Ako pripraviť patizón? Máme tipy na tie najlepšie recepty

patizón recepty

Kedy ste naposledy jedli patizón? Možno je to poriadne dávno. Nuž, ide druh zeleniny, na ktorý sa často zabúda. A možno, práve naopak, patríte k fanúšikom patizónov a neviete sa dočkať, kým nastane ich sezóna. V každom prípade platí, že ide o skvelú zeleninu, ktorej sa oplatí dať šancu.

Na prvý pohľad zaujme svojím netradičným vzhľadom. Tento kultivar tekvice obyčajnej je typický svojím diskovitým tvarom s vlnitými okrajmi. Patizóny sú vskutku nízkokalorické (asi 30 kcal na stogramovú porciu), no obsahujú slušnú dávku vlákniny, taktiež vitamín C, niektoré vitamíny skupiny B a draslík aj ďalšie minerály. 

Čo chutné sa však dá z nich pripraviť? Verte, že nejedna dobrota. Prinášame inšpirácie hneď na niekoľko receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať. Čo poviete na patizón v syrovo-jogurtovom cestíčku alebo krémovú patizónovú polievku?

Vyprážaný patizón

Ingrediencie:

  • 1 veľký patizón

  • 2 vajcia
  • hladká múka
  • strúhanka
  • soľ a mleté čierne korenie
  • olej

Postup: Patizón ošúpeme, rozkrojíme a zbavíme jadierok. Následne ho narežeme na asi 2 cm hrubé pláty. Tie obalíme v klasickom trojobale, teda najskôr v múke, potom v rozšľahanom vajíčku (osolenom a okorenenom) a nakoniec v strúhanke. Takto pripravené kúsky patizónu smažíme v rozpálenom oleji dozlatista. Podávame s varenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou.

TIP: Ak si chcete takýto patizón vychutnať v zdravšej verzii, poukladajte obalené kúsky na plech s papierom na pečenie, zľahka pokvapkajte olejom a pečte v rúre asi 10 minút. Potom otočte, pokvapkajte ešte trochou oleja a pečte ďalších 10 minút. Taktiež môžete obalený patizón zdravšie pripraviť v teplovzdušnej fritéze. Tiež ho stačí len postriekať olivovým olejom a piecť asi 15 minút.

Patizón v cestíčku pečený v rúre

Ingrediencie: 

  • 1 väčší patizón

  • soľ
  • 140 g bieleho jogurtu
  • 1 vajce
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g tvrdého syra
  • 150 g celozrnnej špaldovej strúhanky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 50 g parmezánu

Postup: Patizón umyjeme, ošúpeme, rozkrojíme a vyberieme jadierka. Nakrájame asi na 1 cm hrubé pláty. Nasolíme ich a necháme chvíľku vypotiť, potom ich utrieme. V miske si zmiešame jogurt s vajíčkom a pretlačeným cesnakom. Tvrdý syr nastrúhame najemno a v druhej miske ho zamiešame so strúhankou. 

Následne každý kúsok patizónu namočíme v jogurte a potom v strúhanke. Kúsky ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pokvapkáme olivovým olejom a posypeme parmezánom. Plech vložíme do rúry na 30 minút a pečieme pri teplote 180 °C dozlatista. Môžeme podávať s varenými či pečenými zemiakmi alebo zeleninovým šalátom. 

plnený patizón
Depositphotos

Plnený patizón s mletým mäsom

Ingrediencie: 

  • 2 menšie patizóny

  • 200 g mletého morčacieho mäsa
  • 1 fialová cibuľa
  • 6 cherry paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a korenie
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL zmesi korenia na grilovanú zeleninu (alebo zmes iných obľúbených korenín)
  • 50 g tvrdého syra

Postup: Patizóny umyjeme a zrežeme im vrchy. Semienka vydlabeme. Tie vyhodíme. Vydlabeme taktiež dužinu a odložíme si ju bokom. Rozohrejeme si trochu oleja na panvici a osmažíme nadrobno nasekanú cibuľku. Potom pridáme mleté mäso a keď sa zatiahne, tak aj prelisovaný cesnak. Osolíme a pridáme aj koreniny. Potom pridáme nakrájanú dužinu z patizónu a pokrájané cherry paradajky a dusíme domäkka.

Zmesou naplníme pripravené patizóny a pokvapkáme zvrchu olivovým olejom. Prikryjeme zrezanou častou a patizóny uložíme na plech s papierom na pečenie. Pečieme asi 45 minút pri teplote 180 °C. Pred dopečením patizóny odkryjeme, posypeme syrom a dáme ešte na chvíľu zapiecť. Podávať môžeme napríklad s chrumkavým pečivom. 

Patizónové placky

Ingrediencie: 

  • 1 patizón

  • 5 zemiakov
  • 1 vajíčko
  • 3 PL polohrubej múky (alebo pomletých ovsených vločiek)
  • 1 PL strúhanky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL soli
  • mleté čierne korenie
  • 1 PL majoránky
  • olej

Postup: Zemiaky aj patizón očistíme, z patizóna odstránime jadierka. Následne ich nastrúhame na strúhadle a pridáme soľ. Necháme 10 minút postáť a následne zo zmesi zeleniny odstránime prebytočnú šťavu. Primiešame vajíčko, múku, strúhanku pretlačený cesnak, mleté čierne korenie a majoránku.

Vymiešame redšie cesto. Na panvici si rozpálime olej a lyžičkou na ňu kladieme kôpky cesta. Tvoríme placky, ktoré dozlatista opečieme z oboch strán na miernom ohni. Môžeme podávať so zemiakovou kašou, čerstvým zeleninovým šalátom alebo nejakým domácim jogurtovým dresingom. 

Patizónové rizoto s bylinkami

Ingrediencie:

  • 1 menší patizón

  • 1 cibuľa

  • 200 g ryže (napr. arborio)

  • 750 ml zeleninového vývaru

  • 50 ml bieleho vína (voliteľné)

  • 2 PL masla alebo olivového oleja

  • hrsť čerstvého tymianu alebo petržlenovej vňate

  • soľ a korenie podľa chuti

  • 2 PL parmezánu (na zjemnenie)

Postup: Na masle alebo oleji orestujeme najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme na kocky nakrájaný ošúpaný patizón, chvíľu restujeme a vsypeme ryžu. Podlejeme vínom a keď sa odparí, začneme po častiach prilievať vývar. Vždy počkáme, kým sa tekutina vsiakne, až kým ryža nezmäkne (asi 20 minút). Nakoniec vmiešame nasekané bylinky a parmezán, dochutíme soľou a korením. Servírujeme s lístkami čerstvých byliniek.

zaváraný patizón
Depositphotos

Zaváraný patizón

Ingrediencie (na cca 3 poháre): 

  • 1/2 patizónu

  • 2 cibule
  • 3 guličky čierneho korenia
  • 3 guličky nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lyžičky horčičných semienok
  • 1 l vody
  • 100 g kryštálového cukru
  • 300 ml octu
  • 30 g soli

Postup: Z vody, octu, cukru a soli pripravíme nálev. Pridáme aj všetky koreniny, chvíľku povaríme a odstavíme. Na dno pohárikov si uložíme plátky cibule a na ne navrstvíme ošúpaný patizón nakrájaný na kocky. Použiť však môžeme na zaváranie aj celé mini patizóny.

Následne poháre zalejme až dohora horúcim nálevom, uzavrieme a dáme sterilizovať na 30 minút pri teplote 90 °C. Ak neviete, ako na to, stačí si pripraví vyšší pekáč, do ktorého nalejete trochu vody a poukladáte naň od seba poháre na zaváranie. Po uplynutí stanovenej doby môžete rúru vypnúť a poháre v nej nechať postupne vychladnúť. 

Krémová patizónová polievka

Ingrediencie: 

  • 1 väčší patizón ((cca 1 až 1,2 kg)

  • 1 cibuľa
  • 2 zemiaky 
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 1 bobkový list
  • 1 strúčik cesnaku
  • trochu mletej rasce
  • trochu červenej papriky a údenej papriky
  • soľ
  • olej

Postup: Patizón ošúpeme a zbavíme jadierok. Potom ho nakrájame na kúsky. Cibuľu si nasekáme najemno a v hrnci ju osmažíme na troche oleja. Pridáme aj pretlačený cesnak. Potom pridáme kúsky patizóna a chvíľu restujeme. Ochutíme rascou, červenou paprikou a podlejeme vývarom (alebo vodou). Pridáme bobkový list a privedieme k varu. Potom pridáme na malé kúsky nakrájané zemiaky a osolíme. 

Varíme do zmäknutia asi 30 minút. Následne vyberieme bobkový list a všetko dôkladne rozmixujeme. Pridáme smotanu, podľa chuti ešte osolíme a necháme prejsť varom. Podávať môžeme s opečenými krutónmi.

Zapečené patizónové „lasagne“ bez cestovín

Ingrediencie:

  • 1 väčší patizón

  • 250 g ricotty alebo jemného tvarohu

  • 200 ml paradajkovej passaty

  • 1 vajce

  • 1 ČL sušeného oregana

  • 1 strúčik cesnaku

  • 100 g nastrúhaného syra (napr. mozzarella alebo eidam)

  • soľ a korenie podľa chuti

  • olivový olej na potretie

Postup: Patizón ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na tenké plátky – ideálne pomocou krájača na zeleninu. V mise zmiešame ricottu, vajce, pretlačený cesnak, oregano, soľ a korenie. 

Formu na zapekanie potrieme olejom, na dno rozotrieme trochu passaty, potom vrstvíme: plátky patizónu, vrstvu ricotty, znovu passatu a opäť patizón. Pokračujeme, kým neminieme všetky suroviny. Navrch dáme syr a pečieme pri 180 °C asi 35 – 40 minút dozlatista. Výsledkom sú ľahké zeleninové „lasagne“, ktoré si obľúbia aj bezlepkáči.

Patizón si zaslúži miesto v kuchyni

Hoci patizón často stojí v tieni známejších druhov zeleniny, jeho chuť, všestrannosť a výživová hodnota z neho robia malý poklad letnej kuchyne. Dá sa pripraviť na sladko aj na slano, pečený, vyprážaný, v polievke či ako príloha – a zakaždým prekvapí jemnosťou a schopnosťou nasať chuť korenín či syrov.

Ak ste sa mu doteraz vyhýbali alebo ste si s ním nevedeli rady, veríme, že vás inšpiruje aspoň jeden z našich receptov. Patizón je sezónna lahôdka, ktorú sa oplatí zaradiť do jedálnička – nielen pre jej chuť, ale aj pre benefity pre zdravie a trávenie. Možno zistíte, že z tejto zabudnutej tekvice sa ľahko stane hviezda vášho stola.

Aktualizovaný článok: 24.07.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE