Tekvicu Hokaido poznali ako prví obyvatelia Japonska, pričom pôvodne išlo o indiánsku plodinu. Táto odroda tekvice sa jednoducho pestuje a niekedy dokáže dorásť do obrovských rozmerov. Dnes je dostupná takmer už vo všetkých obchodoch a obchodných reťazcoch.
Kedysi ale hokkaido tekvica či hokkaido prívarok patrili medzi jedlá chudobných a potravu pre dobytok. Teraz, vďaka liečivým účinkom na ľudský organizmus sa stáva vyhľadávanou lahôdkou aj v tých najlepších reštauráciách.
Tekvica Hokkaido má mäkkú a maslovú dužinu. Viete o tom, že je to jediná tekvica, ktorú nemusíme šúpať? Vďaka vysokému obsahu vitamínu C je výbornou prevenciou proti chrípke a prechladnutiu. Obsahuje aj veľa ďalších cenných minerálnych látok. Je to skutočná vitamínová bomba pre naše zdravie a s našim telom robí neskutočné zázraky! Vyskúšate najlepšie recepty?
Hokkaido tekvica a obsah vitamínov
Tekvica hokkaido obsahuje nielen vitamín C, ale aj tieto ďalšie vitamíny, minerály a telu prospešné látky:
- draslík,
- luteín,
- vápnik,
- fosfor,
- železo,
- horčík,
- kyselina listová,
- veľa vlákniny,
- zinok (a to predovšetkým v tekvicových semienkach),
- bohaté zastúpenie vitamínov A, B, C, E, K.
Hokkaido tekvica a jej blahodarné účinky na naše zdravie
Tekvica hokkaido je nielen veľmi chutná, ale aj zdravá! Prečo? Jej pravidelná konzumácia napomáha proti infarktu a mŕtvici, zlepšuje zrak, znižuje krvný tlak, má močopudné a protizápalové účinky, blahodarne pôsobí pri žalúdočných problémoch, ochoreniach sleziny a žalúdočnej sliznice.
Napomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, obsahuje veľa antioxidantov, prečisťuje celý organizmus, pomáha proti hlístam a mrliam, chráni bunky, podporuje zdravú pokožku bez alergií, má málo kalórií.
Neprehliadnite: Príčiny zvýšenej chuti do jedla: Môže za tým stáť ochorenie?
DepositphotosRecept na tekvicový prívarok z hokkaido a smotany
Tekvicová omáčka či prívarok je výborný recept na obed, ktorý neváhajte vyskúšať. Tekvica je plná vitamínov aj betakaroténu, takže ide o zdravé jedlo. A navyše - chuti tekvicového prívarku sa nič nevyrovná!
Ingrediencie na hokkaido prívarok
- stredne veľká tekvica hokkaido
- 2 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice masla
- 500 ml smotany
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 1 čajovú lyžičku jemne nakrájaného čerstvého kôpru
- 1 čajová lyžičku trstinového cukru
- 1 polievková lyžicu vínneho octu
- soľ
- nové korenie
- bobkový list
Postup na klasický krémový tekvicový prívarok
Hokkaido tekvicu umyjeme, tekvicu očistite, zbavte semienok a nastrúhajte na hrubej strane strúhadla. Na masle orestujte najemno nakrájanú cibuľu, pridajte nastrúhanú tekvicu - kúsky tekvice, prelisovaný cesnak, zalejte vodou, pridajte soľ a korenie a nechajte 10 minút dusiť.
Medzitým zmiešajte smotanu s hladkou múkou, poriadne rozmiešajte a vlejte k dusenej tekvici. Pridajte nasekaný kôpor a varte ešte 15 minút.
Trstinový cukor zmiešajte s octom a pridajte k tekvici. Nakoniec dochuťte podľa seba. Podávajte najlepšie so zemiakmi alebo vajcom natvrdo. Obľúbený je aj tekvicový prívarok s fašírkou či mäsom.
Odporúčame: Desiata do školy - TOP tipy a nápady na zdravé pochúťky!
Kari prívarok z hokkaido tekvice
Tento nápad patrí medzi veľmi chutné využitie hokkaido tekvice. A ak máte navyše radi kari, tomuto jedlu skrátka neodoláte!
Ingrediencie na kari prívarok z hokkaido tekvice
- tekvica hokkaido
- cícer z konzervy
- 150 ml mlieka
- mrkva
- cibuľa
- cesnak
- 1 čajová lyžička korenie kari
- 1 čajová lyžička paprika červená sladká mletá
- 0.5 čajová lyžička korenie čierne mleté
- podľa potreby olej, soľ, petržlenová vňať, cesnak sušený
Recept na kari tekvicový prívarok
Hokkaido tekvicu umyjeme a nakrájame na väčšie kusy. Kúsky tekvice osolíme, dáme na plech vyložený papierom na pečenie a prelejeme trochou oleja. Pečieme na 180 stupňoch 35 minút. Môžeme ju kľudne upiecť aj s kožou, v rúre zmäkne.
Na panvici na oleji opražíme cibuľu a cesnak dosklovita. Pridáme mrkvu na kolieska, trochu orestujeme, pridáme kari korenie, čierne korenie a červenú papriku.
Mlieko dáme do pollitrového pivového pohára, do neho polku tekvice a rozmixujeme do hladka. Nalejeme do hrnca k mrkve. Pridáme cícer z konzervy a zvyšnú tekvicu pokrájanú na kocky. Necháme ešte 5 minút vrieť, dochutíme soľou a koreninami, ak sa nám zdá, že je ich málo a troškou sušeného cesnaku na záver.
Ešte dolejeme trochu vody, ak je jedlo veľmi husté, aby bolo viac krémové, necháme prevrieť a odstavíme. Na záver na tanieri posypeme petržlenovou vňaťou.
Odporúčame aj: Biela tekvica – 5 jednoduchých receptov na rýchle a chutné jedlá
DepositphotosTekvicový prívarok na víne
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 štipľavá paprička
- olivový olej
- morská soľ
- čierne korenie
- 1 väčšia tekvica hokkaido
- čerstvý tymian
- 50 ml suchého bieleho vína
- 50 g masla
- 80 g parmezánu
- 1 citrón
Postup: Nadrobno nasekanú cibuľu spolu s cesnakom restujeme na olivovom oleji. Po chvíli pridáme aj štipľavú papričku nasekanú nadrobno, z ktorej sme predtým odstránili semienka. Základ osolíme a okoreníme. Keď je zlatistý, pridáme dôkladne umytú tekvicu nakrájanú na kocky a tymian. Premiešame, podlejeme vínom a chvíľu varíme, aby sa z vína odparil alkohol.
Podlejeme teplou vodou, aby bola tekvica jemne zaliata a pod pokrievkou dusíme domäkka. Ak je treba, počas dusenia ešte podlievame, ale dávame pozor, aby na záver prívarok nebol príliš riedky. Tesne pred dokončením pridáme najemno nastrúhaný syr, maslo a tekvicu popučíme. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.
Hokkaido tekvicový prívarok s kôprom
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 štipľavá paprička
- olivový olej
- morská soľ
- čierne korenie
- 1 väčšia tekvica hokkaido
- 1 veľká hrsť čerstvého kôpru
- 100 ml smotany na varenie
- 50 g masla
- 1 citrón
Postup: Nadrobno nasekanú cibuľu spolu s cesnakom restujeme na olivovom oleji, kým nezíska zlatistú farbu. Pridáme štipľavú papričku nasekanú nadrobno, z ktorej sme odstránili semienka. Základ osolíme a okoreníme. Pridáme umytú tekvicu nakrájanú na kocky a dôkladne premiešame. Podlejeme trochou teplej vody tak, aby bola tekvica len mierne zaliata, a dusíme pod pokrievkou na miernom ohni, až kým nie je mäkká.
Keď je tekvica mäkká, pridáme nasekaný čerstvý kôpor a smotanu na varenie. Premiešame a krátko povaríme, aby sa chute spojili. Na záver pridáme maslo a citrónovú šťavu. Tekvicu popučíme na jemnú konzistenciu, ale nie úplne na hladkú kašu – niektoré kúsky môžu zostať celé. Dochutíme soľou a korením podľa potreby a ešte raz dôkladne premiešame.
Ďalšie TOP tipy na recepty z hokkaido tekvice!
- Jesenné tekvicové lievance, ktoré ťa dostanú svojou chuťou
- Tekvicové osie hniezda: Využi tekvicu aj inak než do polievky
- Tekvicový banana bread: Jesenná obmena banánového chlebíka
- Poctivá a chutná hokkaido polievka – zaženie hlad, doplní živiny
- Hoki na hokkaide s cestovinami: Fit obed alebo večera, ktorá dodá energiu a zároveň zasýti
- Vláčne muffiny z tekvice Hokkaido: Voňavé a navyše zdravé!
- Najlepšia tekvicová bábovka: Táto dobrota jednoducho patrí k jeseni!
- Recept na tekvicové rizoto trochu inak: Toto mu dodá šmrnc!
- Recept na Tekvicovo - čokoládový cheesecake
Aktualizovaný článok: 29.12.2024