Tekvicová sezóna je v plnom prúde – skúste tieto fantastické tekvicové gnocchi

tekvicové gnocchi

K jeseni neodmysliteľne patrí nielen sezóna húb, jabĺk či šípok, ale aj tekvíc. Ktoré druhy tekvíc najčastejšie vo svojej kuchyni používate vy? Obľúbená je napríklad tekvica hokkaido, ktorá je charakteristická guľovitým tvarom, sýto oranžovou farbou a výraznou chuťou. Pripraviť z nej možno mnoho pochúťok, pričom jej veľkou výhodou je, že ju nie je potrebné šúpať. 

Často v obchodoch narážame aj na maslovú tekvicu s hruškovým tvarom, ktorá je skvelá na pečenie. Jej veľkou výhodou je zase fakt, že v jej vnútri sa ukrýva len málo semienok. K menej častým druhom tekvíc tiež patrí muškátová tekvica či špagetová tekvica, ktorej dužina sa po upečení rozpadá na akési slížiky. Práve preto sa často využíva ako náhrada špagiet, respektíve cestovín. 

Tekvice sú však hlavne zdravé, plné vitamínu C, betakaroténu a mnohých minerálnych látok. Preto sa z nich minimálne počas jesene oplatí pripravovať rôzne dobroty. Ak vás už nebavia tekvicové polievky a prívarky a zároveň ste fanúšikom talianskej kuchyne, skúste tekvicové gnocchi (ňoky). Prinášame vám recept na gnocchi z tekvice aj recept na omáčku k týmto domácim cestovinám. Skúsite tieto chutné recepty?

Skúste aj: Bataty naslano aj nasladko – tieto 2 verzie batatového chleba si zamiluje každý!

gnocchi z tekvice
Depositphotos

Ingrediencie na lákavé tekvicové gnocchi (tekvicové ňoky):

  • 900 g surovej tekvice hokkaido alebo maslovej tekvice, prípadne muškátovej (cca 700 g tekvice pri spracovaní na pyré)

  • 300 g špaldovej polohrubej múky

  • 1 vajce

  • soľ

  • olivový olej

Tekvicové gnocchi recept

Tekvicu ošúpeme (hokkaido šúpať netreba), nakrájame na väčšie kusy a poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a dáme piecť do rúry na 30 minút pri teplote 200 °C. Upečenú tekvicu dáme do mixéra a rozmixujeme na pyré. Necháme trochu vychladnúť. Následne do tekvicového pyré prisypeme preosiatu špaldovú múku (polovicu uvedeného množstva).

Pridáme vajce, soľ a zvyšné množstvo múky.  Vypracujeme cesto, ktoré má byť vláčne, nie hutné. Následne spracované cesto rozdelíme na 5 až 6 častí. Z každej časti vyvaľkáme šúľček, z ktorého odkrajujeme menšie kúsky (veľké tak na jedno sústo). Z odkrojených kúskov následne tvarujeme gnocchi. Tvar je na vás, môžu byť oválne, hranaté, prípadne na nich môžete vidličkou spraviť zárezy.  

Hotové gnocchi varíme vo vriacej vode, osolenej a s trochou olivového oleja. Varíme vždy cca 4 až 5 minút. Uvarené gnocchi vyberieme a podávame s obľúbenou omáčkou, prípadne ako prílohu. 

TIP na omáčku z paradajok k tekvicovým gnocchi

A s čím tekvicové gnocchi podávať? To už je len na vás, záleží na vašej chuti, preferenciách, prípadne tom, čo nájdete v chladničke. Voliť môžete napríklad syrovú alebo hubovú omáčku, pokojne tiež bryndzu. My odporúčame vyskúšať túto jednoduchú omáčku z paradajok.

Ingrediencie:

  • 5 veľkých paradajok
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 až 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL trstinového cukru
  • soľ a mleté čierne korenie
  • sušená bazalka
  • hrsť nastrúhaného parmezánu

Postup: Ako prvé si paradajky zhora narežeme do kríža a na jednu minútu ich ponoríme do vriacej vody. Vďaka tomu z paradajok ľahšie odstránime šupku. Ošúpané paradajky následne pokrájame na kocky. V hrnci alebo na väčšej panvici rozohrejeme olej a pridáme nadrobno nasekanú cibuľku. Osmažíme a pridáme aj prelisované strúčiky cesnaku. Po krátkom restovaní pridáme nakrájané paradajky.

Znížime plameň a dusíme približne 15 minút. Následne pridáme pretlak, cukor, soľ, korenie a bazalku. Podlejeme trochou vody, v ktorej sa nám varili gnocchi, chvíľku povaríme a odstavíme. Následne do omáčky nasypeme trochu parmezánu a premiešame. Taktiež pridáme gnocchi a celé premiešame, aby sa obalili. Podávať môžeme posypané parmezánom a s čerstvou bazalkou. Dobrú chuť. 

Ďalšie tipy, ako podávať tekvicové ňoky:

  • Maslová šalviová omáčka: Prelejeme tekvicové gnocchi z tekvicového pyré maslovou omáčkou, v ktorej sme opražili lístky čerstvej šalvie. Na záver pridáme parmezán, ktorý zvýrazní chuť gnocchi.
  • Omáčka z gorgonzoly a smotany na varenie: Pridajte gnocchi do omáčky zo smotany a gorgonzoly, ktorá sa výborne dopĺňa s tekvicovým pyré a vytvorí skvelý recept na lahodné gnocchi. Na záver pridajte mleté čierne korenie.
  • Paradajková omáčka s cesnakom a čerstvou bazalkou: Uvarené gnocchi podávajte s jednoduchou paradajkovou omáčkou, v ktorej nechýba strúčik cesnaku a čerstvá bazalka. Tento tekvicové gnocchi recept je osviežujúci a zároveň ľahký.
  • Pesto z rukoly s parmezánom a olivovým olejom: Hotové gnocchi prelejeme rukolovým pestom, pripraveným z rukoly, parmezánu a olivového oleja. Pridajte trochu citrónovej šťavy pre osviežujúci nádych.
  • Hubová omáčka s cesnakom a tymianom: Uvarené gnocchi pridajte do krémovej hubovej omáčky s cesnakom a tymianom. Toto je skvelý recept, ktorý vyzdvihuje jemnú chuť tekvicového pyré.
  • Omáčka z hnedého masla a opečených lieskových orieškov: Pridajte hotové gnocchi do hnedého masla, ktoré má orieškovú príchuť. Na záver pridajte lieskové oriešky, ktoré omáčke dodajú chrumkavosť.
  • Špenátová omáčka s ricottou: Tekvicové gnocchi skvele chutia so špenátovou omáčkou pripravenou z listového špenátu a ricotty. Tento recept je ľahký a zdravý.
  • Omáčka s pancettou a rozmarínom: Pre skvelé tekvicové gnocchi recept pridajte uvarené gnocchi do omáčky s pancettou a čerstvým rozmarínom, ktorý prinesie výraznú chuť.

Článok aktualizovaný 20.9.2024

Aktualizovaný článok: 20.09.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE