TIETO chyby v starostlivosti môžu poškodiť vaše farbené vlasy – vyhnite sa im!

chyby pri starostlivosti o farbené vlasy

Farbenie vlasov je obľúbený spôsob, ako zmeniť svoj vzhľad a vyjadriť svoju osobnosť. Môže to byť jednoduché, ako farbenie vlasov na jednu farbu, alebo kreatívnejšie prístupy, ako sú ombré, balayage či farebné pramene.

Pred farbením vlasov je dôležité zvážiť niekoľko faktorov. Po prvé, je dobré si zvoliť farbu, ktorá sa hodí k vašej pleti a prírodnej farbe vlasov. Po druhé, je potrebné zvážiť, aký typ farby použijete – či ide o dočasnú alebo trvalú farbu. Dočasné farby sa zmyjú po niekoľkých umytiach, zatiaľ čo trvalé farby môžu pretrvávať aj niekoľko mesiacov.

Rovnako dôležitá je aj starostlivosť o farbené vlasy. Farbenie môže oslabiť vlasy, a preto je dobré používať šampóny a kondicionéry určené pre farbené vlasy, ktoré pomáhajú udržať farbu a zdravie vlasov. Môžete tiež zvážiť pravidelné používanie regeneračných masiek a olejov na vlasy, aby ste im dodali potrebnú hydratáciu a lesk.

Farbenie vlasov je skvelý spôsob, ako si dodať sebavedomie a osviežiť svoj štýl. Nezabudnite však, že starostlivosť o vlasy je kľúčová pre ich zdravý vzhľad po farbení. Ak sa rozhodnete farbiť vlasy, nebojte sa experimentovať a nájsť farbu, ktorá vám najviac vyhovuje!

Starostlivosť o farbené vlasy = zdravé vlasy

Starostlivosť o farbené vlasy je veľmi dôležitá, ak chceme zachovať ich zdravie a vitalitu. Farby na vlasy obsahujú chemické látky, ktoré môžu oslabiť ich štruktúru a spôsobovať suchosť či lámavosť. Preto je nevyhnutné venovať im osobitnú pozornosť. 

Pravidelná starostlivosť o vlasy nie je zložitá – tu je niekoľko tipov, ako sa starať o farbené vlasy a udržať ich zdravé:

  • Kvalitné farby: Pri farbení vlasov sa snažte používať kvalitné a šetrné farby, ktoré neobsahujú agresívne chemikálie. Existujú aj bezamoniakové možnosti, ktoré sú menej škodlivé pre vlasy.
  • Hydratácia: Farbene vlasy potrebujú extra hydratáciu, preto je dôležité používať vyživujúce šampóny a kondicionéry určené pre farbené vlasy. Hľadajte produkty s obsahom prírodných olejov a výťažkov.
  • Používanie špeciálnych ošetrujúcich masiek, balzamov a kondicionérov: Raz alebo dvakrát do týždňa si doprajte intenzívnu vyživujúcu masku. Masky s argánovým alebo kokosovým olejom sú veľmi efektívne pri obnove poškodených vlasov.
  • Ochrana pred teplom a sušenie vlasov: Pri používaní tepelnej úpravy vlasov (ako je žehlička alebo kulma) nezabudnite používať ochranné spreje, ktoré pomáhajú chrániť vlasy pred poškodením. Používanie olejov na vlasy je taktiež vhodné riešenie.
  • Obmedzenie umývania: Časté a nadmerné umývanie vlasov môže viesť k rýchlej strate farby. Snažte sa umývať vlasy menej často a zaraďte do starostlivosti aj používanie suchých šampónov či používanie bezoplachových kondicionérov na osvieženie účesu medzi umývaniami. Investovanie do kvalitných produktov sa skutočne vyplatí.
  • Ochrana pred slnkom: UV žiarenie môže spôsobiť vyblednutie farby. Pri dlhšom pobyte na slnku si chráňte vlasy klobúkom alebo špeciálnymi ochrannými sprejmi. Zanedbávanie ochrany pred slnkom je pre vaše vlasy nebezpečné.
  • Strihanie končekov: Pravidelná návšteva kaderníka na odstránenie suchých a rozštiepených končekov pomáha udržiavať vlasy zdravé a vyživené.
  • Správna výživa: Zdravá strava a dostatočný príjem vody majú priamy vplyv na zdravie vašich vlasov. Zahrňte do svojho jedálnička potraviny bohaté na vitamíny a minerály. Vhodná výživa pre vlasy a zdravá pokožka hlavy sa na vašej korune krásy určite prejaví.

Starostlivosť o farbené vlasy vyžaduje čas a úsilie, ale výsledky sa určite oplatia. Zdravé a krásne vlasy sú odrazom správnej starostlivosti, takže neváhajte a doprajte im to, čo si zaslúžia!

Odporúčame: DIY liečivý zubný prášok na ďasná: Recept a prínosy pre zdravie úst

starostlivosť o farbené vlasy
Depositphotos

Kondicionér na farbené vlasy

Kondicionér na farbené vlasy je špeciálne vyvinutý prípravok, ktorý pomáha udržiavať farbu a zdravie vlasov po ich farbení. Farba vlasov môže byť vystavená mnohým faktorom, ako sú slnečné žiarenie, teplo z stylingových nástrojov a chemikálie v šampónoch, čo môže viesť k vyblednutiu farby a poškodeniu vlasov. Preto je dôležité používať produkty navrhnuté pre farbené vlasy.

Hlavné výhody kondicionérov na farbené vlasy zahŕňajú:

  • Ochrana farby: Tieto kondicionéry obsahujú zložky, ktoré pomáhajú uzamknúť farbu vo vlasoch, čím predlžujú jej trvácnosť a zabraňujú vyblednutiu.
  • Hydratácia: Farba môže vlasy vysušovať, a preto je dôležité udržiavať ich dostatočne hydratované. Kondicionéry na farbené vlasy obsahujú zloženie, ktoré vyživuje a hydratuje vlasy, čím zvyšujú ich lesk a hebkosť.
  • Regenerácia: Mnohé kondicionéry majú regeneračné účinky a pomáhajú opraviť poškodené vlasy, čo môže byť následkom chemického farbenia.
  • Ochrana pred teplom: Mnohé produkty zahŕňajú aj ochranu pred teplom, čo je dôležité, ak používate stylingové nástroje, ako sú žehličky či kulmy.

Pri výbere kondicionéra na farbené vlasy je dobré hľadať produkty bez obsahu sulfátov a parabénov, ktoré môžu farbu rýchlo vyplaviť. Okrem toho, hľadanie kondicionérov obsahujúcich prírodné oleje, ako je arganový alebo kokosový olej, môže ďalej pomôcť vo výžive a ochrane vlasov.

Venujte tiež pozornosť tomu, ako pravidelne používate kondicionér. Na dosiahnutie najlepších výsledkov je odporúčané aplikovať ho po každom umývaní vlasov a nechať pôsobiť niekoľko minút, aby sa zložky mohli dôkladne vstrebávať.

Najčastejšie chyby pri starostlivosti o farbené vlasy

Veľa ľudí používa bežné šampóny a kondicionéry, ktoré môžu obsahovať sulfáty a parabény. Tieto zložky môžu odstrániť farbu a vysušiť vlasy. Je dôležité vybrať si šampóny a kondicionéry určené špeciálne pre farbené vlasy. Farbené vlasy potrebujú viac vlhkosti - a preto ignorovanie hydratácie môže viesť k suchým a lámavým vlasom. 

Používanie príliš horúcej vody alebo veľkého množstva stylingových produktov môže vlasy ešte viac poškodiť a spôsobovať vyblednutie farby. Radšej používajte nižšie teploty a upravte si vlasy s produktmi určenými na ochranu pred teplom. Pozor aj na UV žiarenie a chemikálie v bazénoch - tie môžu poškodiť farbené vlasy. Používajte ochranné produkty s UV filtrom alebo noste klobúk na ochranu pred slnkom a pred vstupom do bazéna si vlasy nastriekajte špeciálny ochranný sprej.

Neprehliadnite: Desiata do školy - TOP tipy a nápady na zdravé pochúťky!

umývanie vlasov po farbení
Depositphotos

1. Príliš časté umývanie vlasov ihneď po farbení

Umývanie vlasov po farbení je témou, ktorá zaujíma mnohé ženy (ale aj mužov), ktorí sa starajú o svoj vzhľad a chcú, aby ich farba vlasov vydržala čo najdlhšie. Príliš časté umývanie vlasov ihneď po farbení však môže mať negatívny dopad na výslednú kvalitu farby a zdravie vlasov.

  • Hneď po farbení vlasov je dôležité, aby ste počkali aspoň 48 hodín pred prvým umytím. Počas tejto doby sa farba plne zafixuje a vlasy získavajú potrebnú ochranu. Ak vlasy umyjeme príliš skoro, môže dôjsť k tomu, že farba sa zmyje rýchlejšie, čo spôsobí, že výsledný odtieň nebude taký, ako sme sa na začiatku dohodli.
  • Okrem toho, časté umývanie, najmä používajúc silné šampóny, môžu vlasy vysušiť a poškodiť ich štruktúru. Farba môže vyblednúť aj v dôsledku nadmerného kontaktu s vodou a chemickými látkami, najmä ak obsahujú sulfáty. Radšej je preto zvoliť šampóny určené pre farbené vlasy, ktoré sú jemnejšie a pomáhajú udržiavať farbu.
  • Investícia do kvalitnej starostlivosti o vlasy po farbení sa vždy oplatí. To znamená používať hydratačné masky, oleje a rôzne ochranné prípravky, ktoré zachovajú nielen farbu, ale aj zdravie vlasov. Takto si môžete užiť krásne a žiarivé vlasy dlhšie.

Celkovo vzaté, trpezlivosť a správna starostlivosť po farbení sú kľúčové pre dosiahnutie požadovaného vzhľadu a zdravia vlasov. Je lepšie umývať vlasy menej často a venovať im väčšiu pozornosť, než ich umývať každý deň a riskovať poškodenie farby a vlasov.

2. Horúca voda pri umývaní farbených vlasov

Pri umývaní farbených vlasov je dôležité venovať pozornosť teplote vody, pretože horúca voda môže mať negatívny vplyv na farbu a zdravie vlasov. Tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste sa mali vyhnúť horúcej vode:

  1. Vyplavovanie farby: Horúca voda môže spôsobiť, že sa farba rýchlejšie vyplaví. Teplo otvorí vlasové fulikuly, čo umožňuje farbe uniknúť, a to predčasne spôsobuje vyblednutie farby.

  2. Narušenie pH: Farbené vlasy majú často upravené pH, ktoré môže byť narušené príliš horúcou vodou. Správne pH je dôležité pre udržanie zdravých a lesklých vlasov.

  3. Dehydratácia vlasov: Horúca voda odstraňuje prirodzené oleje z vlasov, čo môže viesť k ich dehydratácii a suchosti. To môže spraviť vlasy krehkými a náchylnými na lámavosť.

  4. Zhoršenie celkového vzhľadu: Chemicky ošetrené vlasy sú citlivejšie a náchylnejšie na poškodenie. Umývanie horúcou vodou môže spôsobiť, že vlasy budú vyzerať matne a bez života.

Namiesto toho sa odporúča umývať farbené vlasy vlažnou alebo studenou vodou. To pomôže uzavrieť fulikuly a udržať farbu vo vlasoch dlhšie. Okrem toho, studená voda pomáha zlepšiť lesk a celkový vzhľad vlasov.

Ak sa staráte o svoje farbené vlasy, prestaňte sa umývať v horúcej vode a vyskúšajte radšej mierne teplú až studenú vodu. Vaše vlasy vám za to poďakujú!

3. Hrubé sušenie uterákom

Hrubé sušenie farbených vlasov uterákom môže mať negatívny dopad na ich vzhľad a zdravie. Farbené vlasy sú často citlivejšie, a preto si vyžadujú špeciálnu starostlivosť. Rýchle a agresívne sušenie uterákom môže spôsobiť, že vlasy sa budú lámať a stratia lesk.

  • Pri správnom sušení farbených vlasov je dobré dodržiavať niekoľko odporúčaní. Namiesto hrubého trenia vlasov uterákom by ste mali uprednostniť jemné poklepávanie. Týmto spôsobom sa vlasy menej namáhajú a znižuje sa riziko ich poškodenia.
  • Okrem toho je dôležité používať kvalitný uterák – ideálne mikrovláknový, ktorý efektívne absorbuje vlhkosť, ale je šetrnejší k vlasom. Môžete tiež zvážiť používanie produktov určených na ochranu farbených vlasov, ktoré im poskytnú dodatočnú hydratáciu a ochranu pred vonkajšími vplyvmi.

Celkovo platí, že starostlivosť o farbené vlasy si vyžaduje jemnosť a pozornosť. Správne sušenie uterákom je len jedným z krokov, ktoré môžu prispieť k ich zdraviu a dlhovekosti.

4. Nadmerné používanie dizajnových nástrojov

Nadmerné používanie dizajnových nástrojov pri starostlivosti o farbené vlasy môže mať vážne dôsledky na ich zdravie a vzhľad. Farbiace procesy oslabujú štruktúru vlasov, a ak sa k tomu pridruží aj časté používanie fénov, žehličiek na vlasy a kúlm, môžu sa vlasy stať suchými, lámavými a bez života.

  • Dôležité je si uvedomiť, že dizajnové nástroje, ako sú žehličky a kulmy, môžu generovať vysoké teploty, ktoré sú pre farbené vlasy veľmi škodlivé. Tieto nástroje môžu spôsobiť dehydratáciu vlasov, čo vedie k ich oslabeniu a poškodeniu fulikuly – vonkajšej vrstvy vlasu, ktorá chráni jeho vnútorné štruktúry. Farby, najmä tie s obsahom amoniaku, už narušujú prirodzenú štruktúru vlasov, a preto je dôležité im poskytnúť primeranú starostlivosť.
  • Odporúča sa používanie tepelných ochranných prípravkov pred uložením vlasov do týchto nástrojov, aby sa minimalizovalo riziko poškodenia. Taktiež by sme mali zvážiť, aké často používame tieto nástroje. Namiesto každodenného krepovania alebo žehlenia vlasov by bolo dobré nájsť si alternatívy ako voľné vlny alebo prirodzený vzhľad.
  • Pre tých, ktorí sa radi starajú o svoje farbené vlasy, je kľúčové investovať do kvalitných produktov, ktoré sú určené na regeneráciu a hydratáciu. Mnohé značky ponúkajú špeciálne šampóny a kondicionéry pre farbené vlasy, ktoré pomáhajú udržiavať ich lesk a zdravie.

V konečnom dôsledku je dôležité nájsť rovnováhu medzi používaním dizajnových nástrojov a starostlivosťou o vlasy. Tým, že si doprajeme občasné prestávky od tepla a sústreďujeme sa na zdravú hydratáciu, môžeme udržať svoje farbené vlasy krásne a zdravé.

Tipy, ako predĺžiť výdrž farby vlasov

Farbené vlasy si vyžadujú špeciálnu starostlivosť, aby si zachovali svoju intenzitu a žiarivosť čo najdlhšie. Tu je niekoľko tipov, ako na to:

  • Používajte šampón a kondicionér určený pre farbené vlasy: Tento typ produktov je špeciálne formulovaný tak, aby chránil farbu a zároveň poskytoval potrebnú hydratáciu. Hľadajte produkty bez sulfátov, ktoré môžu farbu rýchlejšie vyplaviť. Používanie nevhodných šampónov môže farbené vlasy veľmi poškodiť. Na blond farbu môžete použiť napríklad strieborný šampón a kondicionér.

  • Obmedzte umývanie: Príliš časté umývanie môže spôsobovať, že farba sa rýchlo vyplaví. Snažte sa umývať vlasy maximálne 2-3 krát týždenne. Medzi umývaním môžete použiť suchý šampón, aby ste osviežili vlasy.

  • Teplota vody: Umývajte vlasy vlažnou alebo studenou vodou. Horúca voda otvára fulikuly vlasov, čo môže spôsobiť vyplavenie farby.

  • Ochrana pred teplom: Ak používate tepelné stylingové nástroje (fén, žehlička, kulma), nezabudnite na ochranný sprej proti teplu. Teplo môže viesť k rýchlejšiemu vyblednutiu farby.

  • Pravidelná hydratácia: Farbene vlasy majú tendenciu byť suchšie, preto im doprajte pravidelnú hydratáciu. Používajte masky na vlasy raz za týždeň, aby ste zabezpečili dostatočnú výživu.

  • Ochrana pred slnkom: UV žiarenie môže spôsobiť vyblednutie farby. Nosíte klobúk alebo používajte špeciálne spreje s UV ochranou, keď ste na slnku dlhšie.

  • Povedzte "nie" chemikáliám: Snažte sa minimalizovať používanie produktov, ktoré obsahujú agresívne chemikálie, ako sú alkohol alebo silikóny, ktoré môžu poškodiť vlasy a spôsobiť, že farba vybledne.

Dodržiavaním týchto odporúčaní môžete zabezpečiť, že vaše farbené vlasy budú vyzerať zdravo a farba ostane žiarivá dlhší čas. Nezabúdajte, že pravidelná návšteva kaderníka pre odborné farbenie vlasov je tiež dôležitá.

Prajeme vám veľa šťastia pri starostlivosti o vaše farbené vlasy!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE