Čo je celiakia? Tu sú odpovede na najdôležitejšie otázky!

celiakia

Viete, čo sú autoimunitné ochorenia? Ide o ochorenia, pri ktorých dochádza k nadmernej činnosti imunitného systému, respektíve k jeho nesprávnej činnosti. Imunitný systém v dôsledku poruchy vyhodnotí niektoré bunky a štruktúry vlastného tela za škodlivé a napáda ich, čo súvisí s rozvojom rozličných zdravotných ťažkostí. 

Medzi autoimunitné ochorenia patrí napríklad vitiligo, ktoré postihuje kožu, alebo Crohnova choroba, ktorá zase súvisí s tráviacim traktom človeka. Do tejto kategórie však patrí aj pomerne známa celiakia. Čo všetko by sme o tomto ochorení mali vedieť? V článku nájdete odpovede na tie najdôležitejšie otázky.

Čo je celiakia?

Čo to vlastne celiakia je? Ide o chronické autoimunitné ochorenie postihujúce tenké črevo človeka. Toto ochorenie je charakteristické precitlivenosťou, respektíve neprimeranou reakciou organizmu na zmes bielkovín zvanú glutén, inak lepok. Ukrýva sa v mnohých druhoch obilnín, v pšenici, jačmeni či raži. 

Pri celiakii dochádza v tele človeka k abnormálnej aktivácii imunitného systému, ktorý v prípade prítomnosti lepku v skonzumovanej potrave začne produkovať protilátky. Postupne dochádza k poškodzovaniu sliznice tenkého čreva a následnému narúšaniu jeho funkcie pri trávení a vstrebávaní živín. Celiakia (intolerancia na lepok) je v súčasnej dobe pomerne častým autoimunitným ochorením a jej výskyt sa zvyšuje. 

prejavy celiakie
Shutterstock®

Príčiny celiakie

Presné príčiny vzniku celiakie nie sú ani dnes úplne zrejmé a jasne stanovené. Toto ochorenie je však klasifikované ako geneticky podmienené. Na jeho rozvoji teda hrá najväčšiu rolu práve genetická predispozícia a dedičnosť. Vplyv na prepuknutie a rozvoj tohto ochorenia však môžu mať aj ďalšie faktory, napríklad environmentálne faktory, respektíve faktory prostredia. 

Sem môžeme zaradiť napríklad spôsob kŕmenia a stravovacie návyky v prvých rokoch života jedinca, vírusové infekcie, abnormality v mikroflóre čreva. Celiakia sa môže začať prejavovať už v detskom veku, no pokojne ochorenie môže prepuknúť až v dospelosti. Spúšťačom choroby v takomto prípade môže byť napríklad aj nadmerný stres či fyzické alebo psychické preťaženie, prekonanie závažnej infekcie či úrazu. 

Príznaky celiakie

Celiakia má rôznorodé prejavy, ktoré sa s ohľadom na vek pacienta môžu líšiť. Napríklad u najmenších detí sa celiakia môže prejavovať hnačkami, nafúknutým bruškom a celkovým neprospievaním, staršie deti môžu chudnúť a mať spomalený rast. U dospelých pacientov sú rovnako prítomné: 

  • hnačky alebo naopak zápcha
  • zápach stolice, 
  • pocity nadúvania, 
  • kŕče a bolesti brucha, 
  • zvracanie a pocity nevoľnosti, 
  • nadmerná únava a celková slabosť,
  • strata váhy. 

Často sa však objavujú aj ťažkosti nesúvisiace s tráviacim traktom. U celiatikov sa môžu objaviť problémy s deficitom živín a vitamínov. Komplikáciou celiakie býva napríklad anémia, čiže chudokrvnosť. Objaviť sa môžu bolesti kĺbov, rednutie kostí, zvýšená kazovosť zubov, rozličné kožné prejavy, psychické problémy či ťažkosti s plodnosťou.

Následky neliečenej celiakie

  • Poškodenie črevnej sliznice – dlhodobé vystavenie lepku spôsobuje zápal a atrofiu klkov v tenkom čreve, čím sa znižuje schopnosť vstrebávať živiny.
  • Nedostatok živín – zhoršené vstrebávanie vitamínov a minerálov môže viesť k anémii, osteoporóze, úbytku hmotnosti či chronickej únave.
  • Poruchy trávenia – časté hnačky, nadúvanie, bolesti brucha alebo zápcha môžu znižovať kvalitu života.
  • Neurologické problémy – neliečená celiakia môže spôsobovať bolesti hlavy, depresiu, úzkosť či neuropatiu.
  • Kožné ochorenia – prejavovať sa môže napríklad herpetiformná dermatitída, svrbivé vyrážky typické pre celiakiu.
  • Neplodnosť a komplikácie v tehotenstve – neliečená celiakia môže byť spojená s neplodnosťou, opakovanými potratmi alebo nízkou pôrodnou hmotnosťou dieťaťa.
  • Osteoporóza – nedostatočné vstrebávanie vápnika a vitamínu D vedie k oslabeniu kostí a zvýšenému riziku zlomenín.
  • Zvýšené riziko autoimunitných ochorení – neliečená celiakia môže zvyšovať riziko cukrovky 1. typu, autoimunitnej tyreoiditídy alebo reumatoidnej artritídy.
  • Riziko črevných nádorov – dlhodobý zápal môže prispieť k vzniku lymfómov či rakoviny tenkého čreva.

bezlepkové potraviny
Shutterstock®

Diagnostika celiakie

Diagnostika celiakie zahŕňa viacero krokov, pričom základom je kombinácia krvných testov a črevnej biopsie. Najprv sa vykonávajú sérologické testy na protilátky, najmä tkanivovú transglutaminázu (anti-tTG) a endomyzové protilátky (EMA), ktoré môžu naznačovať imunitnú reakciu na lepok.

Ak sú výsledky pozitívne alebo nejednoznačné, nasleduje endoskopické vyšetrenie s odberom vzorky tenkého čreva na potvrdenie diagnózy. Pre spoľahlivé výsledky je dôležité, aby pacient pred testovaním konzumoval lepok, inak môžu byť výsledky skreslené. V niektorých prípadoch sa využívajú aj genetické testy na prítomnosť rizikových HLA-DQ2 a HLA-DQ8 génov, najmä ak je diagnostika nejednoznačná.

Liečba celiakie

Ani v súčasnej dobe nie je možné celiakiu vyliečiť. Toto ochorenie sprevádza jedinca počas celého života. Liečba je však nevyhnutná, pretože už malé množstvo lepku môže mať na tráviaci trakt pacienta s týmto ochorením výrazne negatívny vplyv. Liečba pritom spočíva v doživotnej eliminácii lepku v strave, a teda takzvanej bezlepkovej diéte. 

Správne nasadená diéta dokáže pri dôslednom dodržiavaní zdravotný stav pacienta rýchlo zlepšiť, i keď črevná sliznica sa môže normalizovať celé mesiace. Je potrebné myslieť na to, že rozličné chyby v stravovaní, a teda príjem lepku i v menšom množstve, môže viesť k opätovnému výskytu symptómov ochorenia, vzniku autoimunitných reakcií a poškodzovaniu tenkého čreva.

Jedálniček pri celiakii

Z jedálnička je nevyhnutné škrtnúť všetky potraviny obsahujúce lepok, a to v prvom rade samotné obilniny, ktoré ho obsahujú. Ide o: 

  • pšenicu, 
  • jačmeň, 
  • raž, 
  • ovos,
  • špaldu. 

Do stravy celiatika nemožno zahrnúť múky a iné výrobky z týchto obilnín, vrátane múkou zahusťovaných pokrmov, cestovín, pečiva, múčnikov, skrátka nič, čo ukrýva glutén. Medzi zakázané potraviny tiež patrí aj pivo, vodka či whisky. Lepok sa môže ukrývať v rôznych dochucovadlách, polotovaroch, sójovej omáčke, zmesiach korenín či nealkoholických nápojoch. 

Celiatik môže nahradiť bežné potraviny práve bezlepkovými, ktorých ponuka v obchodoch nie je v súčasnej dobe vôbec zlá. Z obilnín je možné do jedálnička pridať napríklad pohánku, quinou či pšeno. 

Okrem toho sa v jedálničku môže a v podstate i musí objavovať zelenina a ovocie, ktoré telu doplnia dostatok vlákniny. Ďalšími povolenými potravinami sú napríklad syry, čerstvé mäso, strukoviny, ovocné a zeleninové šťavy, minerálne vody, čisté koreniny.

Aktualizovaný článok: 17.02.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE