Karfiolový šalát – 5 chutných verzií, ktoré si zamilujete

Máte radi karfiol? Niektorí si na ňom radi pochutnajú, iní mu skôr neprišli na chuť. Karfiol je z veľkej časti tvorený len vodou, no má telu čo ponúknuť. Ukrýva v sebe vlákninu, vitamín C, niektoré vitamíny skupiny B, tiež draslík, horčík, fosfor a menšie množstvo bielkovín. Táto zelenina sa skvelo hodí aj do diétneho jedálnička. Podporuje imunitu, normálny krvný tlak i trávenie. 

Patríte k tým, ktorí si radi na karfiole z času na čas pochutnajú? A v akej verzii je pre vás karfiol najväčšou pochúťkou? Možno máte radi klasiku v podobe vysmážaného karfiolu, alebo neváhate vyskúšať rôzne recepty z karfiolu. Veľmi dobrý je napríklad zapekaný karfiol, tiež krémová karfiolová polievka či dokonca karfiolová pizza

My vám dnes prinášame inšpiráciu na úplne inú pochúťku z karfiolu, a to karfiolový šalát. Ktorú z nasledujúcich piatich verzií by ste najradšej ochutnali? Ktorákoľvek z nich je skvelou voľbou na ľahší, no sýty obed či večeru!

Karfiolový šalát na spôsob zemiakového šalátu

Ingrediencie: 

  • 1 karfiol

  • 300 g mrazenej zeleniny (mrkva, hrášok, kukurica)
  • 100 g kyslých uhoriek
  • 2 vajcia na tvrdo
  • 1 cibuľa
  • 200 g gréckeho jogurtu (alebo majonézy)
  • 2 PL horčice
  • 1/2 ČL morskej soli
  • štipka mletého čierneho korenia

Postup: Karfiol si narežeme na malé ružičky a na pare ho povaríme asi 15 minút. Stačí to k tomu, aby zmäkol, ale bol stále svieži a chrumkavý. Na pare pár minút povaríme aj mrazenú zeleninu. Potom k nej pridáme nadrobno nakrájaného kyslé uhorky a na kocky nakrájané vajíčka natvrdo. 

Pridáme aj grécky jogurt s horčicou, soľou a korením. Premiešame a nakoniec pridáme karfiol. Po premiešaní môžeme podávať, buď ako hlavné jedlo, alebo ako prílohu.

Odporúčame: Tvarohové guľky s jahodami - recept ako od babičky!

Pečený karfiolový šalát s baby mrkvou

Ingrediencie:

  • menšia hlavička karfiolu

  • 20 baby mrkvičiek
  • 2 červené cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • maslo
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 2 ČL trstinového cukru
  • 50 ml červeného vína
  • petržlenová vňať

Suroviny na zálievku:

  • 70 g tahini pasty

  • 1 PL olivového oleja
  • 45 ml citrónovej šťavy
  • 20 ml jablkového octu
  • strúčik cesnaku
  • 2 PL medu
  • soľ a čierne korenie

Postup: Karfiol rozkrájame na jednotlivé ružičky. Spolu s baby mrkvičkami ho uložíme do zapekacej misky a zeleninu pokvapkáme olivovým olejom. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak, osolíme a okoreníme. Premiešame a dáme piecť do zmäknutia zeleniny – pri teplote 200 °C na asi 20 až 30 minút. Počas pečenia zeleninu premiešame. Keď je karfiol zlatistý, vytiahneme zapekaciu misku von.

Počas pečenia zeleniny si cibuľu nakrájame na pásiky a orestujeme ju na troche masla. Pridáme cukor a cibuľku skaramelizujeme. Prilejeme aj víno, necháme ho odpariť a odstavíme z ohňa. Potom si pripravíme zálievku. V mixéri rozmixujeme tahini pastu, citrónovú šťavu, jablkový ocot, olivový olej, med a cesnak. Dochutíme soľou a korením.

Do servírovacej misky dáme karfiol s mrkvou a pridáme skaramelizovanú cibuľku aj nasekanú petržlenovú vňať. Nakoniec primiešame zálievku a môžeme podávať. 

Avokádovo-karfiolový šalát

Ingrediencie: 

  • 1 zrelé avokádo

  • 100 až 150 g bieleho smotanového jogurtu

  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 hrste ružičiek karfiolu
  • soľ, mleté čierne korenie, chilli 
  • šťava z polovice limetky
  • olivový olej

Postup: Malé ružičky karfiolu na pare povaríme asi 10 minút a necháme ochladnúť. Avokádo vydlabeme a pomixujeme s cesnakom. Pridáme šťavu z limetky, jogurt a soľ s korením. Premiešame a pridáme karfiol. Premiešame, pridáme trochu olivového oleja a podľa chuti chilli. Tento šalát sa skvelo hodí napríklad ku grilovanému mäsu. 

Odporúčame: ​Biela špargľa - ako ju správne pripraviť a čo si z nej uvariť? Máme TOP tipy a recepty!

Karfiolový šalát s kukuricou a varenými vajíčkami

Ingrediencie: 

  • 600 g karfiolu

  • 3 mrkvy
  • 100 g kukurice
  • 3 ks mladej cibuľky
  • 2 varené vajíčka
  • 2 lyžice bieleho jogurtu
  • soľ a mleté čierne korenie
  • čerstvá pažítka

Postup: Karfiol rozdelíme na ružičky. Mrkvu očistíme. Karfiol s mrkvou pripravíme na pare do zmäknutia (asi 20 minút) a necháme vychladnúť. Potom si mrkvu nakrájame na kocky a s karfiolom ju dáme do servírovacej misky. Pridáme sterilizovanú kukuricu, nakrájanú jarnú cibuľu aj s vňaťou a nakrájané vajíčka. 

Potom pridáme jogurt, osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Pred podávaním môžeme posypať čerstvou pažítkou. Podávame napríklad s opečeným celozrnným pečivom. 

Brokolicovo-karfiolový šalát

Ingrediencie: 

  • 2 menšie cibule

  • 10 g horčice
  • 240 g karfiolu
  • 240 g brokolice
  • 2 vajcia natvrdo
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 240 g jogurtu
  • 4 varené bielky

Postup: Brokolicu aj karfiol povaríme do polomäkka – na pare alebo vo vode. Necháme ochladnúť a nakrájame na malé kúsky. Pridáme na malé kocky nakrájané vajíčka, bielky aj cibuľu. Pripravíme zálievku z jogurtu, horčice, soli a korenia. Pridať môžeme aj sušené alebo čerstvé bylinky podľa chuti. Zálievku pridáme k zelenine a dobre premiešame. Môžeme podávať napríklad ako prílohu k mäsu. 

Skúste aj ďalší skvelý recept z karfiolu:

Lahodný karfiolový hummus

 

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE