Salámová nátierka: TOP 6 receptov, ktoré si zamilujete!

salámová nátierka

Poznáte to aj vy? Prepadne vás nečakaná návšteva alebo iba dostanete neodolateľnú chuť na nejaký snack či na niečo malé na zahryznutie. V tom prípade sú práve nátierky ideálna voľba! Aj keď majú mnohí z nás nie príliš vábivé spomienky na nátierky zo škôlky či zo školy, dnes si už doma vieme pripraviť naozaj neodolateľné a chutné nátierky, ktoré potešia všetky chuťové poháriky.

Možností je naozaj veľmi veľa. Vajíčková, bryndzová, syrová, škvarková či salámová nátierka – ktorúkoľvek z nich možno pripraviť na množstvo spôsobov! Tajomstvo šéfkuchára tkvie v správnom výbere ingrediencií a dochucovadiel či byliniek. Ak sa všetko správne namieša, výsledok bude neodolateľný pre vás, vašu rodinu i vašich hostí. Skúsite tieto recepty na salámové nátierky?

Domáca salámová pomazánka – rýchla voľba pre každý prípad!

Príprava nátierok je ideálnou voľbou aj vtedy, keď sa potrebujete „zbaviť" zásob v chladničke. Samozrejme, vždy si vyberajte iba suroviny, ktoré sú v poriadku – ideálne čerstvé a určite nie po dátume spotreby.

Salámová nátierka je obľúbená z niekoľkých dôvodov, ako napríklad:

  • Chuť - salámová nátierka má bohatú a intenzívnu chuť. Je pripravená z kvalitnej salámy (ktorá môže byť z rôznych druhov mäsa a korenín), ktorá dodáva nátierke výrazný plný chuťový zážitok. Niektoré salámové nátierky majú aj pridanie zeleniny, čo im dáva svieži a príjemný zábal.
  • Jednoduchosť - salámová nátierka je veľmi jednoduchá na prípravu. Stačí ju natrieť na chlieb alebo pečivo a je pripravená k podávaniu. Táto jednoduchosť je ďalším dôvodom, prečo je tak obľúbená - rýchlo a ľahko sa dá pripraviť ako chutný sendvič na obed alebo do piknikového košíka.
  • Všestrannosť - salámová nátierka je vhodná ako hlavná ingrediencia v sendviči alebo na opečenom chlebe, ale môže sa tiež použiť ako prísada do šalátov, cestovín alebo ako náplň do listového cesta. Je to veľmi všestranná nátierka, ktorá pridá chuť a textúru rôznym jedlám.
  • Dlhá trvanlivosť - salámová nátierka má vďaka saláme dlhú trvanlivosť. Je skvelou voľbou, keď potrebujete mať niečo na rýchly obed alebo keď cestujete a potrebujete si niečo lahodného na chlieb alebo pečivo.

Tip pre vás: Kúzlo zimnej kávy: 3 recepty, ktoré premenia váš obľúbený horúci nápoj na slávnostnú pochúťku!

Pikantná salámová nátierka na chlebíčky

Správna salámová nátierka má byť bohatá a jemná. A pikantná salámová nátierka sa okrem toho vyníma aj svojou korenistou a pikantnou chuťou. Pokiaľ si ju naservírujete na čerstvý chlieb či bagetu a posypete bylinkami, budete mať „radosť na jazýčku".

Ingrediencie na prípravu pikantnej salámovej nátierky:

  • nakrájaná saláma,
  • na tenko nakrájaná pancetta,
  • chilli papričky,
  • olivový olej,
  • maslo izbovej teploty,
  • soľ, korenie.

Postup na prípravu pikantnej salámovej nátierky: Na panvici si osmažte pancettu. Medzitým si očistite chilli papričky a kúsky salámy dajte do kuchynského robota. Salámu, osmaženú pancettu a chilli papričky (podľa chuti) rozmixujte v kuchynskom robote.

Pridajte maslo, olivový olej, soľ, korenie a všetko spolu rozmixujte, kým zmes nebude hladká a rozotierateľná. Odporúčame vám nátierku pripraviť večer a na noc ju dať do chladničky, aby sa všetky chute krásne spojili.

Tip pre vás: Škvarková nátierka 3x inak a vždy chutne!

salámová nátierka recepty
Depositphotos

Tradičná nátierka zo salámy

Ak máte radi klasiku, pripravte si salámovú nátierku podľa tradičného receptu. Čo budete k tomu potrebovať?

  • 300 g mäkkej salámy
  • 1 syr v črievku
  • 2 polievkové lyžice majonézy
  • 3 polievkové lyžice masla izbovej teploty
  • soľ + korenie podľa chuti

Postup: Postup na prípravu tradičnej salámovej nátierky je veľmi jednoduchý. Všetku salámu zomeľte v mlynčeku. Keď bude hladkej konzistencie, pridajte k nej postupne syr, majonézu, maslo a všetko spolu vymiešajte dohladka. Podľa chuti osoľte a okoreňte a nátierka je hotová.

Skvelá salámová pomazánka s kyslou uhorkou

  • 150 g salámy
  • 2-3 malé kyslé uhorky
  • 100 g tvarohu alebo smotanového syra
  • 1 lyžica kyslej smotany
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup: Všetky ingrediencie vložte do mixéra a mixujte, až kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Dochutíme soľou a korením a podávame na chlebíkoch alebo ako dip k pečivu.

Odporúčame: Oreganový olej: Týchto jeho 9 účinkov je na nezaplatenie!

syrovo-salámová nátierka
Depositphotos

Syrovo-vajíčkovo-salámová nátierka

Pokiaľ patríte k tým, ktorí obľubujú chuť a arómu rôznych druhov syra vo väčšine jedál a pochúťok, tak v tom prípade je tento recept určený priamo pre vás. Nebojte sa zvoliť rôzne druhy syra, nielen klasický tavený syr, aby tak vaša syrovo - salámová nátierka získala svoju nezameniteľnú chuť i vôňu.

Pre jej prípravu si pripravte tieto ingrediencie:

  • saláma
  • syr podľa vašej chuti – tavený syr, tvrdý syr, syr s plesňou a podobne
  • maslo izbovej teploty
  • 1 na tvrdo uvarené vajíčko
  • trochu mlieka
  • soľ, čierne korenie, horčica podľa chuti

Postup na prípravu syrovo-salámovej nátierky: Salámu spolu s vajíčkom uvareným na tvrdo pomeľte. Pridajte k tomu všetok syr a znovu premiešajte. Nakoniec pridajte mlieko a vymiešajte do peny spolu s horčicou, soľou a korením. Táto skvelá salámová pomazánka vás dostane!

Cesnaková nátierka so salámou

  • 200 g jemného tvarohu alebo smotanového syra
  • 100 g mäkkej salámy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 lyžice kyslej smotany
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • pažítka alebo jarná cibuľka na ozdobenie (voliteľné)

Postup: Tvaroh alebo smotanový syr vymiešajte s kyslou smotanou, aby ste získali jemnú, hladkú konzistenciu. Salámu nakrájajte na malé kocky a pridajte do syrovej zmesi. Pretlačte cesnak a pridajte ho k nátierke. Osoľte a okoreňte podľa chuti.

Nátierku dôkladne premiešajte a nechajte aspoň 15 minút odležať v chladničke, aby sa chute prepojili. Podávajte na chlebíkoch, ozdobte pažítkou alebo jarnou cibuľkou.

Neprehliadnite: TOP recepty z mletého mäsa – hovädzieho, kuracieho i vegánskeho

Salámovo-kôporová nátierka na chlebíčky

  • 200 g smotanového syra alebo tvarohu
  • 100 g jemnej salámy (napr. šunkovej alebo jemnej klobásky)
  • 2-3 lyžice kyslej smotany
  • 1-2 lyžice čerstvého nasekaného kôpru
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • citrónová šťava

Postup: Smotanový syr alebo tvaroh premiešajte s kyslou smotanou, aby bola nátierka jemná a krémová. Salámu nakrájajte na drobné kocky a pridajte do zmesi. Pridajte nasekaný čerstvý kôpor, osoľte a okoreňte podľa chuti. Pre extra chuť môžete pridať pár kvapiek citrónovej šťavy.

Všetko dôkladne premiešajte a nechajte chvíľu odležať v chladničke. Podávajte na chlebíkoch alebo pečive ako rýchly snack či pohostenie.

Ďalšie tipy na skvelé pomazánky!

Aktualizovaný článok: 15.11.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE