Pizza patrí k najobľúbenejším pokrmom mnohých z nás. Tejto talianskej pochúťke sa dá len málokedy odolať. Jej veľkým benefitom je najmä to, že sa dá pripraviť s použitím najrozličnejších ingrediencií, a tak si ju každý môže dopriať presne podľa svojich chutí. Ak sa však snažíme zhodiť prebytočne kilogramy, pizza z bielej múky práve nie je tým ideálnym pokrmom, ktorý by nám v tom pomohol. Práve naopak! Je na ňu potrebné v takomto prípade zabudnúť? Aj pizza sa dá pripraviť na zdravší spôsob, podobne ako mnoho iných pokrmov. Dobrou voľbou môže byť napríklad pizza z celozrnnej pšeničnej či špaldovej múky, prípadne z iných druhov zdravších múk.
Akési cesto sa však dá pripraviť aj zo zeleniny, a to predovšetkým z karfiolu. Karfiolová pizza je vhodnou súčasťou aj nízkosacharidovej diéty. Je nízkokalorická a má značný obsah vlákniny aj bielkovín. Karfiol je skutočne zdravá zelenina, ktorú sa oplatí zaradiť do jedálnička. Je zdrojom vitamínu C aj vitamínov skupiny B, má priaznivý vplyv na krvný tlak a predstavuje výživu pre mozog. Karfiolové cesto na pizzu urobíte len zo zopár surovín a za pár minút. Oblohu si už neváhajte zvoliť podľa vlastnej chuti. Ak ste ešte karfiolovú pizzu neskúšali, určite jej dajte šancu. Pripraviť si ju môžete podľa nasledujúceho receptu.
Skúste aj: Chcete maškrtiť zdravo? Vyskúšajte recept na zdravý čokoládový koláč!
Budeme potrebovať:
- karfiol
- 50 g strúhaného syra (napr. mozzarelly)
- 1 vajíčko
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL oregana
- 1/4 ČL čierneho korenia
- 1 malý paradajkový pretlak
- ingrediencie na oblohu (napr. šunku, šampiňóny, papriku, kukuricu a podobne)
Postup prípravy:
- Ako prvé si karfiol rozdelíme na menšie hlavičky, ktoré následne v mixéri rozmixujeme na malé kúsky. Tie potom zľahka opečieme na panvici. Čakáme, kým karfiol zmäkne. Môže to trvať 8 až 10 minút.
- Zmäknutý karfiol uložíme do čistej utierky, zakrútime a poriadne z neho vytlačíme čo najviac šťavy a tekutín.
- K vzniknutej mase v miske pridáme vajíčko, syr, soľ, korenie a oregano. Všetko spolu dôkladne zamiešame.
- Zmes následne navrstvíme na plech s papierom na pečenie do tvaru kruhu. Všetko dôkladne pritlačíme a uhladíme.
- Karfiolové cesto pečieme do zlatista asi 12 až 15 minút pri teplote 200 až 220 °C.
- Následne cesto potrieme paradajkovým pretlakom (prípadne pestom) a obložíme obľúbenými ingredienciami.
- Pizzu necháme dopiecť ešte ďalších 8 až 10 minút a môžeme podávať. Dobrú chuť!
Skúste aj: Tip na výživný obed: Čo tak skúsiť paradajky plnené mletým mäsom?