Tieto liečivé rastliny sa oplatí mať doma! Čím vynikajú?

Na lieky sa obraciame vždy vtedy, keď nás niečo bolí či trápi. Aj keď si to v dobe, kedy máme všetko dostupné a na dosah na každom rohu neuvedomujeme, mnohé lieky vznikli práve vďaka prírode a jej neskutočne silným ingredienciám. Reč je o bylinkách, na ktoré sa v prípade zdravotných ťažkostí obracali už naši predkovia. Aké liečivé rastliny sa oplatí mať doma a aké sú ich benefity či riziká?

Bylinkami proti ochoreniam

Zápal v tele, bolesti rôznych častí tela, ochorenia či dokonca psychické problémy. Na všetky tieto ťažkosti môžete použiť liečivé bylinky. Je však veľmi dôležité poznať ich účinok. Skúsení bylinkári totiž vystríhajú pred neinformovanosťou a používaním medicínskych byliniek s nerozvážnosťou. Upozorňujú, že tak ako lieky, aj bylinky môžu spôsobiť rôzne vedľajšie účinky a môžu dokonca negatívne ovplyvniť účinok niektorých liečiv, ktoré užívate. Ktoré bylinky sú teda zdravé a zároveň relatívne bezpečné na domáce použitie?

Pozri aj: Prečo zberať aj čučoriedkové listy? Toto sú ich účinky!

Galéria: TOP liečivé bylinky

Ginko

Čínska medicína na ginko doslova nedá dopustiť, pretože ide o veľmi mocnú rastlinu. Dokáže chrániť mozog pred zákernou demenciou či Alzheimerom, lieči však aj problémy so zrakom, s kosťami a pochvaľujú si ho aj diabetici. Ginko je protizápalové a používa sa aj na psychické problémy akými sú depresia či úzkosť.

Na čo si dať pozor? Užívanie ginka by sa malo v každom prípade konzultovať s lekárom. Známe sú interakcie s liekmi na riedenie krvi, je ťažké na pečeň a pozor na jeho semienka, ktoré sú jedovaté. Vedľajšími účinkami sú bolesti brucha či hlavy, závraty či alergická reakcia.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE