Ako pripraviť bravčové karé? Týchto 5 receptov stojí za vyskúšanie!

recepty z bravčového karé

Odborníci na výživu a lekári vo všeobecnosti odporúčajú konzumovať mäso v rozumnej miere, a to párkrát týždenne, červené mäso dokonca len párkrát mesačne. Jeho nadmerná konzumácia totiž nie je pre zdravie tela práve najprospešnejšia. V primeranej miere však môžu byť v jedálničku vítané rôzne druhy mäsa, z ktorých sa dá pripraviť mnoho chutných pokrmov.

Aké mäso najviac preferujete vy? Ste na hydinu či ryby, alebo si radšej doprajete hovädzinu či bravčovinu? Ak si z času na čas radi doprajete bravčové mäso, máme dnes niečo pre vás. Mnoho chutných pokrmov sa dá pripraviť napríklad z bravčového stehna, ako aj bravčovej krkovičky alebo bravčovej panenky

Dnes sa ale pozrieme na skvelé recepty z bravčového karé. Z tohto typu bravčového mäsa sa dá pripraviť omnoho viac ako klasické vyprážané rezne. Ak vyskúšate hociktorý z nasledujúcich receptov, neoľutujete. Ktorý recept na bravčové karé skúsite ako prvý? Pôjde o nejaké plnené bravčové karé alebo karé na prírodno s omáčkou? 

Najlepšie recepty na prípravu bravčového karé:

1. Recept na bravčové karé pečené v rúre vcelku so slaninkou 

Ingrediencie:

  • 1,5 kg kus bravčového karé bez kosti
  • 200 g oravskej slaniny
  • rozmarín
  • 6 strúčikov cesnaku
  • olivový olej
  • 1 kg zemiakov
  • soľ

Postup prípravy: Bravčové karé zvrchu trochu narežeme do tvaru mriežky (zárezy do hĺbky asi 0,5 cm). Do zárezov votrieme podrvený čerstvý rozmarín, ktorý sme si zmiešali so soľou a olivovým olejom. Následne mäso prešpikujeme strúčikmi cesnaku a zvrchu ešte posolíme. Mäso položíme do pekáča a na vrch poukladáme hrubšie pláty oravskej slaniny. 

Mäso trochu podlejeme olejom a vodou, zakryjeme a dáme piecť pri teplote 150 °C na asi 50 minút. Potom pekáč z rúry vyberieme a k mäsu pridáme na štvrťky nakrájané zemiaky. Zvýšime teplotu na 200 °C a dáme do rúry ešte na 30 až 40 minút odokryté.

Po upečení mäso nakrájame na plátky a podávame so zemiakmi. Odporúčame pridať aj nejaký zeleninový šalát, napríklad uhorkový, kapustový alebo paradajkový. No skúsili ste už chutnejší recept?

Odporúčame: Kvasené uhorky – ako dokážu podporiť naše zdravie? TAKTO ich pripravíte!

karé na šampiňónoch
Depositphotos

2. Vynikajúce bravčové karé na cibuľke a šampiňónoch

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového karé bez kosti
  • 3 cibule
  • 200 g šampiňónov
  • 3 PL oleja
  • 1 PL masla
  • 1 KL kryštálového cukru
  • nové celé korenie
  • soľ a mleté čierne korenie

Jednoduchý postup prípravy: Bravčové karé pokrájame na plátky a trošku naklepeme. Na jednom kraji plátky trochu nakrojíme, vďaka čomu sa pri pečení neskrútia. Každý plátok následne osolíme a okoreníme z oboch strán. Na panvici si rozpálime olej a mäso na ňom sprudka opečieme z každej strany. Odložíme nabok.

Následne do panvice pridáme ešte trochu oleja a nakrájanú cibuľu s cukrom. Restujeme, až kým sa cibuľka skaramelizuje. Potom pridáme nakrájané šampiňóny a celé korenie. Taktiež dáme naspäť mäso, podlejeme trochou vody, osolíme a pod pokrievkou dusíme do zmäknutia.

Na záver pridáme na zjemnenie maslo. Odstavíme a podávame s ľubovoľnou prílohou. Odporúčame napríklad zemiakovú kašu alebo parenú zeleninu, ku ktorým sa toto šťavnaté mäso perfektne hodí. 

3. Jednoduchý recept na šťavnaté bravčové karé na horčici a smotane

Ingrediencie: 

  • 850 g bravčového karé
  • 2 PL horčice
  • 250 ml 30 % smotany na šľahanie
  • 1 cibuľa
  • soľ a mleté čierne korenie
  • rasca
  • olej
  • 2 strúčiky cesnaku

Postup prípravy: Karé nakrájame na hrubšie pláty a tie následne trochu naklepeme. Osolíme a okoreníme. Na panvici si rozpálime olej a plátky na ňom sprudka opečieme z oboch strán do zlatista. Cibuľu si nakrájame nadrobno a orestujeme ju vo výpeku z mäsa. V miske si zmiešame horčicu, soľ, rascu, čierne korenie a pretlačené strúčiky cesnaku. 

Mäso poukladáme do zapekacej misky a podlejeme výpekom s osmaženou cibuľkou. Následne potrieme horčicovou zmesou. Zapekaciu misku prikryjeme (napríklad alobalom) a pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Potom prelejeme mäso smotanou a dáme odokryté do rúry na ďalších 15 až 20 minút. Pripravené šťavnaté bravčové mäsko môžeme podávať s ľubovoľnou prílohou, napríklad ryžou alebo zemiakovou kašou. 

Odporúčame: Recepty z cukety, ktoré si jednoducho zamilujete!

bravčové plátky
Depositphotos

4. Marinované pikantné bravčové plátky z karé

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového karé
  • 5 vajec
  • 1 PL horčice
  • 2 PL ostrého kečupu
  • 1 PL worcesterskej omáčky
  • 1 PL štipľavej mletej červenej papriky
  • 1 ČL drvenej rasce
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 2 ČL soli
  • 2 ČL sušeného majoránu

Postup prípravy: Bravčové karé nakrájame na tenšie plátky a podľa potreby ich ešte trochu naklepeme. Osolíme ich z oboch strán. V miske si vyšľaháme vajcia s kečupom, horčicou a worcesterskou omáčkou. Následne pridáme aj koreniny, teda štipľavú papriku, rascu, čierne korenie a sušený majorán. 

Do hotovej marinády naložíme bravčové plátky. Necháme v chladničke marinovať počas celej noci. Plátky potom opekáme z oboch strán na oleji alebo na grile. Lahodné bravčové mäso môžeme podávať s čerstvým zeleninovým šalátom, pečenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou. 

5. Plnené bravčové karé – bravčová roláda z karé plnená špenátom a plesňovým syrom

Ingrediencie: 

  • 500 g bravčového karé bez kosti
  • 250 g špenátu
  • 200 g šunky
  • 125 g syru niva
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 vajíčka
  • 1 cibuľa
  • maslo
  • soľ, čierne korenie,
  • majorán, tymian, rozmarín

Postup prípravy: Pripravíme si potrebné prísady. Bravčové karé si prekrojíme tak, aby nám vznikol jeden veľký plát, ktorý následne poriadne vyklepeme natenko. Cesnak si nakrájame a opražíme ho na panvici s trochou oleja. Pridáme nakrájanú šunku a  po chvíli aj špenát. Keď sa sparí, pridáme soľ a korenie. Necháme vychladnúť a primiešame vajíčka. 

Zmes natrieme na plát bravčového mäsa a následne pridáme aj pomrvený plesňový syr. Karé zrolujeme a zaviažeme šnúrkou. Roládu preložíme do zapekacej misky, na spodok ktorej sme poukladali nakrájanú cibuľu. Mäso naolejujeme a okoreníme majoránom, tymianom a rozmarínom.

Zakryjeme a pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút. Potom odokryjeme a pečieme ďalších 30 minút. Po upečení necháme chvíľu ochladnúť a nakrájame na plátky. Podávame s ľubovoľnou prílohou. 

Odporúčame: Pozor, toto je TOP sezónna zelenina! Prečo sa oplatí jesť cuketu?

bravčové na víne a bylinkách
Depositphotos

6. Bravčové medajlónky na provensálskych bylinkách a víne

Ingrediencie:

  • bravčové karé, nakrájané na medailóniky
  • soľ a čierne korenie
  • provensálske bylinky (rozmarín, tymian, oregano, bazalka)
  • olivový olej
  • biele víno
  • Cesnak, nasekaný
  • cibuľa, nasekaná
  • maslo

Rýchly recept: Bravčové medailóniky osolíme a okoreníme. Posypeme provensálskymi bylinkami z oboch strán. V panvici rozohrejeme olivový olej a medailóniky opražíme z oboch strán, až kým nie sú zlatohnedé. Vyberieme ich z panvice a odložíme na teplé miesto. V tej istej panvici pridáme maslo a orestujeme cibuľu a cesnak, až kým nezmäknú. 

Potom pridáme biele víno a necháme chvíľu povariť, aby sa odparil alkohol a omáčka sa zahustila. Medailóniky vrátime do panvice s omáčkou a necháme ich ešte chvíľu povariť, aby sa prepojili chute a mäso sa dovarilo. Tento pokrm je výborný s prílohou ako sú pečené zemiaky, dusená zelenina alebo čerstvý šalát. Na zdravie a dobrú chuť!

Článok aktualizovaný 16.7.2024

Aktualizovaný článok: 16.07.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE