Cuketový chlebík si čoraz viac nachádza svojich fanúšikov. Jeho hlavná ingrediencia - cuketa - je pritom jeden z najobľúbenejších druhov zeleniny, ktorú si radi doprajeme predovšetkým v letnom období. Cesto cuketového chleba je pritom veľmi jednoduché ako na prípravu, tak aj na samotné pečenie.
Ingrediencie na cuketový chlieb sú ľahko dostupné a poväčšine ich má väčšina z nás aj vždy poruke. Veľká hrsť nastrúhanej cukety, múka a semienka, podľa chuti aj špaldová múka, soľ, vajcia, prášok do pečiva a napríklad aj obdĺžniková forma - a hor sa do pečenia cuketového chleba!
Domáci cuketový chlieb
Cuketový chlieb môže mať množstvo variácií, ako napríklad:
-
cuketový chlieb s orieškami,
-
cuketový chlieb s parmezánom,
-
cuketový chlieb s cukrom,
-
jednoduchý sladký cuketový chlieb,
-
cuketový chlieb s kvasnicami,
-
cuketový chlieb s tekvicovými semienkami,
-
cuketový chlieb s ražnou múkou,
-
cuketový chlieb s petržlenovou vňaťkou,
-
sladký cuketový chlieb,
-
cuketový chlieb s cesnakovým maslom,
-
ananásovo-cuketový chlieb,
-
cuketový chlieb s bielou múkou a podobne.
Suroviny na cesto cuketového chleba
Jednoduchý cuketový chlieb nepotrebuje toho na svoju prípravu veľmi veľa.
Postup prípravy cuketového chleba sa ale určite nezaobíde bez:
- najemno nastrúhanej cukety,
- špaldovej múky,
- vajec.
Neprehliadnite: Kvasené uhorky – ako dokážu podporiť naše zdravie? TAKTO ich pripravíte!
Zdroj: Depositphotos
Ingrediencie na cuketový chlieb
- 380 g hladkej špaldovej múky
- 3 veľké domáce vajcia
- 350 g najemno nastrúhanej cukety
- 125 ml olivového oleja
- 80 g orieškov podľa vašej chuti
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
Postup prípravy cuketového chleba
- Základom je cuketa nastrúhaná najemno, z ktorej je treba vytlačiť šťavu. Oriešky posekajte na malé kúsky alebo ich pomeľte v mixéri.
- Vajcia v miske jemne prešľahajte, pridáme nastrúhanú cuketu, olivový olej a oriešky.
- Múku preosejte, pridajte soľ, prášok do pečiva a všetko spolu dobre premiešajte. Múku po častiach pridávajte k cuketovej zmesi.
- Obdĺžnikovú formu potrite olejom, vysypte múkou a do formy nalejte pripravené cesto.
- Chlebík pečte v rúre vyhriatej na 180 °C a približne 55 – 60 minút dozlatista.
- Upečený chlieb nechajte vychladnúť vo forme a potom vyklopte.
Odporúčame aj: Osviežujúce recepty na domácu zmrzlinu, ktoré potešia počas horúcich dní
Zdroj: Depositphotos
Ananásovo-cuketový chlieb
Ingrediencie na prípravu:
- pohár hnedého cukru
- 80 g masla
- 1 väčšia cuketa
- 1 konzerva ananásu
- 2 veľké domáce vajíčka
- 2 šálky hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička mletej škorice
- štipka soli + korenie
- nasekané orechy + semienka - podľa chuti
Postup prípravy:
Vo väčšej mise zmiešajte hnedý cukor a maslo do jemnej peny. Cuketu očistite od šupky + jadierok a nakrájajte na malé kúsky. Pridajte k nej ananás + vajíčka. Spolu všetko rozmixujte do masy a pridajte k maslu s cukrom.
Postupne pridajte múku, prášok na pečenie, škoricu, soľ a korenie. Vypracujte hladké cesto, do ktorého nakoniec primiešajte nasekané orechy. Cesto dajte do vymastenej a múkou vysypanej formy na pečenie a dajte piecť do vyhriatej rúry na 60 - 70 minút. Po upečení vyberieme z rúry a necháme ešte 10 minút vychladnúť.
Cuketový chlieb s parmezánom
Ingrediencie - kvások:
- aktívny žitný kvások
- 50 g žitná celozrnná múka
- vlažná voda
Ingrediencie - chlieb:
- 500 g hladká múka
- vlažná voda
- soľ + korenie
- 1 väčšia cuketa
- nastrúhaný parmezán
- 1 hrsť - tekvicové semienka
Postup prípravy:
Vo väčšej miske zmiešajte kvások, múku a vodu. Misu odložte na 30 minút na teplejšie miesto, aby cesto vodu vstrebalo. Medzitým si nastrúhajte ošúpanú cuketu a do odloženého cesta vmiešajte ešte vodu, soľ a hneď ho začnite miesiť. Z cukety vyžmýkajte čo najviac vody a vmiešajte ju do cesta. Hotové cesto vložte do misky potretej olejom, prikryte ho a nechajte 2 hodiny kysnúť.
Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku, roztiahneme ho na štvorec a nastrúhajte doň parmezán. Nechajte ešte kysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
Chlieb posypte semienkami avložte ho do rúry spolu s plechom s vriacou vodou, aby bol chlieb pekne chrumkavý. Prvých 15 minút pečte pri teplote 230°C, potom plech s vodou vyberte a pečte pri teplote 190°C ďalších 15 minút.
TOP tipy na ďalšie recepty z cukety!
- Cuketové fašírky na obed i na večeru: Skvelé sú so syrom, ovsenými vločkami i mletým mäsom
- Domáce chipsy z cukety na 3 rôzne spôsoby
- Cuketová galetka s ricottou: Poteší aj mimo letnej cuketovej sezóny
- Čokoládové muffiny z cukety, vďaka ktorej budú šťavnaté a vláčne
- Cuketová mini pizza hotová za pár minút
- Cuketová polievka s mrkvou: V lete by si na nej mal pochutnať každý
- Bezkonkurenčná cuketová pomazánka len z 5 surovín
- TOP RECEPT: Šťavnatá plnená cuketa, na ktorej si pochutí každý!
- Plnená a zapekaná cuketa 5-krát inak: Na ktorej si pochutíš ty?
- Najlepšie cuketové recepty: Jednoduchá rýchla príprava a nebíčko v ústach