TOP bylinky proti únave: Tieto dokonale povzbudia organizmus!

bylinky proti únave

Nadmerná únava má obrovské množstvo rozličných príčin. Ani zďaleka ju nespôsobuje len nedostatok spánku, aj keď v prípade, ak pociťujeme neustále nedostatok energie, mali by sme sa v prvom rade zamyslieť nad tým, či svojmu telu zabezpečujeme kvalitný a dostatočne dlhý spánok. Človek sa však vyčerpaný môže cítiť z mnohých ďalších dôvodov, pričom netreba zabúdať na to, že reč je nielen o fyzickej únave, ale aj tej psychickej. 

Nadmerná únava môže súvisieť so závažnými zdravotnými problémami, ako napríklad cukrovkou, anémiou, spánkovým apnoe aj ochoreniami štítnej žľazy. Pri dlhodobých ťažkostiach s výraznou vyčerpanosťou je preto vhodné konzultovať svoj zdravotný stav s lekárom. V mnohých prípadoch však nadmerná únava súvisí aj s tým, ako žijeme. 

Náš život je často uponáhľaný, nemáme čas sa zastaviť a poriadne si oddýchnuť, musíme čeliť nadmernému stresu a podobne. K neustálej únave môže viesť nedostatočný pitný režim, zlé stravovacie návyky, sedavý spôsob života a podobne. V takomto prípade je najlepšie vo svojom živote podniknúť malé zmeny. 

Vďaka zdravšiemu životnému štýlu ľahšie získame zdravé telo i stratenú energiu. Veľkým pomocníkom môžu byť v tomto smere aj rozličné bylinky, ktoré dokážu naše telo i myseľ poriadne povzbudiť. Ide o takzvané adaptogény. Adaptogény sú prírodné látky, ktoré pomáhajú telu vyrovnávať sa so stresom a obnovovať normálne fyziologické funkcie. Ktoré bylinné čaje proti únave sa oplatí vyskúšať?

TOP čerstvé bylinky na boj proti únave:

1. Pŕhľava dvojdomá

Ako prvú spomenieme tradičnú bylinku z tunajších lúk, polí i záhrad. Ako burina rastie v našom okolí takmer všade. Pŕhľava dvojdomá, ľudovo žihľava, však rozhodne žiadnou burinou nie je. Bylinka obsahuje mnoho cenných látok, najmä vlákniny, vitamínov i minerálov. Proti únave skvelo bojuje čaj z jej lístkov. Tento čaj proti únave má navyše množstvo ďalších pozitívnych účinkov.

Pŕhľava prispieva k detoxikácii organizmu, zlepšuje látkovú premenu, prečisťuje krv a telo zbavuje nadmerne zadržiavanej vody. Zaraďte do jedálnička viac čerstvej zeleniny, pravidelne si doprajte prechádzku a denne popíjajte žihľavový čaj. Energia sa skoro vráti.

Odporúčame: Prečo na jeseň vykopávať koreň čakanky? Toto sú jeho účinky!

schizandra Shutterstock®

2. Schizandra čínska

Pokračovať budeme bylinou, ktorej domovinou je Ázia, no ktorú je možné pestovať aj u nás. Schizandra čínska, latinsky Schisandra chinensis, je vytrvalá opadavá liana, ktorá je charakteristická svojimi malými červenými bobuľkami. Práve jej plody našli uplatnenie v tradičnej medicíne. 

U nás je ich možné zohnať v sušenom stave a pripraviť z nich čaj. Rovnako sú dostupné aj rôzne tinktúry či výživové doplnky s obsahom tejto rastlinky. Klanopraška, ako sa tejto byline hovorí, zvyšuje celkovú odolnosť a výkonnosť organizmu, odstraňuje pocity únavy, dodáva vitalitu a harmóniu, potláča stres. Pomáha i v období rekonvalescencie po chorobách.

3. Withania opojná

Ďalšia na zozname je withania opojná, latinsky Withania somnifera. U nás sa jej tiež hovorí vitánia. Je to tradičná bylinka ajurvédskej medicíny, známa ako Ashwagandha (Ašvaganda). Dá sa zohnať v rozličných formách, či už ako sušenú drogu, tinktúru, tablety, prášok a podobne. Táto ajurvédska rastlina razom doplní človeku energiu a zaženie pocity vyčerpanosti. Má imunostimulačné účinky a rovnako pôsobí ako prírodné afrodiziakum. Zlepšuje spánok i náladu, zmierňuje depresívne stavy, pomáha pri frigidite aj neschopnosti sústrediť sa. 

Odporúčame: TOP inšpirácie na zdravé recepty z lososa: Vychutnajte si ho netradične!

pupočník Shutterstock®

4. Pupočník ázijský

Pri nadmernej únave a vyčerpanosti je dobrým pomocníkom aj pupočník ázijský, latinsky Centella asiatica. Aj táto rastlina je súčasťou tradičného ázijského liečiteľstva a celosvetovo je známa ako Gotu kola. Táto bylina je vhodná pri fyzickom aj duševnom vyčerpaní a priaznivo vplýva na fyzické i psychické schopnosti organizmu. Podporuje funkcie mozgu, aktívny proces myslenia, pamäť aj koncentráciu. 

Pomáha pri nadmernom strese a celkovo omladzuje organizmus. Okrem toho podporuje aj krvný obeh a má blahodarný vplyv na obranyschopnosť. Obsahuje látky so silnými antioxidačnými účinkami. 

5. Paulínia nápojová

Aké sú ďalšie bylinky na energiu? V zozname bylín, ktoré pôsobia na telo i myseľ povzbudzujúco, nesmie chýbať ani paulínia nápojová, latinsky Paullinia cupana. Takto znie oficiálny názov známej guarany. Guarana obsahuje kofeín, no nie je návyková a na telo pôsobí šetrne. Zvyšuje duševnú aj fyzickú výkonnosť a odstraňuje pocity vyčerpania. 

Zlepšuje tiež mozgovú činnosť. Má priaznivý vplyv na imunitný systém, krvný obeh i libido. Účinne bojuje proti škodlivým účinkom stresu. U nás je možné guaranu zohnať vo forme výživových doplnkov. Sušené semená sú zase vhodné na prípravu povzbudzujúceho nápoja, ktorý telu dodá potrebnú energiu. 

Odporúčame: TOP 7 dôvodov, prečo jesť tekvicu: Čo ponúka chutná sezónna zelenina?

kotvičník Shutterstock®

6. Kotvičník zemný

V krátkosti vám predstavíme aj kotvičník zemný, latinsky Tribulus terrestris. Táto rastlina má rôznorodé účinky, napríklad ju môžeme zaradiť medzi najlepšie bylinky na zvýšenie libida. Kotvičník pomáha tiež mužom pri problémoch s prostatou, pôsobí močopudne aj protizápalovo. Rovnako však napomáha zlepšovať výkonnosť organizmu a zvyšovať fyzickú aj psychickú aktivitu a celkovú vitalitu. Je zdrojom životnej energie. Pomáha pri nadmernej únave, nespavosti, pocitoch napätia a podráždenosti aj depresiách. 

7. Všehojovec štetinatý

Všehojovec štetinatý (Eleutherococcus senticosus), známy tiež ako sibírsky ženšen, je bylina, ktorá sa často používa na zvýšenie energie a odolnosti voči stresu. Je považovaný za adaptogén, čo znamená, že pomáha telu lepšie sa vyrovnávať so stresovými situáciami a podporuje celkovú vitalitu. Pravidelné užívanie tejto byliny môže zvýšiť fyzickú a mentálnu výkonnosť, čo je obzvlášť užitočné pre športovcov a osoby pod zvýšeným psychickým tlakom. 

Okrem toho všehojovec štetinatý podporuje imunitný systém, čím pomáha telu brániť sa proti rôznym ochoreniam. Vďaka svojim vlastnostiam je často odporúčaný ako prírodný prostriedok na zvýšenie energie a zníženie únavy.

Ďalšie tipy na boj proti únave:

  • Kvalitný spánok: Snažte sa spať 7-9 hodín denne. Dodržujte pravidelný spánkový režim, choďte spať a vstávajte v rovnakom čase každý deň.
  • Vyvážená strava: Konzumujte dostatok ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a bielkovín. Vyhýbajte sa nadmernej konzumácii cukru a tučných jedál.
  • Pitný režim: Pite dostatok vody počas celého dňa. Dehydratácia môže spôsobovať únavu a zníženú výkonnosť. Do pitného režimu zaraďte aj bylinné čaje proti únave.
  • Pravidelný pohyb: Zapojte do svojho denného režimu aspoň 30 minút miernej fyzickej aktivity, ako je chôdza, beh alebo cvičenie.
  • Cvičenie na čerstvom vzduchu: Vystavovanie sa slnečnému svetlu môže zvýšiť hladinu energie a zlepšiť náladu.
  • Organizácia času: Plánujte si svoje úlohy a zamerajte sa na dôležité veci. Neberte na seba príliš veľa záväzkov naraz.
  • Krátke prestávky: Robte si pravidelné prestávky počas práce, aby ste predišli preťaženiu a únave. Každú hodinu sa na pár minút pretiahnite alebo sa prejdite.
  • Kofeín: Obmedzte príjem kofeínu, najmä popoludní a večer, aby nenarušoval váš spánok.
  • Alkohol: Vyhýbajte sa nadmernej konzumácii alkoholu, ktorý môže zhoršiť kvalitu spánku.

Článok aktualizovaný 9.7.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE