7-krát recept na kukuricový šalát: Od majonézovej klasiky po sviežu exotiku

kukuricový šalát

Kukurica a leto patria k sebe – svieža, sladká a krásne žltá si skvele rozumie so zeleninou, mäsom aj ovocím. Preto sme pre vás pripravili 7 chutných receptov na kukuričné šaláty, ktoré si jednoducho zamilujete a budete ich chcieť pripravovať znova a znova. 

Niečo pre milovníkov kukurice? Kukuricový šalát!

Kukurica patrí k surovinám, ktoré vedia zažiariť v jednoduchých aj kreatívnych jedlách. Je sladká, šťavnatá, krásne žltá a výborne sa kombinuje so zeleninou, mäsom, syrom aj bylinkami. Navyše je plná vlákniny, vitamínov skupiny B a minerálov, takže váš tanier obohatí nielen chuťovo, ale aj výživovo.

Šaláty z kukurice môžete pripraviť z čerstvých uvarených kláskov, sterilizovanej kukurice z plechovky či dokonca z grilovanej kukurice pre výraznejšiu chuť. Výhodou je, že tieto recepty zvládnete rýchlo a ľahko, a pritom získate pestré, farebné a svieže jedlo, ktoré sa hodí na obed, večeru alebo ako chutnú prílohu.

TOP recepty na kukuricový šalát:

1. Majonézový kukuricový šalát s mrkvou a šunkou

Tento krémový kukuričný šalát je skvelý na chlebíčky, jednohubky alebo ako rýchla studená večera s čerstvým pečivom. Kombinuje sladkosť kukurice, jemnú chuť mrkvy a šunky, a jemne pikantný dresing so sladkokyslou a horčicovou príchuťou.

Ingrediencie:

  • 1 plechovka sterilizovanej sladkej kukurice (cca 300 g)

  • 1 menšia mrkva

  • 120 g kvalitnej šunky

  • 3 – 4 lyžice majonézy

  • 1 lyžička plnotučnej horčice

  • 1 – 2 lyžice sladkokyslého nálevu (z uhoriek alebo šalátovej zmesi)

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup: Mrkvu očistite, uvarte domäkka a nechajte vychladnúť. Potom ju nakrájajte na malé kocky alebo nastrúhajte nahrubo. Šunku nakrájajte na drobné kocky. V miske zmiešajte scedenú kukuricu, mrkvu a šunku. Pridajte majonézu, horčicu a sladkokyslý nálev, dochuťte soľou a čiernym korením. Premiešajte, nechajte aspoň 20–30 minút odležať v chladničke a podávajte s čerstvým pečivom.

kukuričný šalát s rajčinami a bazalkou
Freepik

2. Klasický letný kukuričný šalát s rajčinami a bazalkou

Svieži, farebný a plný letných chutí – tento kukuričný šalát je ideálny ako ľahká večera, k letnému grilovaniu alebo ako príloha k mäsu či rybám. Sladká kukurica sa skvele dopĺňa so šťavnatými paradajkami, bazalkou a jemným dresingom z olivového oleja a citróna.

Ingrediencie:

  • 2 klasy čerstvej kukurice

  • 2 väčšie zrelé paradajky

  • 1 menšia červená cibuľa

  • hrsť čerstvých lístkov bazalky

  • 2 – 3 lyžice olivového oleja

  • šťava z 1/2 citróna

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup: Kukuricu uvarte v osolenej vode domäkka (cca 10–12 minút), nechajte vychladnúť a potom z klasov odrežte zrná. Paradajky nakrájajte na menšie kocky, cibuľu nasekajte nadrobno. V mise zmiešajte kukuricu, paradajky a cibuľu. Pridajte nasekanú bazalku, olivový olej a citrónovú šťavu. Dochutťe soľou a korením, jemne premiešajte a podávajte vychladené alebo pri izbovej teplote.

3. Kukuričný šalát s avokádom a limetkou

Farebný, svieži a krémový – tento šalát spája sladkosť varenej kukurice, jemnosť avokáda a kyselkavú limetku. Vďaka farebnej zelenine je nielen chutný, ale aj oku lahodiaci.

Ingrediencie:

  • 2 klasy čerstvej kukurice

  • 1 zrelé avokádo

  • 100 g syra feta

  • 1 menšia červená paprika

  • 1/2 červenej cibule

  • 1 menšia šalátová uhorka

  • šťava z 1 limetky

  • 2 lyžice olivového oleja

  • hrsť čerstvého koriandra alebo petržlenovej vňate

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup: Kukuricu uvarte v osolenej vode (10–12 minút), nechajte vychladnúť a odrežte zrná z klasov. Avokádo rozkrojte, dužinu roztlačte vidličkou a zmiešajte s limetkovou šťavou, olivovým olejom, soľou a korením, aby vznikol krémový dresing. Papriku, cibuľu a uhorku nakrájajte na malé kocky. V mise zmiešajte kukuricu so zeleninou, premiešajte s avokádovým dresingom a navrch posypte nadrobenou fetou a nasekanou vňaťou. Podávajte čerstvé, ideálne s chrumkavým pečivom.

Mexický kukuričný šalát
Freepik

4. Mexický kukuričný šalát (Esquites)

Obľúbený mexický street food, ktorý spája sladkosť kukurice, jemnosť syra cotija (alebo parmezánu) a pikantný nádych čili. Podáva sa v miskách alebo pohároch a je ideálny ako netradičná príloha k mäsu či ako samostatné rýchle jedlo.

Ingrediencie:

  • 3 klasy čerstvej kukurice

  • 2 lyžice masla

  • 1 strúčik cesnaku (nasekaný nadrobno)

  • 2 lyžice majonézy

  • 50 g syra cotija alebo parmezánu (nasekaného/nastrúhaného)

  • šťava z 1 limetky

  • 1/2 lyžičky mletej čili papriky alebo čili vločiek

  • hrsť nasekanej čerstvej koriandrovej vňate

  • soľ podľa chuti

Postup: Kukuricu uvarte do mäkka, nechajte mierne vychladnúť a odrežte zrná z klasov. Na panvici rozohrejte maslo, pridajte kukuricu a krátko ju opečte spolu s nasekaným cesnakom, kým nezačne jemne zlatnúť. Odstavte z ohňa a primiešajte majonézu, syr, limetkovú šťavu, soľ a čili podľa chuti. Dobre premiešajte, naservírujte do misiek a posypte čerstvým koriandrom.

5. Kukuričný šalát s cícerom a jogurtovým dressingom

Výživný a svieži šalát, ktorý sa hodí na rýchly obed, večeru alebo ako ľahké pohostenie. Kombinácia kukurice a cíceru doplnená čerstvou zeleninou a krémovým dressingom z bieleho jogurtu zasýti a zároveň osvieži.

Ingrediencie:

  • 1 plechovka sterilizovanej kukurice (cca 300 g, scedenej)

  • 1 plechovka cíceru (cca 400 g, scedeného a prepláchnutého)

  • 1 červená paprika (nakrájaná na kocky)

  • 1 uhorka (nakrájaná na malé kocky)

  • 1 menšia červená cibuľa (najemno nasekaná)

  • hrsť čerstvej petržlenovej alebo koriandrovej vňate (nasekanej)

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Na jogurtový dressing:

  • 150 g hustého bieleho jogurtu (grécky alebo klasický)

  • 1 lyžica olivového oleja

  • 1 lyžica citrónovej šťavy

  • 1/2 lyžičky medu

  • 1/2 lyžičky mletej rasce

  • štipka kajenského korenia (voliteľné)

Postup: V miske zmiešajte scedenú kukuricu a cícer, pridajte papriku, uhorku, cibuľu a nasekanú vňať. V menšej miske si pripravte dressing – jogurt rozmiešajte s olivovým olejom, citrónovou šťavou, medom, rascou a podľa chuti aj kajenským korením. Dressing nalejte na šalát, jemne premiešajte, ochutnajte a dochuťte soľou a čiernym korením. Podávajte vychladené s čerstvým pečivom alebo pita chlebom.

kukuričný šalát s kuracím mäsom
Freepik

6. Proteínový kukuričný šalát s kuracím mäsom

Sýty a nutrične vyvážený šalát, ktorý poteší každého, kto hľadá zdravý obed alebo večeru. Sladká chuť čerstvej kukurice sa skvele dopĺňa so šťavnatým kuracím mäsom, chrumkavou zeleninou a ľahkým dressingom.

Ingrediencie:

  • 2 klasy čerstvej kukurice (uvarené a odobrané zrnká)

  • 250 g kuracích pŕs

  • 1 červená paprika (nakrájaná na kocky)

  • 1 avokádo (nakrájané na kocky)

  • 1 menšia červená cibuľa (najemno nasekaná)

  • hrsť čerstvého koriandra alebo petržlenovej vňate

  • soľ, čierne korenie

  • olivový olej na opekanie

Na dressing:

  • 3 lyžice olivového oleja

  • 2 lyžice citrónovej alebo limetkovej šťavy

  • 1 lyžička dijonskej horčice

  • 1/2 lyžičky medu

Postup: Kuracie prsia osolíme, okoreníme a na panvici s trochou olivového oleja opečieme z oboch strán dozlatista. Po upečení ich necháme chvíľu odpočívať a nakrájame na tenké plátky alebo kocky. V miske zmiešame uvarenú kukuricu, papriku, avokádo, cibuľu a nasekanú vňať. V malej miske si pripravíme dressing zmiešaním olivového oleja, citrónovej šťavy, horčice a medu. Dressing nalejeme na šalát, pridáme kuracie mäso a všetko jemne premiešame. Podávame čerstvé, ideálne s celozrnným pečivom.

7. Kukuričný šalát s mangom a chilli

Tento šalát je ako letná dovolenka na tanieri – sladká grilovaná kukurica, šťavnaté mango, pikantné chilli a svieža limetka sa spoja do dokonalej harmónie chutí. Skvele sa hodí k rybám, morským plodom alebo len tak s tortillovými čipsami.

Ingrediencie:

  • 2 klasy čerstvej kukurice

  • 1 zrelé mango

  • 1 červená paprika (nakrájaná na kocky)

  • 1 menšia červená cibuľa (najemno nasekaná)

  • 1 menšie červené chilli (najemno nasekané, podľa chuti)

  • šťava z 1 limetky

  • 2 lyžice olivového oleja

  • hrsť čerstvého koriandra alebo petržlenovej vňate

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup: Kukuricu uvarte domäkka (cca 10–12 minút), osušte a potom ju na grile alebo suchej panvici krátko opečte zo všetkých strán, aby získala jemne zlatisté až hnedé škvrny. Po vychladnutí odrežte zrná z klasov. Mango očistite a nakrájajte na menšie kocky. V mise zmiešajte kukuricu, mango, papriku, cibuľu a nasekané chilli. Pridajte limetkovú šťavu, olivový olej, nasekanú vňať, osoľte a okoreňte. Premiešajte a podávajte čerstvé.

Kukurica ako hviezda letného stola

Kukurica je neskutočne všestranná surovina, ktorá si rozumie s množstvom chutí – od jemných byliniek a sviežej zeleniny až po sladké ovocie a pikantné koreniny. Vďaka jednoduchým receptom ju môžete pripraviť na desiatky spôsobov, pričom každý z nich prinesie na stôl inú chuťovú kombináciu.

Či už siahnete po sterilizovanej kukurici z plechovky, uvaríte si klasovú, alebo ju opečiete na grile, vždy získate lahodný základ na rýchly, zdravý a farebný šalát. A ak k tomu pridáte trochu fantázie a sezónnych surovín, kukuricové šaláty sa môžu stať vaším letným podpisovým jedlom, ktoré si obľúbi celá rodina.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE