Kukurica a leto patria k sebe – svieža, sladká a krásne žltá si skvele rozumie so zeleninou, mäsom aj ovocím. Preto sme pre vás pripravili 7 chutných receptov na kukuričné šaláty, ktoré si jednoducho zamilujete a budete ich chcieť pripravovať znova a znova.
Niečo pre milovníkov kukurice? Kukuricový šalát!
Kukurica patrí k surovinám, ktoré vedia zažiariť v jednoduchých aj kreatívnych jedlách. Je sladká, šťavnatá, krásne žltá a výborne sa kombinuje so zeleninou, mäsom, syrom aj bylinkami. Navyše je plná vlákniny, vitamínov skupiny B a minerálov, takže váš tanier obohatí nielen chuťovo, ale aj výživovo.
Šaláty z kukurice môžete pripraviť z čerstvých uvarených kláskov, sterilizovanej kukurice z plechovky či dokonca z grilovanej kukurice pre výraznejšiu chuť. Výhodou je, že tieto recepty zvládnete rýchlo a ľahko, a pritom získate pestré, farebné a svieže jedlo, ktoré sa hodí na obed, večeru alebo ako chutnú prílohu.
TOP recepty na kukuricový šalát:
1. Majonézový kukuricový šalát s mrkvou a šunkou
Tento krémový kukuričný šalát je skvelý na chlebíčky, jednohubky alebo ako rýchla studená večera s čerstvým pečivom. Kombinuje sladkosť kukurice, jemnú chuť mrkvy a šunky, a jemne pikantný dresing so sladkokyslou a horčicovou príchuťou.
Ingrediencie:
1 plechovka sterilizovanej sladkej kukurice (cca 300 g)
1 menšia mrkva
120 g kvalitnej šunky
3 – 4 lyžice majonézy
1 lyžička plnotučnej horčice
1 – 2 lyžice sladkokyslého nálevu (z uhoriek alebo šalátovej zmesi)
soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup: Mrkvu očistite, uvarte domäkka a nechajte vychladnúť. Potom ju nakrájajte na malé kocky alebo nastrúhajte nahrubo. Šunku nakrájajte na drobné kocky. V miske zmiešajte scedenú kukuricu, mrkvu a šunku. Pridajte majonézu, horčicu a sladkokyslý nálev, dochuťte soľou a čiernym korením. Premiešajte, nechajte aspoň 20–30 minút odležať v chladničke a podávajte s čerstvým pečivom.
Freepik2. Klasický letný kukuričný šalát s rajčinami a bazalkou
Svieži, farebný a plný letných chutí – tento kukuričný šalát je ideálny ako ľahká večera, k letnému grilovaniu alebo ako príloha k mäsu či rybám. Sladká kukurica sa skvele dopĺňa so šťavnatými paradajkami, bazalkou a jemným dresingom z olivového oleja a citróna.
Ingrediencie:
2 klasy čerstvej kukurice
2 väčšie zrelé paradajky
1 menšia červená cibuľa
hrsť čerstvých lístkov bazalky
2 – 3 lyžice olivového oleja
šťava z 1/2 citróna
soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup: Kukuricu uvarte v osolenej vode domäkka (cca 10–12 minút), nechajte vychladnúť a potom z klasov odrežte zrná. Paradajky nakrájajte na menšie kocky, cibuľu nasekajte nadrobno. V mise zmiešajte kukuricu, paradajky a cibuľu. Pridajte nasekanú bazalku, olivový olej a citrónovú šťavu. Dochutťe soľou a korením, jemne premiešajte a podávajte vychladené alebo pri izbovej teplote.
3. Kukuričný šalát s avokádom a limetkou
Farebný, svieži a krémový – tento šalát spája sladkosť varenej kukurice, jemnosť avokáda a kyselkavú limetku. Vďaka farebnej zelenine je nielen chutný, ale aj oku lahodiaci.
Ingrediencie:
2 klasy čerstvej kukurice
1 zrelé avokádo
100 g syra feta
1 menšia červená paprika
1/2 červenej cibule
1 menšia šalátová uhorka
šťava z 1 limetky
2 lyžice olivového oleja
hrsť čerstvého koriandra alebo petržlenovej vňate
soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup: Kukuricu uvarte v osolenej vode (10–12 minút), nechajte vychladnúť a odrežte zrná z klasov. Avokádo rozkrojte, dužinu roztlačte vidličkou a zmiešajte s limetkovou šťavou, olivovým olejom, soľou a korením, aby vznikol krémový dresing. Papriku, cibuľu a uhorku nakrájajte na malé kocky. V mise zmiešajte kukuricu so zeleninou, premiešajte s avokádovým dresingom a navrch posypte nadrobenou fetou a nasekanou vňaťou. Podávajte čerstvé, ideálne s chrumkavým pečivom.
Freepik4. Mexický kukuričný šalát (Esquites)
Obľúbený mexický street food, ktorý spája sladkosť kukurice, jemnosť syra cotija (alebo parmezánu) a pikantný nádych čili. Podáva sa v miskách alebo pohároch a je ideálny ako netradičná príloha k mäsu či ako samostatné rýchle jedlo.
Ingrediencie:
3 klasy čerstvej kukurice
2 lyžice masla
1 strúčik cesnaku (nasekaný nadrobno)
2 lyžice majonézy
50 g syra cotija alebo parmezánu (nasekaného/nastrúhaného)
šťava z 1 limetky
1/2 lyžičky mletej čili papriky alebo čili vločiek
hrsť nasekanej čerstvej koriandrovej vňate
soľ podľa chuti
Postup: Kukuricu uvarte do mäkka, nechajte mierne vychladnúť a odrežte zrná z klasov. Na panvici rozohrejte maslo, pridajte kukuricu a krátko ju opečte spolu s nasekaným cesnakom, kým nezačne jemne zlatnúť. Odstavte z ohňa a primiešajte majonézu, syr, limetkovú šťavu, soľ a čili podľa chuti. Dobre premiešajte, naservírujte do misiek a posypte čerstvým koriandrom.
5. Kukuričný šalát s cícerom a jogurtovým dressingom
Výživný a svieži šalát, ktorý sa hodí na rýchly obed, večeru alebo ako ľahké pohostenie. Kombinácia kukurice a cíceru doplnená čerstvou zeleninou a krémovým dressingom z bieleho jogurtu zasýti a zároveň osvieži.
Ingrediencie:
1 plechovka sterilizovanej kukurice (cca 300 g, scedenej)
1 plechovka cíceru (cca 400 g, scedeného a prepláchnutého)
1 červená paprika (nakrájaná na kocky)
1 uhorka (nakrájaná na malé kocky)
1 menšia červená cibuľa (najemno nasekaná)
hrsť čerstvej petržlenovej alebo koriandrovej vňate (nasekanej)
soľ a čierne korenie podľa chuti
Na jogurtový dressing:
150 g hustého bieleho jogurtu (grécky alebo klasický)
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica citrónovej šťavy
1/2 lyžičky medu
1/2 lyžičky mletej rasce
štipka kajenského korenia (voliteľné)
Postup: V miske zmiešajte scedenú kukuricu a cícer, pridajte papriku, uhorku, cibuľu a nasekanú vňať. V menšej miske si pripravte dressing – jogurt rozmiešajte s olivovým olejom, citrónovou šťavou, medom, rascou a podľa chuti aj kajenským korením. Dressing nalejte na šalát, jemne premiešajte, ochutnajte a dochuťte soľou a čiernym korením. Podávajte vychladené s čerstvým pečivom alebo pita chlebom.
Freepik6. Proteínový kukuričný šalát s kuracím mäsom
Sýty a nutrične vyvážený šalát, ktorý poteší každého, kto hľadá zdravý obed alebo večeru. Sladká chuť čerstvej kukurice sa skvele dopĺňa so šťavnatým kuracím mäsom, chrumkavou zeleninou a ľahkým dressingom.
Ingrediencie:
2 klasy čerstvej kukurice (uvarené a odobrané zrnká)
250 g kuracích pŕs
1 červená paprika (nakrájaná na kocky)
1 avokádo (nakrájané na kocky)
1 menšia červená cibuľa (najemno nasekaná)
hrsť čerstvého koriandra alebo petržlenovej vňate
soľ, čierne korenie
olivový olej na opekanie
Na dressing:
3 lyžice olivového oleja
2 lyžice citrónovej alebo limetkovej šťavy
1 lyžička dijonskej horčice
1/2 lyžičky medu
Postup: Kuracie prsia osolíme, okoreníme a na panvici s trochou olivového oleja opečieme z oboch strán dozlatista. Po upečení ich necháme chvíľu odpočívať a nakrájame na tenké plátky alebo kocky. V miske zmiešame uvarenú kukuricu, papriku, avokádo, cibuľu a nasekanú vňať. V malej miske si pripravíme dressing zmiešaním olivového oleja, citrónovej šťavy, horčice a medu. Dressing nalejeme na šalát, pridáme kuracie mäso a všetko jemne premiešame. Podávame čerstvé, ideálne s celozrnným pečivom.
7. Kukuričný šalát s mangom a chilli
Tento šalát je ako letná dovolenka na tanieri – sladká grilovaná kukurica, šťavnaté mango, pikantné chilli a svieža limetka sa spoja do dokonalej harmónie chutí. Skvele sa hodí k rybám, morským plodom alebo len tak s tortillovými čipsami.
Ingrediencie:
2 klasy čerstvej kukurice
1 zrelé mango
1 červená paprika (nakrájaná na kocky)
1 menšia červená cibuľa (najemno nasekaná)
1 menšie červené chilli (najemno nasekané, podľa chuti)
šťava z 1 limetky
2 lyžice olivového oleja
hrsť čerstvého koriandra alebo petržlenovej vňate
soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup: Kukuricu uvarte domäkka (cca 10–12 minút), osušte a potom ju na grile alebo suchej panvici krátko opečte zo všetkých strán, aby získala jemne zlatisté až hnedé škvrny. Po vychladnutí odrežte zrná z klasov. Mango očistite a nakrájajte na menšie kocky. V mise zmiešajte kukuricu, mango, papriku, cibuľu a nasekané chilli. Pridajte limetkovú šťavu, olivový olej, nasekanú vňať, osoľte a okoreňte. Premiešajte a podávajte čerstvé.
Kukurica ako hviezda letného stola
Kukurica je neskutočne všestranná surovina, ktorá si rozumie s množstvom chutí – od jemných byliniek a sviežej zeleniny až po sladké ovocie a pikantné koreniny. Vďaka jednoduchým receptom ju môžete pripraviť na desiatky spôsobov, pričom každý z nich prinesie na stôl inú chuťovú kombináciu.
Či už siahnete po sterilizovanej kukurici z plechovky, uvaríte si klasovú, alebo ju opečiete na grile, vždy získate lahodný základ na rýchly, zdravý a farebný šalát. A ak k tomu pridáte trochu fantázie a sezónnych surovín, kukuricové šaláty sa môžu stať vaším letným podpisovým jedlom, ktoré si obľúbi celá rodina.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik