8 chýb pri sprchovaní, ktoré môžu poškodiť vašu pokožku!

chyby pri sprchovaní

Sprchovanie je bežnou súčasťou nášho každodenného života, avšak mnohí z nás si neuvedomujú, že aj tento jednoduchý rituál môže mať negatívny vplyv na našu pokožku. Nesprávne techniky, nevhodné produkty či prehnané návyky môžu viesť k podráždeniu, vysušeniu alebo iným kožným problémom

V dnešnom článku sa pozrieme na osem najčastejších chýb, ktorých sa mnohí z nás dopúšťajú pri sprchovaní, a poskytneme užitočné tipy, ako sa im vyhnúť. Postaráme sa tak o to, aby bola vaša pokožka zdravá, hydratovaná a plná vitality!

Čo radia dermatológovia – ako často sa sprchovať?

Dermatológovia odporúčajú, ako často sa sprchovať, na základe rôznych faktorov, ako sú typ pleti, úroveň fyzickej aktivity, klimatické podmienky a osobné preferencie. Všeobecne platí, že pre zdravú pokožku je dôležité nájsť rovnováhu medzi udržiavaním pokožky čistou a zachovaním jej prirodzenej ochranné vrstvy.

Väčšina dermatológov odporúča sprchovať sa 1 až 2-krát denne. Pre ľudí s veľmi suchou pokožkou však môže byť vhodné obmedziť sprchovanie na párkrát týždenne, aby sa predišlo nadmernému vysušeniu pokožky.

Používajte teplú, nie horúcu vodu. Horúca voda môže odstraňovať prírodné oleje pleti a prispievať k jej vysušeniu. Krátke sprchy sú tiež lepšie než dlhý kúpeľ v horúcej vode.

Výber jemného, hydratačného mydla alebo sprchového gélu môže pomôcť udržať pokožku hydratovanú. Vyhnite sa výrobkom s agresívnymi chemikáliami alebo silnými parfumami. Po sprchovaní je dôležité naniesť na pokožku hydratačný krém, najlepšie ihneď po osušení, aby ste zablokovali vlhkosť a udržali pleť hydratovanú.

Ak športujete alebo sa potíte, je potrebné sprchovať sa častejšie, aby ste odstránili pot a baktérie, ktoré môžu spôsobiť podráždenie alebo zápaly pleti. Ľudia s dermatologickými problémami, ako sú ekzémy alebo akné, by sa mali poradiť so svojím dermatológom o optimálnej frekvencii sprchovania a o vhodných prípravkoch.

V konečnom dôsledku je najdôležitejšie sledovať, ako vaša pokožka reaguje, a prispôsobiť frekvenciu sprchovania jej potrebám.

Odporúčame: Dajte červenú bielemu cukru: Tu je 8 spôsobov, ako sladiť zdravšie!

ako často sa sprchovať
Depositphotos

Najčastejšie chyby pri sprchovaní – robíte aj vy týchto 8 chýb pri sprchovaní?

Sprchovanie je bežná súčasť našej osobnej hygieny, ale aj tu sa môžu vyskytnúť rôzne nedostatky. Tu je 8 chýb, ktoré by ste mohli robiť aj vy:

1. Príliš horúca voda

Mnohí z nás majú radi horúcu sprchu, ale príliš vysoké teploty môžu vysušiť pokožku a zbaviť ju jej prirodzených olejov. Je lepšie zvoliť teplú vodu a obmedziť dĺžku sprchovania.

Sprchovanie horúcou vodou je pre mnohých príjemným rituálom, ktorý nielenže pomáha odstrániť nečistoty a pot z pokožky, ale aj uvoľňuje svaly a poskytuje pocit relaxácie. Horúca voda má schopnosť rozširovať cievy, čím zlepšuje cirkuláciu krvi a prispieva k celkovému pocitu pohody.

Sprchovanie s veľmi horúcou vodou môže narušiť prirodzenú rovnováhu olejov na pokožke, čo môže viesť k jej vysušeniu a podráždeniu. Ľudia s citlivou pokožkou alebo kožnými problémami by si mali dávať pozor na teplotu vody, ktorú používajú. Jednoducho povedané - horúca voda pokožke neprospieva.

Okrem toho, dlhšie sprchovanie horúcou vodou môže mať negatívny dopad aj na životné prostredie. Vysoké množstvo teplej vody zvyšuje spotrebu energie a môže prispieť k väčšej emisii uhlíka.

Celkovo je sprchovanie horúcou vodou príjemným zážitkom, ktorý môže mať svoje výhody aj nevýhody. Je dôležité nájsť rovnováhu a prispôsobiť teplotu vody svojím individuálnym potrebám a preferenciám. Aj krátka sprcha s teplejšou vodou, avšak nie príliš horúcou vodou môže byť rovnako osviežujúca a prospešná pre naše telo aj myseľ.

2. Dlhé sprchovanie

Dlhé sprchovanie, najmä v horúcej vode, môže vysušovať pokožku. Príliš dlho trvajúce sprchy môžu narušiť prirodzenú lipidovú bariéru pokožky, čo vedie k podráždeniu, suchosti a dokonca aj ekzémom.

Príliš dlhé sprchovanie môže viesť k tomu, že sa nadmerne umývajú dôležité prirodzené oleje a mikroorganizmy, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie pokožky. Kratšie sprchy sú často efektívnejšie na očistenie a zabezpečenie rovnováhy pokožky.

3. Agresívne mydlo

Nie všetky mydlá alebo gély sú vhodné pre každý typ pleti. Ak máte citlivú alebo suchú pokožku, zvoľte si prípravky s jemnými prísadami.

Rôzne typy pokožky (suchá, mastná, citlivá, kombinovaná) vyžadujú rôznu starostlivosť. Sprchové gély a mydlá určené pre konkrétny typ pokožky obsahujú špecifické ingrediencie, ktoré pomáhajú udržiavať rovnováhu pH a zabraňujú vzniku problémov, ako sú podráždenie, zápaly alebo nadmerná produkcia mazu.

Vhodné zloženie: Produkty prispôsobené pre konkrétny typ pokožky zvyčajne obsahujú prísady, ktoré sú pre ňu prospešné. Napríklad, sprchové gély pre suchú pokožku môžu obsahovať zvlhčujúce zložky, ako je glycerín alebo Aloe vera, ktoré pomáhajú hydratovať a vyživovať pokožku.

  • Prevencia problémov: Používanie nevhodných produktov môže viesť k rôznym problémom, ako sú akné, ekzémy alebo dermatitídy. Výber produktu špeciálne navrhnutého pre váš typ pokožky môže pomôcť predchádzať týmto nepríjemnostiam.
  • Pocit pohodlia: Pri sprchovaní je dôležité cítiť sa komfortne. Produkty určené pre vašu pokožku sú jemnejšie a príjemnejšie, čo môže zlepšiť celkový zážitok z hygieny.
  • Účinnosť: S použitím sprchových gélov alebo mydiel prispôsobených pre váš typ pokožky môžete dosiahnuť lepšie čistiace účinky, pretože zloženie je optimalizované na odstraňovanie nečistôt bez narušenia prirodzenej ochrannej bariéry pokožky.

4. Zabúdanie na hydratáciu

Mohli by ste si myslieť, že sprchovanie stačí k čistej a zdravej pokožke, ale je dôležité po sprchovaní použiť hydratačný krém alebo olej, najmä ak máte suchú pokožku.

5. Nesprávna technika umývania

Pri sprchovaní by ste mali venovať pozornosť aj technike umývania. Rýchle mytie môže viesť k zanedbaniu niektorých oblastí tela. Skúste si vytvoriť rutinu, ktorá zahŕňa dôkladné čistenie celého tela.

Pred sprchovaním si pripravte potrebné produkty, ako sú sprchový gél, šampón, kondicionér a potreby na umývanie. Nastavte vodu na príjemnú teplotu, ideálne teplú, ale nie horúcu, aby ste predišli vysušeniu pokožky. Začnite sprchovanie opláchnutím celého tela, aby ste odstránili nečistoty a pot.

Naneste malé množstvo sprchového gélu na mydlo alebo prsty a jemne masírujte telo. Začnite od hornej časti tela a postupujte smerom nadol. Ak si umývate vlasy, naneste šampón na mokré vlasy, jemne vmasírujte do pokožky hlavy a dôkladne opláchnite. Potom použite kondicionér.

Po umytí tela aj vlasov dôkladne opláchnite pokožku a vlasy čistou vodou, aby ste odstránili všetky zvyšky sprchového gélu či šampónu. Po sprchovaní jemne osušte telo uterákom. Po osušení je dobré naniesť na pokožku telový krém alebo mlieko, aby ste zabezpečili dostatočnú hydratáciu pleti.

Dbajte na to, aby ste si sprchovali pravidelne, ale aj zohľadnili svoju pokožku a jej potreby. Niektorí ľudia môžu mať pocit, že sa im pokožka vysušuje, ak sa sprchujú príliš často alebo používajú silné čistiace prostriedky.

Neprehliadnite: Tekvicová sezóna je v plnom prúde – skúste tieto fantastické tekvicové gnocchi

najčastejšie chyby pri sprchovaní
Depositphotos

6. Zabúdanie na umývanie vlasov

Mnohí ľudia sa zameriavajú iba na telo a zabúdajú na vlasy. Dôležité je umyť si vlasy pravidelne a vybrať si správny šampón pre váš typ vlasov.

7. Nedostatočná hygiena sprchového priestoru

Sprchový kút alebo vaňa by mala byť pravidelne čistená, aby sa predišlo hromadeniu baktérií a plesní. Udržujte svoj sprchový priestor čistý a hygienický.

8. Používanie špinavých uterákov

Mnoho ľudí si neuvedomuje, že používajú uteráky, ktoré nie sú dostatočne čisté. Uteráky by sa mali pravidelne prať, aby sa predišlo prenášaniu baktérií na pokožku po sprchovaní.

Nezabúdajte, že správne sprchovanie je dôležité nielen pre zdravie pokožky, ale aj pre celkový pocit pohody.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE