Kokosový olej: Je to naozaj zázrak na všetko tak ako sa hovorí?

Pokiaľ ste už hľadali tipy na internete alebo ste na nejaké narazili čistou náhodou, takmer na všetky problémy od suchej pokožky a vlasov, cez pľuzgiere po holení, až po pokusy o zdravšie varenie, sa opakuje tá istá rada. Kokosový olej. Mnohí sa zaň zaručujú a dosiahli s ním skvelé výsledky, ale ako pri každej zrovna obľúbenej internetovej senzácii, aj tu si treba zistiť o niečo viac faktov a predísť prílišným očakávaniam.

Kokosový olej ako univerzálny pomocník - ako využiť všestranný kokosový olej?

Kokosový olej je rafinovaný olej, ktorý obsahuje vysoký podiel mastných kyselín, predovšetkým nasýtených mastných kyselín, čo ho robí vhodným pre rôzne účely. Kokosový olej sa využíva nielen na varenie a pečenie, ale aj vo kozmetickom priemysle a ako prísada do rôznych výrobkov.

  • V kuchyni sa kokosový olej často používa ako náhrada za iné typy olejov, ako je slnečnicový olej alebo olivový olej.
  • Má výraznú kokosovú vôňu a chuť, čo môže dodávať špecifický charakter jedlám.
  • Kokosový olej sa tiež považuje za zdravší variant v porovnaní s inými mastnými olejmi, vďaka obsahu laurínovej mastnej kyseliny, ktorá má antimikrobiálne vlastnosti.

Okrem varenia sa kokosový olej využíva aj v kozmetickom priemysle ako prírodná alternatíva k bežne používaným chemickým produktom. Je obľúbený pre svoje hydratačné a regeneračné vlastnosti, a preto sa často používa v produktoch na starostlivosť o pleť, vlasy a nechty.

Celkovo je kokosový olej univerzálny olej, ktorý sa dá využiť v mnohých oblastiach. Jeho prírodné vlastnosti a vône sú príjemné pre telo i dušu, a preto je obľúbeným produktom vo svete varenia, kozmetiky a zdravého životného štýlu.

Vlastnosti a výhody + účinky kokosového oleja

Čistý kokosový olej je bio extra panenský kokosový olej, ktorý má nielen zdravotné, ale aj kozmetické využitie - pomáha na zdravé vlasy i lesklé vlasy ako vlasová maska, citlivá pokožka ho tiež miluje, a to pre jeho antibakteriálne účinky a výživné látky. Pomáha a zlepšuje hojenie rán, udržuje zdravé zuby, zdravé srdce, zdravý mozog, pomáha proti akné a má aj vysoké nutričné hodnoty a vysoký obsah vitamínov.

Prírodný kokosový olej a vlastnosti a výhody kokosového oleja:

  • Vysoký obsah zdravých tukov, najmä stredne reťazcových mastných kyselín, ktoré sú ľahko stráviteľné a prinášajú rýchlu energiu.
  • Tento prírodný olej obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením.
  • Má antiseptické vlastnosti, ktoré môžu pomôcť pri liečbe akné a iných kožných problémov.
  • Môže byť použitý ako prírodný hydratačný prostriedok na pokožku a vlasy.
  • Pomáha zlepšiť trávenie a vstrebávanie živín.

Účinky kokosového oleja:

  • Posilňuje imunitný systém a pomáha bojovať proti infekciám.
  • Môže podporovať chudnutie vďaka svojej schopnosti spaľovať tuk.
  • Má protizápalové účinky a môže pomôcť znížiť zápaly v tele.
  • Pôsobí ako prírodná ochrana proti slnku.
  • Môže pomôcť zlepšiť kvalitu pokožky a vlasov vďaka svojim hydratačným vlastnostiam.

Vhodný aj na varenie?

Kokosový olej ako zdravšia alternatíva pri varení, namiesto napríklad slnečnicového oleja či masla, u dietológov príliš neobstojí. Obsahuje totiž stále značné množstvo nasýtených tukov a kalórií. Nasýtené tuky v kokosovom oleji síce neprispievajú ku vzniku chorôb ako to býva u iných jedál, ale jeho kalorické hodnoty sa stále pohybujú v číslach, ktoré vám pri snahe o úbytok hmotnosti príliš nepomôžu.

V primeraných množstvách určite kokosový olej neškodí, ale lekári odporúčajú skôr čerstvý kokos, keďže kokosový olej nedostaneme v extra panenskej forme. Pre kaloricky úsporné varenie je, napriek fitness bubline, nafúknutej okolo tejto trendy potraviny, stále viac odporúčaný olivový olej.

Pozri aj: Kompostér: Prečo by nemal chýbať v žiadnej záhrade?

prírodné oleje

Zdroj: Shutterstock®

Čo sa týka chorôb, na ktoré má mať kokosový olej blahodarné účinky, ako napríklad akné či Alzheimer, taktiež ide pravdepodobne o fámy, keďže vedecky také tvrdenia nie sú nijako podložené. V prípade akné treba jednať špeciálne opatrne, pretože jeho konzistencia môže upchávať póry.

Avšak, kokosový olej ešte neodpisujte na plnej čiare! Jeho hydratačné účinky na vlasy a pokožku stoja naozaj za vyskúšanie, má príjemnú vôňu a pri varení dokáže podčiarknuť chuť. Ako čisto prírodná potravina vám určite neuškodí a mnohí ľudia sa dušujú, že im pomohol na taký alebo onaký neduh, či už to výskum potvrdil alebo nie. A navyše, investovať doň v porovnaní s rôznymi inými kozmetickými prípravkami či fit potravinami príliš nemusíte.

Bude sa ti páčiť: Permakultúrna záhrada: V čom spočíva jej čaro a ako si ju založiť?

kokosová voda

Zdroj: Shutterstock®

Aktualizované na 28.04.2024

2 komentárov
Soňa Krátka

Soňa Krátka

31.10.2018 09:07

...asi, každému, čo vyhovuje, čo mu ulahodí na jeho zdravie

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

15.12.2018 13:25

Ja verím účinkom kokosového oleja. Mam ho doma vždy.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE