Nachádzajú sa vo vašom jedálničku ryby? Sú skvelým zdrojom bielkovín a hlavne zdravých tukov, ako sú omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, taktiež obsahujú vitamín D či viaceré minerálne látky. Odborníci odporúčajú ryby konzumovať aspoň jeden alebo dva razy týždenne. Najlepšou voľbou sú, samozrejme, čerstvé ryby, ktoré je ideálne pripraviť na pare, v rúre či na grile. V oleji vysmážané ryby, pochopiteľne, nie sú ideálnou voľbou.
Naservírovať si môžeme lososa, tuniaka, makrelu, pstruha a mnoho iných. Mnohé rybky nájdeme v obchodoch aj v konzervách. Kvalitné rybie konzervy nie sú úplne na zahodenie a keď si ich doprajeme z času na čas, môžeme ich v jedálničku bez obáv privítať.
Napríklad takého tuniaka v konzerve si možno vychutnať rôznymi spôsobmi. Je skvelou prísadou do cestovín, no rovnako sa z neho dajú pripraviť fantastické nátierky. Prinášame tri tipy na domáce nátierky z tuniaka, ktoré sú výživné a dobre vás zasýtia. Ktorá vám zachutí najviac?
Tuniaková pomazánka s vajcom
Ingrediencie:
-
1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
- 2 vajcia
- 2 menšie strúčiky cesnaku
- 1/2 šálky nastrúhanej mozzarelly
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Vajíčka si uvaríme natvrdo a po vychladnutí ich najemno nastrúhame do misky. Pridáme k nim pretlačené strúčiky cesnaku, tuniaka a mozzarellu. Poriadne vymiešame vidličkou na jednotnú zmes hladkej konzistencie. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame s čerstvým pečivom.
TIPY na vylepšenie: Na ochutenie môžete použiť malú lyžičku dijonskej horčice. Alebo skúste pridať veľkú lyžicu sterilizovanej sladkej kukurice. K nátierke sa skvele hodí aj trochu nasekanej čerstvej petržlenovej vňate.
Odporúčame: Fantastické cviklové rizoto – ak ste ho ešte neskúsili, je čas to napraviť!
Zdroj: Depositphotos
Avokádovo-tuniaková nátierka
Ingrediencie:
-
1 plechovka tuniaka vo vlastnej šťave
- 1 veľké zrelé avokádo
- 125 g čerstvého syra
- 1 jarná cibuľka s vňaťou
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL horčice
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Avokádo ošúpeme, v miske ho popučíme, vymiešame vidličkou a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme scedeného tuniaka a najemno nasekanú jarnú cibuľku. Následne pridáme aj syr, horčicu a podľa potreby soľ s korením. Dôkladne vymiešame a odložíme na chvíľu do chladu. Podávame s celozrnným chlebom alebo iným pečivom.
TIPY na vylepšenie: Ak obľubujete pikantné chute, pridajte do nátierky trochu mletého čili. Prípadne skombinujte čili, kurkumu a trochu medu. Vyskúšajte aj verziu s jemne nastrúhanou reďkovkou. Stačí pridať dva či tri kúsky.
Tvarohovo-tuniaková nátierka
Ingrediencie:
-
1 plechovka tuniaka vo vlastnej šťave
- 250 g jemného tvarohu
- 2 jarné cibuľky aj s vňaťou
- 1 PL kyslej smotany
- 1 KL citrónovej šťavy
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Do misky dáme tvaroh a pridáme k nemu nadrobno nakrájanú cibuľku. Potom primiešame aj scedeného tuniaka, citrónovú šťavu a kyslú smotanu. Ochutíme soľou a korením a vymiešame na hladkú zmes. Podávame s čerstvým pečivom alebo toastami.
TIPY na vylepšenie: Namiesto jarnej cibuľky skúste pridať nadrobno nasekanú červenú cibuľu. Alebo pridajte na malé kúsky nakrájanú kápiu v oleji alebo nasekané sušené paradajky v oleji (stačí 2 až 3 PL).