Čo konzumoval Pepek námorník v známej detskej rozprávke, aby mu narástli svaly? Áno, bol to špenát. Táto listová zelenina v realite obdobné účinky ani zďaleka nemá, keďže ide o nízkokalorickú potravinu, ktorú je skvelé v jedálničku privítať skôr pri redukčnej diéte, než pri naberaní svalov a hmotnosti. Avšak, špenát nám vie ponúknuť mnoho iného. Je napríklad známym zdrojom železa, taktiež telu doplní vlákninu, ktorá je potrebná pre zdravé trávenie a vyprázdňovanie.
V zelených lístkoch nájdeme aj viaceré vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, taktiež draslík, horčík alebo fosfor. Špenát má dokonca blahodarný vplyv aj na funkciu zraku, pretože obsahuje karotenoidy luteín a zeaxantín, pigmenty s antioxidačným pôsobením, ktoré sú prítomné v našich očiach.
Mnohí sa však tejto zdravej listovej zelenine vyhýbajú, či už kvôli jej chuti, alebo možno nie úplne lákavej farbe. A pritom stačí špenát zakomponovať do dobrého receptu a chutné jedlo je na svete.
Čo pripraviť zo špenátu?
Ak veľmi neobľubujete špenátový prívarok, tak skvelou voľbou je napríklad špenátová polievka či špenátové halušky, ktoré si môžete vychutnať či už klasicky s bryndzou, alebo aj so smotanovo-syrovou omáčkou. Čerstvý špenát možno použiť aj do omáčky na cestoviny, zeleninového šalátu, omelety či slaného koláča.
A my rozhodne odporúčame vyskúšať aj špenátovú roládu. Tú môžete podávať napríklad ako občerstvenie pre návštevu alebo hostí na domácej oslave, ako ľahší obed či večeru a pokojne sa môže stať aj netradičnou prílohou. Vyskúšajte niektorý z nasledujúcich receptov a verte, že neoľutujete!
Odporúčame: TOP tipy na zdravé recepty s medvedím cesnakom: Ktorý vyskúšate?
Zdroj: Depositphotos
Špenátová roláda s lososom
Ingrediencie:
-
400 až 450 g balenie mrazeného špenátu
- 3 vajcia
- 1 PL olivového oleja
- 3 PL hladkej múky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 ČL soli
Suroviny na náplň rolády:
-
100 g údeného lososa
- 300 g smotanového syra
- soľ
Postup prípravy špenátovej rolády s lososom: Špenát necháme rozmraziť a zlejeme z neho prebytočnú vodu. K špenátu pridáme žĺtky, pretlačené strúčiky cesnaku, olej, soľ a múku a zamiešame. Bielky so štipkou soli vyšľaháme do peny a opatrne pridáme k špenátovému cestu. Na plech (s rozmermi cca 30x40 cm) s papierom na pečenie rozotrieme cesto po celej ploche a pečieme pri teplote 170 °C asi 12 minút. Z mierne ochladnutého cesta stiahneme papier na pečenie a zrolujeme ho.
Smotanový syr vymiešame a podľa chuti osolíme. Lososa si nakrájame na tenké pásiky. Cesto rozvinieme a natrieme naň smotanový syr. Na začiatok cesta po dĺžke naložíme polovicu lososa a začneme pomaly rolovať. V polovici pridáme po dĺžke zvyšok lososa, roládu úplne zavinieme a jemne pritlačíme. Pred krájaním dáme zachladiť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
Špenátová roláda s bryndzovou plnkou
Ingrediencie:
-
1 balíček čerstvého špenátu
- 1 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 vajcia
- 5 PL hladkej múky
- soľ
- petržlenová vňať
Suroviny na plnku:
-
100 g bryndze
- 50 g zmäknutého masla
Postup prípravy rolády s bryndzou: Olej si rozpálime na panvici, pridáme nasekaný cesnak a špenátové listy. Necháme spariť a následne úplne vychladnúť. Potom zmes rozmixujeme. Pridáme žĺtky, hladkú múku, soľ a podľa chuti trochu nasekanej petržlenovej vňate. Nakoniec do zmesi zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto natrieme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri teplote 175 °C asi 15 minút.
Medzitým si pripravíme plnku vyšľahaním zmäknutého masla s bryndzou. Z upečeného špenátového cesta stiahneme papier a zrolujeme ho. Keď vychladne, cesto rozvinieme, potrieme bryndzovou plnkou a opäť zrolujeme. Dáme do chladničky vychladnúť a stuhnúť.
Špenátová roláda so sušenými paradajkami
Ingrediencie:
-
300 g čerstvého špenátu
- 3 vajcia
- 1 lyžica kyslej smotany (30 g)
- pár vetvičiek tymianu
- 1 ČL sušeného cesnaku
- soľ
- 80 g hladkej múky
Suroviny na náplň:
-
300 g smotanového čerstvého syra
- 1 – 2 PL kyslej smotany
- 6 ks sušených paradajok
- bazalka
Postup prípravy rolády so sušenými rajčinami: Špenátové listy vložíme do horúcej vody, chvíľu miešame a následne scedíme. Potom špenát vložíme na chvíľu do ľadovej vody a opäť scedíme. Dobre z neho vytlačíme vodu. Pridáme k nemu žĺtky, kyslú smotanu, tymian, sušený cesnak a soľ. V mixéri pomixujeme najemno a primiešame múku. Z bielkov vyšľaháme sneh a zľahka primiešame do špenátovej zmesi. Cesto rozotrieme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút.
Po miernom ochladnutí z cesta stiahneme papier, zrolujeme ho a necháme úplne ochladnúť. Medzitým si pripravíme náplň. Do smotanového syra primiešame smotanu, na kúsky nasekané sušené paradajky a nasekanú čerstvú bazalku. Vychladené cesto rozvinieme, natrieme plnkou a opäť zrolujeme. Pred krájaním necháme v chladničke postáť aspoň hodinu.
Odporúčame: Cviklová nátierka – skúste verziu s chrenom či vajíčkom a nakladanými uhorkami
Zdroj: Depositphotos
Špenátová roláda so šunkou a syrom
Ingrediencie:
-
400 g špenátu
- 3 vajcia
- 150 g hladkej múky
- 200 g smotanového syra
- 150 g šunky
- štipka muškátového orieška
- soľ
- 2 strúčiky cesnaku
- štipka bieleho korenia
Postup prípravy rolády so šunkou a syrom: Umytý špenát nakrájame na malé kúsky. Pridáme k nemu žĺtky, múku, soľ, cesnak, biele korenie a muškátový oriešok. Následne zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie a pečieme 15 minút pri teplote 170 °C. Z cesta po upečení stiahneme papier a zrolujeme ho. Kým chladne, smotanový syr vymiešame, osolíme a okoreníme. Vychladnuté cesto rozvinieme, natrieme syrom, obložíme plátkami šunky a stočíme do rolády, ktorú necháme v chladničke stuhnúť.
Špenátová roláda s mascarpone a nivou
Ingrediencie:
-
1/2 balenia mrazeného špenátu (cca 200 g)
- 5 vajec
- 3 PL mandľovej múky
- 5 PL parmezánu
- kus nivy
- 1 balenie mascarpone
- 4 PL smotany na šľahanie
Postup prípravy rolády s mascarpone a nivou: Vajíčka vyšľaháme a pridáme mandľovú múku s parmezánom. Nakoniec pridáme aj rozmrazený špenát. Vymiešané cesto nalejeme na plech s papierom na pečenie a pečieme asi 13 minút pri teplote 170 °C. Po upečení cesto zrolujeme a necháme vychladnúť. Nivu rozmiešame v smotane, pridáme mascarpone a vyšľaháme krém. Cesto po vychladnutí rozvinieme, natrieme plnkou a znova zrolujeme. Necháme v chladničke stuhnúť aspoň 2 hodiny.