Zvýšená hladina krvného cukru, čo odborne nazývame hyperglykémia, je veľmi častý zdravotný problém. Typicky sa vyskytuje napríklad pri cukrovke, no nemusí ísť len o príznak tejto metabolickej choroby.
Aké sú optimálne hodnoty glykémie? V optimálnom prípade by sme hodnotu glykémie, čiže hladiny krvného cukru, mali mať od 3,5 do 5,5 mmol na liter krvi, u diabetikov to býva o niečo viac. Glykémia však môže stúpať aj nad 10 či 11 mmol/l, čo už sú veľmi neuspokojivé hodnoty, ktoré môžu predstavovať riziko pre zdravie človeka.
Pri problémoch s vysokou hladinou cukru v krvi je nevyhnutná liečba. Zdravotný stav jedinca môže výrazne zlepšiť aj celková úprava životného štýlu a rozličné režimové opatrenia. Ako sa dá znížiť hladinu cukru v krvi prirodzene zmenou životného štýlu? Aké režimové opatrenia podporia zníženie hladiny glykémie a zabezpečia vyvážené hladiny?
Praktické tipy, ako optimalizovať hladinu cukru v krvi pomocou životného štýlu:
1. Voľte správne potraviny
Pre udržiavanie si hladiny cukru v norme je v prvom rade potrebná úprava stravy. Aká strava je zásadná pre podporu stabilnej hladiny glykémie? Aké potraviny pomáhajú zdržiavať hodnoty glykémie v
V jedálničku by mali mať svoje miesto potraviny, ktoré majú nízky glykemický index, z ktorých sa po konzumácii v organizme uvoľňuje a vstrebáva cukor postupne a nespôsobuje prudké stúpanie hladiny glukózy v krvi.
Ide hlavne celozrnné potraviny, väčšinu ovocia a zeleniny (listová zelenina) či strukoviny. Strava by mala byť zložená z kvalitných zdrojov bielkovín a zložených sacharidov, vlákniny tiež musí zahŕňať zdravé tuky. Do jedálnička sa oplatí zaradiť ryby, orechy, avokádo, olivový olej, semienka či quinou. Na sladenie je vhodné sladidlo stévia.
Odporúčame: Zdravá desiata i olovrant – vhodná do školy, práce i doma v karanténe
2. Minimalizujte škodlivé potraviny
Stabilnú hladinu cukru v krvi môžete tiež podporiť tým, že budete jesť pravidelne v menších porciách. Ak chcete prirodzene podporovať optimálnu hladinu glykémie, niektoré potraviny je tiež vhodné z jedálnička vyradiť, alebo ich konzumáciu aspoň čo najviac minimalizovať. Ide hlavne o výrobky z bielej múky a rafinovaného cukru. Potrebné je zníženie sacharidov vo forme sladených nápojov či cukroviniek.
Nevhodné sú i potraviny s vysokým obsahom škodlivých nasýtených tukov. Znamená to hlavne elimináciu bieleho chleba a cestovín z bielej múky, taktiež rozličných sladkostí i vysmážaných pokrmov zo stravy.
3. Sledujte si dostatočný prísun chrómu aj zinku
Ako sme spomenuli vyššie, strava by mala byť pravidelná a vyvážená. Telu by nemali chýbať žiadne dôležité látky, no nevyhnutné je dávať si pozor hlavne na to, v akom množstve prijímame zinok a chróm. Chróm okrem iného zohráva aj dôležitú úlohu pri stabilizácii hladiny cukru v krvi. Doplníte si ho morskými plodmi, hruškami, paradajkami, hubami či celozrnnými výrobkami.
Zinok má v našom tele viacero funkcií a okrem iného podporuje správnu funkciu inzulínu, ktorý sa zase zúčastňuje regulácie hladiny cukru v krvi. Medzi dobré zdroje zinku radíme taktiež plody mora, šošovicu či oriešky.
4. Zvýšte v strave vlákninu
Potraviny bohaté na vlákninu zabezpečujú pomalšie vstrebávanie sacharidov v našom čreve, čím pomáhajú udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi. Tiež pomáhajú zlepšovať citlivosť na inzulín. Medzi dobré zdroje vlákniny radíme celozrnné potraviny, ovocie, zeleninu a strukoviny.
Odporúčame: Ako na prečistenie hrubého čreva? Pomôžu vám tieto úžasné potraviny!
5. Dodržujte správny pitný režim
Pri znižovaní hladiny cukru v krvi, respektíve udržiavaní si jej optimálnej úrovne, nie je dôležité len to, čo človek je, ale aj pije. Pitný režim by mal byť v prvom rade dostatočný. Telu je potrebné dodať dostatok tekutín. Pri problémoch s vyššou hladinou cukru v krvi je ideálne piť hlavne čistú alebo minerálnu vodu.
Vhodné sú nesladené čaje. Perfektnou voľbou je zelený čaj alebo čierny čaj. Oba majú priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi. Pozor si dávajte na ovocné šťavy, nežiaduce sú rozličné malinovky a, samozrejme, alkohol.
6. Nezabúdajte na pohyb
S prirodzeným znižovaním hladiny cukru v krvi vám pomôže aj pravidelný pohyb. Doprajte si primerané cvičenie každý deň, aj keď len 20 až 30 minút dlhé. Pri vyššej fyzickej aktivite spotrebujete viac energie a spáli sa viac glukózy. To má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi. Pravidelný pohyb vás navyše udrží v dobrej forme a podporí vaše zdravie.
Odporúčame: 5 dôvodov, prečo používať avokádový olej: Čo urobí pre vaše zdravie a krásu?
7. Upravte svoju hmotnosť
Regulovať hladinu cukru v krvi môže pomôcť aj úprava telesnej hmotnosti, respektíve jej zníženie, ak je to potrebné. Aj nadváha totižto výrazne prispieva k rozvoju cukrovky druhého typu.
Ak vás trápi toto ochorenie, váš zdravotný stav aj hladinu cukru v krvi môže veľmi dobre upraviť aj chudnutie. Tou správnou cestou, ako na to, je pritom zdravé stravovanie v kombinácii s dostatkom pohybu.
8. Spoľahnite sa na bylinky
Pri potrebe znižovania hladiny cukru v krvi sa môžete spoľahnúť aj na rozličné bylinky. Takéto prírodné prostriedky, napríklad ako čaje alebo výživové doplnky, výrazne napomáhajú upraviť glykémiu. A ktoré bylinky na zníženie cukru v krvi sú najúčinnejšie?
Pomôcť môže gymnema lesná, bazalka posvätná, pestrec mariánsky, púpava lekárska, baza čierna či ľubovník bodkovaný. Skvelý je zelený čaj.
9. Minimalizujte stres
Možno vás to prekvapí, no negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi má aj stres. Ak sa snažíte o znižovanie vysokej hladiny glykémie, potrebné opatrenia je vhodné urobiť aj v tejto oblasti.
Samozrejme, stresu sa úplne vyhnúť nedá, no každý si môže nájsť svoj spôsob, ako s ním trochu zatočiť. Niekomu pomáha joga a cvičenie, inému kvalitný relax, počúvanie hudby, meditácie alebo dychové cvičenia či pobyt v prírode.
Odporúčame: Viete, čo nejesť na raňajky? Za tieto potraviny sa vám žalúdok nepoďakuje!
Zdroj: Depositphotos
Pozor na hypoglykémiu! Aké sú prejavy nízkej hladiny cukru v krvi?
Vysoký cukor, resp. zvýšená hladina cukru v krvi, je veľkým strašiakom, no netreba zabúdať na to, že aj výrazný pokles hladiny cukru v krvi môže pre telo predstavovať hrozbu. Takzvaná hypoglykémia je možnou komplikáciou v prípade cukrovky 1. aj 2. typu, no vyskytnúť sa môže aj u osôb bez diabetu.
Hypoglykémia môže byť spôsobená rôznymi faktormi, ako je napríklad nadmerná dávka inzulínu alebo antidiabetických liekov u ľudí s diabetes mellitus, nedostatočný príjem potravy alebo preskočenie jedál či nadmerná fyzická aktivita bez primeraného zvýšenia príjmu potravy. Niektoré zdravotné stavy môžu tiež spôsobiť hypoglykémiu, vrátane niektorých endokrinných porúch, ťažkých chorôb pečene i obličiek a iných.
Na hypoglykémiu môžu poukazovať nasledujúce príznaky:
-
pocity slabosti,
- závraty,
- trasenie tela,
- nervozita,
- potenie a chladný a lepkavý pot,
- búšenie srdca,
- obrovský hlad,
- nevysvetliteľná únava,
- podráždenosť,
- bledosť kože,
- poruchy videnia,
- zhoršená koncentrácia,
- v závažných prípadoch strata vedomia, záchvat, kóma.
Článok aktualizovaný 15.2.2024