokoládou alebo ozdobiť mletými orechmi či kokosom. Ak sa rozhodnete šišky naplniť vegánskym pudingom alebo džemom, vaše bruško vám to nebude mať za zlé.

Vegánske šišky sú dôkazom, že aj bez živočíšneho mlieka a vajec si môžete dopriať maškrtu, ktorá je jemná, nadýchaná a plná chuti. Čo tak si ich upiecť ešte dnes?

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE