Naše babičky zvykli sušiť orechy na povale vo vreciach a my sme milovali všetky sladké dobroty, ktoré z nich piekli a pripravovali. Niekedy boli dokonca roky, keď sa orechy vôbec neurodili, my sme dnes však už zvyknutí na to, že všetko zoženieme doslova kedykoľvek.
Pravdou ale je, že nie je nad domáce orechy - respektíve tie z dobre overených zdrojov. Aj keď ich cena neustále stúpa, orechový koláč, závin či štrúdľa je dokonalým dezertom a pochúťkou, ktorá je najlepšia vtedy, ak sa orechovou náplňou naozaj nešetrí.
Orechový koláč (nielen) na jesenné dni
Ako sa dni skracujú a ochladzujú, prirodzene máme chuť na niečo teplé a veľmi dobré! Po sýtej polievke a fantastickom hlavnom jedle prichádza zväčša chuť na sladké. A preto máme pre vás niekoľko tipov na jesenné recepty na chutné orechové koláče, ktoré vám spríjemnia tieto už chladné jesenné dni.
TOP tipy na orechové koláče a dezerty
- Orechové brownies
- Orechové krehké rezy
- Rezy na oblátke
- Orechovo-banánový chlebík
- Hrnčekový koláč s orechami
- Hnetené orechové rezy
- Orechový mrežovník
- Orechové laskonky
Jablkovo-orechový koláč
Suroviny:
- 3 veľké vajcia
- 12 polievkových lyžíc trstinového kryštálového cukru
- 12 polievkových lyžíc slnečnicového oleja
- 12 polievkových lyžíc mlieka
- 12 polievkových lyžíc hladkej múky
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 10 veľkých jabĺk
- škoricový cukor + mletá škorica
- 200 g mletých orechov
- práškový cukor - na posypanie
Postup prípravy: Jablká očistíme a nastrúhame. Pridáme škoricový cukor a mletú škoricu. Premiešame, dáme do hrnca a krátko podusíme (približne 3-4 minúty). Do misky pridáme tri celé vajíčka a šľaháme. Po chvíľke pridáme kryštálový cukor a šľaháme do peny. Ďalej pridáme olej, mlieko, hladkú múku a na záver prášok do pečiva.
Menší plech (približne 20x30) vymastíme maslom a vysypeme múkou. Na plech vylejeme polovicu cesta a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 10 minút. Po 10tich minútach vyberieme a na cesto rozložíme dusené jablká. Dobre uhladíme, zarovnáme a posypeme mletými orechami. Na záver polejeme zvyšným cestom a dáme piecť do rúry na ďalších 15 minút dozlatista.
Šťavnaté orechové kocky s jablkami
Rýchly a voňavý koláč, ktorý sa vždy vydarí. Orechy a jablká sa postarajú o šťavnatosť a výbornú chuť.
Ingrediencie:
- 3 vajcia
- 150 g práškového cukru
- 100 ml oleja
- 200 g hladkej múky
- 1 balík prášku do pečiva
- 150 g mletých orechov
- 2 veľké nastrúhané jablká
- 1 ČL mletej škorice
Postup: Vajíčka sa vyšľahajú s cukrom do peny, následne sa pridá olej, múka s kypriacim práškom, škorica a orechy. Nakoniec sa zapracujú nastrúhané jablká, ktoré koláču dodajú vlhkosť a príjemnú vôňu. Cesto sa naleje na menší plech vystlaný papierom na pečenie a pečie sa 20–25 minút pri 180 °C. Po vychladnutí je možné koláč poliať citrónovou polevou alebo posypať práškovým cukrom.
DepositphotosOrechové vrkoče s maslovo-medovou plnkou
Tieto vrkoče spájajú voňavé cesto s jemnou, šťavnatou orechovou náplňou, ktorá sa pri pečení krásne skaramelizuje. Sú ideálne ku káve, na nedeľné popoludnie aj ako rýchly dezert, ktorý nezaberie veľa času.
Ingrediencie na cesto:
1 balenie lístkového cesta (alebo kysnuté cesto podľa preferencie)
Ingrediencie na orechovú plnku:
150 g mletých vlašských orechov
60 g masla
3–4 PL medu (podľa sladkosti)
2 PL práškového cukru
1 ČL mletej škorice
1–2 PL mlieka na zjemnenie
Postup: Maslo sa nechá rozpustiť a ešte teplé sa zmieša s medom, cukrom, orechmi a škoricou. Ak je plnka príliš hustá, pridá sa trochu mlieka – výsledkom má byť jemná, natierateľná, šťavnatá hmota. Cesto sa rozvaľká, nakrája na pásy a potrie pripravenou orechovou plnkou.
Každý pás sa zroluje alebo prehne, pozdĺžne rozreže tak, aby vznikli dva pramene, a tie sa voľne stočia do vrkoča. Vrkoče sa prenesú na plech, potrú vajíčkom a pečú pri 180 °C približne 15–20 minút, kým nezískajú zlatistú farbu. Hotové sa jemne poprášia práškovým cukrom a môžu sa podávať ešte teplé.
DepositphotosOrechový závin
Cesto na orechový závin:
- 500 g hladká múka
- 250 g maslo/tuk/margarín
- 200 ml mlieko (teplé mlieko - na kvások)
- kocka čerstvého droždia - na kvások
- práškový cukor
- 1 veľké vajce
- 1 žĺtok
- medzi prsty soli
Orechová plnka:
- 300 g mletých vlašských orechov
- 5 lyžíc kryštálového cukru
- 5 lyžíc slnečnicového alebo repkového oleja
Postup prípravy: V troške vlažného mlieka si rozdrvíme droždie a urobíme si kvások. Necháme po chvíľku postáť. Múku si zmiešame s cukrom, maslom, vajcom, zvyšným mliekom a pridáme aj kvások. Vymiešame a minimálne 1 hodinku necháme vykysnúť na teplom mieste - cesto môžete prikryť utierkou.
Na pomúčenej doske si cesto spojíme do veľkej guľky a následne ho rozdelíme na 3 rovnaké časti. Každú časť si rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Orechy zmiešame s cukrom. Takto pripravené plnky navrstvíme na rozvaľkané cesta a polejeme ich 5 lyžicami rastlinného oleja. Každé cesto opatrne zrolujeme a stlačíme, aby nám pri pečení nepraskalo.
Koniec rolky "zalepíme" rozšľahaným vajíčkom a presunieme rolky na plech na pečenie, ktorý sme si vyložili papierom. Necháme na teplom mieste vykysnúť 15 minút. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, do ktorého sme pridali 1 lyžičku mlieka a trochu cukru.
Orechové slimáky z lístkového cesta
Tieto slimáky sú ideálne, keď chceš rýchly orechový dezert bez zložitej prípravy. Vonia po škorici, mede a masle a počas pečenia sa vytvorí šťavnaté orechové „srdce“, ktoré je jemné a sladké, nie suché.
Suroviny:
- 1 balenie lístkového cesta
- 180 g mletých orechov
- 70 g rozpusteného masla
- 3 PL medu
- 2 PL práškového cukru
- ½ ČL škorice
- 1–2 PL mlieka
Postup: Maslo sa zmieša s medom, cukrom, škoricou a orechmi. Ak je zmes hustá, pridá sa trochu mlieka, aby vznikla jemná natierateľná plnka. Lístkové cesto sa rozvaľká a potrie orechovou zmesou. Roláda sa zroluje po dlhšej strane a nakrája na 1,5 cm slimáky. Tie sa poukladajú na plech a pečú pri 180 °C približne 15–18 minút dozlatista. Po upečení sa môžu ešte jemne poliať lyžičkou teplého medu, aby zostali vláčne.
DepositphotosOrechová torta
Korpus na orechovú tortu:
4 bielka vyšľahajte - potom aj zvlášť 4 žĺtka a postupne pridávajte 220 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 120 ml horúcej vody - po lyžiciach, 100 g zomletých orechov, 140 g preosiatej polohrubej múky a pol balíčka prášku do pečiva. Nakoniec zľahka vmiešajte sneh z bielkov - už iba metličkou.
Použite tortovú formu, ktorú vyložíte papierom na pečenie a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 °C. Nechajte vychladnúť a korpus prekrojte na toľko častí, koľko chcete mať plnky na jednotlivé časti.
Krém na tortu:
400 ml mlieka dajte variť a vypnite pod bodom varu. V ďalšej miske si zmiešajte 100 g kryštálového cukru, 60 g maizeny, 1 vanilkový cukor a 2 žĺtka. Pomaly prilievajte mlieko a miešajte už iba metličkou. Vráťte na sporák a za stáleho miešania uvarte puding, na ktorý priamo položte potravinársku fóliu alebo igelitový sáčok. Keď bude puding takmer vychladnutý, prešľahajte ho a zapracujte do neho 250 g masla nakrájaného na kúsky, 15 ml rumu a 45 ml vaječného koňaku (podľa chuti - ak budú tortu jesť aj deti, tak rum vynechajte).
Plnenie torty krémom:
Dvomi tretinami krému naplňte prekrojené korpusy torty. Do zvyšku krému môžete pridať tri lyžice zomletých orechov. Celú tortu obsypte takisto zomletými orechmi a uložte do druhého dňa do chladničky.
Orechové dobroty ako súčasť domácej pohody
Orechové koláče – vracajú do kuchyne vôňu detstva, pomalých nedieľ a jesenných popoludní, keď sa domom niesla aróma masla, orechov a škorice. Hoci dnes máme orechy k dispozícii počas celého roka, ich kúzlo sa najviac prejaví práve v takýchto tradičných receptoch, kde sa nemusí šetriť na chuti ani na poctivej plnke.
Ak si dopraješ chvíľu na prípravu týchto receptov, výsledok ti prinesie presne ten typ domácej atmosféry, po ktorom túžime, keď sa ochladí a deň sa skracuje. Orechy majú výnimočnú schopnosť zmeniť aj jednoduché cesto na dezert, ktorý zahreje, zasýti a poteší každého, kto ho ochutná. Stačí pár kvalitných surovín, správna kombinácia masla, medu a voňavých korenín – a na stole pristane maškrta, ktorú si rodina zapamätá.
Aktualizovaný článok: 29.11.2025
0 komentárov