Nachádzajú sa vo vašom jedálničku ryby? Sú skvelým zdrojom bielkovín a hlavne zdravých tukov, ako sú omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, taktiež obsahujú vitamín D či viaceré minerálne látky. Odborníci odporúčajú ryby konzumovať aspoň jeden alebo dva razy týždenne. Najlepšou voľbou sú, samozrejme, čerstvé ryby, ktoré je ideálne pripraviť na pare, v rúre či na grile. V oleji vysmážané ryby, pochopiteľne, nie sú ideálnou voľbou.
Naservírovať si môžeme lososa, tuniaka, makrelu, pstruha a mnoho iných. Mnohé rybky nájdeme v obchodoch aj v konzervách. Kvalitné rybie konzervy nie sú úplne na zahodenie a keď si ich doprajeme z času na čas, môžeme ich v jedálničku bez obáv privítať.
Napríklad takého tuniaka v konzerve si možno vychutnať rôznymi spôsobmi. Je skvelou prísadou do cestovín, no rovnako sa z neho dajú pripraviť fantastické nátierky. Prinášame tri tipy na domáce nátierky z tuniaka, ktoré sú výživné a dobre vás zasýtia. Ktorá vám zachutí najviac?
Ako vybrať kvalitného tuniaka v konzerve?
Pri výbere tuniaka v konzerve si všímajte predovšetkým typ spracovania a nálev. Kvalitný tuniak je označený ako „celé kúsky“ alebo „filé“, čo znamená, že obsahuje väčšie a menej spracované časti mäsa. Vyhnite sa konzervám označeným ako „drobky“ alebo „strúhaný tuniak“, ktoré môžu obsahovať menej kvalitné kúsky a viac odpadu. Z hľadiska nálevu je lepšie voliť tuniaka vo vlastnej šťave, ktorý má nižší obsah tuku, alebo v olivovom oleji, ak preferujete bohatšiu chuť.
Dôležité je tiež skontrolovať zloženie a pôvod produktu. Kvalitný tuniak by mal obsahovať čo najmenej prísad – ideálne len tuniak, voda alebo olej a soľ. Na obale hľadajte informácie o pôvode rýb, pričom je výhodné uprednostniť konzervy s označením „udržateľný rybolov“ (napríklad MSC certifikácia). Tieto produkty sú nielen kvalitné, ale aj ekologickejšie.
Nepodceňujte ani dátum výroby a trvanlivosť. Tuniak je konzervovaný produkt, no dlhé skladovanie môže negatívne ovplyvniť jeho chuť. Vyberajte konzervy s čo najčerstvejším dátumom výroby. Okrem toho si všímajte, či obal konzervy nie je poškodený alebo zdeformovaný – to môže naznačovať nekvalitné skladovanie alebo kontamináciu.
TOP recepty na tuniakové nátierky:
1. Tuniaková pomazánka s vajcom
Ingrediencie:
1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
- 2 vajcia
- 2 menšie strúčiky cesnaku
- 1/2 šálky nastrúhanej mozzarelly
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Vajíčka si uvaríme natvrdo a po vychladnutí ich najemno nastrúhame do misky. Pridáme k nim pretlačené strúčiky cesnaku, tuniaka a mozzarellu. Poriadne vymiešame vidličkou na jednotnú zmes hladkej konzistencie. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame s čerstvým pečivom.
TIPY na vylepšenie: Na ochutenie môžete použiť malú lyžičku dijonskej horčice. Alebo skúste pridať veľkú lyžicu sterilizovanej sladkej kukurice. K nátierke sa skvele hodí aj trochu nasekanej čerstvej petržlenovej vňate.
2. Avokádovo-tuniaková nátierka
Ingrediencie:
1 plechovka tuniaka vo vlastnej šťave
- 1 veľké zrelé avokádo
- 125 g čerstvého syra
- 1 jarná cibuľka s vňaťou
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL horčice
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Avokádo ošúpeme, v miske ho popučíme, vymiešame vidličkou a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme scedeného tuniaka a najemno nasekanú jarnú cibuľku. Následne pridáme aj syr, horčicu a podľa potreby soľ s korením. Dôkladne vymiešame a odložíme na chvíľu do chladu. Podávame s celozrnným chlebom alebo iným pečivom.
TIPY na vylepšenie: Ak obľubujete pikantné chute, pridajte do nátierky trochu mletého čili. Prípadne skombinujte čili, kurkumu a trochu medu. Vyskúšajte aj verziu s jemne nastrúhanou reďkovkou. Stačí pridať dva či tri kúsky.
Depositphotos3. Tvarohovo-tuniaková nátierka
Ingrediencie:
1 plechovka tuniaka vo vlastnej šťave
- 250 g jemného tvarohu
- 2 jarné cibuľky aj s vňaťou
- 1 PL kyslej smotany
- 1 KL citrónovej šťavy
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Do misky dáme tvaroh a pridáme k nemu nadrobno nakrájanú cibuľku. Potom primiešame aj scedeného tuniaka, citrónovú šťavu a kyslú smotanu. Ochutíme soľou a korením a vymiešame na hladkú zmes. Podávame s čerstvým pečivom alebo toastami.
TIPY na vylepšenie: Namiesto jarnej cibuľky skúste pridať nadrobno nasekanú červenú cibuľu. Alebo pridajte na malé kúsky nakrájanú kápiu v oleji alebo nasekané sušené paradajky v oleji (stačí 2 až 3 PL).
4. Grécka tuniaková nátierka s olivami a feta syrom
Ingrediencie:
- 1 plechovka tuniaka vo vlastnej šťave
- 100 g feta syra
- 2 PL najemno nakrájaných čiernych alebo zelených olív
- 1/2 menšej červenej cibule
- 2 PL gréckeho jogurtu
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1/2 ČL oregana
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup: Tuniaka scedíme a dáme do misky. Pridáme na drobno nakrájané olivy, cibuľu a rozdrobený feta syr. Následne primiešame grécky jogurt, citrónovú šťavu a dochutíme oreganom, soľou a korením. Dôkladne premiešame, aby vznikla krémová konzistencia. Nátierku podávame na bagetke, hriankach alebo so zeleninovým tanierom.
TIPY na vylepšenie: Na ozdobenie použite lístky čerstvého oregana alebo petržlenovej vňate. Pre extra chuť pridajte trochu sušených paradajok alebo chilli vločiek.
5. Tuniaková nátierka s chrenom a kyslou smotanou
Ingrediencie:
- 1 plechovka tuniaka vo vlastnej šťave
- 100 g kyslej smotany
- 1 až 2 ČL strúhaného chrenu (podľa chuti)
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 1 PL nasekaného kôpru alebo petržlenovej vňate
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup: Do misky dáme scedeného tuniaka, pridáme kyslú smotanu a strúhaný chren. Zmes ochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Nakoniec pridáme nasekaný kôpor alebo petržlenovú vňať a všetko dôkladne premiešame. Nátierka je skvelá s ražným chlebom, celozrnnými krekrami alebo čerstvým pečivom.
TIPY na vylepšenie: Pre jemnejšiu konzistenciu môžete použiť mixér. Ak chcete ostrejšiu chuť, pridajte viac chrenu. Pre sviežosť pridajte nastrúhanú reďkovku alebo štipku mletej horčice.
Aktualizovaný článok: 16.01.2025