Kapustnica na 4 skvelé spôsoby – hubová, mäsová, rybacia aj s údeným tofu

kapustnica recepty

Kapustnica patrí k tradičným slovenským polievkam. Receptov na jej prípravu je skutočne mnoho. Dalo by sa povedať, že v každom regióne by sme našli odlišný spôsob jej prípravy. Dokonca aj u každej gazdinky by sme možno našli trochu iný postup. Kapustnica je skvelá hustá polievka, ktorá dobre zasýti a pokojne neraz nahradí aj hlavné jedlo. 

Mnohí varia kapustnicu aj v bežné dni, no pre mnohých je hlavne neoddeliteľnou súčasťou Vianoc, ako aj osláv príchodu nového roka. Na Vianoce sa v slovenských domácnostiach podávajú rôzne polievky a práve kapustnica, často bez mäsa, je jednou z nich. K Silvestru už následne patrí mäsová kapustnica s klobáskou. 

Ak ste to s prípravou kapustnice ešte neskúšali alebo hľadáte tento rok nejaké nové recepty, prinášame hneď štyri inšpirácie. Skúsite tradičnú kapustnicu s hubami, silvestrovskú kapustnicu s klobáskou, rybaciu kapustnicu alebo ľahšiu verziu kapustnice so shiitake hubami a údeným tofu? Za ochutnanie stoja všetky!

Reklama

História a tradícia kapustnice

Kapustnica je tradičnou slovenskou polievkou, ktorá má svoje korene v ľudovej kuchyni a rozmanitých regionálnych zvykoch. V minulosti bola bežnou súčasťou zimného obdobia, kedy ľudia potrebovali teplé a výživné jedlo na zahriatie. 

V niektorých regiónoch Slovenska sa pripravovala kapustnica na rôzne sviatky, najmä na Vianoce a Silvestra. Tradícia varenia kapustnice sa líši od regiónu k regiónu, pričom niektorí si ju vychutnávajú s mäsom, iní bez neho, a rôzne bylinky a koreniny dodávajú každému receptu osobitý nádych.

Kapustnica je jedlo, ktoré sa varí so zmyslom pre pohostinnosť, a často je sprevádzané rodinnými stretnutiami a oslavami. Na Slovensku je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc, kedy sa podáva ako špeciálna polievka počas štedrej večere. 

V tomto období je často obohatená o sušené huby a čerstvé koreniny, čo dodáva jedlu osobitý charakter a hlbokú chuť. Okrem sviatkov ju možno nájsť aj na bežnom rodinnom stole, pričom každý rok sa objavujú nové variácie a inovácií v príprave.

TOP recepty na kapustnicu:

Vianočná kapustnica s hubami

Ingrediencie: 

  • 1 kg kyslej kapusty

  • 2 až 3 hrste dubákov
  • soľ a mleté korenie
  • rasca
  • 1/2 masla
  • 2 až 3 PL hladkej múky
  • 250 ml smotana sladká 33 %

Recept na prípravu kapustnice: Kapustu v prípade potreby premyjeme pod vodou (ak je veľmi kyslá), pokrájame, posolíme a dáme variť do hrnca s vodou. Množstvo vody volíme podľa toho, koľko polievky chceme a aká hustá by vzhľadom ku kilovému množstvu kapusty mala byť. Dubáky namočíme do vody a keď trochu zmäknú, scedíme ich a opražíme na časti masla. Následne ich celé aj s výpekom vlejeme do kapusty a necháme ďalej variť.

Keď kapusta a huby zmäknú, spravíme zápražku. Na zvyšku masla opražíme múku a rozmiešame ju v troche vody. Zápražku pridáme do kapustnice. Nakoniec prilejeme smotanu a necháme zovrieť. Po krátkom prevarení môžeme odstaviť a podávať. 

vianočná kapustnica
Depositphotos

Silvestrovská kapustnica – tradičná novoročná kapustnica s mäsom

Ingrediencie: 

  • 1 kg kyslej kapusty (môže byť domáca kapusta)

  • 0,5 kg bravčového pliecka (alebo iné bravčové mäso)
  • 350 g domácej údenej klobásy (alebo aj údené mäso)
  • 1 väčšia cibuľa
  • kmín
  • bobkový list
  • sušené huby
  • 1 až 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 PL mletej červenej papriky
  • olej
  • mleté čierne korenie
  • celé čierne korenie
  • soľ
  • kyslá smotana (asi 100 g)
  • 1,5 l vody
Reklama

Postup: Najskôr si cibuľu pokrájame na kocky a opražíme ju v hrnci na oleji. Následne pridáme aj nadrobno pokrájaný cesnak a na kocky pokrájane bravčové pliecko. Podusíme. Pridáme mletú červenú papriku a premiešame. Potom pridáme kapustu (podľa potreby premytú a pokrájanú), mleté čierne korenie a vopred namočené sušené hríby (množstvo podľa chuti).

Ďalej pridáme rascu, bobkový list a celé korenie. Všetko zalejeme vodou a necháme variť asi jednu hodinu. Podľa potreby počas varenia dolievame vodu. Potom pridáme klobásu a varíme ďalších 40 minút. Nakoniec klobásu vyberieme, pokrájame na kolieska a vrátime späť. Necháme prevrieť a podľa chuti ešte osolíme alebo dokoreníme. Po odstavení môžeme podávať s trochou kyslej smotany. 

Slávnostná kapustnica z ryby

Ingrediencie:

  • 300 g rybieho filé

  • 300 g olúpanej červenej repy nakrájanej na menšie kúsky
  • 200 g koreňovej zeleniny (mrkva, paštrnák, zeler, petržlen ) nakrájanej na kúsky
  • 200 g nakrájanej kyslej kapusty
  • 400 g paradajok (alebo 200 g rajčinového pretlaku)
  • 200 g zemiakov nakrájaných na kocky
  • 1-2 veľké cibule
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • bobkový list, nové korenie
  • 1 PL sušených morských rias (voliteľné)

Postup: Do vody (asi 2 l) dáme variť repu a ostatnú koreňovú zeleninu. Pridáme aj kapusty a paradajky. Cibuľu pridáme vcelku a okrem toho aj cesnak, bobkový list a korenie. Trochu prevaríme (aby bola zelenina polomäkká) a pridáme aj na kocky nakrájanú rybu. Po ďalších 15 minútach pridáme morské riasy. Varíme do zmäknutia zeleniny a môžeme odstaviť. Podľa chuti ešte osolíme. 

kapustová polievka
Depositphotos

Najlepšia kapustnica s údeným tofu

Ingrediencie:

  • 1 kg kyslej kapusty

  • 1 väčšia cibuľa
  • 200 g čerstvých shiitake húb
  • 150 g paradajkového pretlaku
  • 180 g údeného tofu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 l zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • mletá paprika
  • bobkový list
  • mletá rasca
  • klinčeky
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Ako prvé si očistíme cibuľu aj huby a nakrájame ich – cibuľu nadrobno a huby na tenšie pásiky. V dostatočne veľkom hrnci si rozpálime trochu olivového oleja a opražíme na ňom cibuľu. Následne pridáme aj huby. Po zmäknutí pridáme mletú papriku, soľ, čierne korenie a pretlačené strúčiky cesnaku. Krátko restujeme a pridáme kapustu (ak je veľmi dlhá, trochu ju pokrájame). Kapustu trochu opečieme s koreninami a následne zalejeme vývarom. 

Premiešame a pridáme aj ďalšie koreniny, teda bobkový list, rascu a klinčeky. Pod pokrievkou necháme pomaly variť. Keď kapusta zmäkne, do polievky pridáme pretlak a údené tofu nakrájané na menšie kúsky. Chvíľku povaríme a podľa chuti ešte pridáme koreniny. Následne môžeme odstaviť a podávať.

Rady na servírovanie kapustnice

Kapustnica je hustá polievka, ktorá si zaslúži špeciálnu pozornosť pri servírovaní. Tradične sa kapustnica podáva v hlbokých miskách alebo tanieroch, aby si každý mohol vychutnať bohatú polievku v dostatočnom množstve. Ak chcete obohatiť chuť, podávajte ju so strúhaným chlebom alebo čerstvým pečivom, ktoré skvele dopĺňa bohatú a hustú polievku. Chlieb možno podávať aj opražený, posypaný trochou cesnaku alebo bylinkami.

Navyše, nezabúdajte na posledný akcent – čerstvú kyslú smotanu, ktorá pridá kapustnici jemnosť a vyváženosť. Kyslá smotana je tradičným doplnkom k polievkam na Slovensku a prináša nielen skvelú chuť, ale aj vizuálny kontrast k tmavej farbe kapustnice. 

Alebo ak chcete kapustnicu ako hlavný chod, pridajte k nej varené zemiaky ako prílohu. Či už ide o výdatnú silvestrovskú kapustnicu s klobáskou alebo ľahšiu verziu bez mäsa, správne servírovanie podčiarkne celkový dojem a spríjemní stolovanie.

Reklama

Tradičný slovenský poklad na každý stôl

Kapustnica je jednou z tých jedál, ktoré nás spájajú s našimi tradíciami a rodinnými stretnutiami. Či už ju pripravujete na Vianoce, Silvestra alebo len tak počas chladnejších dní, jej bohatá chuť a vôňa v nás vždy vyvolávajú príjemné spomienky. 

S rôznymi variáciami, ktoré sa dajú prispôsobiť podľa vkusu, si určite nájdete svoju obľúbenú verziu. Tak neváhajte, pripravte si kapustnicu podľa jedného z našich receptov a užite si túto výnimočnú slovenskú polievku so svojimi blízkymi.

Aktualizovaný článok: 19.12.2025

4/5 - 4 hlasov
Prihláste sa pod svojím účtom, aby ste mohli jednoducho komentovať články, zapájať sa do súťaží a hlasovať.
Ak ešte nemáte vytvorený účet, neváhajte a zaregistrujte sa – získate tak plný prístup k interaktívnym funkciám webu.

1 komentár

Vaše meno:

Pre zapojenie do súťaže je potrebné vyplniť tieto údaje:

Email:

Telefón:

Helena Povalova

Helena Povalova

20.12.2023 11:28

Recept na kapustnicu ma inšiproval.

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE