Chcete maškrtiť zdravo? Vyskúšajte recept na zdravý čokoládový koláč!

zdravý čokoládový koláč

Kto nemá rád maškrtenie? Teda áno, sú aj jedinci, ktorí si radšej pochutia na niečom slanom, no predsa len je pravdepodobne viac osôb, ktoré milujú sladké. Také maškrtenie však v mnohých prípadoch ide ruka v ruke s menšími či väčšími výčitkami. Koláče, múčniky či dezerty plné bielej múky a cukru rozhodne nemôžeme označiť za zdravé stravovanie a zdravé jedlo a taktiež nám nepomôžu k udržovaniu si štíhlej línie. 

Samozrejme, občasné maškrtenie v primeranom množstve vôbec nie je problém. Ak si však chceme sladké dobroty dopriať častejšie, vhodné je popozerať sa na internete či v kuchárskych knihách po nejakých zdravších receptoch. I múčnik sa dá pripraviť zdravo, výživne a zároveň chutne. Ako pripraviť dezert v zdravšej verzii, aby bola ponechaná jeho bohatá chuť? Stačí vedieť, z ktorých ingrediencií ho pripraviť a ktoré rozhodne vynechať. Čo tak koláč bez múky?

Áno, koláče sa dajú upiecť napríklad i bez múky, prípadne je vhodné zvoliť zdravšie druhy múk, alebo sa tiež dajú použiť pomleté ovsené vločky. Aj pri voľbe sladidiel je vhodné dať prednosť tým zdravším. Biely cukor ma červenú, oveľa lepšie je použiť med, stéviu, javorový sirup či iné zdravšie sladidlá. Na osladenie koláča sa dá použiť aj ovocie, napríklad banány. 

Ak chcete kuchyňu rozvoňať nejakým zdravším múčnikom, máme pre vás skvelý recept. Tento čokoládový koláčik s banánmi a arašidovým maslom je jednoduchý, rýchly na prípravu a jeho chuť vás dostane. Vyskúšate tento jednoduchý recept na zdravý kakaový koláč?

Odporúčame: Čo uvariť na obed? Vyskúšaj tento zdravý šošovicovo-mrkvový šalát!

recept na koláč
Shutterstock®

Na zdravý kakaový koláč potrebujeme:

  • 1,5 hrnčeka celozrnnej špaldovej múky
  • 1/3 šálky medu
  • 3 banány
  • 1 vajce
  • 1/2 hrnčeka gréckeho jogurtu
  • 1/3 hrnčeka kvalitného kakaa
  • 2 PL arašidového masla
  • 1,5 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Ako pripraviť mokrý čokoládový koláč:

Poďme si pripraviť tento zdravý dezert. Ako prvé si v miske roztlačíme banány. Je vhodné použiť dostatočne zrelé banány, ktoré koláčik osladia. Pridáme k nim jogurt, med, vanilkový extrakt a arašidové maslo. Poriadne premiešame, prípadne na to použijeme mixér. K banánovej zmesi pridáme vajíčko a opäť premiešame.

V druhej miske si zamiešame múku, kakao a prášok do pečiva a postupne nasypeme do banánovej zmesi. Vždy dôkladne premiešame. Podľa chuti môžeme do cesta pridať na kúsky pokrájanú horkú čokoládu. Cesto vylejme na menší plech s papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C dozlatista, približne okolo 30 minút. Po miernom ochladnutí môžeme hotový koláč podávať. Dobrú chuť!

Skúste aj ďalší zdravý recept na zdravý dezert:

Článok aktualizovaný 1.8.2024

Aktualizovaný článok: 01.08.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE