Jablčný ocot sa používa a konzumuje už tisíce rokov. Výskumy ukazujú, že má mnoho zdravotných výhod a benefitov, ako napríklad zníženie hladiny cukru v krvi. Môže vám však pridanie jablčného octu do jedálnička pomôcť aj pri chudnutí? Prinášame vám všetky užitočné informácie!
Jablčný ocot sa vyrába v dvojstupňovom procese fermentácie. Najprv sa jablká nakrájajú alebo rozdrvia a spoja s droždím, aby sa ich cukor premenil na alkohol. Potom sa pridávajú baktérie – na fermentáciu alkoholu na kyselinu octovú.
Tradičná výroba jablčného octu trvá približne jeden mesiac, hoci niektorí výrobcovia tento proces dramaticky zrýchľujú – vtedy trvá dokonca len jeden deň.
Kyselina octová ako hlavná aktívna zložka jablčného octu
Kyselina octová, tiež známa ako kyselina etánová, je organická zlúčenina s kyslou chuťou a silným zápachom. Výraz „octový“ pochádza z „acetum“, latinského slova pre ocot. Kyselina octová je mastná kyselina s krátkym reťazcom, ktorá sa v našom tele rozpúšťa na acetát a vodík.
Asi 5 – 6 % jablčného octu pozostáva z kyseliny octovej. Obsahuje tiež vodu a stopové množstvá iných kyselín, ako je kyselina jablčná. Jedna polievková lyžica alebo 15 mililitrov obsahuje približne 3 kalórie a prakticky žiadne sacharidy.
Kyselina octová sa prirodzene tvorí pri fermentácii cukrov a alkoholu pôsobením baktérií z rodu Acetobacter. Okrem jablčného octu je hlavnou zložkou vínneho octu, balzamického octu či klasického liehového octu. V potravinárstve sa používa nielen ako dochucovadlo, ale aj ako konzervačná látka (E260), ktorá pomáha predĺžiť trvanlivosť potravín tým, že bráni rastu baktérií a plesní.
Jablčný ocot znižuje príjem kalórií
Jablčný ocot môže podporovať pocit sýtosti, čo môže znížiť príjem kalórií. Okrem účinkov na potlačenie chuti do jedla sa u jablčného octu tiež preukázalo, že spomaľuje rýchlosť, ktorou jedlo opúšťa váš žalúdok.
POZOR – niektorí ľudia však môžu mať stav, ktorý spôsobuje, že tento účinok je škodlivý. Gastroparéza alebo oneskorené vyprázdňovanie žalúdka je častou komplikáciou cukrovky 1. typu. Načasovanie inzulínu s príjmom potravy sa stáva výzvou, pretože je ťažké predpovedať, ako dlho bude trvať, kým po jedle stúpne hladina cukru v krvi.
Keďže sa ukázalo, že jablčný ocot predlžuje čas, počas ktorého jedlo zostane vo vašom žalúdku, jeho užívanie s jedlom by mohlo zhoršiť gastroparézu.
Jablčný ocot pomáha podporovať sýtosť, a to čiastočne kvôli oneskorenému vyprázdňovaniu žalúdka. To môže prirodzene viesť k nižšiemu príjmu kalórií. Niekomu by to však ale mohlo zhoršiť gastroparézu.
Pomáha jablčný ocot pri chudnutí?
Výsledky malej, ale veľmi často citovanej štúdie z roku 2009 naznačujú, že jablčný ocot má pozitívne účinky na hmotnosť a telesný tuk.
V tejto 12-týždňovej štúdii 144 dospelých Japoncov s obezitou konzumovalo každý deň buď 1 polievkovú lyžicu (15 ml) octu, 2 polievkové lyžice (30 ml) octu alebo placebo. Bolo im povedané, aby obmedzili príjem alkoholu, ale inak pokračovali vo svojej obvyklej strave a aktivite počas celej štúdie. Účastníci, ktorí konzumovali 1 polievkovú lyžicu jablčného octu denne, zaznamenali tieto účinky:
- strata hmotnosti,
- zníženie percenta telesného tuku,
- zníženie obvodu pása,
- zníženie triglyceridov.
Účastníci, ktorí konzumovali 2 polievkové lyžice jablčného octu denne, zaznamenali ešte lepšie výsledky v každej kategórii. Skupina s placebom v skutočnosti pribrala a obvod pása sa im aj mierne zväčšil.
Do klinickej štúdie v roku 2018 sa zapojilo 39 účastníkov na diéte s obmedzeným príjmom kalórií. Tí, ktorí konzumovali 2 polievkové lyžice (30 ml) jablčného octu denne počas 12 týždňov schudli výrazne viac a zbavili sa väčšieho množstva telesného tuku ako účastníci, ktorí jablčný ocot nekonzumovali vôbec.
Podľa tejto štúdie vám pridanie 1 alebo 2 polievkových lyžíc jablčného octu do vašej stravy môže pomôcť schudnúť.
DepositphotosĎalšie benefity jablčného octu
Okrem podpory chudnutia má jablčný ocot niekoľko ďalších výhod, a to:
- znižuje hladinu cukru v krvi – pri konzumácii jedla s vysokým obsahom sacharidov sa ukázalo, že jablčný ocot po jedle výrazne znižuje hladinu cukru v krvi.
- zlepšuje citlivosť na inzulín – štúdie naznačujú, že konzumácia jablčného octu s jedlom s vysokým obsahom sacharidov môže zlepšiť citlivosť na inzulín.
- znižuje hladinu cholesterolu – prieskum deviatich klinických štúdií z roku 2021 zistil, že jablčný ocot znižuje celkový cholesterol a triglyceridy.
- zabíja škodlivé baktérie a vírusy – štúdie ukazujú, že jablčný ocot môže byť silným bojovníkom proti baktériám.
Ako správne konzumovať jablčný ocot?
- Odporúčané dávkovanie – Najčastejšie sa odporúča 1 – 2 polievkové lyžice denne (15 – 30 ml), ideálne zriedené vo vode.
- Najlepší čas na konzumáciu – Niektorí odborníci odporúčajú ráno nalačno, iní tvrdia, že je lepšie piť ho pred jedlom alebo večer.
- Ako ho konzumovať – Môže sa piť vo vode, pridať do šalátov alebo smoothies. Priame pitie sa neodporúča kvôli agresívnemu vplyvu na zubnú sklovinu a tráviaci trakt.
Kto by si mal dať na jablčný ocot pozor?
Jablčný ocot síce ponúka množstvo zdravotných benefitov, no nie je vhodný pre každého. Ľudia s citlivým žalúdkom, gastritídou, žalúdočnými vredmi alebo refluxom by sa mu mali vyhýbať, pretože jeho kyslá povaha môže podráždiť sliznicu žalúdka a zhoršiť tráviace problémy. Diabetici, ktorí užívajú inzulín alebo lieky na reguláciu cukru v krvi, by mali jeho konzumáciu konzultovať s lekárom, pretože môže ovplyvniť hladiny glukózy a inzulínovú citlivosť.
Taktiež osoby s osteoporózou alebo nízkou hladinou draslíka by mali byť opatrné, pretože dlhodobé užívanie vysokých dávok jablčného octu môže prispieť k úbytku minerálov z kostí. Okrem toho, pri jeho pravidelnom užívaní je dôležité dbať na ochranu zubnej skloviny, pretože kyselina octová môže narušiť jej štruktúru a zvýšiť riziko zubného kazu.
Vedľajšie účinky a riziká pri užívaní jablčného octu
Aj keď má jablčný ocot veľa benefitov, nie je vhodný pre každého. Medzi možné riziká patria:
- Podráždenie žalúdka a pálenie záhy – Príliš vysoké množstvo môže narušiť trávenie a vyvolať bolesti žalúdka.
- Erozia zubnej skloviny – Kyselina octová môže poškodiť zuby, preto je dobré piť ho cez slamku alebo si po ňom vypláchnuť ústa.
- Interakcie s liekmi – Môže ovplyvňovať účinky liekov na cukrovku, diuretiká a niektoré lieky na tlak. Ľudia užívajúci tieto lieky by sa mali o konzumácii jablčného octu poradiť s lekárom.
- Zníženie draslíka v tele – Nadmerná konzumácia môže spôsobiť pokles hladiny draslíka, čo môže viesť k svalovým kŕčom a únave.
Aktualizovaný článok: 11.02.2025