Anízová tinktúra proti silnému kašľu – TOP spoločník do chrípkovej sezóny

Anízová tinktúra

V dnešnej dobe, kedy sa na nás z každej strany valia farmaceutické lieky, mnoho ľudí hľadá prírodné alternatívy, ktoré sú účinné a zároveň šetrné k nášmu organizmu. Anízová tinktúra, známa pre svoje liečivé vlastnosti, je jedným z týchto zázračných prostriedkov. Pôsobí skvele pri liečbe silného kašľa a uvoľňovaní hlienov, pričom jej príprava je jednoduchá a ingrediencie sú ľahko dostupné.

Prečo práve aníz?

Aníz (Pimpinella anisum) je bylina, ktorá sa po stáročia používa v ľudovom liečiteľstve na zmiernenie tráviacich problémov, zápalov a predovšetkým na podporu dýchacieho systému. Obsahuje esenciálne oleje, ktoré majú výrazné antiseptické, antibakteriálne a protizápalové účinky. Aníz podporuje vykašliavanie, uvoľňuje dýchacie cesty a znižuje intenzitu kašľa. Okrem toho má aj upokojujúce vlastnosti, ktoré dokážu zmierniť nepríjemné dráždenie v hrdle.

Výhody anízovej tinktúry proti kašľu

  1. Uvoľňuje hlieny – anízová tinktúra má výrazné expektoračné účinky, čo znamená, že podporuje vykašliavanie a čistenie dýchacích ciest od hlienu.
  2. Zmierňuje dráždenie v hrdle – pri suchom kašli anízová tinktúra pomáha upokojiť podráždené hrdlo a zmierniť dráždivý kašeľ.
  3. Antibakteriálne a protizápalové účinky – esenciálne oleje obsiahnuté v aníze bojujú proti baktériám a znižujú zápal, čo je dôležité pri infekciách dýchacích ciest.
  4. Prírodný prostriedok – na rozdiel od niektorých syntetických liekov, anízová tinktúra je prírodná, šetrná k telu a nemá vedľajšie účinky, ak sa používa správne.

Odporúčame: Najlepší spôsob, ako zamraziť huby doma!

prírodný liek proti kašľu
Depositphotos

Ako pripraviť anízovú tinktúru?

Príprava tinktúry z anízu je jednoduchá a vyžaduje len niekoľko ingrediencií, ktoré sú ľahko dostupné v obchode alebo na trhu.

Ingrediencie:

  • 50 g anízových semienok (môžete ich nájsť v lekárni alebo v obchode so zdravými potravinami)
  • 200 ml kvalitného alkoholu (napr. vodka alebo 40 % lieh)
  • 100 ml vody

Postup prípravy:

  1. Anízové semienka rozdrvte v mažiari alebo ich jemne rozomeliete, aby sa uvoľnili esenciálne oleje.
  2. Vložte rozdrvené semienka do sklenenej nádoby a zalejte ich alkoholom.
  3. Nádobu uzavrite a nechajte tinktúru lúhovať na tmavom mieste po dobu 2 týždňov. Občas nádobu pretrepte, aby sa účinné látky lepšie uvoľnili.
  4. Po uplynutí 2 týždňov tinktúru preceďte cez jemné sitko alebo gázu a prelejte do čistej sklenenej fľaštičky.
  5. Uskladnite na tmavom a chladnom mieste.

Ako užívať anízovú tinktúru pri kašli?

Anízová tinktúra je silná, preto je dôležité dodržiavať správne dávkovanie:

  • Dospelí: 15–20 kvapiek tinktúry zmiešajte s trochou vody alebo čaju 2-3x denne.
  • Deti od 6 rokov: 5–10 kvapiek tinktúry zmiešajte s vodou alebo čajom 1-2x denne.

Tinktúru môžete užívať aj preventívne v obdobiach, keď ste náchylní na prechladnutie, alebo keď cítite, že sa blíži infekcia dýchacích ciest.

Ďalšie použitie anízovej tinktúry

Okrem liečby kašľa má anízová tinktúra mnoho ďalších výhod. Môžete ju použiť pri tráviacich ťažkostiach, nadúvaní či kolikách, pretože aníz podporuje trávenie a uvoľňuje kŕče v črevách. Tinktúra je tiež skvelá na celkové upokojenie organizmu v stresových situáciách.

Anízová tinktúra je osvedčeným prírodným prostriedkom proti silnému kašľu. Jej výhody oceníte nielen pri liečbe akútnych problémov s dýchacími cestami, ale aj ako súčasť vašej domácej prírodnej lekárničky. Vďaka svojim antibakteriálnym a protizápalovým vlastnostiam je účinnou alternatívou k syntetickým liekom, ktorá podporí vaše zdravie bezpečným a prirodzeným spôsobom.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE