Orechové koláče na jesenné dni: Skvelé recepty pre každého!

Naše babičky zvykli sušiť orechy na povale vo vreciach a my sme milovali všetky sladké dobroty, ktoré z nich piekli a pripravovali. Niekedy boli dokonca roky, keď sa orechy vôbec neurodili, my sme dnes však už zvyknutí na to, že všetko zoženieme doslova kedykoľvek.

Pravdou ale je, že nie je nad domáce orechy - respektíve tie z dobre overených zdrojov. Aj keď ich cena neustále stúpa, orechový koláč, závin či štrúdľa je dokonalým dezertom a pochúťkou, ktorá je najlepšia vtedy, ak sa orechovou náplňou naozaj nešetrí.

Orechový koláč (nielen) na jesenné dni

Ako sa dni skracujú a ochladzujú, prirodzene máme chuť na niečo teplé a veľmi dobré! Po sýtej polievke a fantastickom hlavnom jedle prichádza zväčša chuť na sladké. A preto máme pre vás niekoľko tipov na jesenné recepty na chutné orechové koláče, ktoré vám spríjemnia tieto už chladné jesenné dni.

TOP tipy na orechové koláče a dezerty

Jablkovo-orechový koláč

Suroviny:

  • 3 veľké vajcia
  • 12 polievkových lyžíc trstinového kryštálového cukru
  • 12 polievkových lyžíc slnečnicového oleja
  • 12 polievkových lyžíc mlieka
  • 12 polievkových lyžíc hladkej múky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 10 veľkých jabĺk
  • škoricový cukor + mletá škorica
  • 200 g mletých orechov
  • práškový cukor - na posypanie

Postup prípravy:

Jablká očistíme a nastrúhame. Pridáme škoricový cukor a mletú škoricu. Premiešame, dáme do hrnca a krátko podusíme (približne 3-4 minúty). Do misky pridáme tri celé vajíčka a šľaháme. Po chvíľke pridáme kryštálový cukor a šľaháme do peny. Ďalej pridáme olej, mlieko, hladkú múku a na záver prášok do pečiva.

Menší plech (približne 20x30) vymastíme maslom a vysypeme múkou. Na plech vylejeme polovicu cesta a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 10 minút. Po 10tich minútach vyberieme a na cesto rozložíme dusené jablká. Dobre uhladíme, zarovnáme a posypeme mletými orechami. Na záver polejeme zvyšným cestom a dáme piecť do rúry na ďalších 15 minút dozlatista.

Odporúčame aj: Jednoduché a rýchle TOP 3 recepty na chilli con carne

Jesenné večery a tipy na orechový koláč

Zdravé orechy sú fantastickou ingredienciou do mnohých receptov. Orechová maškrta predsa nikdy nie je zlá! Nasekané orechy možno ľahko použiť vo veľa prípadoch a ani kombinácia čokoláda a orechy nie je na zahodenie - čo poviete?

Orechový závin

Cesto na orechový závin:

  • 500 g hladká múka
  • 250 g maslo/tuk/margarín
  • 200 ml mlieko (teplé mlieko - na kvások)
  • kocka čerstvého droždia - na kvások
  • práškový cukor
  • 1 veľké vajce
  • 1 žĺtok
  • medzi prsty soli

Orechová plnka:

  • 300 g mletých vlašských orechov
  • 5 lyžíc kryštálového cukru
  • 5 lyžíc slnečnicového alebo repkového oleja

Postup prípravy:

V troške vlažného mlieka si rozdrvíme droždie a urobíme si kvások. Necháme po chvíľku postáť. Múku si zmiešame s cukrom, maslom, vajcom, zvyšným mliekom a pridáme aj kvások. Vymiešame a minimálne 1 hodinku necháme vykysnúť na teplom mieste - cesto môžete prikryť utierkou.

Na pomúčenej doske si cesto spojíme do veľkej guľky a následne ho rozdelíme na 3 rovnaké časti. Každú časť si rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Orechy zmiešame s cukrom. Takto pripravené plnky navrstvíme na rozvaľkané cesta a polejeme ich 5 lyžicami rastlinného oleja. Každé cesto opatrne zrolujeme a stlačíme, aby nám pri pečení nepraskalo.

Koniec rolky "zalepíme" rozšľahaným vajíčkom a presunieme rolky na plech na pečenie, ktorý sme si vyložili papierom. Necháme na teplom mieste vyskysnúť 15 minút. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, do ktorého sme pridali 1 lyžičku mlieka a trochu cukru.

Tip pre vás: Vegetariánstvo – aké formy poznáme a aké sú výhody a nevýhody tohto spôsobu stravovania?

Orechová torta

Korpus na orechovú tortu:

4 bielka vyšľahajte - potom aj zvlášť 4 žĺtka a postupne pridávajte 220 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 120 ml horúcej vody - po lyžiciach, 100 g zomletých orechov, 140 g preosiatej polohrubej múky a pol balíčka prášku do pečiva. Nakoniec zľahka vmiešajte sneh z bielkov - už iba metličkou.

Použite tortovú formu, ktorú vyložíte papierom na pečenie a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 °C. Nechajte vychladnúť a korpus prekrojte na toľko častí, koľko chcete mať plnky na jednotlivé časti.

Krém na tortu:

400 ml mlieka dajte variť a vypnite pod bodom varu. V ďalšej miske si zmiešajte 100 g kryštálového cukru, 60 g maizeny, 1 vanilkový cukor a 2 žĺtka. Pomaly prilievajte mlieko a miešajte už iba metličkou. Vráťte na sporák a za stáleho miešania uvarte puding, na ktorý priamo položte potravinársku fóliu alebo igelitový sáčok. Keď bude puding takmer vychladnutý, prešľahajte ho a zapracujte do neho 250 g masla nakrájaného na kúsky, 15 ml rumu a 45 ml vaječného koňaku (podľa chuti - ak budú tortu jesť aj deti, tak rum vynechajte).

Plnenie torty krémom:

Dvomi tretinami krému naplňte prekrojené korpusy torty. Do zvyšku krému môžete pridať tri lyžice zomletých orechov. Celú tortu obsypte takisto zomletými orechmi a uložte do druhého dňa do chladničky.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE