Cuketový chlieb - túto lahôdku si zamilujete!

Cuketový chlebík si čoraz viac nachádza svojich fanúšikov. Jeho hlavná ingrediencia - cuketa - je pritom jeden z najobľúbenejších druhov zeleniny, ktorú si radi doprajeme predovšetkým v letnom období. Cesto cuketového chleba je pritom veľmi jednoduché ako na prípravu, tak aj na samotné pečenie.

Ingrediencie na cuketový chlieb sú ľahko dostupné a poväčšine ich má väčšina z nás aj vždy poruke. Veľká hrsť nastrúhanej cukety, múka a semienka, podľa chuti aj špaldová múka, soľ, vajcia, prášok do pečiva a napríklad aj obdĺžniková forma - a hor sa do pečenia cuketového chleba!

Domáci cuketový chlieb

Cuketový chlieb môže mať množstvo variácií, ako napríklad:

  • cuketový chlieb s orieškami,

  • cuketový chlieb s parmezánom,

  • cuketový chlieb s cukrom,

  • jednoduchý sladký cuketový chlieb,

  • cuketový chlieb s kvasnicami,

  • cuketový chlieb s tekvicovými semienkami,

  • cuketový chlieb s ražnou múkou,

  • cuketový chlieb s petržlenovou vňaťkou,

  • sladký cuketový chlieb,

  • cuketový chlieb s cesnakovým maslom,

  • ananásovo-cuketový chlieb,

  • cuketový chlieb s bielou múkou a podobne.

Suroviny na cesto cuketového chleba

Jednoduchý cuketový chlieb nepotrebuje toho na svoju prípravu veľmi veľa.

Postup prípravy cuketového chleba sa ale určite nezaobíde bez:

  • najemno nastrúhanej cukety,
  • špaldovej múky,
  • vajec.

Neprehliadnite: Kvasené uhorky – ako dokážu podporiť naše zdravie? TAKTO ich pripravíte!

Ingrediencie na cuketový chlieb

  • 380 g hladkej špaldovej múky
  • 3 veľké domáce vajcia
  • 350 g najemno nastrúhanej cukety
  • 125 ml olivového oleja
  • 80 g orieškov podľa vašej chuti
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli

Postup prípravy cuketového chleba

  • Základom je cuketa nastrúhaná najemno, z ktorej je treba vytlačiť šťavu. Oriešky posekajte na malé kúsky alebo ich pomeľte v mixéri.
  • Vajcia v miske jemne prešľahajte, pridáme nastrúhanú cuketu, olivový olej a oriešky.
  • Múku preosejte, pridajte soľ, prášok do pečiva a všetko spolu dobre premiešajte. Múku po častiach pridávajte k cuketovej zmesi.
  • Obdĺžnikovú formu potrite olejom, vysypte múkou a do formy nalejte pripravené cesto.
  • Chlebík pečte v rúre vyhriatej na 180 °C a približne 55 – 60 minút dozlatista.
  • Upečený chlieb nechajte vychladnúť vo forme a potom vyklopte.

Odporúčame aj: Osviežujúce recepty na domácu zmrzlinu, ktoré potešia počas horúcich dní

Ananásovo-cuketový chlieb

Ingrediencie na prípravu:

  • pohár hnedého cukru
  • 80 g masla
  • 1 väčšia cuketa
  • 1 konzerva ananásu
  • 2 veľké domáce vajíčka
  • 2 šálky hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička mletej škorice
  • štipka soli + korenie
  • nasekané orechy + semienka - podľa chuti

Postup prípravy:

Vo väčšej mise zmiešajte hnedý cukor a maslo do jemnej peny. Cuketu očistite od šupky + jadierok a nakrájajte na malé kúsky. Pridajte k nej ananás + vajíčka. Spolu všetko rozmixujte do masy a pridajte k maslu s cukrom.

Postupne pridajte múku, prášok na pečenie, škoricu, soľ a korenie. Vypracujte hladké cesto, do ktorého nakoniec primiešajte nasekané orechy. Cesto dajte do vymastenej a múkou vysypanej formy na pečenie a dajte piecť do vyhriatej rúry na 60 - 70 minút. Po upečení vyberieme z rúry a necháme ešte 10 minút vychladnúť.

Cuketový chlieb s parmezánom

Ingrediencie - kvások:

  • aktívny žitný kvások
  • 50 g žitná celozrnná múka
  • vlažná voda

Ingrediencie - chlieb:

  • 500 g hladká múka
  • vlažná voda
  • soľ + korenie
  • 1 väčšia cuketa
  • nastrúhaný parmezán
  • 1 hrsť - tekvicové semienka

Postup prípravy:

Vo väčšej miske zmiešajte kvások, múku a vodu. Misu odložte na 30 minút na teplejšie miesto, aby cesto vodu vstrebalo. Medzitým si nastrúhajte ošúpanú cuketu a do odloženého cesta vmiešajte ešte vodu, soľ a hneď ho začnite miesiť. Z cukety vyžmýkajte čo najviac vody a vmiešajte ju do cesta. Hotové cesto vložte do misky potretej olejom, prikryte ho a nechajte 2 hodiny kysnúť.

Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku, roztiahneme ho na štvorec a nastrúhajte doň parmezán. Nechajte ešte kysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.

Chlieb posypte semienkami avložte ho do rúry spolu s plechom s vriacou vodou, aby bol chlieb pekne chrumkavý. Prvých 15 minút pečte pri teplote 230°C, potom plech s vodou vyberte a pečte pri teplote 190°C ďalších 15 minút.

TOP tipy na ďalšie recepty z cukety!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE