Kedy ste naposledy jedli patizón? Možno je to poriadne dávno. Nuž, ide druh zeleniny, na ktorý sa často zabúda. A možno, práve naopak, patríte k fanúšikom patizónov a neviete sa dočkať, kým nastane ich sezóna. V každom prípade platí, že ide o skvelú zeleninu, ktorej sa oplatí dať šancu.
Na prvý pohľad zaujme svojím netradičným vzhľadom. Tento kultivar tekvice obyčajnej je typický svojím diskovitým tvarom s vlnitými okrajmi. Patizóny sú vskutku nízkokalorické (asi 30 kcal na stogramovú porciu), no obsahujú slušnú dávku vlákniny, taktiež vitamín C, niektoré vitamíny skupiny B a draslík aj ďalšie minerály.
Čo chutné sa však dá z nich pripraviť? Verte, že nejedna dobrota. Prinášame inšpirácie hneď na niekoľko receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať. Čo poviete na patizón v syrovo-jogurtovom cestíčku alebo krémovú patizónovú polievku?
Vyprážaný patizón
Ingrediencie:
-
1 veľký patizón
- 2 vajcia
- hladká múka
- strúhanka
- soľ a mleté čierne korenie
- olej
Postup: Patizón ošúpeme, rozkrojíme a zbavíme jadierok. Následne ho narežeme na asi 2 cm hrubé pláty. Tie obalíme v klasickom trojobale, teda najskôr v múke, potom v rozšľahanom vajíčku (osolenom a okorenenom) a nakoniec v strúhanke. Takto pripravené kúsky patizónu smažíme v rozpálenom oleji dozlatista. Podávame s varenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou.
TIP: Ak si chcete takýto patizón vychutnať v zdravšej verzii, poukladajte obalené kúsky na plech s papierom na pečenie, zľahka pokvapkajte olejom a pečte v rúre asi 10 minút. Potom otočte, pokvapkajte ešte trochou oleja a pečte ďalších 10 minút. Taktiež môžete obalený patizón zdravšie pripraviť v teplovzdušnej fritéze. Tiež ho stačí len postriekať olivovým olejom a piecť asi 15 minút.
Patizón v cestíčku pečený v rúre
Ingrediencie:
-
1 väčší patizón
- soľ
- 140 g bieleho jogurtu
- 1 vajce
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g tvrdého syra
- 150 g celozrnnej špaldovej strúhanky
- 2 lyžice olivového oleja
- 50 g parmezánu
Postup: Patizón umyjeme, ošúpeme, rozkrojíme a vyberieme jadierka. Nakrájame asi na 1 cm hrubé pláty. Nasolíme ich a necháme chvíľku vypotiť, potom ich utrieme. V miske si zmiešame jogurt s vajíčkom a pretlačeným cesnakom. Tvrdý syr nastrúhame najemno a v druhej miske ho zamiešame so strúhankou.
Následne každý kúsok patizónu namočíme v jogurte a potom v strúhanke. Kúsky ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pokvapkáme olivovým olejom a posypeme parmezánom. Plech vložíme do rúry na 30 minút a pečieme pri teplote 180 °C dozlatista. Môžeme podávať s varenými či pečenými zemiakmi alebo zeleninovým šalátom.
Odporúčame: Hrnčeková bublanina s tvarohom - náš skvelý recept si zamilujete!
Zdroj: Depositphotos
Plnený patizón s mletým mäsom
Ingrediencie:
-
2 menšie patizóny
- 200 g mletého morčacieho mäsa
- 1 fialová cibuľa
- 6 cherry paradajok
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL zmesi korenia na grilovanú zeleninu (alebo zmes iných obľúbených korenín)
- 50 g tvrdého syra
Postup: Patizóny umyjeme a zrežeme im vrchy. Semienka vydlabeme. Tie vyhodíme. Vydlabeme taktiež dužinu a odložíme si ju bokom. Rozohrejeme si trochu oleja na panvici a osmažíme nadrobno nasekanú cibuľku. Potom pridáme mleté mäso a keď sa zatiahne, tak aj prelisovaný cesnak. Osolíme a pridáme aj koreniny. Potom pridáme nakrájanú dužinu z patizónu a pokrájané cherry paradajky a dusíme domäkka.
Zmesou naplníme pripravené patizóny a pokvapkáme zvrchu olivovým olejom. Prikryjeme zrezanou častou a patizóny uložíme na plech s papierom na pečenie. Pečieme asi 45 minút pri teplote 180 °C. Pred dopečením patizóny odkryjeme, posypeme syrom a dáme ešte na chvíľu zapiecť. Podávať môžeme napríklad s chrumkavým pečivom.
Patizónové placky
Ingrediencie:
-
1 patizón
- 5 zemiakov
- 1 vajíčko
- 3 PL polohrubej múky (alebo pomletých ovsených vločiek)
- 1 PL strúhanky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL soli
- mleté čierne korenie
- 1 PL majoránky
- olej
Postup: Zemiaky aj patizón očistíme, z patizóna odstránime jadierka. Následne ich nastrúhame na strúhadle a pridáme soľ. Necháme 10 minút postáť a následne zo zmesi zeleniny odstránime prebytočnú šťavu. Primiešame vajíčko, múku, strúhanku pretlačený cesnak, mleté čierne korenie a majoránku.
Vymiešame redšie cesto. Na panvici si rozpálime olej a lyžičkou na ňu kladieme kôpky cesta. Tvoríme placky, ktoré dozlatista opečieme z oboch strán na miernom ohni. Môžeme podávať so zemiakovou kašou, čerstvým zeleninovým šalátom alebo nejakým domácim jogurtovým dresingom.
Odporúčame: Karfiol v cestíčku - pripravte si ho podľa TOP receptov a ďalších skvelých rád!
Zdroj: Depositphotos
Zaváraný patizón
Ingrediencie (na cca 3 poháre):
-
1/2 patizónu
- 2 cibule
- 3 guličky čierneho korenia
- 3 guličky nového korenia
- 2 bobkové listy
- 1/2 lyžičky horčičných semienok
- 1 l vody
- 100 g kryštálového cukru
- 300 ml octu
- 30 g soli
Postup: Z vody, octu, cukru a soli pripravíme nálev. Pridáme aj všetky koreniny, chvíľku povaríme a odstavíme. Na dno pohárikov si uložíme plátky cibule a na ne navrstvíme ošúpaný patizón nakrájaný na kocky. Použiť však môžeme na zaváranie aj celé mini patizóny.
Následne poháre zalejme až dohora horúcim nálevom, uzavrieme a dáme sterilizovať na 30 minút pri teplote 90 °C. Ak neviete, ako na to, stačí si pripraví vyšší pekáč, do ktorého nalejete trochu vody a poukladáte naň od seba poháre na zaváranie. Po uplynutí stanovenej doby môžete rúru vypnúť a poháre v nej nechať postupne vychladnúť.
Krémová patizónová polievka
Ingrediencie:
-
1 väčší patizón ((cca 1 až 1,2 kg)
- 1 cibuľa
- 2 zemiaky
- 1 l zeleninového vývaru
- 150 ml smotany na šľahanie
- 1 bobkový list
- 1 strúčik cesnaku
- trochu mletej rasce
- trochu červenej papriky a údenej papriky
- soľ
- olej
Postup: Patizón ošúpeme a zbavíme jadierok. Potom ho nakrájame na kúsky. Cibuľu si nasekáme najemno a v hrnci ju osmažíme na troche oleja. Pridáme aj pretlačený cesnak. Potom pridáme kúsky patizóna a chvíľu restujeme. Ochutíme rascou, červenou paprikou a podlejeme vývarom (alebo vodou). Pridáme bobkový list a privedieme k varu. Potom pridáme na malé kúsky nakrájané zemiaky a osolíme.
Varíme do zmäknutia asi 30 minút. Následne vyberieme bobkový list a všetko dôkladne rozmixujeme. Pridáme smotanu, podľa chuti ešte osolíme a necháme prejsť varom. Podávať môžeme s opečenými krutónmi.