Reďkev siata, ktorú v bežnej reči skôr nazývame reďkovka, patrí k zdravým a chutným druhom zeleniny. Je špecifická svojou mierne korenistou až pikantnou chuťou, ktorá je neraz poriadne intenzívna. Preto ju niektorí milujú a iní jej na chuť až tak neprišli. Vždy sa ju však oplatí zaradiť do jedálnička, pretože nám má čo ponúknuť. Je bohatá na vitamín C, viaceré vitamíny skupiny B, draslík, vlákninu a mnoho ďalších dôležitých látok.
Reďkovky, ako jedny z najstarších kultúrnych rastlín, majú antibakteriálne a antimykotické vlastnosti, priaznivý vplyv na tráviaci systém, ako aj imunitu, dokonca sa v tradičnej medicíne šťava z nich používa na rozpúšťanie hlienov a uľahčenie odkašliavania.
Ak reďkovky patria k vašim obľúbeným, máme pre vás tip na ich spracovanie. Ten sa možno zapáči aj tým z vás, ktorí reďkovky príliš neobľubujete, pretože vám predstaví túto zeleninu v inom svetle. Už ste skúsili reďkovkovú nátierku? Dá sa pripraviť na rôzne spôsoby a s použitím odlišných ingrediencií, a to nielen z červenej reďkovky, ale aj ostatných odrôd. Ktorú z nasledujúcich reďkovkových nátierok si obľúbite vy?
1. Reďkovková nátierka s tvarohom
Suroviny:
-
3/4 šálky nastrúhanej reďkovky
- 3 PL nasekanej pažítky
- 1 šálka jemného odtučneného tvarohu
- 1/4 šálky bieleho jogurtu
- 1/2 PL čerstvej citrónovej šťavy
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Reďkovku nahrubo nastrúhame, trochu posolíme a necháme pustiť šťavu. Následne ju zbavíme prebytočnej vody a pridáme k nej tvaroh vymiešaný s jogurtom. Pridáme citrónovú šťavu a nasekanú pažítku. Premiešame a dochutíme soľou a korením. Pred podávaním necháme v chladničke odležať aspoň pol hodinu. Natrieme na hrianky či čerstvé pečivo a podávame.
Odporúčame: 3 recepty na zdravé nátierky: Sú skvelé na raňajky aj olovrant!
2. Reďkovková nátierka so syrom
Suroviny:
-
200 g reďkoviek
- 80 g smotanového syra Lučina
- 60 g syra cottage
- 2 ks vajce natvrdo
- 1 malá šalotka
- soľ a korenie
- 1 ČL horčice (voliteľné)
Postup: Reďkovky nahrubo nastrúhame, osolíme a necháme pustiť šťavu. Rovnako ako v predchádzajúcom prípade ich po asi 15 minútach zbavíme prebytočnej vody. Pridáme k nim smotanový syr a syr cottage, ako aj nahrubo nastrúhané vajce a najemno nasekanú šalotku. Dochutíme soľou a korením, prípadne môžeme pridať aj malú lyžičku horčice. Necháme odležať a podávame podľa chuti a preferencií.
3. Mrkvovo-reďkovková nátierka
Suroviny:
-
100 g reďkovky
- 100 g mrkvy
- 150 g mäkkého tvarohu
- 100 g masla
- 2 uvarené vajcia
- 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
- soľ a korenie
Postup: Reďkovku nahrubo nastrúhame, nasolíme a necháme pustiť šťavu, ktorú následne vyžmýkame. Potom k reďkovke pridáme aj nahrubo nastrúhanú mrkvu a na menšie kusy nakrájané vajcia. Primiešame tvaroh s trochu pusteným maslom. Všetko spolu v mixéri pomixujeme a dochutíme soľou a korením. Nakoniec zľahka primiešame aj petržlenovú vňať a podľa chuti podávame.