Najlepšie recepty na hokkaido prívarok – žiaden člen rodiny mu neodolá!

recepty na hokkaido prívarok

Tekvicu Hokaido poznali ako prví obyvatelia Japonska, pričom pôvodne išlo o indiánsku plodinu. Táto odroda tekvice sa jednoducho pestuje a niekedy dokáže dorásť do obrovských rozmerov. Dnes je dostupná takmer už vo všetkých obchodoch a obchodných reťazcoch. 

Kedysi ale hokkaido tekvica či hokkaido prívarok patrili medzi jedlá chudobných a potravu pre dobytok. Teraz, vďaka liečivým účinkom na ľudský organizmus sa stáva vyhľadávanou lahôdkou aj v tých najlepších reštauráciách.

Tekvica Hokkaido má mäkkú a maslovú dužinu. Viete o tom, že je to jediná tekvica, ktorú nemusíme šúpať? Vďaka vysokému obsahu vitamínu C je výbornou prevenciou proti chrípke a prechladnutiu. Obsahuje aj veľa ďalších cenných minerálnych látok. Je to skutočná vitamínová bomba pre naše zdravie a s našim telom robí neskutočné zázraky! Vyskúšate najlepšie recepty?

Hokkaido tekvica a obsah vitamínov

Tekvica hokkaido obsahuje nielen vitamín C, ale aj tieto ďalšie vitamíny, minerály a telu prospešné látky:

  • draslík,
  • luteín,
  • vápnik,
  • fosfor,
  • železo,
  • horčík,
  • kyselina listová,
  • veľa vlákniny,
  • zinok (a to predovšetkým v tekvicových semienkach),
  • bohaté zastúpenie vitamínov A, B, C, E, K.

Hokkaido tekvica a jej blahodarné účinky na naše zdravie

Tekvica hokkaido je nielen veľmi chutná, ale aj zdravá! Prečo? Jej pravidelná konzumácia napomáha proti  infarktu a mŕtvici, zlepšuje zrak, znižuje krvný tlak, má močopudné a protizápalové účinky, blahodarne pôsobí pri žalúdočných problémoch, ochoreniach sleziny a žalúdočnej sliznice. 

Napomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, obsahuje veľa antioxidantov, prečisťuje celý organizmus, pomáha proti hlístam a mrliam, chráni bunky, podporuje zdravú pokožku bez alergií, má málo kalórií.

Neprehliadnite: Príčiny zvýšenej chuti do jedla: Môže za tým stáť ochorenie?

tekvicový prívarok
Depositphotos

Recept na tekvicový prívarok z hokkaido a smotany

Tekvicová omáčka či prívarok je výborný recept na obed, ktorý neváhajte vyskúšať. Tekvica je plná vitamínov aj betakaroténu, takže ide o zdravé jedlo. A navyše - chuti tekvicového prívarku sa nič nevyrovná!

Ingrediencie na hokkaido prívarok

  • stredne veľká tekvica hokkaido
  • 2 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 500 ml smotany
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 1 čajovú lyžičku jemne nakrájaného čerstvého kôpru
  • 1 čajová lyžičku trstinového cukru
  • 1 polievková lyžicu vínneho octu
  • soľ
  • nové korenie
  • bobkový list

Postup na klasický krémový tekvicový prívarok

Hokkaido tekvicu umyjeme, tekvicu očistite, zbavte semienok a nastrúhajte na hrubej strane strúhadla. Na masle orestujte najemno nakrájanú cibuľu, pridajte nastrúhanú tekvicu - kúsky tekvice, prelisovaný cesnak, zalejte vodou, pridajte soľ a korenie a nechajte 10 minút dusiť.

Medzitým zmiešajte smotanu s hladkou múkou, poriadne rozmiešajte a vlejte k dusenej tekvici. Pridajte nasekaný kôpor a varte ešte 15 minút.

Trstinový cukor zmiešajte s octom a pridajte k tekvici. Nakoniec dochuťte podľa seba. Podávajte najlepšie so zemiakmi alebo vajcom natvrdo. Obľúbený je aj tekvicový prívarok s fašírkou či mäsom.

Odporúčame: Desiata do školy - TOP tipy a nápady na zdravé pochúťky!

Kari prívarok z hokkaido tekvice

Tento nápad patrí medzi veľmi chutné využitie hokkaido tekvice. A ak máte navyše radi kari, tomuto jedlu skrátka neodoláte!

Ingrediencie na kari prívarok z hokkaido tekvice

  • tekvica hokkaido
  • cícer z konzervy 
  • 150 ml mlieka
  • mrkva
  • cibuľa
  • cesnak 
  • 1 čajová lyžička korenie kari  
  • 1 čajová lyžička paprika červená sladká mletá  
  • 0.5 čajová lyžička korenie čierne mleté   
  • podľa potreby olej, soľ, petržlenová vňať, cesnak sušený

Recept na kari tekvicový prívarok

Hokkaido tekvicu umyjeme a nakrájame na väčšie kusy. Kúsky tekvice osolíme, dáme na plech vyložený papierom na pečenie a prelejeme trochou oleja. Pečieme na 180 stupňoch 35 minút. Môžeme ju kľudne upiecť aj s kožou, v rúre zmäkne.

Na panvici na oleji opražíme cibuľu a cesnak dosklovita. Pridáme mrkvu na kolieska, trochu orestujeme, pridáme kari korenie, čierne korenie a červenú papriku.

Mlieko dáme do pollitrového pivového pohára, do neho polku tekvice a rozmixujeme do hladka. Nalejeme do hrnca k mrkve. Pridáme cícer z konzervy a zvyšnú tekvicu pokrájanú na kocky.  Necháme ešte 5 minút vrieť, dochutíme soľou a koreninami, ak sa nám zdá, že je ich málo a troškou sušeného cesnaku na záver. 

Ešte dolejeme trochu vody, ak je jedlo veľmi husté, aby bolo viac krémové, necháme prevrieť a odstavíme. Na záver na tanieri posypeme petržlenovou vňaťou.

Odporúčame aj: Biela tekvica – 5 jednoduchých receptov na rýchle a chutné jedlá

hokkaido
Depositphotos

Tekvicový prívarok na víne

  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 štipľavá paprička
  • olivový olej
  • morská soľ
  • čierne korenie
  • 1 väčšia tekvica hokkaido
  • čerstvý tymian
  • 50 ml suchého bieleho vína
  • 50 g masla
  • 80 g parmezánu
  • 1 citrón

Postup: Nadrobno nasekanú cibuľu spolu s cesnakom restujeme na olivovom oleji. Po chvíli pridáme aj štipľavú papričku nasekanú nadrobno, z ktorej sme predtým odstránili semienka. Základ osolíme a okoreníme. Keď je zlatistý, pridáme dôkladne umytú tekvicu nakrájanú na kocky a tymian. Premiešame, podlejeme vínom a chvíľu varíme, aby sa z vína odparil alkohol. 

Podlejeme teplou vodou, aby bola tekvica jemne zaliata a pod pokrievkou dusíme domäkka. Ak je treba, počas dusenia ešte podlievame, ale dávame pozor, aby na záver prívarok nebol príliš riedky. Tesne pred dokončením pridáme najemno nastrúhaný syr, maslo a tekvicu popučíme. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.

Hokkaido tekvicový prívarok s kôprom

  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 štipľavá paprička
  • olivový olej
  • morská soľ
  • čierne korenie
  • 1 väčšia tekvica hokkaido
  • 1 veľká hrsť čerstvého kôpru
  • 100 ml smotany na varenie
  • 50 g masla
  • 1 citrón

Postup: Nadrobno nasekanú cibuľu spolu s cesnakom restujeme na olivovom oleji, kým nezíska zlatistú farbu. Pridáme štipľavú papričku nasekanú nadrobno, z ktorej sme odstránili semienka. Základ osolíme a okoreníme. Pridáme umytú tekvicu nakrájanú na kocky a dôkladne premiešame. Podlejeme trochou teplej vody tak, aby bola tekvica len mierne zaliata, a dusíme pod pokrievkou na miernom ohni, až kým nie je mäkká.

Keď je tekvica mäkká, pridáme nasekaný čerstvý kôpor a smotanu na varenie. Premiešame a krátko povaríme, aby sa chute spojili. Na záver pridáme maslo a citrónovú šťavu. Tekvicu popučíme na jemnú konzistenciu, ale nie úplne na hladkú kašu – niektoré kúsky môžu zostať celé. Dochutíme soľou a korením podľa potreby a ešte raz dôkladne premiešame.

Ďalšie TOP tipy na recepty z hokkaido tekvice!

Aktualizovaný článok: 29.12.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE