Dnes sme si pre vás pripravili veľmi jednoduchý recept na úžasné tvarohovo-citrónové koláčiky. Nie sú to však len tak hocijaké koláčiky. Na týchto malých koláčikoch si totiž môžu pochutiť i tí, ktorí sa snažia upraviť si váhu, alebo tí, ktorí sa radi stravujú zdravo. Na prípravu týchto dobrôt totiž nepotrebujete ani gram múky či bieleho cukru. A predsa sú chutné a lákajú na zahryznutie.
Nájdete v nim ovsené vločky, ktoré sú plné vlákniny či draslíka a zinku. Okrem toho sa v nich nachádza tvaroh, ktorý je skvelým zdrojom bielkovín a veľa ovocia plného vitamínov. Ak sa teda snažíte stravovať zdravo, no radi si pochutnáte i na niečom sladkom, určite neváhajte vyskúšať nasledujúci recept!
Zdravšie maškrty bez výčitiek
Mnohí si myslia, že sladkosti a zdravý životný štýl nejdú dohromady. Pravda je však taká, že aj maškrtenie môže byť vyvážené a výživné, ak si vyberieme správne suroviny. Stačí nahradiť rafinovaný cukor prírodnými sladidlami, bielu múku zdravšími alternatívami a dbať na dostatok vlákniny a bielkovín.
Ovocie, med, orechy či celozrnné obilniny dokážu dodať dezertom skvelú chuť bez potreby nezdravých prísad. Takéto sladkosti sú nielen chutné, ale zároveň dodajú telu energiu, vitamíny a minerály. Ak teda hľadáte spôsob, ako si pochutiť bez výčitiek, tieto tvarohovo-citrónové koláčiky sú skvelou voľbou.
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Nikol TurkováSuroviny na tvarohovo-citrónové koláčiky:
- 100 g ovsených vločiek
- 250 g jemného tvarohu
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- 1 banán
- 1 väčšie jablko
- 1 polievková lyžica medu
- štipka soli
Postup prípravy koláčikov bez cukru a múky
- V stredne veľkej miske vymiešame tvaroh s ovsenými vločkami a štipkou soli a necháme odstáť aspoň 30 až 40 minút.
- Kým bude zmes odpočívať, ošúpeme a nahrubo nastrúhame jablko. Následne ho v druhej miske zmiešame s medom, citrónovou šťavou a rozpučeným banánom. Namiesto medu môžete pokojne použiť aj iné obľúbené zdravé sladidlo, napríklad stéviu či brezový cukor.
- Zmes ovocia nakoniec poriadne vymiešame s odstátym tvarohom, aby nám vznikla jednotná hmota.
- Z cesta tvarujeme mokrými rukami oválne sušienky a tie ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Medzi jednotlivými kúskami nechávame menšie medzery.
- Koláčiky pečieme pri teplote 180 °C asi 20 až 25 minút. Pred podávaním počkajte, kým vychladnú. Dobrú chuť!
Alternatívy surovín a prispôsobenie receptu
- Bez laktózy – namiesto tvarohu použite rastlinný tvaroh (napr. kokosový, sójový) alebo rozmixované hodvábne tofu.
- Bezlepková verzia – použite certifikované bezlepkové ovsené vločky alebo ich nahraďte pomletými mandľami.
- Sladidlo podľa preferencie – namiesto medu môžete použiť stéviu, brezový cukor alebo agávový sirup.
- Vegan protein Weider: môžete pridať 1 lyžicu do cesta, kvôli obsahu bielkovín
Čokoládová verzia
Ak ste milovníkom čokolády, môžete do cesta pridať lyžicu kvalitného kakaa alebo posekané kúsky horkej čokolády s vysokým obsahom kakaa. Takto získate koláčiky s jemne čokoládovou chuťou, ktoré budú stále zdravé, no o niečo intenzívnejšie a lahodnejšie.
Orechová verzia
Pre výraznejšiu a chrumkavejšiu textúru pridajte do cesta nasekané vlašské orechy, mandle alebo kokosové lupienky. Orechy dodajú zdravé tuky, dôležité pre srdce, a zároveň koláčikom príjemnú orieškovú arómu.
Citrusová verzia
Ak chcete osviežujúcu chuť, nastrúhajte do cesta kôru z bio citróna alebo pomaranča. Citrusové tóny dodajú koláčikom sviežosť a zvýraznia ich prirodzenú sladkosť, pričom jemná kyslosť perfektne doplní chuť tvarohu a ovocia.
Tipy na servírovanie a skladovanie zdravých koláčikov
Tieto tvarohovo-citrónové koláčiky chutia skvele samostatne, no môžete ich podávať aj s gréckym jogurtom, ovocným pyré alebo posypané nasekanými orechmi. Ak máte radi výraznejšiu chuť, pridajte lyžičku arašidového či mandľového masla.
Na skladovanie ich uchovávajte v uzavretej nádobe v chladničke, kde vydržia čerstvé 2 – 3 dni, alebo ich zamrazte na dlhšiu trvanlivosť a pred konzumáciou nechajte rozmraziť pri izbovej teplote.
Aktualizovaný článok: 14.02.2025