Prečo konzumovať morušu a aké sú jej účinky?

moruša účinky

Čierna moruša je jedným z pokladov prírody, ktorý si mnohí pamätáme z detstva – šťavnaté plody, fialové prsty a sladkokyslá chuť, ktorej sa nedá odolať. No tento nenápadný strom ponúka oveľa viac než len chuťový zážitok. 

Moruša je skutočnou studnicou zdraviu prospešných látok, ktoré môžu podporiť trávenie, krvný obeh, imunitu, zrak i krásu pokožky a vlasov. Spoznajte s nami všetky benefity tejto výnimočnej dreviny a zistite, prečo by nemala chýbať vo vašom jedálničku ani v záhrade.

Odkiaľ sa moruša vzala?

Čiernu morušu pozná snáď každý. Menší strom pestovaný pre pekné listy a veľké jedlé plody s kyslo-sladkou chuťou, ktorým neodolajú veľkí ani malí, je súčasťou mnohých záhrad. Kde sa táto zdravá pochúťka vzala? Čierna moruša pochádza z východnej Ázie, konkrétne z Afganistanu a Iránu. 

V Európe sa rozšíril morušovník v stredoveku vďaka cisárovi Karolovi Veľkému, ktorý nariadil jeho pestovanie na cisárskych farmách. 

Moruše sa tiež hojne vysádzali okolo ciest a vo viniciach. Biela moruša zase pochádza z Číny. Oba druhy stromov boli privezené spolu s priadkou morušovou a ich listy pôvodne slúžili ako potrava pre larvy. Morušovník je nenáročný strom, ktorý vďaka svojej húževnatosti znesie i nižšie teploty. 

Je tiež známy svojou dlhovekosťou a schopnosťou prinášať plody niekoľko desiatok rokov. Ak ešte na záhrade žiadny nemáte, mali by ste si ho zaobstarať. 

Plody moruše
Shutterstock®

TOP účinky moruše:

1. Podporuje tráviaci systém

Rovnako ako aj ďalšie druhy ovocia a zeleniny, aj moruša obsahuje veľa vlákniny. Vláknina pomáha zlepšovať trávenie tým, že urýchľuje pohyb potravy tráviacim traktom. Znižuje tak výskyt zápchy, nadúvania a kŕčov. Okrem toho vláknina tiež napomáha regulácii hladiny cholesterolu a prispieva k posilneniu zdravia srdca. 

Od vekov sa kôra z moruše používa pri liečbe ochorení žalúdka, čriev, otravách jedlom, alkoholom, hubami.

2. Zlepšuje krvný obeh

Vysoký obsah železa v morušiach môže významne zvýšiť produkciu červených krviniek, čo pomáha telu distribuovať kyslík do dôležitých tkanív a orgánov, a tým prispieva k zlepšeniu metabolizmu a optimalizácií funkčnosti týchto systémov. Plody moruše tiež obsahujú resveratrol, ktorý znižuje tvorbu krvných zrazenín tým, že uvoľňuje krvné cievy a následne zabraňuje výskytu infarktu či mŕtvice. 

Tento silný prírodný antioxidant priamo ovplyvňuje fungovanie určitých mechanizmov v krvných cievach, čo ich robí menej náchylnými k akémukoľvek poškodeniu spôsobenému angiotenzínom spôsobujúcim zúženie krvných ciev. Resveratrol dokonca priaznivo pôsobí i na imunitu a plodnosť.

morušový sirup
Shutterstock®

3. Posilnenie zraku morušou

Vedeli ste, že pohár morušovej šťavy denne, vám môže pomôcť zlepšiť videnie? Plody moruše sa vyznačujú tiež vysokým obsahom vitamínu A, ktorý je vhodný na posilnenie zraku a zmiernenie namáhania očí. Chráni tiež oči pred voľnými radikálmi, ktoré sú zvyčajne príčinou straty zraku a degenerácie sietnice.

4. Priaznivo vplýva na pokožku a vlasy

Nielen plody, ale i listy moruše sú prospešné pre naše zdravie. Možno ich použiť na ošetrenie extrémne suchej pokožky tak, že ich niekoľko dní necháte lúhovať v kokosovom alebo olivovom oleji, a potom ich jednoducho aplikujete na očistenú pleť a necháte pôsobiť niekoľko minút. Tento obklad opakujte najmenej dvakrát týždenne, aby ste dosiahli čo najlepšie účinky.

Je známe, že moruša tiež nepomáha pri produkcií melanínu vo vlasoch. Je zvlášť prospešná pre ľudí, ktorí trpia predčasným šedivením vlasov. Pravidelnou konzumáciou morušovej šťavy, doprajete vašim vlasom zdravý lesk a podporíte ich rast. Šťavu si môžete dokonca i na vlasy priamo naniesť.

Moruše, rovnako ako všetko ostatné bobuľové ovocie, sú bohaté na antioxidanty, ktoré sú známe ako účinné látky proti starnutiu prispievajúce k žiariacej a mladistvej pokožke.

Prášok z kôry stromu moruše je pridávaný do mastí a krémov pre rýchlejšie hojenie rán.

Moruša
Shutterstock®

5. Podporuje normálnu hladinu cukru v krvi

Moruše napomáhajú k udržaniu normálnej hladiny krvného cukru. Ich konzumácia podporuje duševné zdravie a kvalitu spánku. Sú veľkým pomocníkom pri cukrovke − obsahujú moranolín, ktorý spomaľuje vstrebávanie sacharidov.

Tento účinok pomáha predchádzať prudkým výkyvom glukózy v krvi, ktoré môžu viesť k únave, podráždenosti či návalom hladu. Pravidelné zaraďovanie moruší do jedálnička tak môže byť súčasťou prevencie metabolických porúch, vrátane inzulínovej rezistencie.

6. Posilňuje imunitu

 Vitamín C, ktorý je hojne zastúpený v plodoch moruše, je skvelou zbraňou proti akejkoľvek infekcii a cudzím patogénom. Moruša má dezinfekčné a protizápalové účinky, pôsobí upokojujúco na naše horné dýchacie cesty.

Okrem vitamínu C obsahujú moruše aj flavonoidy a ďalšie antioxidanty, ktoré prispievajú k rýchlejšej regenerácii organizmu pri prechladnutí či chrípke. Pravidelná konzumácia moruší môže posilniť prirodzenú obranyschopnosť a skrátiť dobu trvania bežných vírusových ochorení.

Ako môžeme morušu konzumovať?

  • Čerstvé alebo sušené plody – Čerstvé moruše sú skvelou pochúťkou do jogurtu, kaše či ako zdravý snack. Sušené si zachovávajú väčšinu živín a sú praktickou zásobou počas celého roka.

  • Šťava – Morušová šťava je bohatá na vitamíny a antioxidanty, posilňuje organizmus a osvieži počas horúcich dní. Môžete ju piť samostatne alebo riediť vodou ako zdravý nápoj.

  • Zavárané plody – Zavárané moruše sú výborné do koláčov, palaciniek alebo len tak na lyžičku. Uchovávajú si jedinečnú chuť a sú obľúbenou domácou delikatesou.

  • Džem, marmeláda – Morušový džem je skutočná klasika – výborne chutí na pečive, v croissantoch alebo ako náplň do koláčov. Je to sladká vitamínová bomba, ktorá spestrí raňajky.

  • Čaj z listov – Sušené listy moruše sa používajú na prípravu čaju, ktorý pomáha pri trávení a regulácii krvného cukru. Má jemne bylinkovú chuť a priaznivo pôsobí na celkovú vitalitu.

  • Morušové víno – Toto menej známe, no výnimočné víno sa vyrába z fermentovaných morušových plodov a vyniká plnou, ovocnou chuťou. Hodí sa ako zaujímavý doplnok k dezertom alebo na výnimočné príležitosti.

  • Tinktúra z púčikov – Tinktúra pripravená z morušových púčikov sa využíva v prírodnej medicíne pri dýchacích problémoch a na podporu imunity. Užívajú sa kvapky, ktoré možno pridať do vody alebo čaju.

Moruša ako každodenný elixír zdravia

Čierna moruša nie je len chutné ovocie z detstva, ale aj funkčná potravina, ktorá má čo ponúknuť aj v modernej výžive. Vďaka bohatému obsahu antioxidantov, vitamínov, vlákniny a unikátnych bioaktívnych látok môže výrazne prispieť k celkovému zdraviu organizmu – od trávenia, cez imunitu až po krásu pokožky

Či si ju vychutnáte čerstvú, ako šťavu, sušenú, v podobe čaju alebo tinktúry, každá forma prináša benefity, ktoré sa oplatí zaradiť do bežného života. Ak máte priestor, doprajte si tento strom do svojej záhrady – zúročí vám to nielen úrodou, ale aj dlhoročným zdravým spojenectvom.

Aktualizovaný článok: 02.07.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE