Tekvicu Hokaido poznali ako prví obyvatelia Japonska, pričom pôvodne išlo o indiánsku plodinu. Táto odroda tekvice sa jednoducho pestuje a niekedy dokáže dorásť do obrovských rozmerov. Dnes je dostupná takmer už vo všetkých obchodoch a obchodných reťazcoch. Kedysi ale hokkaido tekvica či hokkaido prívarok patrili medzi jedlá chudobných a potravu pre dobytok. Teraz, vďaka liečivým účinkom na ľudský organizmus sa stáva vyhľadávanou lahôdkou aj v tých najlepších reštauráciách.
Tekvica Hokkaido má mäkkú a maslovú dužinu. Viete o tom, že je to jediná tekvica, ktorú nemusíme šúpať? Vďaka vysokému obsahu vitamínu C je výbornou prevenciou proti chrípke a prechladnutiu. Obsahuje aj veľa ďalších cenných minerálnych látok. Je to skutočná vitamínová bomba pre naše zdravie a s našim telom robí neskutočné zázraky!
Hokkaido tekvica a obsah vitamínov
Tekvica hokkaido obsahuje nielen vitamín C, ale aj tieto ďalšie vitamíny, minerály a telu prospešné látky:
Hokkaido tekvica a jej blahodárne účinky na naše zdravie
Tekvica hokkaido je nielen veľmi chutná, ale aj zdravá! Prečo?
- jej pravidelná konzumácia napomáha proti infarktu a mŕtvici,
- zlepšuje zrak,
- znižuje krvný tlak,
- má močopudné a protizápalové účinky,
- blahodarne pôsobí pri žalúdočných problémoch, ochoreniach sleziny a žalúdočnej sliznice,
- napomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi,
- obsahuje veľa antioxidantov,
- prečisťuje celý organizmus,
- pomáha proti hlístam a mrliam,
- chráni bunky,
- podporuje zdravú pokožku bez alergií,
- má málo kalórií.
Neprehliadnite: Príčiny zvýšenej chuti do jedla: Môže za tým stáť ochorenie?
Zdroj: Depositphotos
Hokkaido omáčka so smotanou
Tekvicová omáčka či prívarok je výborný recept na obed, ktorý neváhajte vyskúšať. Tekvica je plná vitamínov aj betakaroténu, takže ide o zdravé jedlo. A navyše - chuti tekvicového prívarku sa nič nevyrovná!
Ingredienice na hokkaido prívarok
- stredne veľká tekvica hokkaido,
- 2 cibuľa,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 2 polievkové lyžice masla,
- 500 ml smotany,
- 2 polievkové lyžice hladkej múky,
- 1 čajovú lyžičku jemne nakrájaného čerstvého kôpru,
- 1 čajová lyžičku trstinového cukru,
- 1 polievková lyžicu vínneho octu,
- soľ,
- nové korenie,
- bobkový list.
Ako na prípravu tekvicového prívarku?
Hokkaido tekvicu umyjeme, tekvicu očistite, zbavte semienok a nastrúhajte na hrubej strane strúhadla. Na masle orestujte najemno nakrájanú cibuľu, pridajte nastrúhanú tekvicu - kúsky tekvice, prelisovaný cesnak, zalejte vodou, pridajte soľ a korenie a nechajte 10 minút dusiť.
Medzitým zmiešajte smotanu s hladkou múkou, poriadne rozmiešajte a vlejte k dusenej tekvici. Pridajte nasekaný kôpor a varte ešte 15 minút.
Trstinový cukor zmiešajte s octom a pridajte k tekvici. Nakoniec dochuťte podľa seba. Podávajte najlepšie so zemiakmi alebo vajcom natvrdo. Obľúbený je aj tekvicový prívarok s fašírkou či mäsom.
Kari prívarok z hokkaido tekvice
Tento nápad patrí medzi veľmi chutné využitie hokkaido tekvice. A ak máte navyše radi kari, tomuto jedlu skrátka neodoláte!
Ingrediencie na kari prívarok z hokkaido tekvice
- tekvica hokkaido
- cícer z konzervy
- 150 ml mlieka
- mrkva
- cibuľa
- cesnak
- 1 čajová lyžička korenie kari
- 1 čajová lyžička paprika červená sladká mletá
- 0.5 čajová lyžička korenie čierne mleté
- podľa potreby olej, soľ, petržlenová vňať, cesnak sušený
Recept tekvicový prívarok
Hokkaido tekvicu umyjeme a nakrájame na väčšie kusy. Kúsky tekvice osolíme, dáme na plech vyložený papierom na pečenie a prelejeme trochou oleja. Pečieme na 180 stupňoch 35 minút. Môžeme ju kľudne upiecť aj s kožou, v rúre zmäkne.
Na panvici na oleji opražíme cibuľu a cesnak dosklovita. Pridáme mrkvu na kolieska, trochu orestujeme, pridáme kari korenie, čierne korenie a červenú papriku.
Mlieko dáme do pollitrového pivového pohára, do neho polku tekvice a rozmixujeme do hladka. Nalejeme do hrnca k mrkve. Pridáme cícer z konzervy a zvyšnú tekvicu pokrájanú na kocky. Necháme ešte 5 minút vrieť, dochutíme soľou a koreninami, ak sa nám zdá, že je ich málo a troškou sušeného cesnaku na záver.
Ešte dolejeme trochu vody, ak je jedlo veľmi husté, aby bolo viac krémové, necháme prevrieť a odstavíme. Na záver na tanieri posypeme petržlenovou vňaťou.
Odporúčame aj: Biela tekvica – 5 jednoduchých receptov na rýchle a chutné jedlá
Zdroj: Depositphotos
Tekvicový prívarok na víne
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 štipľavá paprička
- olivový olej
- morská soľ
- čierne korenie
- 1 väčšia tekvica hokkaido
- čerstvý tymian
- 50 ml suchého bieleho vína
- 50 g masla
- 80 g parmezánu
- 1 citrón
Nadrobno nasekanú cibuľu spolu s cesnakom restujeme na olivovom oleji. Po chvíli pridáme aj štipľavú papričku nasekanú nadrobno, z ktorej sme predtým odstránili semienka. Základ osolíme a okoreníme. Keď je zlatistý, pridáme dôkladne umytú tekvicu nakrájanú na kocky a tymian. Premiešame, podlejeme vínom a chvíľu varíme, aby sa z vína odparil alkohol. Podlejeme teplou vodou, aby bola tekvica jemne zaliata a pod pokrievkou dusíme domäkka. Ak je treba, počas dusenia ešte podlievame, ale dávame pozor, aby na záver prívarok nebol príliš riedky. Tesne pred dokončením pridáme najemno nastrúhaný syr, maslo a tekvicu popučíme. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.
Ďalšie TOP tipy na recepty z hokkaido tekvice!
- Jesenné tekvicové lievance, ktoré ťa dostanú svojou chuťou
- Tekvicové osie hniezda: Využi tekvicu aj inak než do polievky
- Tekvicový banana bread: Jesenná obmena banánového chlebíka
- Poctivá a chutná hokkaido polievka – zaženie hlad, doplní živiny
- Hoki na hokkaide s cestovinami: Fit obed alebo večera, ktorá dodá energiu a zároveň zasýti
- Vláčne muffiny z tekvice Hokkaido: Voňavé a navyše zdravé!
- Najlepšia tekvicová bábovka: Táto dobrota jednoducho patrí k jeseni!
- Recept na tekvicové rizoto trochu inak: Toto mu dodá šmrnc!
- Recept na Tekvicovo - čokoládový cheesecake