Baklažán na tanieri – inšpirácie na jedlá, ktoré dostanú vaše chuťové poháriky

Baklažán, zelenina typická tvojím hruškovitým tvarom a sýto fialovou farbou, je plodom druhu ľuľok baklažánový (Solanum melongena). Je príbuzný zemiakom, čiže ľuľku zemiakovému (Solanum tuberosum). Baklažán pochádza z oblasti Nepálu, Indie, Bangladéšu či Srí Lanky. Je súčasťou mnohých tradičných jedál v ázijskej, stredomorskej i blízkovýchodnej kuchyne.

Ako často sa nachádza vo vašom jedálničku? Na baklažány sa často zabúda, pritom sú nízkokalorické, sú dobrým zdrojom vlákniny, vitamínov skupiny B aj viacerých minerálov. Majú priaznivý vplyv na trávenie, hladinu cholesterolu aj hladinu cukru v krvi. Ako prírodné diuretikum baklažán podporuje filtračnú činnosť obličiek a tvorbu moču.

Ešte ste baklažánu neprišli na chuť? Možno ste ešte nenašli ten správny recept. Baklažány sa dajú pripraviť rôznorodými chutnými spôsobmi, stačí vyskúšať. Dajú sa plniť, zapekať, grilovať, vysmážať aj dusiť. Prinášame niekoľko inšpirácií na chutné jedlá z baklažánov, ktoré rozhodne musíte ochutnať!

Plnený baklažán s kuracími prsiami

Ingrediencie: 

  • 2 baklažány

  • 300 g kuracích pŕs

  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1 ČL sušenej bazalky
  • 1 ČL sušeného oregana
  • olivový olej
  • paradajkový pretlak
  • 1 šálka nastrúhaného syru

Postup: Baklažány pozdĺžne prerežeme na polovice. V prostriedku im narežeme dužinu a následne ju lyžičkou opatrne vyberieme. Odložíme nabok. Vydlabané baklažány poukladáme na plech alebo do zapekacej misky s papierom na pečenie a zľahka potrieme olejom. Následne si pripravíme plnku. Na panvici si rozpálime olivový olej a osmažíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu.

Potom pridáme aj tenké plátky cesnaku a za krátko kuracie prsia nakrájané na malé kocky. Keď sa mäso zatiahne, pridáme nasekanú dužinu z baklažánu. Ochutíme soľou, čiernym korením, bazalkou a oreganom. Premiešame a pridáme podľa potreby paradajkový pretlak. Celé zamiešame a necháme spolu prehriať.

Hotovou zmesou naplníme baklažány a nakoniec navrch nasypeme syr. Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Môžeme podávať samotné alebo s ľubovoľnou prílohou, napríklad zemiakmi alebo čerstvým zeleninovým šalátom. 

Vyprážaný baklažán

Ingrediencie: 

  • 800 g baklažánov

  • polohrubá múka
  • 2 vajcia
  • strúhanka 
  • olej
  • soľ

Postup: Baklažány umyjeme a ošúpeme. Potom ich nakrájame na kolieska s hrúbkou asi 1 cm. Kolieska osolíme a necháme 15 minút odstáť. Baklažán pustí šťavu, ktorú dôkladne utrieme kuchynskou utierkou. Vďaka tomuto kroku zbavíme baklažán horkosti.

Následne ho obalíme v trojobale, teda kolieska najskôr pomúčime, potom namočíme do rozšľahaného osoleného vajíčka a nakoniec obalíme v strúhanke. Obalené baklažány smažíme z oboch strán v rozpálenom oleji dozlatista. Potom ich poukladáme na papierovú utierku, aby stiekli z nadbytočného oleja. Podávame napríklad s varenými zemiakmi. 

Odporúčame: ​Recepty z cukety, ktoré si jednoducho zamilujete!

Zapekaný baklažán s mozzarellou a paradajkami

Ingrediencie: 

  • 2 baklažány

  • cca 40 g cherry paradajok
  • 1 mozzarella
  • 1 strúčik cesnaku
  • olivový olej
  • soľ a mleté čierne korenie
  • čerstvá bazalka

Postup: Baklažány umyjeme a nakrájame na 1 cm hrubé kolieska. Nasolíme ich a necháme postáť 15 minút. Keď pustia šťavu, utrieme ju do papierovej utierky. Medzitým si na panvici rozpálime trochu oleja a pridáme nadrobno nasekané cherry paradajky. Pridáme pretlačený cesnak, nasekanú bazalku a všetko spolu podusíme na miernom ohni. 

Keď paradajky zmäknú, ešte ich osolíme a okoreníme a po zhustnutí zmes odstavíme. Baklažány si poukladáme na plech s papierom na pečenie. Na baklažány navrstvíme paradajkovú zmes a následne plátok mozzarelly. Dáme zapiecť do rúry na 20 minút (pri teplote 180 °C). Podávame ako drobné pohostenie, napríklad na oslave alebo pre návštevu. 

Zapekaný baklažán s mletým mäsom

Ingrediencie: 

  • 2 baklažán

  • 600 g mletého morčacieho mäsa
  • 100 g červenej fazule 
  • olivový olej
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 400 g lúpaných krájaných paradajok
  • sušené oregano
  • morská soľ a mleté čierne korenie
  • 1 štipľavá paprička
  • 200 g syra 

Postup: Fazuľu deň vopred namočíme. Napučanú fazuľu uvaríme vo vode domäkka a scedíme. V hrnci si rozpálime olej a orestujeme na ňom nasekané 2 strúčiky cesnaku a polovicu cibule. Potom pridáme paradajky z konzervy, oregano, soľ a korenie. Povaríme na miernom ohni asi 30 minút. 

V miske si mleté mäso zmiešame so zvyšným cesnakom a cibuľou (nasekanými nadrobno). Pridáme aj nasekanú štipľavú papričku, fazuľu, oregano, soľ a korenie. Premiešame. Baklažány umyjeme, odrežeme im konce a pozdĺžne nakrájame na dlhé pláty s hrúbkou asi 0,5 cm. Plátky postupne dozlatista opečieme z oboch strán na rozpálenej grilovacej panvici bez oleja. Opečené plátky osolíme a okoreníme.

Na každý plátok následne navrstvíme veľkú lyžicu mäsovej zmesi a zrolujeme. Baklažánové rolky poukladáme tesne vedľa seba do zapekacej misky a prelejeme paradajkovou omáčkou. Nakoniec posypeme nastrúhaným syrom. Zapečieme v rúre pre teplote 180 °C asi 45 minút. Podávať môžeme so zemiakmi. 

Odporúčame: ​Kvaka v hlavnej role – ak neviete, ako ju pripraviť, skúste týchto 5 skvelých receptov

Baklažánové rolky s feta syrom

Ingrediencie: 

  • 1 veľký baklažán

  • 1 ČL balzamikového octu
  • 150 g nadrobeného feta syra
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL olivového oleja 
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • menšia hrsť čerstvej bazalky

Postup: V miske zmiešame olivový olej s citrónovou šťavou, prelisovaným cesnakom, soľou, čiernym korením a balzamikovým octom. Baklažán umyjeme, odrežeme konce a pozdĺžne narežeme asi na 10 tenkých plátkov. Nasolíme ich a keď pustia šťavu, utrieme ich. Potom plátky z oboch strán potrieme pripravenou marinádou. 

Následne ich ugrilujeme na rozohriatej panvici z oboch strán. Potom si pripravíme plnku zmiešaním nadrobeného syru feta, 1 PL citrónovej šťavy a nasekaných bazalkových lístkom. Ochutíme trochou čierneho korenia. Na každý plátok následne navrstvíme lyžicu feta plnky a zrolujeme. Podávame teplé. 

Vegetariánske baklažánové lečo

Ingrediencie: 

  • 400 g baklažánov

  • 300 g paradajok
  • 5 bielych paprík
  • 1 veľká cibuľa
  • olej
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 3 vajcia

Postup: Baklažány umyjeme a nakrájame na menšie kocky alebo rezance. Nasolíme a potom utrieme pustenú šťavu. Paradajky nakrájame na kocky. Ak vám vadia šupky, môžete paradajky oblanšírovať v horúcej vode a následne ošúpať. Papriky narežeme na tenké plátky. Cibuľu očistíme a nasekáme nadrobno. 

Na hlbšej panvici rozpálime olej a osmažíme na ňom cibuľu. Potom pridáme baklažán a papriku. Posolíme, okoreníme a podusíme do zmäknutia. Potom ešte pridáme paradajky a tiež podusíme do zmäknutia. Nakoniec pridáme vajíčka, premiešame a keď sú hotové, odstavíme. Podávame s chrumkavým čerstvým pečivom. 

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE