Kapustnica patrí k tradičným slovenským polievkam. Receptov na jej prípravu je skutočne mnoho. Dalo by sa povedať, že v každom regióne by sme našli odlišný spôsob jej prípravy. Dokonca aj u každej gazdinky by sme možno našli trochu iný postup. Kapustnica je skvelá hustá polievka, ktorá dobre zasýti a pokojne neraz nahradí aj hlavné jedlo.
Mnohí varia kapustnicu aj v bežné dni, no pre mnohých je hlavne neoddeliteľnou súčasťou Vianoc, ako aj osláv príchodu nového roka. Na Vianoce sa v slovenských domácnostiach podávajú rôzne polievky a práve kapustnica, často bez mäsa, je jednou z nich. K Silvestru už následne patrí mäsová kapustnica s klobáskou.
Ak ste to s prípravou kapustnice ešte neskúšali alebo hľadáte tento rok nejaké nové recepty, prinášame hneď štyri inšpirácie. Skúsite tradičnú kapustnicu s hubami, silvestrovskú kapustnicu s klobáskou, rybaciu kapustnicu alebo ľahšiu verziu kapustnice so shiitake hubami a údeným tofu? Za ochutnanie stoja všetky!
História a tradícia kapustnice
Kapustnica je tradičnou slovenskou polievkou, ktorá má svoje korene v ľudovej kuchyni a rozmanitých regionálnych zvykoch. V minulosti bola bežnou súčasťou zimného obdobia, kedy ľudia potrebovali teplé a výživné jedlo na zahriatie.
V niektorých regiónoch Slovenska sa pripravovala kapustnica na rôzne sviatky, najmä na Vianoce a Silvestra. Tradícia varenia kapustnice sa líši od regiónu k regiónu, pričom niektorí si ju vychutnávajú s mäsom, iní bez neho, a rôzne bylinky a koreniny dodávajú každému receptu osobitý nádych.
Kapustnica je jedlo, ktoré sa varí so zmyslom pre pohostinnosť, a často je sprevádzané rodinnými stretnutiami a oslavami. Na Slovensku je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc, kedy sa podáva ako špeciálna polievka počas štedrej večere.
V tomto období je často obohatená o sušené huby a čerstvé koreniny, čo dodáva jedlu osobitý charakter a hlbokú chuť. Okrem sviatkov ju možno nájsť aj na bežnom rodinnom stole, pričom každý rok sa objavujú nové variácie a inovácií v príprave.
TOP recepty na kapustnicu:
Vianočná kapustnica s hubami
Ingrediencie:
1 kg kyslej kapusty
- 2 až 3 hrste dubákov
- soľ a mleté korenie
- rasca
- 1/2 masla
- 2 až 3 PL hladkej múky
- 250 ml smotana sladká 33 %
Recept na prípravu kapustnice: Kapustu v prípade potreby premyjeme pod vodou (ak je veľmi kyslá), pokrájame, posolíme a dáme variť do hrnca s vodou. Množstvo vody volíme podľa toho, koľko polievky chceme a aká hustá by vzhľadom ku kilovému množstvu kapusty mala byť. Dubáky namočíme do vody a keď trochu zmäknú, scedíme ich a opražíme na časti masla. Následne ich celé aj s výpekom vlejeme do kapusty a necháme ďalej variť.
Keď kapusta a huby zmäknú, spravíme zápražku. Na zvyšku masla opražíme múku a rozmiešame ju v troche vody. Zápražku pridáme do kapustnice. Nakoniec prilejeme smotanu a necháme zovrieť. Po krátkom prevarení môžeme odstaviť a podávať.
DepositphotosSilvestrovská kapustnica – tradičná novoročná kapustnica s mäsom
Ingrediencie:
1 kg kyslej kapusty (môže byť domáca kapusta)
- 0,5 kg bravčového pliecka (alebo iné bravčové mäso)
- 350 g domácej údenej klobásy (alebo aj údené mäso)
- 1 väčšia cibuľa
- kmín
- bobkový list
- sušené huby
- 1 až 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 PL mletej červenej papriky
- olej
- mleté čierne korenie
- celé čierne korenie
- soľ
- kyslá smotana (asi 100 g)
- 1,5 l vody
Postup: Najskôr si cibuľu pokrájame na kocky a opražíme ju v hrnci na oleji. Následne pridáme aj nadrobno pokrájaný cesnak a na kocky pokrájane bravčové pliecko. Podusíme. Pridáme mletú červenú papriku a premiešame. Potom pridáme kapustu (podľa potreby premytú a pokrájanú), mleté čierne korenie a vopred namočené sušené hríby (množstvo podľa chuti).
Ďalej pridáme rascu, bobkový list a celé korenie. Všetko zalejeme vodou a necháme variť asi jednu hodinu. Podľa potreby počas varenia dolievame vodu. Potom pridáme klobásu a varíme ďalších 40 minút. Nakoniec klobásu vyberieme, pokrájame na kolieska a vrátime späť. Necháme prevrieť a podľa chuti ešte osolíme alebo dokoreníme. Po odstavení môžeme podávať s trochou kyslej smotany.
Slávnostná kapustnica z ryby
Ingrediencie:
300 g rybieho filé
- 300 g olúpanej červenej repy nakrájanej na menšie kúsky
- 200 g koreňovej zeleniny (mrkva, paštrnák, zeler, petržlen ) nakrájanej na kúsky
- 200 g nakrájanej kyslej kapusty
- 400 g paradajok (alebo 200 g rajčinového pretlaku)
- 200 g zemiakov nakrájaných na kocky
- 1-2 veľké cibule
- 1-2 strúčiky cesnaku
- bobkový list, nové korenie
- 1 PL sušených morských rias (voliteľné)
Postup: Do vody (asi 2 l) dáme variť repu a ostatnú koreňovú zeleninu. Pridáme aj kapusty a paradajky. Cibuľu pridáme vcelku a okrem toho aj cesnak, bobkový list a korenie. Trochu prevaríme (aby bola zelenina polomäkká) a pridáme aj na kocky nakrájanú rybu. Po ďalších 15 minútach pridáme morské riasy. Varíme do zmäknutia zeleniny a môžeme odstaviť. Podľa chuti ešte osolíme.
DepositphotosNajlepšia kapustnica s údeným tofu
Ingrediencie:
1 kg kyslej kapusty
- 1 väčšia cibuľa
- 200 g čerstvých shiitake húb
- 150 g paradajkového pretlaku
- 180 g údeného tofu
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 l zeleninového vývaru
- olivový olej
- mletá paprika
- bobkový list
- mletá rasca
- klinčeky
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Ako prvé si očistíme cibuľu aj huby a nakrájame ich – cibuľu nadrobno a huby na tenšie pásiky. V dostatočne veľkom hrnci si rozpálime trochu olivového oleja a opražíme na ňom cibuľu. Následne pridáme aj huby. Po zmäknutí pridáme mletú papriku, soľ, čierne korenie a pretlačené strúčiky cesnaku. Krátko restujeme a pridáme kapustu (ak je veľmi dlhá, trochu ju pokrájame). Kapustu trochu opečieme s koreninami a následne zalejeme vývarom.
Premiešame a pridáme aj ďalšie koreniny, teda bobkový list, rascu a klinčeky. Pod pokrievkou necháme pomaly variť. Keď kapusta zmäkne, do polievky pridáme pretlak a údené tofu nakrájané na menšie kúsky. Chvíľku povaríme a podľa chuti ešte pridáme koreniny. Následne môžeme odstaviť a podávať.
Rady na servírovanie kapustnice
Kapustnica je hustá polievka, ktorá si zaslúži špeciálnu pozornosť pri servírovaní. Tradične sa kapustnica podáva v hlbokých miskách alebo tanieroch, aby si každý mohol vychutnať bohatú polievku v dostatočnom množstve. Ak chcete obohatiť chuť, podávajte ju so strúhaným chlebom alebo čerstvým pečivom, ktoré skvele dopĺňa bohatú a hustú polievku. Chlieb možno podávať aj opražený, posypaný trochou cesnaku alebo bylinkami.
Navyše, nezabúdajte na posledný akcent – čerstvú kyslú smotanu, ktorá pridá kapustnici jemnosť a vyváženosť. Kyslá smotana je tradičným doplnkom k polievkam na Slovensku a prináša nielen skvelú chuť, ale aj vizuálny kontrast k tmavej farbe kapustnice.
Alebo ak chcete kapustnicu ako hlavný chod, pridajte k nej varené zemiaky ako prílohu. Či už ide o výdatnú silvestrovskú kapustnicu s klobáskou alebo ľahšiu verziu bez mäsa, správne servírovanie podčiarkne celkový dojem a spríjemní stolovanie.
Tradičný slovenský poklad na každý stôl
Kapustnica je jednou z tých jedál, ktoré nás spájajú s našimi tradíciami a rodinnými stretnutiami. Či už ju pripravujete na Vianoce, Silvestra alebo len tak počas chladnejších dní, jej bohatá chuť a vôňa v nás vždy vyvolávajú príjemné spomienky.
S rôznymi variáciami, ktoré sa dajú prispôsobiť podľa vkusu, si určite nájdete svoju obľúbenú verziu. Tak neváhajte, pripravte si kapustnicu podľa jedného z našich receptov a užite si túto výnimočnú slovenskú polievku so svojimi blízkymi.
Aktualizovaný článok: 19.12.2025
1 komentár
Helena Povalova
20.12.2023 11:28Recept na kapustnicu ma inšiproval.