Histamínová intolerancia – príčiny vzniku, prejavy a možnosti liečby

histamínová intolerancia

V súčasnej dobe trápia ľudí čoraz viac rôzne potravinové intolerancie. Pri potravinovej intolerancii dochádza u človeka takpovediac k citlivosti na určité potraviny či zložky stravy, ktorých konzumácia môže spôsobovať rôznorodé nežiadúce reakcie. Treba poznamenať, že potravinová intolerancia nie je alergia, nie je spôsobená reakciou imunitného systému. 

Príčiny intolerancie bývajú rôzne, no v mnohých prípadoch je príčinou práve absencia enzýmu, ktorý je nevyhnutný pre trávenie potravy alebo niektorej jej zložky. Častými potravinovými intoleranciami je intolerancia laktózy aj intolerancia lepku. Takzvaná histamínová intolerancia je však často pomerne neznámy pojem. Čo by sme o nej mali vedieť? 

Čo je histamínová intolerancia?

Pod pojmom histamínová intolerancia rozumieme získanú neznášanlivosť či precitlivenosť na histamín, ktorý človek prijíma v strave. Histamín je pritom látka, ktorá sa aj bežne nachádza v našom tele. Ide o biologicky aktívny amín, ktorý je za normálnych okolností odbúravaný enzýmom zvaným diaminooxidáza (DAO). 

Príčiny histamínovej intolerancie

K samotnej intolerancii pritom dochádza spravidla v dôsledku zvýšenej hladiny histamínu v organizme, respektíve v prípade, ak nastane nepomer medzi prísunom a mechanizmom odbúravania histamínu. Príčinou tohto nepomeru môže byť napríklad zvýšený obsah histamínu v potrave, zvýšený prísun látok, ktoré histamín uvoľňujú, nadmerná tvorba histamínu v tele, alebo aj znížená funkcia enzýmu, ktorý zabezpečuje rozklad histamínu. 

Rizikové skupiny pre histamínovú intoleranciu

S histamínovou intoleranciou spravidla nemávajú problém deti a mladší jedinci. V detstve a mladosti je totižto množstvo potrebného enzýmu DAO obyčajne dostatočné, s rastúcim vekom však môže jeho aktivita u niektorých ľudí klesať. V značnej miere sa histamínová intolerancia objavuje u jedincov v strednom veku, a to o niečo častejšie u žien. 

ako sa prejavuje histamínová intolerancia
Shutterstock®

Príznaky histamínovej intolerancie

Rôzne sprievodné symptómy histamínovej intolerancie sa dostavujú v dôsledku zvýšenej hladiny histamínu v organizme. Nahromadený histamín v tele pritom môže spôsobovať rozličné zdravotné ťažkosti. Histamínovú intoleranciu sprevádzajú rôznorodé príznaky, no platí, že nie u každého jedinca s touto intoleranciou sa musia objavovať všetky ťažkosti. 

Príznaky môžu byť individuálne. Pri histamínovej intolerancii sa však najčastejšie dostavujú v prvom rade problémy súvisiace s tráviacim systémom. Prítomné môžu byť ťažkosti, ako: 

  • hnačky
  • nevoľnosť a pocity na zvracanie, 
  • kŕče v bruchu, 
  • nafukovanie,
  • kožné prejavy – svrbenie a začervenanie kože, žihľavka, vyrážky, ekzémy. 

Bežné bývajú aj prejavy na slizniciach, ako je pálenie v ústach, svrbenie či tŕpnutie. Jedinca môžu trápiť ťažkosti s dýchaním, výtok z nosa alebo bolesti hlavy. Vo vážnejších prípadoch sa dostavujú aj kardiovaskulárne prejavy, ako sú zmeny krvného tlaku, búšenie srdca či dokonca poruchy srdcového rytmu. 

Ďalšie prejavy intolerancie histamínu zahŕňajú:

  • nadmernú únavu, 
  • závraty, 
  • problémy so spánkom a nespavosť
  • návaly tepla a zvýšené potenie, 
  • úzkosť a depresívne nálady,
  • u žien gynekologické problémy, napríklad poruchy menštruačného cyklu

strava pri histamínovej intolerancii
Shutterstock®

Diagnostika histamínovej intolerancie

Diagnostika histamínovej intolerancie môže byť náročná, pretože jej príznaky sa často prekrývajú s inými ochoreniami, ako sú potravinové alergie, gastrointestinálne problémy či autoimunitné poruchy. Lekár zvyčajne vychádza z podrobnej anamnézy pacienta, sledovania reakcií na potraviny bohaté na histamín a vylučovacej diéty. 

Na potvrdenie diagnózy sa často vykonáva test aktivity enzýmu diaminooxidázy (DAO), ktorý je zodpovedný za odbúravanie histamínu v tele. Okrem toho môže pomôcť aj krvný test na stanovenie hladiny histamínu v plazme či testy na zápalové markery spojené s intoleranciou histamínu.

Liečba histamínovej intolerancie

Liečba ako taká, ktorá by zabezpečila úplne odstránenie histamínovej intolerancie, v podstate neexistuje. Liečba je zameraná výhradne na tlmenie sprievodných príznakov ochorenia a udržanie ochorenia pod kontrolou, čo zabezpečuje zlepšenie kvality života pacienta. Nápomocné bývajú rozličné liečivá, ktoré na základe konkrétnych potrieb pacienta predpisuje lekár. 

Zmena stravovacích návykov pri histamínovej intolerancii

Obrovský význam však má najmä zmena stravovacích návykov. Základom liečby je primárne zníženie histamínu v strave. Mnohé potraviny totiž obsahujú vysoké množstvá histamínu, iné histamín nemusia obsahovať, no prispievajú zase k jeho uvoľneniu v tele. 

Medzi takzvané zakázané, respektíve nevhodné potraviny pri histamínovej intolerancii môžeme zaradiť v prvom rade:

  • alkohol (najmä červené víno aj pivo), 
  • fermentované mliečne výrobky, 
  • zrejúce a plesňové syry, 
  • probiotické jogurty, 
  • spracované a údené mäso, 
  • morské plody, čokoládu, 
  • pečivo z bielej múky, 
  • margaríny, 
  • energetické nápoje či sýtené sladené nápoje,
  • ocot alebo kečup.

Zo zeleniny nie sú vhodné paradajky, baklažán, špenát, kyslá kapusta, z ovocia zase citrusové plody, jahody či avokádo. Neodporúča sa ani zelený alebo čierny čaj. Jedinci s histamínovou intoleranciou spravidla môžu do jedálnička zaradiť zemiaky aj bataty, ryžu, quinou, hydinu, jablká, hrušky, čerstvú zeleninu (až na pár výnimiek), olivový olej, nesýtené nápoje alebo čerstvé mliečne výrobky (mlieko a maslo). Platí pritom, že je dôležité klásť dôraz na čerstvosť potravín. 

Čerstvé produkty mávajú spravidla nižšiu hodnotu histamínu. Jedinec s touto intoleranciou sa však nemusí úplne presne riadiť rozličnými zoznamami povolených a zakázaných potravín. Poradiť by sa mal v prvom rade s lekárom a okrem toho by tiež mal sledovať požiadavky vlastného tela. 

Kým u niektorých pacientov sa môžu objaviť problémy s konkrétnou potravinou, u iných zase môže byť problematická iná potravina. Preto je vhodné postupne zisťovať, ktoré potraviny je vhodné zaradiť do jedálnička a ktorým sa naopak rozhodne vyhýbať.

Aktualizovaný článok: 12.02.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE