Máte radi karfiol? Niektorí si na ňom radi pochutnajú, iní mu skôr neprišli na chuť. Karfiol je z veľkej časti tvorený len vodou, no má telu čo ponúknuť. Ukrýva v sebe vlákninu, vitamín C, niektoré vitamíny skupiny B, tiež draslík, horčík, fosfor a menšie množstvo bielkovín. Táto zelenina sa skvelo hodí aj do diétneho jedálnička. Podporuje imunitu, normálny krvný tlak i trávenie.
Patríte k tým, ktorí si radi na karfiole z času na čas pochutnajú? A v akej verzii je pre vás karfiol najväčšou pochúťkou? Možno máte radi klasiku v podobe vysmážaného karfiolu, alebo neváhate vyskúšať rôzne recepty z karfiolu. Veľmi dobrý je napríklad zapekaný karfiol, tiež krémová karfiolová polievka či dokonca karfiolová pizza.
My vám dnes prinášame inšpiráciu na úplne inú pochúťku z karfiolu, a to karfiolový šalát. Ktorú z nasledujúcich siedmich verzií by ste najradšej ochutnali? Ktorákoľvek z nich je skvelou voľbou na ľahší, no sýty obed či večeru!
Karfiolový šalát na spôsob zemiakového šalátu
Ingrediencie:
1 karfiol
- 300 g mrazenej zeleniny (mrkva, hrášok, kukurica)
- 100 g kyslých uhoriek
- 2 vajcia na tvrdo
- 1 cibuľa
- 200 g gréckeho jogurtu (alebo majonézy)
- 2 PL horčice
- 1/2 ČL morskej soli
- štipka mletého čierneho korenia
Postup: Karfiol si narežeme na malé ružičky a na pare ho povaríme asi 15 minút. Stačí to k tomu, aby zmäkol, ale bol stále svieži a chrumkavý. Na pare pár minút povaríme aj mrazenú zeleninu. Potom k nej pridáme nadrobno nakrájaného kyslé uhorky a na kocky nakrájané vajíčka natvrdo.
Pridáme aj grécky jogurt s horčicou, soľou a korením. Premiešame a nakoniec pridáme karfiol. Po premiešaní môžeme podávať, buď ako hlavné jedlo, alebo ako prílohu.
DepositphotosPečený karfiolový šalát s baby mrkvou
Ingrediencie:
menšia hlavička karfiolu
- 20 baby mrkvičiek
- 2 červené cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- maslo
- soľ a mleté čierne korenie
- 2 ČL trstinového cukru
- 50 ml červeného vína
- petržlenová vňať
Suroviny na zálievku:
70 g tahini pasty
- 1 PL olivového oleja
- 45 ml citrónovej šťavy
- 20 ml jablkového octu
- strúčik cesnaku
- 2 PL medu
- soľ a čierne korenie
Postup: Karfiol rozkrájame na jednotlivé ružičky. Spolu s baby mrkvičkami ho uložíme do zapekacej misky a zeleninu pokvapkáme olivovým olejom. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak, osolíme a okoreníme. Premiešame a dáme piecť do zmäknutia zeleniny – pri teplote 200 °C na asi 20 až 30 minút. Počas pečenia zeleninu premiešame. Keď je karfiol zlatistý, vytiahneme zapekaciu misku von.
Počas pečenia zeleniny si cibuľu nakrájame na pásiky a orestujeme ju na troche masla. Pridáme cukor a cibuľku skaramelizujeme. Prilejeme aj víno, necháme ho odpariť a odstavíme z ohňa. Potom si pripravíme zálievku. V mixéri rozmixujeme tahini pastu, citrónovú šťavu, jablkový ocot, olivový olej, med a cesnak. Dochutíme soľou a korením.
Do servírovacej misky dáme karfiol s mrkvou a pridáme skaramelizovanú cibuľku aj nasekanú petržlenovú vňať. Nakoniec primiešame zálievku a môžeme podávať.
Avokádovo-karfiolový šalát
Ingrediencie:
1 zrelé avokádo
100 až 150 g bieleho smotanového jogurtu
- 1 strúčik cesnaku
- 2 hrste ružičiek karfiolu
- soľ, mleté čierne korenie, chilli
- šťava z polovice limetky
- olivový olej
Postup: Malé ružičky karfiolu na pare povaríme asi 10 minút a necháme ochladnúť. Avokádo vydlabeme a pomixujeme s cesnakom. Pridáme šťavu z limetky, jogurt a soľ s korením. Premiešame a pridáme karfiol. Premiešame, pridáme trochu olivového oleja a podľa chuti chilli. Tento šalát sa skvelo hodí napríklad ku grilovanému mäsu.
Orientálny karfiolový šalát s cícerom a harissou
Ingrediencie:
1 menšia hlava karfiolu
1 konzerva cíceru (alebo 200 g uvareného)
1/2 červenej cibule
2 PL olivového oleja
1 ČL harissa pasty (alebo podľa chuti)
1 ČL rímskej rasce
1 PL citrónovej šťavy
soľ, čierne korenie
čerstvá mäta alebo koriander na ozdobu
Postup: Karfiol nakrájame na menšie kúsky a opečieme ho na panvici s olivovým olejom, kým nezačne zlatnúť. Pridáme rímsku rascu a premiešame. Cícer scedíme a pridáme ku karfiolu. Harissu zmiešame s citrónovou šťavou a trochou oleja, pridáme aj soľ a korenie. Do šalátu vmiešame aj nadrobno nasekanú červenú cibuľu. Všetko premiešame, necháme pár minút postáť a na záver ozdobíme čerstvou mätou alebo koriandrom. Výborne chutí s pita chlebom alebo kuskusom.
DepositphotosKarfiolový šalát s kukuricou a varenými vajíčkami
Ingrediencie:
600 g karfiolu
- 3 mrkvy
- 100 g kukurice
- 3 ks mladej cibuľky
- 2 varené vajíčka
- 2 lyžice bieleho jogurtu
- soľ a mleté čierne korenie
- čerstvá pažítka
Postup: Karfiol rozdelíme na ružičky. Mrkvu očistíme. Karfiol s mrkvou pripravíme na pare do zmäknutia (asi 20 minút) a necháme vychladnúť. Potom si mrkvu nakrájame na kocky a s karfiolom ju dáme do servírovacej misky. Pridáme sterilizovanú kukuricu, nakrájanú jarnú cibuľu aj s vňaťou a nakrájané vajíčka.
Potom pridáme jogurt, osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Pred podávaním môžeme posypať čerstvou pažítkou. Podávame napríklad s opečeným celozrnným pečivom.
Brokolicovo-karfiolový šalát
Ingrediencie:
2 menšie cibule
- 10 g horčice
- 240 g karfiolu
- 240 g brokolice
- 2 vajcia natvrdo
- soľ a mleté čierne korenie
- 240 g jogurtu
- 4 varené bielky
Postup: Brokolicu aj karfiol povaríme do polomäkka – na pare alebo vo vode. Necháme ochladnúť a nakrájame na malé kúsky. Pridáme na malé kocky nakrájané vajíčka, bielky aj cibuľu. Pripravíme zálievku z jogurtu, horčice, soli a korenia. Pridať môžeme aj sušené alebo čerstvé bylinky podľa chuti. Zálievku pridáme k zelenine a dobre premiešame. Môžeme podávať napríklad ako prílohu k mäsu.
Karfiolový šalát s jablkom a orechmi
Ingrediencie:
1 stredne veľká hlava karfiolu
1 väčšie jablko (najlepšie kyslasté, napr. Granny Smith)
1/2 šálky nasekaných vlašských orechov
2 stonky stopkového zeleru
1 PL citrónovej šťavy
100 g bieleho jogurtu
1 ČL dijonskej horčice
soľ, čierne korenie
hrsť nasekaného petržlenu alebo rukoly
Postup: Karfiol rozoberieme na menšie kúsky a krátko povaríme na pare – stačí 10 až 12 minút, aby zostal jemne chrumkavý. Jablko aj zeler nakrájame na malé kúsky, orechy môžeme trochu opražiť na suchej panvici. V miske zmiešame jogurt, citrónovú šťavu, horčicu, soľ a korenie. Do zálievky pridáme karfiol, jablko, zeler aj orechy, všetko premiešame. Na záver prisypeme petržlen alebo rukolu a podávame vychladené ako osviežujúci šalát k letnému obedu.
Aktualizovaný článok: 29.06.2025