Blíži sa smrť? Toto sú najčastejšie príznaky smrti u starých ľudí

Starnutie a s ním spojená smrť sú prirodzené súčasti ľudského života. Ak sa však staráte o blízkeho človeka vo veľmi pokročilom veku, alebo takého jednoducho máte vo svojom bezprostrednom okolí, na všetko sa zrejme pozeráte celkom inak. Chcete s ním prežiť posledné vzácne chvíle, o to viac, ak ide o ťažko chorého človeka, u ktorého odchod môže prísť rýchlo. 

I preto vás určite zaujíma, čo posledné mesiace, týždne či dni očakávať a aké sú najčastejšie príznaky smrti. K akým fyzickým a psychickým zmenám dochádza u ľudí v poslednom období ich života? Zistite viac o tom, aké sú znaky blížiacej sa smrti a toho, že základné životné funkcie pomaly odchádzajú. Kedy je potrebné počítať so smrťou blízkeho človeka a pripraviť sa na ňu? 

Posledné týždne či mesiace života základné životné funkcie zlyhávajú

Umieranie je biologický proces, počas ktorého dochádza k postupnému zlyhávaniu životne dôležitých funkcií organizmu, čo nakoniec vedie k smrti. Je to neodvratný a prirodzený záver života, ktorý môže byť spôsobený rôznymi faktormi, ako sú choroby, starnutie, úrazy alebo iné zdravotné komplikácie. 

Proces umierania zahŕňa fyzické, emocionálne, psychologické a sociálne aspekty, ktoré ovplyvňujú nielen umierajúcu osobu, ale aj jej rodinu a blízkych. Vonkajšie príznaky zahŕňajú rôzne prejavy smrti, ktoré ovplyvňujú výzor zomierajúceho alebo sú inak pozorovateľné zvonka. Ruka v ruke s nimi prichádzajú rôzne vnútorné príznaky, ktoré nie sú zvonka vidieť. 

Inšpiruj sa: TOP potraviny pre zdravie mužov: Čo zahrnúť do stravy a prečo?

príznaky blížiacej sa smrti Shutterstock®

Aké sú znaky blížiacej sa smrti? 

Fyzické zmeny, ktoré môže pozorovať umierajúci človek

Vo veľmi pokročilom veku telo dáva týždne či mesiace najavo, že pomaly, ale isto odchádza. U človeka na sklonku života tak môžeme pozorovať mnohé fyzické zmeny. Jednou z nich je aj nesmierna únava, ktorá umierajúceho človeka doslova pripútava k posteli a prejavuje sa aj nadpriemerným množstvom spánku. Životná energia sa stráca. 

Poriadne už nefungujú ani mnohé orgány, a preto môžeme pozorovať pomočovanie v súvislosti so zlyhávaním obličiek, ale aj problémy s trávením. Umierajúci ľudia majú často zápchu alebo naopak hnačky, zle im trávi a pomerne často aj zvracajú. V súvislosti s týmito ťažkosťami im tiež odchádza chuť do jedla.

Aké sú ďalšie príznaky blížiacej sa smrti? S prichádzajúcou smrťou klesá tlak, telesná teplota a spomaľuje sa tlkot srdca, slabne pulz aj krvný obeh. Dýchanie umierajúceho sa taktiež mení. To všetko v konečnom dôsledku pozorujeme navonok prostredníctvom modrej či fľakatej pokožky. Bežne sú chladnúce ruky. 

Psychické príznaky blížiaceho sa konca

Ani psychika človeka na sklonku jeho života nezostáva nedotknutá. Ľudia pred smrťou strácajú záujem o aktuálne dianie, žijú skôr minulosťou a, takpovediac, rezignujú na všetko a všetkých. Výnimkou však nie je ani nástup depresie či pocitov úzkosti, a to najmä vtedy, keď si zomierajúci začnú uvedomovať, že sa blíži koniec a prepadne ich strach zo smrti. Rozrušenie umierajúceho nie je ničím výnimočným. 

Ďalším pomerne častým prejavom blížiacej sa smrti býva pocit zmätenosti. Ľudia na sklonku života si často mýlia blízkych, ale problémom je pre nich správne identifikovať aj čas či miesto, na ktorom sa nachádzajú, hoci je to aj doma. Niekedy sa objavujú halucinácie umierajúceho. 

Odporúčame: Poznáte najzdravšie čaje? Prinášame vám ich rebríček

blížiaca sa smť Shutterstock®

• Ostatné príznaky blížiacej sa smrti

Zomierajúci človek má často potrebu lúčiť sa a tiež plánovať svoj vlastný pohreb. Z fyzických príznakov môže ešte nastať strata základných zmyslov, ako je zrak či sluch a stať sa môže aj to, že zomierajúci stráca vedomie alebo ho stratí až natoľko, že upadne do stavu delíria. 

Ak teda svojho zomierajúceho blízkeho nedokážete zobudiť, nech robíte čo robíte, je to tiež znak, že smrť je na blízku. To sú neraz bezprostredné príznaky smrti a znaky toho, že posledný výdych príde čoskoro. 

Článok aktualizovaný 16.5.2024

1 komentár
Jana Komadová

Jana Komadová

16.04.2021 19:53

Je to bolestivé no nedokážeme s tým nič spraviť smrť si svoju príčinu nájde

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE