Recept na fašírky z červenej šošovice: Sú chutné a plné bielkovín!

Fašírky sa ani zďaleka nedajú pripraviť len z mäsa. Skvelou voľbou sú aj zeleninové fašírky, ktoré sa dajú pripraviť z brokolice, karfiolu, tekvice a mnohých iných druhov zeleniny (napr. fašírky s mrkvou). Sú v jedálničku vítané u vegetariánov, ale aj u osôb, ktoré chcú znížiť spotrebu mäsa, či jedincov, ktorí sa práve snažia zhodiť prebytočné kilá. 

Zeleninové fašírky sú spravidla nízkokalorické a veľmi zdravé, no ak chcete fašírky plné bielkovín, podobne ako klasické fašírky z mäsa, rozhodne vyskúšajte práve šošovicové karbonátky, napríklad aj z červenej šošovice.

Prečo zaradiť červenú šošovicu do jedálnička?

Je mnoho dôvodov, prečo zaradiť do jedálnička práve tento druh strukoviny. Červená šošovica je v prvom rade veľmi ľahko stráviteľná a spravidla človeku nespôsobuje problémy s plynatosťou, ako to neraz pri strukovinách býva. 

Zároveň patrí medzi veľmi dobré zdroje rastlinných bielkovín. Obsahuje však aj veľa železa, taktiež vitamíny skupiny B, zinok či draslík aj vlákninu. Červená šošovica má vďaka svojmu bohatému zloženiu priaznivý vplyv na srdce, kvalitu kože i vlasov či činnosť nervového systému. 

Ako používať červenú šošovicu? Práca s červenou šošovicou je v kuchyni navyše skutočne ľahká. Túto šošovicu netreba vopred namáčať a pri varení rýchlo zmäkne.

Dajú sa z nej pripraviť rozličné zdravé jedlá a chutné pokrmy, vrátane polievok, karí a iných omáčok aj spomínaných fašírok. A zdravé fašírky z červenej šošovice sú niečo, čo rozhodne chcete vyskúšať! Ako na ne?

Odporúčame: 3-krát recept na krémovú polievku: Zahrejte sa počas sychravých dní!

červená šošovica

Zdroj: Shutterstock®

Suroviny na jednoduché šošovicové fašírky:

  • 100 g červenej šošovice
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 vajce
  • 5 PL ovsených vločiek
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 menšiu cibuľu
  • soľ a korenie
  • olivový olej

Ako pripraviť vegetariánske karbonátky:

  • Ako prvé si červenú šošovicu prepláchneme a vo vode uvaríme domäkka. Zvyčajne to trvá okolo 10 až 15 minút. 
  • Následne mäkkú šošovicu scedíme cez sitko a počkáme, kým voda dostatočne odtečie. Potom ju v miske vidličkou roztlačíme a pridáme postrúhané mrkvy. 
  • Zmes premiešame, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, vajce a dochutíme soľou a korením. Podľa chuti môžeme pridať 1 ČL nasekanej petržlenovej vňate alebo inej obľúbenej bylinky. 
  • Na záver pridáme aj pomleté ovsené vločky a dôkladne vymiešame. 
  • Zo zmesi vytvarujeme malé fašírky. Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie a zľahka ich potrieme olivovým olejom. 
  • Pečieme pri teplote 170 °C asi 20 až 30 minút. Približne v polovici pečenia fašírky obrátime na druhú stranu. Prípadne je možné fašírky tiež opiecť na panvici s trochou olivového oleja.
  • Hotové vegetariánske šošovicové fašírky podávame s prílohou podľa vlastnej chuti (napr. pečené zemiaky, pyré, zeleninový šalát a podobne). Dobrú chuť!

Odporúčame: Chcete maškrtiť zdravo? Vyskúšajte recept na zdravý čokoládový koláč!

strukovinové fašírky

Zdroj: Shutterstock®

Verzia č. 2: Recept na zdravé šošovicové karbonátky so sladkými zemiakmi

Ingrediencie:

  • 1 sladký zemiak (asi 300 g)

  • 150 g červenej šošovice
  • 2 PL drvených ľanových semienok
  • soľ a mleté čierne korenie
  • olej sa opekanie

Postup: Šošovicu uvaríme domäkka. Ľanové semená podrvíme a zalejeme horúcou vodou (asi 8 PL). Necháme postáť a napučať. Sladký zemiak ošúpeme a nastrúhame do misky. Pridáme scedenú uvarenú šošovicu a napučané ľanové semená. Premiešame, osolíme a okoreníme.

Zo vzniknutej zmesi tvarujeme fašírky, ktoré opečieme na troche oleja z oboch strán, vďaka čomu získame chrumkavé fašírky. Pre ešte zdravšiu verziu dáme fašírky na plech s papierom na pečenie, pokvapkáme olejom a upečieme.

TIP: Vyskúšajte aj podobné recepty na vegetariánske fašírky zo zeleniny

Ďalšie recepty na šošovicové jedlá:

Článok aktualizovaný 13.12.2023

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE