TOP 7 dôvodov, prečo jesť špenát: Nie je len zdrojom železa!

prečo jesť špenát

Listová zelenina je pre naše zdravie veľmi prínosná. Je bohatá na mnohé karotenoidy, vitamíny skupiny B a ďalšie cenné látky. Jej rozličný zástupcovia majú priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi, trávenie aj stav ciev. V surovom stave by nemala chýbať v žiadnom jedálničku. 

To platí aj pre špenát, ktorý je mnohými nenávidený, neraz hlavne malými deťmi. Pritom ide o veľmi zdravú listovú zeleninu, ktorá má nášmu telu čo ponúknuť. Špenát stačí len správne naservírovať a hneď bude pre každého o niečo sympatickejší. 

Čo tak ho pridať do lahodného smoothie nápoja alebo chutnej tortilly s kuracím mäsom a paradajkami? Máme pre vás hneď 7 dôvodov, prečo sa naučiť konzumovať špenát pravidelne! Aké sú účinky špenátu? Prečo je konzumácia špenátu pre telo veľmi prospešná?

Špenát a jeho prekvapivé účinky na zdravie: 

1. Čerstvý špenát je nízkokalorický

Prvým benefitom špenátu je, že je skutočne nízkokalorický. Stogramová porcia tejto chutnej listovej zeleniny má len niečo cez 20 kalórií. Takmer z 90 percent je pritom tvorený len vodou. 

Špenát je tak ideálnou potravinou aj pri chudnutí a rozličných redukčných diétach. Má totiž minimum kalórií a zároveň je výživný. Navyše má pozitívny vplyv na trávenie a vďaka obsiahnutej vláknine podporuje pravidelnú stolicu.

Odporúčame: Prečo jesť tekvicové semená? Stačí zopár gramov a výsledky vás prekvapia!

vitamíny v špenáte Shutterstock®

2. Špenát je plný vitamínov a minerálov

Aké sú ďalšie blahodarné účinky špenátu? Má skvelé nutričné hodnoty. Hoci má špenát málo kalórií a z veľkej časti ho tvorí voda, zároveň ide o veľmi výživnú potravinu, ktorá človeku doplní mnoho dôležitých látok. A reč zďaleka nie je len o železe, ktorého obsahom je špenát známy. 

Táto listová zelenina je zdrojom ďalších minerálov, ako  je draslík, horčík, vápnik, zinok či fosfor. Telu doplní ďalej vitamíny skupiny B aj vitamín C (dôležitý pre imunitný systém) či vitamín K, vlákninu aj bielkoviny a rôzne fytochemikálie.

3. Podporuje zdravie srdca a ciev

Pravidelná konzumácia špenátu robí niečo aj pre srdce a cievy. Napríklad vďaka draslíku špenát pomáha k dobrej hladine  krvného tlaku. Taktiež je vhodnou súčasťou stravy, ktorá napomáha udržiavať úroveň cholesterolu v norme. 

Špenát navyše obsahuje i kyselinu listovú, ktorá má rovnako priaznivý vplyv na zdravie srdca a ciev. Pridaním špenátu do stravy je možné prispieť k prevencii vážnych kardiovaskulárnych ochorení.

Odporúčame: TOP 7 dôvodov, prečo jesť čerešne: Milujete toto sladučké ovocie i vy?

účinky špenátu Shutterstock®

4. Konzumácia špenátu chráni oči

Aké sú ďalšie zdravotné účinky špenátu? Nielen mrkva je dobrá pre naše oči, ale aj špenát. Obsahuje totiž karotenoidy luteín a zeaxantín, čo sú prírodné pigmenty s veľmi silnými antioxidačnými účinkami. 

Napomáhajú bojovať proti voľným radikálom a chrániť naše oči pred oxidačným poškodením aj účinkami UV žiarenia. Tieto karotenoidy prispievajú k prevencii degeneratívnych zmien na sietnici či šedého zákalu. 

5. Špenát posilňuje kosti i zuby

Ak sa nám na tanieri raz či dvakrát za týždeň objaví špenát, určite budú z toho nadšené aj naše kosti a zuby. Vďaka svojmu zloženiu má na ich zdravie a pevnosť pozitívny vplyv aj spomínaná listová zelenina. 

Špenát je napríklad zdrojom potrebného vitamínu K, ktorý má význam z hľadiska vývoja aj mineralizácie kostí. Rovnako telu doplní pre kosti nenahraditeľné minerály, napríklad mangán, horčík, meď či zinok. 

Odporúčame: Zistite, čo znamená zimnica: Kedy signalizuje vážny problém?

zdravý špenát Shutterstock®

6. Špenát je superpotravina pre mozog

Špenát obsahuje aj množstvo látok, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu mozgu a nervovú činnosť. V dobrej kondícii napomáha udržiavať mozog napríklad kyselina listová. Pre normálnu funkciu centrálnej nervovej sústavy je tiež dôležitý mangán a zabudnúť nemôžeme ani na horčík. I s doplnením týchto látok nám vie pomôcť práve chutný špenát. 

7. Špenát má pozitívne účinky na pokožku

Nakoniec nám pomôže špenát vyživiť aj našu pokožku a podporiť jej zdravie a krásny vzhľad. Špenátové listy ukrývajú napríklad betakarotén, ktorý patrí medzi spomínané karotenoidy. Rovnako pôsobí antioxidačne, podporuje dobrý stav pokožky a spomaľuje jej starnutie. 

V špenáte nájdeme i potrebný vitamín C, ktorý rovnako bojuje proti škodlivým účinkom voľných radikálov, podporuje hojenie rán a dôležitý je aj pre normálnu tvorbu kolagénu, ktorý sa ukrýva nielen v našej pokožke. 

Bezpečná konzumácia špenátu

Špenát je výživná zelenina bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty a jeho konzumácia je zdraviu prospešná. Avšak, niekedy to s ním netreba poháňať. Pre niektoré osoby môže nadmerná konzumácia špenátu predstavovať zdravotné riziká. 

Špenát obsahuje vysoké množstvo oxalátov, ktoré môžu prispieť k tvorbe obličkových kameňov. Ľudia, ktorí majú sklon k tvorbe oxalátových kameňov, by mali konzumáciu špenátu obmedziť.

Špenát je bohatý na vitamín K, ktorý je dôležitý pre zrážanlivosť krvi. Ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi (antikoagulanciá) ako warfarín, by mali byť opatrní pri konzumácii špenátu, pretože vitamín K môže znižovať účinnosť týchto liekov.

Recepty so špenátom:

Článok aktualizovaný 9.6.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE