Čo uvariť na obed? Vyskúšaj tento zdravý šošovicovo-mrkvový šalát!

šošovicový šalát

Ak na svojom tanieri radi privítate zdravé, výživné a hlavne chutné jedlo, máme dnes pre vás jeden tip. Prinášame vám ľahký a rýchly recept na zdravý šošovicovo-mrkvový šalát so stopkovým zelerom a kuracím mäsom. Tento pokrm je priam nabitý bielkovinami, vlákninou i cennými minerálmi. Navyše vám dodá pocit zasýtenia na dlhú dobu.

Šošovica napomáha znižovať vysokú hladinu cholesterolu a mrkva podporuje trávenie i dobrý stav pokožky či nechtov. Stopkový zeler je zase dobrým zdrojom draslíka, luteínu, cholínu aj betakaroténu. Spomínaný šošovicovo-mrkvový šalát teda nielen uspokojí vaše chuťové poháriky, ale podporí i zdravie. Navyše jeho prípravu zvládnete do 45 minút. Vyskúšajte ho na obed či večeru!

Mrkva a šošovica – skvelá dvojka v jedálničku

Mrkva a šošovica tvoria výživnú a chutnú kombináciu, ktorá by nemala chýbať v žiadnom jedálničku. Mrkva je bohatá na betakarotén, z ktorého si naše telo robí vitamín A, ako aj antioxidanty, ktoré podporujú zdravie očí, pokožky a imunitného systému. Jej sladká chuť a chrumkavá textúra skvele dopĺňajú šošovicu, ktorá je zase vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín, železa a vlákniny. Šošovica pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a podporuje trávenie, čím prispieva k celkovému zdraviu.

Spojením týchto dvoch surovín získate jedlá, ktoré sú nielen plné živín, ale aj výborne zasýtia. Mrkva a šošovica sa výborne hodia do rôznych polievok, šalátov alebo príloh, kde spolu vytvárajú vyvážený a chutný pokrm. Okrem toho sú obe suroviny ľahko dostupné a cenovo výhodné, čo ich robí ideálnou voľbou pre každodenné varenie. Skúste zaradiť túto dvojku do svojho jedálnička a objavte, ako jednoducho môžete zlepšiť svoje stravovacie návyky a podporiť svoje zdravie.

Pozri aj: Spoznaj účinky manuka medu: Na čo je dobrý a kde ho u nás hľadať?

šošovicový šalát s mrkvou a stopkovým zelerom
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Nikol Turková

Suroviny na šošovicový šalát:

  • 250 g šošovice
  • 1 až 2 kuracie prsia
  • 2 väčšie mrkvy
  • 1 až 2 paličky stopkového zeleru
  • 2 polievkové lyžice dijonskej horčice
  • 1 polievkovú lyžicu čerstvej citrónovej šťavy
  • olivový olej
  • soľ a korenie

Pozri aj: Ako uvoľniť bolesť krížov? Skús tieto účinné cviky na boľavé kríže

šošovicový šalát s kuracím mäsom
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Nikol Turková

Jednoduchý recept na zdravý mrkvový šalát so šošovicou

  1. Šošovicu najskôr pretriedime a zbavíme ju poškodených kúskov či iných nečistôt. Následne ju môžeme nechať vo vode odstáť aspoň 1 hodinu.
  2. Po odstátí vodu zo šošovice zlejeme. V hrnci zalejeme strukovinu čistou vodou a dáme ju variť.
  3. Počas toho, ako sa nám bude šošovica variť, nakrájame stopkový zeler na malé kúsky a mrkvu očistíme a nahrubo nastrúhame.
  4. Keď nám šošovica zmäkne a bude takmer hotová, pridáme do nej zeler s mrvou a zmes dochutíme soľou a korením. Všetko premiešame a spolu varíme ešte asi 10 až 15 minút. Následne odstavíme a zlejeme vodu, ktorá v šošovici zostala.
  5. Nakoniec do šošovice pridáme dijonskú horčicu, citrónovú šťavu a asi lyžičku olivového oleja. Všetko dôkladne premiešame a podľa chuti pridáme ešte soľ a korenie.
  6. Podávame s kúskami grilovaného kuracieho mäsa. Dobrú chuť!

TIP: Uvedené množstvá postačia na prípravu približne 4 porcií. Ak nahradíte mäso grilovaným tofu, vznikne tak úžasná obmena receptu pre vegetariánov. AJ bezmäsité jedlá je skvelé občas zaradiť do jedálnička. Šošovicový šalátik môžete podávať i s plátkom celozrnného chleba.  

Tipy na ďalšie recepty so šošovicou:

Článok aktualizovaný 22.8.2024

Aktualizovaný článok: 22.08.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE