Máte radi karfiol? Niektorí si na ňom radi pochutnajú, iní mu skôr neprišli na chuť. Karfiol je z veľkej časti tvorený len vodou, no má telu čo ponúknuť. Ukrýva v sebe vlákninu, vitamín C, niektoré vitamíny skupiny B, tiež draslík, horčík, fosfor a menšie množstvo bielkovín. Táto zelenina sa skvelo hodí aj do diétneho jedálnička. Podporuje imunitu, normálny krvný tlak i trávenie.
Patríte k tým, ktorí si radi na karfiole z času na čas pochutnajú? A v akej verzii je pre vás karfiol najväčšou pochúťkou? Možno máte radi klasiku v podobe vysmážaného karfiolu, alebo neváhate vyskúšať rôzne recepty z karfiolu. Veľmi dobrý je napríklad zapekaný karfiol, tiež krémová karfiolová polievka či dokonca karfiolová pizza.
My vám dnes prinášame inšpiráciu na úplne inú pochúťku z karfiolu, a to karfiolový šalát. Ktorú z nasledujúcich piatich verzií by ste najradšej ochutnali? Ktorákoľvek z nich je skvelou voľbou na ľahší, no sýty obed či večeru!
Karfiolový šalát na spôsob zemiakového šalátu
Ingrediencie:
-
1 karfiol
- 300 g mrazenej zeleniny (mrkva, hrášok, kukurica)
- 100 g kyslých uhoriek
- 2 vajcia na tvrdo
- 1 cibuľa
- 200 g gréckeho jogurtu (alebo majonézy)
- 2 PL horčice
- 1/2 ČL morskej soli
- štipka mletého čierneho korenia
Postup: Karfiol si narežeme na malé ružičky a na pare ho povaríme asi 15 minút. Stačí to k tomu, aby zmäkol, ale bol stále svieži a chrumkavý. Na pare pár minút povaríme aj mrazenú zeleninu. Potom k nej pridáme nadrobno nakrájaného kyslé uhorky a na kocky nakrájané vajíčka natvrdo.
Pridáme aj grécky jogurt s horčicou, soľou a korením. Premiešame a nakoniec pridáme karfiol. Po premiešaní môžeme podávať, buď ako hlavné jedlo, alebo ako prílohu.
Odporúčame: Tvarohové guľky s jahodami - recept ako od babičky!
Zdroj: Depositphotos
Pečený karfiolový šalát s baby mrkvou
Ingrediencie:
-
menšia hlavička karfiolu
- 20 baby mrkvičiek
- 2 červené cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- maslo
- soľ a mleté čierne korenie
- 2 ČL trstinového cukru
- 50 ml červeného vína
- petržlenová vňať
Suroviny na zálievku:
-
70 g tahini pasty
- 1 PL olivového oleja
- 45 ml citrónovej šťavy
- 20 ml jablkového octu
- strúčik cesnaku
- 2 PL medu
- soľ a čierne korenie
Postup: Karfiol rozkrájame na jednotlivé ružičky. Spolu s baby mrkvičkami ho uložíme do zapekacej misky a zeleninu pokvapkáme olivovým olejom. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak, osolíme a okoreníme. Premiešame a dáme piecť do zmäknutia zeleniny – pri teplote 200 °C na asi 20 až 30 minút. Počas pečenia zeleninu premiešame. Keď je karfiol zlatistý, vytiahneme zapekaciu misku von.
Počas pečenia zeleniny si cibuľu nakrájame na pásiky a orestujeme ju na troche masla. Pridáme cukor a cibuľku skaramelizujeme. Prilejeme aj víno, necháme ho odpariť a odstavíme z ohňa. Potom si pripravíme zálievku. V mixéri rozmixujeme tahini pastu, citrónovú šťavu, jablkový ocot, olivový olej, med a cesnak. Dochutíme soľou a korením.
Do servírovacej misky dáme karfiol s mrkvou a pridáme skaramelizovanú cibuľku aj nasekanú petržlenovú vňať. Nakoniec primiešame zálievku a môžeme podávať.
Avokádovo-karfiolový šalát
Ingrediencie:
-
1 zrelé avokádo
-
100 až 150 g bieleho smotanového jogurtu
- 1 strúčik cesnaku
- 2 hrste ružičiek karfiolu
- soľ, mleté čierne korenie, chilli
- šťava z polovice limetky
- olivový olej
Postup: Malé ružičky karfiolu na pare povaríme asi 10 minút a necháme ochladnúť. Avokádo vydlabeme a pomixujeme s cesnakom. Pridáme šťavu z limetky, jogurt a soľ s korením. Premiešame a pridáme karfiol. Premiešame, pridáme trochu olivového oleja a podľa chuti chilli. Tento šalát sa skvelo hodí napríklad ku grilovanému mäsu.
Odporúčame: Biela špargľa - ako ju správne pripraviť a čo si z nej uvariť? Máme TOP tipy a recepty!
Zdroj: Depositphotos
Karfiolový šalát s kukuricou a varenými vajíčkami
Ingrediencie:
-
600 g karfiolu
- 3 mrkvy
- 100 g kukurice
- 3 ks mladej cibuľky
- 2 varené vajíčka
- 2 lyžice bieleho jogurtu
- soľ a mleté čierne korenie
- čerstvá pažítka
Postup: Karfiol rozdelíme na ružičky. Mrkvu očistíme. Karfiol s mrkvou pripravíme na pare do zmäknutia (asi 20 minút) a necháme vychladnúť. Potom si mrkvu nakrájame na kocky a s karfiolom ju dáme do servírovacej misky. Pridáme sterilizovanú kukuricu, nakrájanú jarnú cibuľu aj s vňaťou a nakrájané vajíčka.
Potom pridáme jogurt, osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Pred podávaním môžeme posypať čerstvou pažítkou. Podávame napríklad s opečeným celozrnným pečivom.
Brokolicovo-karfiolový šalát
Ingrediencie:
-
2 menšie cibule
- 10 g horčice
- 240 g karfiolu
- 240 g brokolice
- 2 vajcia natvrdo
- soľ a mleté čierne korenie
- 240 g jogurtu
- 4 varené bielky
Postup: Brokolicu aj karfiol povaríme do polomäkka – na pare alebo vo vode. Necháme ochladnúť a nakrájame na malé kúsky. Pridáme na malé kocky nakrájané vajíčka, bielky aj cibuľu. Pripravíme zálievku z jogurtu, horčice, soli a korenia. Pridať môžeme aj sušené alebo čerstvé bylinky podľa chuti. Zálievku pridáme k zelenine a dobre premiešame. Môžeme podávať napríklad ako prílohu k mäsu.
Skúste aj ďalší skvelý recept z karfiolu: