Cibuľa či batat? Zistite, aké druhy koreňovej zeleniny sú najzdravšie

koreňová zelenina

Zelenina je základným prvkom vyváženej stravy, ktorá poskytuje množstvo esenciálnych živín, vitamínov a minerálov potrebných pre správne fungovanie organizmu. Pravidelná konzumácia zeleniny pomáha znižovať riziko chronických ochorení, ako sú srdcovo-cievne ochorenia, cukrovka a niektoré druhy rakoviny.

Okrem toho zelenina obsahuje vlákninu, ktorá podporuje trávenie, udržiava zdravú črevnú mikroflóru a prispieva k pocitu sýtosti, čo môže pomôcť pri regulácii hmotnosti. Zelenina je tiež bohatá na antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, čím podporujú celkové zdravie a dlhovekosť.

Špeciálnu pozornosť si zaslúži koreňová zelenina, ktorá je mimoriadne zdravá a výživná. Patria sem druhy ako mrkva, repa, zeler, paštrnák a batáty, ktoré sú bohaté na vitamíny aj minerály. Koreňová zelenina obsahuje tiež vysoký podiel vlákniny a nízky glykemický index. Ktoré druhy zaradiť do jedálnička? Máme aj tipy na spracovanie koreňovej zeleniny!

Koreňová zelenina – plody, ktoré rastú pod zemou

Koreňovú zeleninu charakterizujeme ako jedlé plody rastúce pod zemou. V našich končinách bývajú aj veľmi lacné, no i podceňované. Niektorí z nás si myslia, že koreňová zelenina nie je dostatočne dobrá či zdravá, a to nie je pravda. Napríklad taká cibuľa. Má vysoký obsah vlákniny a vitamínu C a nezaostáva ani v obsahu antioxidantov. Dokáže i regulovať hladinu cukru v krvi. 

V spojitosti s cibuľou sa často spomína aj cesnak, ktorý je tiež bežnou súčasťou našich pokrmov. A dobre robíme. Je tiež plný céčka a dokonca aj dôležitého vitamínu B6. Cesnak je dobrý na imunitu, no chráni i srdce. To, že vám po ňom troška smrdí z úst, by teda malo ísť bokom!

Koreňová zelenina je základ a je nabitá vlákninou

Vysoký obsah vlákniny v koreňovej zelenine je mimoriadne prospešný pre tráviaci systém. Vláknina podporuje pravidelné vyprázdňovanie, udržiava zdravú črevnú mikroflóru a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Konzumácia vlákniny prispieva aj k pocitu sýtosti, čo môže byť nápomocné pri regulácii hmotnosti. Koreňová zelenina tak nielenže zlepšuje trávenie, ale tiež podporuje celkové zdravie a pohodu.

Inšpiruj sa: Najvhodnejšie potraviny na raňajky: S ktorými začnete váš deň?

zdravotné benefity batatov Shutterstock®

Silná trojka – vplyv koreňovej zeleniny na zdravie

Cibuľa a cesnak však nie sú jediné koreňové zeleniny, ktoré sa oplatí jesť. Silné trio, menovite repa, zázvor a batat – to sú druhy koreňovej zeleniny so skutočnými superschopnosťami. Repa napríklad, okrem iného, dokáže aj zvyšovať výkonnosť pri športe a tiež zvyšuje tok krvi v mozgu, čo logicky zvyšuje kognitívne schopnosti človeka. Repa je známa aj svojimi skvelými účinkami na srdce a krvný tlak.

Zázvor je v zime veľmi populárny, pretože je známy tým, že vás dostane z prechladnutia či chrípky. Je plný antioxidantov a vynachváliť si ho nevedia tehotné ženy, ktoré trápi ranná nevoľnosť. Odborníci tvrdia, že zázvor pôsobí na telo protizápalovo, preto ho môžete konzumovať i preventívne.

Supertrojicu koreňových zelenín uzatvára batat. Bataty, teda sladké zemiaky, nabrali v poslednom čase na popularite a môžeme sa tomu iba tešiť. Obsahujú vitamín C, vitamín A, mangán a tiež veľa vlákniny. Dokážu stabilizovať hladinu cukru v krvi a podporujú aj zdravší zrak. V neposlednom rade sa batatom pripisujú skvelé účinky na imunitu i zdravie kože.

Mrkva pre zdravé oči, zeler na potenciu

Možno tomu neuveríte, no takmer všetka koreňová zelenina je veľmi zdravá. Poďme sa teda ešte v skratke pozrieť, ktorú sa oplatí jesť v tesnom závese za hore uvedenými druhmi.

  • Mrkva ako významný zdroj betakaroténu je vynikajúca na podporu zdravého zraku. Bojuje tiež aj proti určitým druhom rakoviny.
  • Fenikel má len veľmi málo kalórií a dokáže regulovať hladinu cukru v krvi. Má i schopnosť zabraňovať rozmnožovaniu baktérií. 
  • Zeler je výnimočný najmä vďaka vysokému obsahu vitamínu K, ktorý je dôležitý pri diagnóze zrážania krvi. Obsahuje aj veľa céčka či fosforu. A podporuje aj potenciu. 
  • Zemiak je vynikajúcim zdrojom vlákniny, mangánu aj vitamínu B6. Osoh má z neho tráviaci systém, a to vďaka obsahu rezistentného škrobu.

Ktorýkoľvek druh koreňovej zeleniny zvolíte, vychutnať si ju zväčša môžete na veľmi veľa spôsobov. Aj keď ju najčastejšie pripravujeme ako prílohu, dá sa vychutnať aj ako hlavné jedlo, čo určite potvrdia ľudia, ktorí nejedia mäso. Niektoré druhy dokonca dokážu zasýtiť na veľmi dlhý čas, a to je naozaj skvelá vlastnosť. Koreňovú zeleninu môžete jesť čerstvú, variť, piecť a dokonca i nakladať do pohárov či použiť ju ako hlavnú prísadu do cesta na dezert. Tak smelo do toho!

Pozri aj: Prečo jesť kučeravý kel? Tu je 7 dôvodov, prečo mu dať áno!

pečená zelenina Shutterstock®

Nielen na zeleninový vývar – tipy na jedlá z koreňovej zeleniny

  • Pečená koreňová zelenina: Nakrájajte mrkvu, repu, paštrnák a batáty na kúsky. Pokvapkajte olivovým olejom, pridajte soľ, korenie a obľúbené bylinky. Pečte v rúre na 200°C približne 30-40 minút, kým nie je zelenina mäkká a zlatistá.

  • Koreňové pyré: Uvarte batáty alebo paštrnák do mäkka. Rozmixujte s trochou masla, mlieka alebo smotany. Dochuťte soľou a korením podľa chuti.

  • Koreňové hranolky: Nakrájajte batáty alebo zeler na tenké hranolky. Opečte ich na plechu s trochou olivového oleja a obľúbenými koreninami. Pečte na 220°C približne 25-30 minút, kým sú chrumkavé. Tieto dobrôtky z koreňovej zeleniny musíte vyskúšať. 

  • Koreňový šalát: Strúhajte mrkvu a červenú repu na jemné prúžky. Zmiešajte s citrónovou šťavou, olivovým olejom a dochuťte soľou a čerstvými bylinkami. Pridajte orechy alebo semienka pre extra chrumkavosť a chuť.

  • Polievky a vývary: Nakrájajte rôzne druhy koreňovej zeleniny, ako mrkvu, paštrnák, zeler a repu, a pridajte ich do polievok a vývarov pre bohatšiu chuť a výživovú hodnotu. Koreňová zelenina dodá polievkam hĺbku a sladkosť.

  • Zeleninové šťavy a smoothies: Rozmixujte surovú mrkvu, repu a zeler spolu s ovocím, ako je jablko alebo pomaranč, pre zdravé a osviežujúce nápoje plné vitamínov a minerálov. Tieto šťavy sú skvelým spôsobom, ako začať deň s dávkou energie.

  • Koreňová zelenina na pare: Nakrájajte koreňovú zeleninu na rovnomerné kúsky a paríte ju, kým nie je mäkká. Takto pripravená zelenina si zachová väčšinu živín a je výborným doplnkom k mäsitým jedlám alebo ako samostatná príloha.

  • Placky z koreňovej zeleniny: Strúhajte batáty, mrkvu a paštrnák, zmiešajte s vajíčkom a trochou múky, vytvorte placky a opečte ich na panvici. Tieto placky sú skvelou alternatívou k tradičným zemiakovým plackám a sú bohaté na vitamíny a vlákninu.

Článok aktualizovaný 26.7.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE