Pizza patrí k najobľúbenejším pokrmom mnohých z nás. Tejto talianskej pochúťke sa dá len málokedy odolať. Jej veľkým benefitom je najmä to, že sa dá pripraviť s použitím najrozličnejších ingrediencií, a tak si ju každý môže dopriať presne podľa svojich chutí.
Ak sa však snažíme zhodiť prebytočne kilogramy, pizza z bielej múky práve nie je tým ideálnym pokrmom, ktorý by nám v tom pomohol. Práve naopak! Je na ňu potrebné v takomto prípade zabudnúť? Aj pizza sa dá pripraviť na zdravší spôsob, podobne ako mnoho iných pokrmov. Dobrou voľbou môže byť napríklad pizza z celozrnnej pšeničnej či špaldovej múky, prípadne z iných druhov zdravších múk.
Akési cesto sa však dá pripraviť aj zo zeleniny, a to predovšetkým z karfiolu. Karfiolová pizza je vhodnou súčasťou aj nízkosacharidovej diéty. Je nízkokalorická a má značný obsah vlákniny aj bielkovín. Vyskúšate? Karfiolové cesto na pizzu urobíte len zo zopár surovín a za pár minút. Oblohu si už neváhajte zvoliť podľa vlastnej chuti. Ak ste ešte karfiolovú pizzu neskúšali, určite jej dajte šancu. Pripraviť si ju môžete podľa nasledujúceho receptu.
Karfiol v jedálničku
Karfiol je skutočne zdravá zelenina, ktorú sa oplatí zaradiť do jedálnička. Je zdrojom vitamínu C aj vitamínov skupiny B, má priaznivý vplyv na krvný tlak a predstavuje výživu pre mozog. Karfiol je skutočne zdravá zelenina, ktorú sa oplatí zaradiť do jedálnička. Je zdrojom vitamínu C aj vitamínov skupiny B, má priaznivý vplyv na krvný tlak a predstavuje výživu pre mozog.
Podporuje správne trávenie vďaka vysokému obsahu vlákniny, ktorá navyše pomáha aj pri stabilizácii hladiny cukru v krvi. Vďaka nízkemu množstvu kalórií sa hodí do redukčných jedálničkov a rýchlo zasýti bez toho, aby jedlo pôsobilo ťažko. Obsahuje aj antioxidanty prispievajúce k ochrane buniek pred oxidačným stresom.
Karfiol je zároveň ľahko stráviteľný a vhodný aj pre osoby, ktoré vyhľadávajú jemnejšie druhy zeleniny. Bonusom je jeho všestrannosť – dá sa piecť, variť, zapekať, rozmixovať na ryžu či použiť ako základ cesta, a tým nahradiť múku v receptoch, kde to človek najmenej čaká.
Shutterstock®Recept na karfiolovú pizzu
Karfiolová pizza je ľahká, jemná a prekvapivo sýta alternatíva klasického cesta. Základ vzniká z rozmixovaného a tepelne upraveného karfiolu, ktorý sa po dôkladnom odšťavení spojí s vajíčkom, syrom a koreninami do kompaktného cesta. Z tejto hmoty vytvaruješ na plechu tenký kruh, ktorý sa najskôr pečie samostatne, aby získal pevnosť a jemnú zlatistú farbu.
Potom príde na rad paradajkový pretlak alebo pesto a ľubovoľná obloha – šampiňóny, paprika, kukurica, šunka či čokoľvek, čo máš doma. Po krátkom dopečení sa chute krásne spoja a vznikne chrumkavá pizza, ktorá chutí výborne aj bez múky.
Suroviny na karfiolovú pizzu:
- karfiol
- 50 g strúhaného syra (napr. mozzarelly)
- 1 vajíčko
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL oregana
- 1/4 ČL čierneho korenia
- 1 malý paradajkový pretlak
- ingrediencie na oblohu (napr. šunku, šampiňóny, papriku, kukuricu a podobne)
Postup prípravy karfiolovej pizze:
- Ako prvé si karfiol rozdelíme na menšie hlavičky, ktoré následne v mixéri rozmixujeme na malé kúsky. Tie potom zľahka opečieme na panvici. Čakáme, kým karfiol zmäkne. Môže to trvať 8 až 10 minút.
- Zmäknutý karfiol uložíme do čistej utierky, zakrútime a poriadne z neho vytlačíme čo najviac šťavy a tekutín.
- K vzniknutej mase v miske pridáme vajíčko, syr, soľ, korenie a oregano. Všetko spolu dôkladne zamiešame.
- Zmes následne navrstvíme na plech s papierom na pečenie do tvaru kruhu. Všetko dôkladne pritlačíme a uhladíme.
- Karfiolové cesto pečieme do zlatista asi 12 až 15 minút pri teplote 200 až 220 °C.
- Následne cesto potrieme paradajkovým pretlakom (prípadne pestom) a obložíme obľúbenými ingredienciami.
- Pizzu necháme dopiecť ešte ďalších 8 až 10 minút a môžeme podávať. Dobrú chuť!
Prečo je karfiolové cesto zdravšou voľbou?
Karfiolové cesto prirodzene obsahuje menej sacharidov a kalórií ako tradičné pšeničné cesto, takže je vhodné pre ľudí, ktorí potrebujú ľahšie jedlá alebo sa snažia znížiť príjem múky. Zároveň ponúka podstatne vyšší obsah vlákniny, ktorá podporuje trávenie a udržiava stabilnú hladinu energie počas dňa.
Súčasťou karfiolu sú aj dôležité vitamíny a rastlinné živiny, ktoré klasické pizza cesto neobsahuje. Vďaka nim môže byť jedlo výživnejšie a sýtejšie, aj keď je porcia ľahká a o niečo menšia než pri bežnej pizzi. Je to jednoduchý spôsob, ako si dopriať obľúbený pokrm v modernej, zdravšej podobe.
Ako vylepšiť chuť karfiolového cesta
Karfiol je pomerne jemný, preto výborne reaguje na koreniny a bylinky. Do cesta môžeš pridať prelisovaný cesnak, sušenú bazalku, tymian alebo extra dávku syra, ktoré mu dodajú výraznejšiu a príjemne pikantnú chuť. Aj malé množstvo olivového oleja sa postará o jemnejšiu textúru a lepšie prepojenie aróm.
Dôležité je aj dôkladné odšťavenie karfiolu, ktoré zabráni tomu, aby cesto pôsobilo vodnato. Keď je základ pevný a dobre prepečený, dokáže uniesť viac oblohy a výsledná pizza chutí plnšie. Zároveň to zlepšuje aj konečnú chrumkavosť, ktorá pri zeleninových cestách zohráva dôležitú úlohu.
Karfiolová pizza v modernej kuchyni
Karfiolová pizza ukazuje, že zdravšie jedlá nemusia byť kompromisom medzi chuťou a výživou. Prináša ľahký spôsob, ako si dopriať obľúbený pokrm v odľahčenej verzii a zároveň pridať do jedálnička viac zeleniny bez toho, aby ste mali pocit obmedzovania.
Vďaka jednoduchému postupu a možnosti obložiť ju podľa chutí celej rodiny sa rýchlo stáva obľúbenou voľbou na bežné večere aj víkendové varenie. Stačí raz vyskúšať a zistíte, že aj tradičný recept dokáže dostať nový, prekvapivo lahodný rozmer.
Aktualizovaný článok: 10.12.2025